Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

ADOR DORATH - Adon Nin Edeleth Ador Dorath CD 2004 - SHINDY Productions

Pravidelný čtenář FOBIA zine s dobrou pamětí si možná vybaví, že tohle tady už bylo ? a má pravdu. Recenzi zhruba před rokem napsal kolegáček a nahrávku myslím zhodnotil dobře. Závěrem doporučoval pospíšit si s objednáním, protože kapela si placku vydala na vlastní triko v nákladu pouze 200 kusů. A protože nechválil jen přítel manafob, ale také většina dalších pisálků, po zmíněném nákladu se zaprášilo jedna dvě. Takže lišák Shindy nelenil a vydal to znova.

Pro lenochy, kteří nechtějí hledat loňskou recenzi jen krátké shrnutí: velmi zajímavá nahrávka na pomezí black / doom / death metalu, většinou rychlé skladby, kromě drsného zpěvu a skřehotu výborný ženský zpěv ne nepodobný finské slavici, k tomu sem tam nějaký pazvuk či použití violoncella. Nahráno v 7 lidech, parádní zvuk.

Pro majitele původní edice na CD-R: oproti první verzi nabízí Shindy něco navíc a nečekaně i o něco méně. Chybí totiž část závěrečné kakafonie (ta ani nemá název a není uvedena v seznamu skladeb), kterou stejně málokdo vydržel poslouchat do konce. Naopak navíc je na cédéčku sestříhaný videozáznam  - 2 skladby z koncertu na začátku letošního roku a pokoncertní veselice. Fanoušci tedy mají možnost posoudit živé provedení ? mě se to líbí, má to energii i vcelku dobrý zvuk. Závěrečná before ? party mi tam ale přijde úplně zbytečná. Malinko změn doznal i booklet; ten je stejně jako původní celý v černobílé kombinaci a kromě textů se hemží různými symboly a historickými rytinami.

Ještě se zastavím u textů, ty manafob nezmiňoval. Většina je anglicky, dva dorathovsky (nejen Dark Gambelle mají vlastní jazyk). Dorathovština zní tak nějak jako latina, ale co tím chtěl autor říci, tuší asi jen on. Texty psané pozemským jazykem ale o moc jasnější nejsou. Jak v nedávném rozhovoru říkal mistr 10 ? ?strašně nerad zbavuji lidi fantazie? ? to je asi také případ textů AD. Ať si je každý vyloží po svým, překlady případně najde na webu kapely.

No, kdo to doma ještě nemá a přitom má rád moderněji znějící černý kov s přísadami doom, death a sympho, nevadí mu female voc a female bass (basu drtí taky dívčina), nebude litovat. Trošku hůř na tom je majitel prvního vydání, tomu asi poradit nedokážu.

Čas: 44:56

Skladby:

1.Ubique Daemon

2. Arcana Artis

3. Metamorphoses

4. Garden of Earthly Pleasures

5. Circle

6. Adon Nin Edeleth Ador Dorath

7. Hail to Majesty

8. Rule of Nyx

9. Pharmakopoeia

10. Misery (bonus 1998)

Special videobonus: Live in Harenda

www.adordorath.com


Zveřejněno: 17. 11. 2004
Přečteno:
3841 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář