Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Aad Kloosterwaard působí v legendární deathmetalové kapele SINISTER již 25 let. To byl důvod popovídat si nejen o posledním vynikajícím albu \"The Carnage Ending,\" ale i o historii kapely, současnosti a plánech do budoucna.

HELLo SINISTER! Právě jste se zúčastnili metalového festivalu 70 000 Tons of Metal. Jaké jsou bezprostřední pocity? Jak akce probíhala a jak jste si ji užili?

Hrát na takové plavbě bylo pro nás samozřejmě skvělé, je to něco, co neděláš každý den (smích). Máš tam všechno, aby sis to mohl užít. Celý den piješ a jíš, co hrdlo ráčí, co víc si přát. Je to zážitek, na který nikdy nezapomenu.

Loni jste vydali album „The Carnage Ending“. Jak jsi s odstupem času s albem spokojen? Změnil bys něco? Jaké byly ohlasy, recenze? Jak reagují fanoušci na songy při živém hraní?

Věř mi, když říkám, že jsme si nemohli přát víc. Fanoušci tu nahrávku opravdu milují. Recenze byly naprosto úžasné a nahrávací společnost je s námi (s prodejem) také hodně spokojená, takže jak jsem řekl, nemohli jsme si přát víc. Když nové skladby hrajeme naživo, reakce jsou většinou skvělé. Skladby jsou i naživo zabijácké, jsou brutální, zatraceně rychlé a chytlavé až na kost. Nové skladby, které již máme připravené pro titul „The Post-Apocalyptic Servant“, jsou ve stejném duchu jako poslední nahrávka.
 
Z původní sestavy SINISTER jsi zbyl sám. Není snad jediné album, které bys nahrál se stejnými spoluhráči. Čím si to vysvětluješ?

Možná, že jsem na spolupráci příliš velké hovado?? Ne, to asi ne, ale jenom očekávám od každého člena Sinister 110% výkon. Pokud toho nejsi schopen, pak musíš odejít. Samozřejmě spousta bývalých spoluhráčů již pro to neměla motivaci a už měli dost tvorby muziky. Moc rád se za tím neohlížím, radši hledím dopředu.

V počátcích SINISTER jsi hrával na bicí. Teď zpíváš. Nechybí ti někdy hraní?

Ne, vůbec ne. Některým lidem se to zdá neuvěřitelné, ale vůbec mi to nechybí. Už jsem toho měl opravdu dost, bicí jsem si už neužíval, byl čas na něco nového. Teď za mikrofonem mám tu radost z tvorby muziky zase zpátky.

Na posledním albu jsi se obklopil kolegy z kapel Absurd Universe, Supreme Pain apod. Kdo je podepsán pod hudbou na posledním albu jako skladatel? Jsou spoluhráči plnohodnotnými členy kapely?

Všichni spoluhráči jsou plnohodnotnými členy kapely již po dva roky a zatím všechno funguje skvěle. Je fajn pracovat s lidmi, kteří mají stejný zápal pro death metal jako já!!! A já opravdu doufám, že tahle sestava vydrží až do konce, který jak také doufám, jen tak nepřijde.

Již na „Legacy of Ashes“ jsem zaznamenal stylový „návrat“ ke starým albům SINISTER. Na „The Carnage Ending“ je cítit vliv americké death metalové školy. Album je technické, dynamické a zároveň jsou to stále Sinister. Šli jste již s touto představou do nahrávacího studia?

Předtím, než jsme začali skládat, jsme si s Bastiaanem vyříkali, jak by měly nové skladby znít. Musely být brutální, rychlé a chytlavé až na kost, ale to všechno ve stylu Sinister. Bastiaan je jeden z nových spoluhráčů, který skládá muziku a má jiný pohled na tvorbu, než předchozí kytarista. Proto je v nových skladbách více cítit US škola, ale je to problém? Neřekl bych… Tohle je určitě jedna z našich nejlepších nahrávek, takhle Sinister musejí znít.

Album jste vydali u Massacre Records. Je to již vaše několikáté vydané album u této společnosti. Předtím jste byli u Nuclear Blast. V čem jsou Massacre Records lepší než Nuclear Blast? Dostává se vám u nich větší podpory, propagace?

Myslím, že Massacre Records opravdu mají rádi to, co děláme, a proto u nich máme skvělé podmínky. Jsme jim za to velmi vděční a doufáme, že jim to splatíme dobře se prodávajícími nahrávkami.

Obal vám opět maloval Mike Hrubovcak. Z toho coveru jde až strach (smích)! Dostal jasné zadání, nebo slyšel nahrávku, udělal si představu, nechal se inspirovat a pak maloval? Jak probíhá vaše spolupráce?

Jsem to vždycky já, kdo přichází s námětem na obal. Opravdu se nám s ním dělá dobře, patrně asi i proto, že on sám je fanouškem death metalu a také skvělým zpěvákem. Když začíná na našem obalu pracovat, pošle mi náhled, jak obal začíná vypadat, takže pořád můžu zasáhnout, pokud je třeba něco změnit. Ale samozřejmě jako všichni umělci, dává do obalů i své nápady. Pro mě to funguje do té doby, pokud se tím dosáhne lepšího výsledku.

Texty SINISTER byly vždy známé směsí poetiky a brutality. Kde jsi hledal inspiraci pro texty na album „The Carnage Ending“? Odrážejí se v textech i současné problémy společnosti?

V žádném případě nezpíváme o společnosti (smích). Sinister zůstává u temnoty a ta je samozřejmě obsahem i „The Carnage Ending“ a bude i na následujícím albu. Můžu prozradit, že bude koncepční a bude celé o zvrácenostech (smích).

Obaly i texty neznázorňují žádné „hezké“ věci. Měli Sinister někdy problémy s cenzurou? Zakazovali vám někde hrát? Museli jste třeba upravovat obal alba?

Pokud vím tak ne. Asi jsme ale nikdy nezašli příliš daleko.

Mám zafixované již mnoho let Holandsko jako death metalovou velmoc. Čím si myslíš, že je to způsobeno? Jaký je momentální stav? Sleduješ nové, mladé kapely? Můžeš nám nějakou z vaší země doporučit?

Řekl bych, že spousta lidí v Holandsku má ráda metal a rádi hrají v kapele (smích). Jiný důvod mě nenapadá. Máme tu několik nových dobrých kapel, určitě o nich v budoucnosti uslyšíš.

V roce 2004 SINISTER na rok přerušili svoji činnost. Co bylo vlastně důvodem, že se kapela skoro rozpadla?

Tenkrát už jsem prostě měl dost těch keců od bývalých spoluhráčů. Úplně mi sebrali radost ze hraní. Některé z těch lidí dodnes nemůžu vystát, protože tenkrát svým přístupem zabíjeli Sinister.

Zažil jsi toho se SINISTER již mnoho. Které období s kapelou považuješ za nejlepší? Zkus zavzpomínat. Jak vlastně SINISTER vznikli a které album bylo pro vás průlomové? Vzpomínáš rád nebo raději hledíš dopředu?

Myslím, že „Cross the Styx“ a „Hate“ byly ty nahrávky, které udělali Sinister jméno v death metalovém světě. Jenom bych k tomu rád řekl, že každá kapela má své dobré a špatné časy. Lituji jenom toho, že jsem s některými bývalými spoluhráči pracoval příliš dlouho.

Je možné se dnes death metalem uživit? Chodíš normálně do práce nebo nemusíš díky prodeji CD, koncertům a prodeji merchandise? Máš nějaké civilní zaměstnání?

To ne, každý člen Sinister chodí do práce. To je ta cena, kterou platíš za hraní death metalu (smích), ale musíme, protože většina z nás se stará o děti. I když musím vedle kapely pracovat, death metal je jediná hudba, kterou chci dělat a na tom, jestli z toho mám nějaké peníze, mi nezáleží.

Jaký je tvůj vztah k náboženství?

Vůbec se o to nezajímám. Jediné co vím je, že rádi zabíjejí!!!

Jaký je momentální stav tvých dalších kapel Absurd Universe, Supreme Pain, Weapons to Hunt? Připravujete nové songy? Na co se můžou fanoušci těšit?

Momentálně je aktivní pouze Sinister, máme tolik práce, že to sebere skoro všechen můj čas. Takže teď nemám na další projekty čas, možná někdy v budoucnosti. Je tu ale jedna věc, na které pracuji s Bastiaanem, ale zatím nemůžu říci víc.

Znáš nějakou kapelu z České republiky? Znáte v Holandskou naší death metalovou scénu?

Jestli lidé v Holandsku znají vaší scénu? Promiň, ale nemám nejmenší tušení (smích).

Můžeme se v brzké době těšit na nějaký váš koncert u nás v Čechách?

Jo, hrajeme na jednom velkém festivalu někdy v červnu. (Basinfirefest 28.6 - 30.6.2013 – pozn. redakce)
https://www.facebook.com/BasinfirefestOfficial

Sleduješ nové death metalové desky? Zaujala tě nějaká nahrávka z poslední doby?

To víš, že jo. Miluju tuhle hudbu a pořád kupuju CD. Opravdu se mi líbila poslední nahrávka HATE a noví DEVOUREMENT jsou pěkně ujetí!!!

Co chystají SINISTER v nejbližších měsících? Někde jsem četl, že budete letos vydávat kompilaci Years of Massacre. Bude obsahovat nějaké bonusy, videoklip, dvd? Na co se mohou fanoušci těšit?

Ano, Massacre Records to vydají, ale bude to pouze pro stažení. Momentálně hrajeme na spoustě koncertů po celém světě a tvrdě makáme na nových skladbách, pět je jich již téměř dokončeno. A taky teď vymýšlíme obal na novou nahrávku, která vyjde jako bonusový disk stejným způsobem, jako u „The Carnage Ending“.

Chceš něco vzkázat českým fanouškům?

Doufáme, že se brzy někde potkáme. Už je to dlouho, co jsme u vás hráli naposledy.

Děkuji za rozhovor. Přeji mnoho prodaných cd a spoustu spokojených fanoušků!

Díky moc a HAIL THE BEAST.
Aad & Sinister

Přeložil Barťas.

http://www.sinister-hailthebeast.com/
http://www.facebook.com/pages/Sinister-Official/255145351172432

RECENZE

English version



Zveřejněno: 12. 05. 2013
Přečteno:
4186 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář