Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

TERRA TENEBROSA – The Purging CD/LP 2013, Trust No One Recordings

Švédská kapela TERRA TENEBROSA funguje pod tímto zajímavým názvem teprve krátce. Svou první desku „The Tunnels“ vydala v roce 2011, a hned s ní dokázala zaujmout. Troufnu si tvrdit, že jejich tvorba nadchla všechny fanoušky neotřelé muziky a maniaky, kteří neustále hledají něco nového a něco, co se vymyká běžně zaběhlým postupům. TERRA TENEBROSA potom přesně splňuje všechny tyto atributy, a v tom, v čem vynikala předloni, pokračuje i na své nové desce.

Od prvních tónů debutu, a to samé platí i pro novinku, muselo být všem jasné, že se při poslechu nebude jednat o procházku růžovým sadem a hudbu této formace si ke spinningu (či jiným aktivitám, kdy je potřeba vypustit), pouštět nebudete. To by vás taky mohl jakýkoliv elán rychle přejít. Naopak, poslech je to trnitý, očekává se plné soustředění, a ani to nemusí vždy na navázání vzájemného porozumění stačit. Jedná se o klasický případ muziky, kterou nelze brát jako běžné konzumní zboží. Nahrávku neustále obepíná temná, a nervní aura. Ke slyšení jsou chvílemi až disharmonická tempa dráždící psychiku. Nešetří se na využívání velkého množství vokálů, ale ani jeden z nich není příjemný. V širokém spektru jsou zastoupeny ambientní plochy, ale při tom všem je slyšitelný evidentní um vrchního skladatele, stojícího za pseudonymem Cuckoo, který tvoří originální kompozice, a to je to, co mě dokáže udržet v napětí a hrát si se mnou. Osobně mi je úplně jedno, jestli si tomu někdo říká black metal, avantgardní hudba, anebo třeba depresivní metal. Fantazii se meze nekladou a jakékoliv přirovnání či pocit dostavující se z hudby TERRA TENEBROSA je třeba respektovat.

Deska „The Purging“ je oproti debutu o chlup přístupnější a v určitých skladbách přidala na tempu. Celá tvorba kapely je nasáklá post hardcorem, i když kvůli vokálům bude TERRA TENEBROSA většinově brána jako kapela metalová. Podstatnou část na albu tvoří postupy podobné těm, s kterými pracují uskupení nesoucí se na všech možných post vlnách. Není divu, vždyť všichni tři muzikanti tvořící „Terru“, spolu hráli v hardcoreových BREACH. Nejmarkantnější to je ve skladbě „Disintegration“, která má v sobě výše zmíněné parametry.

I když jsem výše nakousl vlivy označované dnes tak moderním pojmenováním „post“, jakože složky, které jsou v hudbě kapely obsaženy, těžko to plnohodnotně vypovídá o tom, co se na „The Purging“ odehrává. Nesnadno se TERRA TENEBROSA  k někomu přirovnává. Při poslechu se mi v hlavě honily myšlenky typu: v „písničkových“ částech shledávám podobné rysy s krajany CULT OF LUNA. Ponurá a nervní atmosféra celého díla na mě dýchá francouzským odérem BLUT AUS NORD, a když si prim uzmou samply, a nastane čas ambientních ploch, jako by se vzduchem nesl duch italských ABORYM.

Líbí se mi, jak je celá nahrávka koncipována. I když bych snesl o něco víc „hudby“ na úkor ambientních částí, je třeba uznat, že ani tyto momenty tu nejsou navíc. Je s nimi citlivě zacházeno a mají co nabídnout. Stávají se z nich plnohodnotné záležitosti, a ne jen pouhé vycpávky, a ono je to znát. Jako příklad uvedu věc „Nuclear Turbins“, která celá stojí na hře bicích, a do ní jsou zakomponovány všemožné skřeky a industriální ruchy. Sama o sobě, jen tak vytržená z kontextu, by ve mně pravděpodobně nadšené reakce nevyvolala, ale její vložení do poloviny alba, kde je v obležení dalších kompozic, z ní dělá poutavou záležitost.

Největší krásu spatřuji ve skladbách jako jsou „Black Pearl In A Crystalline Shell“, která má naprosto jednoduchý, ale o to údernější ústřední riff a celá skladba je nasáklá až punkovým feelingem. Vyzdvihnout musím skvěle gradujícím závěrem opatřenou titulní „The Purging“. Ale o nic horší nejsou ani věci vedené v pomalejším tempu – „Terra Tenebrosa“ a „Disintegration“. Když to po sobě tak rekapituluju, zjišťuju, že bych ve finále musel vyjmenovat všechny skladby na albu, protože mi přijde jako celek fantastické.

Povedené dílo ještě k větší dokonalosti zvedají vokály, o které se samozřejmě stará sám Cuckoo. Na desce není ani jedna z jeho poloh vyloženě dominantní. Využíván je blackový skřehot, temná deklamace, efektem upravený hluboký hlas, šepot atd. Vokálně se jedná o variabilní dílo, které hudební složce dodává pocit něčeho navíc.

Jako další přidanou hodnotu potom vnímám skrytou identu všech členů TERRY TENEBROSY, kteří jsou zahaleni tajemnými maskami, které jsou k vidění na předním obalu a na všech promo fotkách. Nejedná se o nic nového pod sluncem, ale když je to založené na pevných základech, v tomto případě kvalitní hudbě, potom dostává tvorba kapely další rozměr a přirozeně to na posluchače funguje.

TERRA TENEBROSA nahrála album, na které jsem dlouho čekal. Takováhle deska se objeví jen párkrát do roka, ale když se dostaví, tak udeří ohromnou silou. Deska „The Purging“ si mě omotala svými zákeřnými pařáty a nutí mě, abych ji neustále poslouchal. Dílo je to totálně zhoubné, chvílemi depresivně laděné, ale zároveň i povznášející. Není to jednoduchá hudba na poslech, nehodí se ji užívat při každé příležitosti, ale když si s ní jednou porozumíte, přijmete ji za vlastní. V mých očích se jedná o nejlepší desku, jaká se prozatím v roce 2013 narodila.

Seznam skladeb:
  1. The Redeeming Teratoma
  2. The Compression Chamber
  3. Black Pearl in a Crystalline Shell
  4. House of Flesh
  5. The Nucleus Turbine
  6. The Purging
  7. Terra Tenebrosa
  8. At the Foot of the Tree
  9. Disintegration
  10. The Reave

Zveřejněno: 23. 04. 2013
Přečteno:
3786 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář