Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

MOURNFUL CONGREGATION, ET MORIEMUR

Naplnit auto na koncert MOURNFUL CONGREGATION je asi stejně pracné, jako naplnit prostor velikosti dvou obyváků návštěvníky stejné akce. Z toho plyne, že jsme se byli nuceni (ne tak úplně) vypravit se za tímto nevšedním kulturním zážitkem po železnici. Otrokovice – Praha, krásné čtyři hodinky cesty, ale je třeba zdůraznit, že dnes to nějak rychle uteklo a kolem 19:00 vystupujeme v Praze – Libni. Přicházíme k „Vopici“, načež si vzpomínám, že jsme tu kdysi dávno hráli s MSSGENOCIDE PROCESS na Rotten Culture festivalu, ale tehdy se hrálo venku. Po příchodu na plac, se jeví účast velice slabě, no nic jiného jsem ani nečekal. Chvilku se tak různě „zajebáváme“, což znamená, že sedíme na lavičce venku a nic se neděje…

Kolem 20:15 začínají místní ET MORIEMUR. Z nahrávek záležitost, která mě nijak zvláště neoslovuje, ovšem koncertně přesně naopak. Jednak je poznat, že mají borci už něco odehráno, ale hlavně mně to přijde na živo o hodně větší „ortodox“ než z nahrávky. Výborně zmáknutý doom/death, který mě švihl někam do dob, kdy nahrávaly první dema bandy jako HYPNOTIC SCENERY, LOVE HISTORY… Možná mě klame sluch, ale já v hudbě ET MORIEMUR slyším elementy, kdy se u nás nejlíp truchlilo (bylo to vůbec někdy, někde lepší) v devadesátých letech minulého století na severu Moravy. Možná bych v některých místech ocenil větší hrubost, ale nějak podstatně mě to neštvalo. Těch cca 40 minut, které vyplnili ET MORIEMUR, uběhlo, teda spíš uplynulo, jako voda. Byť určitě hrávají tihle maníci o hodně lepší koncerty, tak mě se první setkání s živým provedením jejich muziky hodně zamlouvalo a rád se na jejich prezentaci pomalého skonu mrknu kdykoliv příště. Zvuk mi přišel v klidu, samply z laptopu byly slyšet výborně, jen se mi zdálo, že kytarista, operující na pravé straně podia (z pohledu posluchače), si mohl svůj nástroj mírně zesílit, ale nebylo to nic zásadního. Líbilo se mi to.

Něco kolem 21:15, hrabou do strun borci od protinožců. Nemám k tomu snad ani velice moc co napsat, protože mi už dávno předtím, než jsem se na tenhle koncert vypravil, bylo jasné, že se bude jednat o produkci vysoké kvality. Jak správně podotkl parťák Johnix: „Toto je jiná liga“. Tři kytary, bubeník (jinak tlučmistr portlandských ALDEBARAN), který se nebojí hrát pomalu a každý člen výkon na sakra slušné úrovni. Čekal jsem, že to bude smuteční slavnost, tak akorát na pozdní nedělní večer, ale nakonec jsem byl velice příjemně nalazen po celou dobu živé performace MOURNFUL CONGREGATION. Jak už jsem vzpomínal, tak jsem byl fakt přesvědčený o tom, že to bude pecka a tak se i stalo. Taky prostor, ve kterém se hrálo, šel borcům „na ruku“. Žádné velké podium, na koncerty tohoto typu perfektní flek. Byl jsem hodně vděčný za „Slow March To Burial“ z „The June Frost“ alba. Trochu mě mrzí, že nezazněl úvodní kus z „The Book Of Kings“, ale je mi jasné, že dvacetiminutový opus „Catechism Of Depression“ by svojí stopáží odhryzl dost z celkové délky vystoupení, kterou nám MOURNFUL CONGREGATION věnovali. Na druhou stranu to, že zařadili víc „kratších“ válů, dělalo jejich vystoupení pestřejší (což je pro funeral doom asi zvláštní spojení). Tahle kapela si dala s živým hraním dost na čas. První koncert proběhl tuším v roce 2009, což je cca 15 let od založení téhle, dnes už funeral doomové legendy. Kdo se přišel tento krásný dubnový večer do „Vopice“ mrknout, tomu Australané názorně ukázali, jak se „na lopatě sedí.“ A o tom, že by to mělo být jinak, nemohla být řeč!!!

Výborný koncert s velice skromnou návštěvnosti a docela komorní atmosférou, super!!! 3:30 jsem doma a líčím dojmy své kojící manželce… bylo to velice hodnotné kulturní setkání :o)))


Zveřejněno: 04. 05. 2013
Přečteno:
3389 x
Autor: Kubánec | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář