Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Letošní ročník soutěže MetalGate Massacre ovládli liberečtí NOBODY KNOWS. Probrali jsme, co pro ně tohle vítězství znamená, co si od něj slibují, ale i další věci.

Již počtvrté se letos soutěžilo pod patronátem MetalGate o zajímavé ceny. Ale nešlo jen o ně, kapely, které se dostaly do hlavní soutěže, si zahrály ve velkém pražském klubu (ty nejúspěšnější dokonce třikrát) před slušným počtem diváků a oslovily tak řadu těch, kteří by se o nich nikdy nedozvěděli. Možná překvapivým vítězem se stala kapela, která přísahá na „starý dobrý rock´n´roll“, na kapely, jako jsou MÖTLEY CRUE, W.A.S.P., KISS nebo MOTÖRHEAD. Odpovídá RobRoy.

Zdravím vás, pánové, a blahopřeju k vítězství! Možná neuškodí, když se v úvodu alespoň krátce představíte, protože zatím jsme o vás moc nepsali... Takže kdy jste vznikli, proč si říkáte NOBODY KNOWS, co máte za sebou...

Čau, díky! Jsme NOBODY KNOWS, jsme z Liberce a hrajeme rock'n'roll. Název kapely vznikl na jedné z našich prvních akcí, kterou pořádal kamarád. To jsme ještě neměli název a když se nás na místě akce kámoš ptal, jak se jmenujeme, tak jsme jen pokrčili rameny: „To nikdo neví.“ No, a on do toho programu napsal NOBODY KNOWS a bylo to.
Za sebou máme 2 vydaná CD, spoustu koncertů a také účast na festech jako Benátská Noc, Motomania nebo Noc Plná Hvězd. Předskakovali jsme i "velkým zvířatům" jako Eric Singer Project, Uriah Heep nebo Sepultura.

Můžete se trochu představit? Já si původně myslel, že jste o něco starší... Jak to vůbec přijde, že i mladší ročníky se věnují téhle muzice, která „patří“ ke starším ročníkům? Ovlivnili vás třeba rodiče?

Čověče viděl jsi vůbec našeho basáka? (smích) Jinak jsme samozřejmě mladí a plní energie. Lessy, to je frontman - kytarista a zpěvák, Tommy Rock je bubeník, zpěvák a brácha Lessyho, Rob-Roy se stará o další kytaru i vokál a Jorge LaMarr je baskytarista a pro změnu i vokálista.
Téhle muzice se věnujeme, protože nás baví. Nic jiného bychom v tom nehledali. Rodiče nás určitě ovlivnili, protože si doma pouštěli hudbu, kterou měli rádi a my to museli poslouchat. Tak to asi funguje víceméně všude. Nakonec ale stejně každý rozhoduje sám za sebe, jaké hudbě se bude věnovat. My se rozhodli takhle.

Jaké je vaše publikum? Předpokládal bych, že to bodu rockeři v letech, motorkáři, ale v Matrixu na vás vstřícně reagovaly i mladé ročníky... Když jsem koukal, kde hrajete, tak tam nevidím motosrazy (kam bych vás tipoval především), ale hlavně kluby... Kde se cítíte nejlépe? Vyhýbáte se motosrazům?

Naše publikum je různorodé. Nedá se říct, že nás poslouchá snadno zaškatulkovatelná skupina lidí. Hodím příklad... 10. ledna, když jsme vyhráli první základní kolo MGM, za náma chodili lidi, plácali nás po ramenou a říkali: „Přišli jsme na úplně jinou hudbu a kapelu, ale když jsme viděli vás, museli jsme pro vás hlasovat.“ Ukázalo se, že škatulkování a "nálepkování" jednoduše nefunguje. Potěšilo nás to - svět není tak černobílý, jak se může někdy zdát.
Pokud jde o motosraz, tak nám nějaký domluv a hned ho uvidíš. (smích) Motosrazům se rozhodně nevyhýbáme, ale od ukončení domácí Motomanie jsme se na žádný nedostali.
Nejlépe se cítíme na větších pódiích a je jedno, jestli to je uvnitř, nebo venku.

A co třeba zahraničí, nemáte myšlenky podívat se třeba do Německa, kam to nemáte až tak daleko... Nebo už jste si tam zahráli?

Německo a Polsko už máme za sebou a určitě bychom to chtěli co nejdříve a třeba i pravidelně opakovat.

Existuje u nás nějaká „scéna“, kde to žije vaší muzikou? Myslím nějaké festivaly, spřízněné kapely, webové stránky, které se glam rocku a rock´n´rollu věnují? Na webzinech jako je ten náš se o vás příliš často nepíše, funguje vůbec nějaký prostor zaměřený čistě na glam a rnr?

Pokud jde o Čechy, tak víme akorát o pár kapelách, co se o glam snaží, ale o nějaké ucelené scéně, festivalech, webech a souvisejících náležitostech, nevíme nic. Buď neexistujou, nebo jsou neviditelné. V podstatě se o tuhle scénu ani aktivně nezajímáme, zajímá nás NOBODY KNOWS. (úsměv)
Pak nás zajímají a inspirují kapely zahraniční, které to někam dotáhly. Proč to někam dotáhly? Protože mají úplně jiný přístup, než je tady u nás obvyklým zvykem. Tvrdě dřou. Musely a musí zatraceně makat, aby dobře vypadaly a hlavně dobře hrály. Všichni vidí akorát to pozlátko - parádní vybavení, pěkná auta, chlast, drogy, ale málokdo si uvědomuje tu dřinu, která je zatím schovaná.
O nás se píše, že hrajeme 30 let starou muziku - možná jsi to psal zrovna ty? (smích) Jestli se tím autor snažil čtenářům říct, že už je to "přežitá" hudba, tak je dost mimo. Rock'n'roll tu je už nějakých 60 let a nevypadá to, že by mu docházel dech. Stačí se podívat, kolik lidí chodí na koncerty AC/DC. To právě všechny ty nové a stále vznikající směry metalu, rocku apod. jsou jen sezónní a módní záležitost - za pár let si na ně nikdo nevzpomene.

Jestli se nepletu, máte všechny texty v angličtině. Asi je mi jasné proč, ale nevím „o čem“? Takže jaká témata se v textech nejčastěji objevují? Jde vám hlavně o to, aby to dobře znělo a lidi se pobavili, nebo v textech řešíte i vážnější věci?

Nepleteš se. Songy se točí hlavně okolo ženských, protože se ženský točí okolo nás a nám se z toho točí palice. Dotýkáme se i dalších témat, každopádně vážnější věci řešíme v textech jenom výjimečně. Spíše nám jde o melodii, která bude fungovat s písničkou.

Vaše vystoupení v Matrixu bylo vizuálně vypiplané, hudebně bezchybné, navíc energické a sebevědomé. Napřed k vizáži a třeba těm vytuněným bicím a plachtám - vymýšlíte si tyhle věci sami, nebo vám s oblečením někdo pomáhá? Je pro vás to, jak při hraní kapela vypadá, důležité?

Většinu věcí si vymýšlíme sami. Realizace pak probíhá s pomocí od odborníků, kteří mají ty správné nástroje. Ať už jde o blány na šlapáky nebo o ty plachty. Hadry jsou víceméně v naší režii, nicméně v poslední době nám s nima pomohlo pár šikovných ženských, jimž za to děkujem. Určitě všechny zmíněný věci neřešíme jen tak z rozmaru, na vizuální dojem hodně dáme.

Jak nacvičujete na svá vystoupení? Přišlo mi, že to máte připravené, že nějaká choreografie tam je... Trvá dlouho všechno sladit? Nahráváte si třeba videozáznamy a pak se z nich snažíte poučit a něco ještě zlepšit?


Všechno, co jsi viděl, bylo do posledního detailu spontánní. Secvičený pohyb, jakože choreografii (smích), máme asi ve dvou nebo ve třech peckách, které jsme zrovna v sobotu nehráli. Pokud jde o video, tak to jsme loni trochu využívali.

Pojďme k soutěži... Jak jste se o ní dozvěděli a co vás přimělo se přihlásit? S čím jste do soutěže šli?

O soutěži jsme se dozvěděli ze vzkazu na našem BZ profilu. K přihlášení do soutěže nás přiměl Lessy a šli jsme do Massacru s tím, že ho vyhrajeme.

Překvapilo vás, že vás porota vybrala z desítek přihlášených kapel? Přece jen, když se podívám na kolegy z poroty, jsou to většinou příznivci undergroundového metalu...

Už ani nevíme, jestli nás to překvapilo, rozhodně nám kvalifikace do základních kol udělala radost. Svět fakt není tak černobílý. (smích)

U poroty jste nakonec vyhráli i ve finále, navíc i u diváků... To určitě potěší, ale... kromě nestranných diváků, kteří se přišli podívat „jen tak“, rozhodovalo i to, kolik fanoušků si která kapela přivezla. Jestli to není tajné, kolik lidí jste si s sebou přivezli? Četl jsem, že jste organizovali autobusový zájezd - kolik jste obsadili míst?

Takovéhle vítězství nás sakra potěšilo a přiznáme se, že jsme ho nečekali. Autobusový zájezd jsme organizovali a autobus byl téměř zaplněný. Z Liberce dorazilo dost lidí i po vlastní ose, čímž nás mile překvapili. Byl to jednoduše vydařený večer.

Jaké jste měli z vystoupení pocity? Přijetí jste měli vřelé, tak předpokládám, že se vám hrálo výborně...


Předpokládáš velice správně, hrálo se nám výborně. (smích)

Výhra v soutěži není jen o diplomu, poukázkách do obchodů a sudu piva... (úsměv) Pojí se s ní i další záležitosti, v první řadě možnost vydat u MetalGate CD. Využijete tuhle možnost? Máte připravený materiál na nové album?

Určitě tu možnost vydání desky u MetalGate rádi využijeme. V současnosti dokončujeme nahrávání, takže bychom do několika měsíců rádi vydávali.

Další výhrou je vystoupení na MetalGate Czech Death Festu. Už ten název signalizuje, o čem tahle letní přehlídka je... Pojedete tam zahrát? Nemáte trochu obavy, jestli vás tam metaloví extrémisti přijmou? (úsměv)

V tuhle chvíli nad tím trochu visí otazník, protože už na ten víkend máme program daný. V pátek KISS, kde hodláme stát přímo pod mikrofonem mistra Paula Stanleyho, a v sobotu hraní na nějakém menším festu. Každopádně uděláme vše proto, abychom stihli i MG CDF 2013. Obavy nemáme - nepojedem do Červeného Kostelce, aby nás extrémisti přijali, pojedem tam proto, abychom jim rozšířili obzory. (smích)

Co ten sud? Jak dopadl? (smích)

Sud čeká na svůj poslední soud u nás na zkušebně. Myslíme, že trest bude spravedlivý a na vykonání trestu se budou moci podílet všichni, kdo si s námi v sobotu zařádili v Matrixu.

Jaké ambice a plány máte do budoucna? Myslíte, že vám výhra v soutěži „otevře“ další dveře? Třeba na letní festivaly, do médií?

Ambice máme vysoké, plány do budoucna máme smělé. Chceme být vidět, chceme být slyšet a chceme bavit lidi. Věříme, že výhra v MGM vol. 4 otevře dveře, které byly doteď zavřené.

http://bandzone.cz/nobodyknows
http://www.nobodyknows1.com/

Zveřejněno: 25. 04. 2013
Přečteno:
3373 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář