Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

28.04.2013, Ostrava - Barrák

Když jsem uviděl plakát hlásající VADER a MELECHESH a zjistil, že tyto dvě bandy budou hrát v ostravském klubu Barrák, neváhal jsem ani chvilku a bylo jasné, jak budu tento nedělní večer trávit.

Plakát hlásal start na 20:00, takže v 7 jsem posbíral do auta bandu a hurá na zteč. Bohužel skrze nějaké nedorozumění akce nakonec začínala o hodinu dřív, čímž jsme přišli o první bandu večera, francouzské W.I.L.D.

Když jsme dorazili, začínali zrovna švédští STERBHAUS. S touhle kapelou jsem se prozatím nesetkal, ale za sebe můžu říct, že první dojem byl výborný. Chlapi odvedli naprosto profesionální výkon, za který by se nemusely stydět ani zajetější bandy. Jelikož borci mají venku čerstvou desku „Angels for Breakfast …and God for Lunch“, je jasné, z čeho byla složena většina playlistu. Jejich thrash-death ve mně zanechal pozitivní dojem. Šlo vidět, že si to chlapi užívají a jelikož šlo o poslední štaci celého tour, tak si to opravdu užívali naplno se vším všudy. Nakonec pozvali na pódium i zmiňované W.I.L.D., se kterými celé vystoupení parádně zakončili.

Po nich následovala banda, na kterou jsem se těšil asi nejvíc. Izraelští MELECHESH. A těšil jsem se právoplatně. Světla potemněla, rozezněly se orientální tóny a spustilo se neutuchající peklo. První, co praštilo do očí, byli kytarista a basák s šátky na hlavě, kdy jsem zaslechl z kotle: „Ty vole. Al Kajda.“ Po třech válech šly ale šátky dolů. U frontmana Ashmediho jsem si jako muzikant nemohl nevšimnout takové perličky, kdy první polovinu setu odehrál na dvanáctistrunnou kytaru, která celému zvuku dodala ten pravý orientální sound. Ashmedimu s vokály pomáhal i basák Rahm, což bylo super koření. Playlist byl složen převážně z poslední desky „The Epigenesis“. Ale nebyly opomenuty i pecky jako „Genies“, „Sorcerers Аnd Mesopotamian Nights“ z alba „Djinn“, nebo „Triangular Tattvic Fire“ a poslední vál setu, „Caravans Тo Ur“ z alba Sphynx“. Zazněly i Ladders Тo Sumeria“ a Rebirth Оf the Nemesis“ z alba Emissaries“. Během celého setu z kapely sálala majestátnost, monumentálnost a orientální nádech a já dostal přesně to, co jsem chtěl. Na Melechesh si určitě zase někdy zajdu. Hodně potěšilo, že pak banda šla mezi lidi. Tedy žádné hvězdné manýry. Nebyl teda žádný problém se s nimi vyfotit.

No a po nutné přestavbě to přišlo. VADER. Temné intro a rozjezd v podobě vypalovačky Sothis z alba De Profundis. A jak se začalo, tak se pokračovalo téměř celý koncert. I když jsem se snažil vyfotit nějakou kloudnou fotku, tak dýmová clona, kdy místy nešli vidět ani samotní muzikanti (smích), jejich neutuchající pařba a moshpit to znemožňovaly. Super bylo, že se frontman Piotr Paweł Wiwczarek snažil komunikovat i v češtině. Ale po pár frázích uznal, že lepší to bude v angličtině, nebo polštině. No a ostravaci jasně dali najevo co jim je bližší: „Kurva po polskyyy.“  Peter pochopil a tak jsme mu rozuměli naprosto bez problémů. smích Po třech válech oznámil: „Dziś dwie płyty.“ A bylo jasno. Celý setlist byl složen hlavně z alb „Black to the Blind“ z roku 1997 a již zmíněných „De Profundis“ 1995. Po zhruba 12 skladbách jsem stále nechápal, kde se v nich bere ta energie, protože borci odehráli celý set s naprosto šíleným nasazením. Po několika válech jsem usoudil, že ten šílený moshpit nebude nic pro mě, tak jsem trochu ustoupil dozadu a užíval si muziku. Chlapi odvedli opravdu dechberoucí výkon a mi nezbývalo než uznale pokývat hlavou a mít klobouk, smekl bych.

Když se na to celé dívám zpětně, nevím proč, ale zdálo se mi, že nejlepší zvuk večera (čistě z pohledu mého ucha) měli paradoxně švédští  STERBHAUS. Večer to byl opravdu vydařený a my si to s bandou užili dosyta. Navíc máme pár fotek s MELECHESH, takže spokojenost.


VADER – playlist:

01. Sothis
02. The Wrath
03. Fractal Light
04. Heading for Internal Darkness
05. The Innermost Ambience
06. Carnal
07. True Names
08. Beast Raping
09. Return То The Morbid Reich
10. Reborn In Flames
11. Foetus God
12. The Red Passage
13. Distant Dream
14. Come And See My Sacrifice
15. Black To The Blind
16. Dark Age
17. Vision And The Voice

MELECHESH - playlist

01. Illumination: The Face Of Shаmash
02. Sacred Geometry
03. Ladders Тo Sumeria
04. Defeating Тhе Giants
05. Genies, Sorcerers Аnd Mesopotamian Nights
06. Grand Gathas Оf Baal Sin
07. Triangular Tattvic Fire
08. Ghouls Оf Nineveh
09. Rebirth Оf тhe Nemesis
10. Caravans Тo Ur

Videa:

VADER:

http://www.youtube.com/watch?v=vqqeBBSjjTo

http://www.youtube.com/watch?v=o6CqR-u2bx0

MELECHESH:

http://www.youtube.com/watch?v=K0jmmy2w3Rg

http://www.youtube.com/watch?v=5OC497aVbWs


Zveřejněno: 30. 04. 2013
Přečteno:
3328 x
Autor: Scyther | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář