Nejbližší koncerty
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

VIRTUAL VOID – Ride to Hell on Fucking Whores, CD 2013, Pařát Magazine & Productions

Koroze je samovolné, postupné rozrušení kovů či nekovových organických i anorganických materiálů vlivem reakce s okolním prostředím. Toto rozrušování se může projevovat rozdílně, od změny vzhledu až po úplný rozpad celistvosti. Tolik Wikipedie. Tato definice má jednu výjimku. Jsou jimi VIRTUAL VOID. Jedna z nejdéle sloužících metalových kapel v naší zemi neuhnula za celou dobu své existence od vytyčeného cíle ani o píď. Zůstávají stále věrni svému stylu a nemůžou je rozhodit žádné momentálně módní hudební postupy. Jejich nové album „Ride to Hell on Fucking Whores“ jakoby se nějakému procesu stárnutí vyhýbalo. Sice je jejich muzika pokryta pořádnou vrstvou rzi, ale pod tímto tlustým nánosem tepou zběsilá a nespoutaná srdce zkušených muzikantů, kteří moc dobře vědí, jak se má hrát pořádný metal. Veškeré moderní vlivy nedokázaly proniknout přes skořepinu jediného pravého blacku, deathu a thrashe. Milovníci old schoolových nahrávek by měli své radary nasměrovat na severní Moravu. Dostanete tak album, na kterém je sice muzika stará jako metal sám, ale ten je neustále živý, s nábojem a neskutečným drivem.

Při poslechu zažívám úplně stejné pocity jako při poslední řadové desce norských DARKTHRONE. Také se jedná o poctu starým dobrým smečkám. Máte tak jedinečnou příležitost se vrátit v čase do doby, kdy světu vládly kapely jako VENOM, MOTORHEAD, BATHORY, HELLHAMMER, CELTIC FROST apod. Pro nás, kterým každým rokem hrozí oslava čtyřicátých narozenin je nová deska VIRTUAL VOID velice příjemným návratem. Ožijí při ní staré vzpomínky, a jelikož jsou melodie na nahrávce velice „nakažlivé,“ troufám si tvrdit, že cd z přehrávače jen tak nepustíme. A mladší ročníky si zase mohou trošinku rozšířit obzory. Všechny songy jsou obdařeny zvláštní zastřenou atmosférou. Možná je to způsobeno tou kombinací „stylů.“ Jednou to totiž až rock´n´rollově kouše, pak blackově zamrazí a nakonec vás smete nadupanou kombinací deathu a thrashe. Osobně velice oceňuji schopnost kapely nepropadnout syndromu „české zábavové kapely,“ se kterým se bohužel v naší zemi pořád setkávám.

VIRTUAL VOID slouží v metalové legii již dlouhých osmnáct let (pokud se nepletu, tak založení kapely se datuje do roku 1995) a tak jako staří mazáci ví, jak obdařit desku dobrým zvukem. Stojí za ním Martin Roženek a GM studio. Je sice pravda, že bych možná ocenil ještě více „špinavý“ zvuk. Vynikla by na povrch ta stará plíseň, kterou mám rád u starších nahrávek, ale i přesto se jedná o velice dobře odvedenou práci. Musím pochválit i zpěváka Chemoshe. Vládne totiž velice příjemným chraplákem. Přesně takhle si představuji metalového zpěváka. Sice nemá pravděpodobně příliš velký rozsah, ale do muziky, kterou VIRTUAL VOID hrají, sedne výborně a povyšuje celou desku o řád výš. Je mu dokonce i dobře rozumět a tak si můžete s kapelou krásně zařvat. Výhrady bych měl k obalu, pod kterým je podepsána Soňa Halová a basák Sekersson. Chápu, že kapela chtěla pravděpodobně jednoduchý motiv, ale myslím, že takováto dobrá nahrávka by si zasloužila více propracovaný celý booklet. Ale to berte jen jako malé povzdechnutí sběratele cd.

Přiznám se, že jsem od VIRTUAL VOID původně neočekával vůbec nic. Dokonce jsem si při prvním poslechu musel dát chvilku pauzu. Jenže pak si mě začalo album „Ride to Hell on Fucking Whores“ pomalu získávat, až mi proniklo do žil takovým způsobem, že si nyní přijdu jako totální „závislák.“ Jedná se sice o jednoduchou, ale zároveň velice pestrou muziku, která mě ani chvilku nenudí. A protože jsem duší pořád ctitel starých nahrávek, musím kapele vyseknout malou poklonu. Už dlouho jsem neslyšel v Čechách desku s takovým feelingem. Ono si řeknete, že se jedná jen o obyčejný starodávný metal, jenže z tohohle cd sálá nadšení pro věc na všechny strany! VIRTUAL VOID jsou letos jednoduše ve velice dobré formě. Nemá cenu „Ride to Hell on Fucking Whores“ nějak zbytečně dále rozebírat. Jestli máte rádi nahrávky pokryté rzí, prachem a prašivinou, jsou VIRTUAL VOID jasnou volbou. Ostatní možná ohrnou nos. A víte co? Názor si udělejte sami. Já si jdou narvat „Ride to Hell on Fucking Whores“ znovu do hlavy. Takhle nějak bych si to představoval! Poctivá porce pravého a ryzího metalu.

Seznam skladeb:

  1. Ride to Hell on Furcking Whores
  2. Slave of False Delights
  3. Open Your Ass
  4. Human Dung
  5. Attack of the Damned
  6. Bastards and Liars
  7. The Mob
  8. The World Where I Was Born is Dying

Bonus tracks:

  1. Full Scream Ice
  2. Lucifer
  3. Rotting Society
  4. Heaven Full of Shit


Čas: 37:33

Sestava:

  • Milan „Moloch“ Marek – bicí
  • Petr „Chemosh“ Matušek – zpěv
  • Petr „Sekersson“ Švrček – basa
  • Jiří „George“ Hrabec – kytara


Host:

  • Martin Roženek – varhany


http://bandzone.cz/virtualvoid
http://paratmagazine.com/


Zveřejněno: 09. 05. 2013
Přečteno:
3783 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář