Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
LLYR

Španělští death metalisté o sobě dávají po delší době opět vědět novým albem Of Martyr´s Agony and Hate. O jeho nahrávání, o situaci na španělské undergroundové scéně a spoustě dalších zajímavostí jsme se bavili s kytaristou Bernardem.

Ave Scent of Death! V České republice nejste příliš známou kapelou. Prosím, představ nám jednotlivé členy a kapelu.

Zdar Asphyxi!!! Tady je Bernardo, aby odpověděl na tvoje otázky a udělal jméno Scent of Death v České republice trochu známějšími. Je pro nás potěšením být na FobiaZine a doufáme, že tento rozhovor probudí zájem čtenářů Fobie o poslech našeho nového alba.

Scent of Death je španělská pětičlenná kapela, která hraje rychlý, temný a syrový brutal death metal ve stylu Morbid Angel,  Deicide, Immolation, Hate Eternal, Behemoth, abych alespoň některé jmenoval. Výsledkem je, řekl bych, technický brutal death metal, s feelingem, zničujícími bicími a riffy, ze kterých Ti exploduje mozek. Jako důkaz pro moje slova by si měli všichni čtenáři přečíst skvělou recenzi našeho posledního alba na těchto stránkách, kde jsi nám dal hodnocení 9/10. To znamená, že album není perfektní, ale zase stojí za poslechnutí (smích)

Aktuální sestava je následující: Sergio M. Afonso (zpěv), Carlos F. Caballo (basa), Jorge F. Taboada (sólová kytara), Bernardo Estévez (doprovodná kytara), Rolando Barros (bicí).

Máte venku již nějakou dobu nové CD „Of Martyrs´s Agony and Hate“. Jaké má cd ohlasy, jaké jsou recenze a co na něj říkají fanoušci?

Ano, deska „Of Martyr’s Agony and Hate“ konečně vyšla v posledních dnech roku 2012, někdy kolem 26. prosince, kdy CD dorazila z výroby po menším zpoždění – vydání bylo ohlášeno na listopad. My ale považujeme za datum vydání 1. ledna 2013, protože jsme žádná CD nestihli rozeslat v roce 2012 ani my, a ani náš label. A vinylová verze byla vydána až na konci ledna. Pro nás je tedy album k dispozici pro všechny účely až od ledna 2013, takže je staré pouze 3 měsíce (smích).

Odezvy v médiích během takto krátké doby jsou fantastické. Četli jsme kolem 30-40 recenzí a celkové hodnocení vychází kolem 8-8,5 z 10. Ty jsi nám dal 9/10. Pouze jeden zine nám dal 6. Takže si myslíme, že za ty 3 měsíce jsou to skvělé výsledky pro undergroundovou kapelu, jakou je Scent of Death. A ještě uvaž, že album bylo vydáno dvěma malými španělskými labely, které sice pracují velmi dobře, ale nemají tu moc velkých společností.

A i od fanoušků, kteří si CD koupili, máme skvělé ohlasy. Většině z nich se líbí různorodost skladeb, celkové vyznění, tvrdý a temný zvuk. Všichni říkají, že „Of Martyr’s…“ je lepší, rychlejší a tvrdší než „Woven in the Book of Hate“. A to je pro nás skvělé, protože je to důkaz toho, že naši nejvěrnější fanoušci čekali na nové album dlouhých sedm let.

Kde jste album nahrávali? Má vynikající zvuk. Šli jste do studia s jasnou představou, jak chcete znít? Nebo jste to nechali na zvukovém inženýrovi? Jaké vůbec používáte nástroje a aparaturu?

Album bylo nahráno po částech v několika studiích. Například bicí byly nahrány v portugalském Lisabonu v Brugosound Studios, basové linky v Bird Of Hermes Studios v našem městě a zpěv s kytarami zase v jiném studiu, které nechci z určitých profesionálních důvodů zmiňovat. Ale nejdůležitější je, že album mixoval a masteroval Andé Tavares z lisabonského studia. A proto má album tak brutální zvuk, jak můžeš slyšet. Takovýto zvuk je přesně podle představ Scent of Death. André je skvělý zvukař a velmi trpělivý muž, takže jsme mu prostě vysvětlili, jak by album mělo znít a on to tak udělal. Byla to náročná práce, protože nás dělilo 700 km, ale on zapojil všechny své technické znalosti, my zase naše uši… (smích). No a mezi těmi dvěma se zrodil náš zvuk.

Měli jsme jasnou představu o tom, jaký zvuk chceme pro naše album, a ta byla více či méně stejná, jako to, co můžeš na desce slyšet. Myslím, že jsme to tam dostali. Samozřejmě muzikanti chtějí vždycky pro svá alba ten nejtvrdší zvuk na světě a my nejsme výjimkou (smích). Asi jsme z toho mohli dostat ještě víc, ale pak už by deska začala nejspíš znít zkresleněji a špinavěji. Ale my jsme chtěli, aby všechny nástroje na desce byly čistě slyšet na své vlastní frekvenci, odděleně od ostatních a zároveň dosáhnout brutálního, hustého a temného zvuku. Trochu jsme obětovali z výsledné tvrdosti, abychom dosáhli zvuku, který slyšíš, ale zase můžeš svojí hifi sestavu pustit naplno a pořád slyšíš hudbu bez zkreslení a dokonce tvrdší a spojitější. Myslím, že jsme pro pojetí hudby Scent of Death dosáhli opravdu dobrého zvuku.

Co se týká našeho vybavení, myslím, že je to příliš dlouhý seznam, abych tu vše zmínil. Nemáme žádné podepsané dohody s výrobci, takže si vše kupujeme sami. Můžeš si ohledně toho všimnout poznámky na desce… Ale můžu říct, že my dva kytaristé používáme sedmistrunné kytary, basák hraje na ručně vyrobenou basu od Luthiera a bubeník Rolando používá spoustu různých činelů a šlapek atd. Je těžké zmínit tady všechno.

Tvůrcem obalu k nové desce je Jumali Katani? Jak jste se s ním dali dohromady? Souvisí nějak obal s texty a muzikou na albu? Celý booklet je precizně provedený. Kdo dělal grafiku? Je to opravdu krásná práce…

Jumaliho jsme objevili na internetu. Projeli jsme na jeho blogu všechny jeho kresby a hodně nás to nadchlo. Má hodně obalů pro všechny druhy extrémního metalu, thrash, black, death, gore… Většina z nich ale již byla prodána, ale našli jsme jeden, který se nám hodně líbil. Myslím, že byl původně koncipován pro blackmetalovou kapelu, protože obsahoval hodně satanistických prvků. Nám se ale líbil hlavní námět, který můžeš vidět na desce, protože vyjadřoval myšlenku, kterou jsme chtěli. Kontaktovali jsme ho a požádali, aby změnil všechno ostatní a hlavní motiv zakomponoval do scény, kterou jsme chtěli, ne tak výslovně satanistické. Takže jsme odebrali satanistické prvky, přidali přikované anděly, plačící Marii, submisivně klečící anděly jako padlé mučedníky pro jejich sesazeného boha.

Myslím, že myšlenka obalu perfektně vyjadřuje náměty textů většiny skladeb, které vyprávějí o lžích, excesech a zneužívání lidstva ve jménu víry (všech). Lidé žijí své životy jako otroci a mučedníci kvůli své víře, řídí se pravidly člověka, který reprezentuje boha na Zemi. Jakmile však zjistí, že byli zneužiti nebo jim bylo ublíženo, jejich víra se změní v nenávist za sesazení jejich boha. To je myšlenka obalu, která koresponduje s texty.

Co se týká obalu, díky moc za tvoje slova chvály. Rádi slyšíme, že se ti to líbí… Na celkovém rozložení jsme se dohodli všichni společně, finálně to pak provedl Carlos. Osobně si myslím, že jsme dosáhli dobrého výsledku tím, že jsme každé skladbě věnovali jednu stranu a doplnili o kresby, které mají vazbu na texty. Bylo by jistě snazší vložit pod text malou část obalu, jako to dělá spousta kapel, ale my rádi tvrdě pracujeme pro dobrý výsledek (smích).

Album jste vydali u španělského labelu Pathologically Explicit Recordings. Máte představu, kolik kusů cd se do dnešního dne prodalo? Jste s labelem spokojeni? Proč jste si vybrali právě tento label?

Ano, jsme s jeho prací velmi spokojeni, protože Pathologically Explicit Recordings je jedním z nejznámějších undergroundových labelů ve Španělsku a je známý i mimo Španělsko. Fernando spolupracuje se spoustou undergroundových labelů po celém světě, aby rozšířil co nejvíce svých nahrávek, což je pro nás dobré. Nyní se naše CD prodávají ve spoustě evropských zemí, v Kanadě, USA, Japonsku a dalších. Má na svých bedrech téměř 50 nahrávek a to je důkaz, že pracuje tvrdě, aby je rozšířil a všechny prodal. Pokud by neprodal předchozí nahrávky, nebyl by schopen vydat tolik alb pro spousty kapel, ne? Víme to o něm, tak jsme se rozhodli vydat album právě u něj, i když jsme dostali i jiné nabídky. Ale zatím jsem se neptal, kolik už se prodalo desek. Jak už jsem psal dříve, jsou to jenom tři měsíce od vydání, takže na bilancování je zatím brzy.

Kdo je hlavním skladatelem muziky v Scent of Death? Je to jeden člověk nebo tvoříte dohromady?

Skladatelem Scent of Death je Jorge. Je profesionální muzikant s dlouhou kariérou, 13 let studuje hudbu. Je učitelem na konzervatoři v našem městě, hraje a učí hru na piano. My ostatní jsme samouci, takže Jorge je nejschopnějším členem kapely ke skládání. Nicméně hudba, kterou složí, se musí líbit všem členům kapely, pokud ne, tak se ta část nepoužije. Rolando si upravuje bicí party podle sebe, ale hlavní linku opět skládá Jorge při prvním poslechu.

V lednu vyšlo u Bloody Productions „Of Martyrs´s Agony and Hate“ na vinylu. Nikde jsem nenašel ale vaše předchozí album „Woven in the Book of Hate“. Chystáte reedici také na vinylu?

Ano, naše poslední album „Of Martyrs’s Agony and Hate“ vyšlo u Bloody Productions pouze na 12 palcovém vinylu v limitované edici 500 ks na konci ledna, což jsou pouze dva měsíce. Bloody Productions je label, který vydal naše první plné album v roce 2005, které je u nich v katalogu kompletně vyprodané. My ale ještě pár kousků máme, takže pokud by někdo chtěl „Woven in the Book of Hate“, může si ho objednat přímo u nás a my mu ho pošleme. Mrkněte se na náš Bandcamp, kde najdete náš merch. http://scentofdeath.bandcamp.com/
Můžete si tam objednat i naše první album. Ale řekl bych, že by se ještě někde dalo najít skladem, protože Bloody Productions jich spoustu udali různým undergroundovým prodejcům. Ale nejsnazší cesta jak ho získat je kontaktovat nás, než to hledat někde na webu… (smích).
Momentálně není možné ho vydat na vinylu, protože Bloody Productions tvrdě pracují na distribuci našeho nového alba, takže na opětovné vydání starého alba nemají čas ani prostředky. Ale hledáme možnosti pro reedici dema zvaného „Entagled in Hate“ z roku 2002, s novým mixem a masteringem a samozřejmě novou grafikou, protože to předtím nebylo profesionální vydání a bylo vylisováno pouze 500 kopií. Dnes je kompletně vyprodáno. Ty staré skladby a zvuk zrovna nereprezentují naší aktuální muziku, ale stále tu nahrávku milujeme a jsme na ní hrdí. Pokud má nějaký label zájem, nechť nás prosím kontaktuje!!

Kapela Scent of Death byla založena již roku 1998. Nahráli jste ale jen dvě alba a to ještě s dost dlouhým časovým odstupem.  Nebyl čas? Chyběly peníze?

To ani ne, ale my jsme zatraceně líní chlapi (smích)… Ne, teď vážně. Nezapomeň na naše první demo nebo EP, říkej tomu, jak chceš, z roku 2002. Takže máme celkem tři nahrávky. První plné album bylo vydáno v roce 2005 po výměně bubeníka a zpěváka. Je pravda, že mezi „Woven…“ a Of Martyrs’s…“ uběhla spousta času, sedm let ticha je pro kapelu příliš.
Ale během těchto sedmi let zase došlo ke změnám v sestavě kapely na pozici bubeníka a zpěváka. Poté, co Alfred odešel, nahradil ho jiný místní bubeník jménem Jorge. Byl s námi čtyři roky (2006-2009), během kterých se učil hrát naše skladby naživo. Odehráli jsme s ním miniturné s Dementor a Killchain ze Slovenska a mnoho koncertů se španělskými kapelami. Nakonec se ale rozhodl odejít a nahradil ho Rolando. To ale znamenalo začít znovu se secvičováním skladeb. Ale s ním za bicími to šlo velmi snadno a naučil se naše skladby hodně rychle. Podobné to bylo se zpěvákem Loisem, který z ničeho nic zmizel bez jakéhokoliv vysvětlení. Takže Sergio musel máknout, aby se rychle naučil texty a mohl s námi natočit desku.
Uvaž, že bicí party byly nahrány v září 2010 a album spatřilo světlo světa až v lednu 2013!!! Dva dlouhé roky ke zrodu nového alba. Byl to bolestivý a krvavý porod (smích).
Skládání bylo dokončeno přibližně na konci roku 2009. Abych to shrnul, řekněme, že jsme měli smůlu a ještě k tomu jsme zakusili neschopnost několika jedinců podílejících se na nahrávání. Takže celý ten proces nám zabral bez přestávky sedm zatracených let!!!

Jestli jsem to dobře pochopil, fungujete v nezměněné sestavě již dlouhých 14 let. Máš nějaký recept na dlouhověkost kapely (smích)?

Jestli myslíš bez žádných změn, tak to ne. V průběhu let se v kapele vystřídala spousta lidí, ale jenom na dvou pozicích, bicí a zpěv. Ale jádro kapely je stejné od založení kapely v roce 1998. Tím jádrem myslím oba kytaristy, Jorgeho a mě, a basistu Carlose. My tři jsme Scent of Death založili a tady se nic nezměnilo.
Měli jsme kupříkladu v sestavě 4 bubeníky a stejný počet zpěváků. Každou z našich třech desek nahrával jiný bubeník. Na „Entangled in Hate“ nahrál bicí Nuno a já jsem se postaral o zpěv. „Woven in the Book“ odbubnoval Alfred Berengena a odzpíval Lois. A konečně „Of Martyrs’s…“ jsme nahráli s Rolandem Barrosem u bicích a Sergiem u mikrofonu. A byly tu i další členové jako Jorge a David, kteří se na žádném nahrávání nepodíleli… Ale jsme jim navěky vděční za to, co pro kapelu udělali. A všechny tyto změny znamenaly pro nás spoustu práce při secvičování skladeb s nimi. Ale na druhou stranu to přidalo trochu různorodosti do naší hudby, nikdo z nich nezněl jako ten předchozí nebo následující. Berme to pozitivně…(smích).
Kapela funguje dál jenom kvůli vytrvalosti, úsilí a lásce k extrémní hudbě nás tří (Carlos, Jorge a já). A recept je naše dlouholeté kamarádství daleko za hranicemi kapely jako takové!!!

Váš styl by se dal označit jako „technický death metal“. Vaše muzika je velice technicky náročná.  Máte nějaké hudební vzdělání nebo jste samouci?

Ano, Scent of Death je technicky deathmetalová kapela, protože hrajeme rychlý, přesný a intenzivní death metal. Ale nejsme techničtí po vzoru Origin, Viraemia, Archspire a podobných kapel, které hrají hyper technický death metal. Řekl bych, že naše technika je založena na dobrém poskládání a spoustě zvratů, změn tempa a hlavně na celkovém feelingu skladeb samotných. Nechceme bezúčelně onanovat na hmatníku kytary (smích). Prostě chceme vmést lidem do tváře několik dostatečně špinavých brutal deathmetalových skladeb a vyndat jim mozky z hlav (smích).

Hudba Scent of Death je ve stylu starých deathmetalových mistrů, jako Immolation nebo Morbid Angel. Nechceme, aby skladby byly kolekcí bezmyšlenkovitých rytmů jeden za druhým. Riff tě musí provést k dalšímu a to dělá skladbu dobrou. A aby se toho dalo dosáhnout, řekl bych, že technická zdatnost je nezbytná. Co se hudebního vzdělání týká, myslím, že jsem na to odpověděl již výše.

Španělsko je o hodně větší země než Česká republika. U nás je undergroundová scéna hodně provázaná. Jaký je stav undergroundu u vás? Pomáhají si kapely navzájem nebo si dělají spíše naschvály?

Myslím, že kapely ve Španělsku nedrží zrovna moc pospolu. Řekl bych, že si většina z nich hlídá pouze svůj zadek a o nějaký underground se nestarají.
Některé z nich se chovají jako rockové hvězdy a nechodí na jiné koncerty, než na ty svoje, další stojí úplně za prd. Jsou tu i členové kapel, které neuvidíš na jiných koncertech, než na těch, kde hrají jejich hulibrčtí kamarádi. A zrovna tihle pak mluví o tom, že jsou ten „pravý“ underground. Ani si nezaslouží tyto řádky, které o nich píšu…
Ale naštěstí jsou v menšině a stále tu jsou kapely, které se pořád honí, aby něco podnikaly, jako nové festivaly, na které přivezou nějakou zahraniční kapelu, utápějí v tom své peníze, obchodují s CD s dalšími kapelami atd. A tyhle kapely rozhodně stojí za podporu. Řekl bych, že máme velmi dobré vztahy s kapelami, které známe. A ty další neznáme proto, že nás nenechají je poznat. Třeba patří do té první skupiny…

Na internetu jsem nenalezl mnoho informací o vašich koncertech. Koncertujete celkem málo. Co je toho příčinou? Je to otázka financí nebo podmínek od pořadatelů? Zavítáte někdy i k nám do České republiky?

Můžu Tě ujistit, že by to byl sen, jet šňůru po České Republice!!! Ale nejspíš bychom vypadali jako turisti na návštěvě (smích). Strašně rád bych ochutnal jedno z těch vašich skvělých piv (smích). Jak už ji psal v první otázce, nejsme u Vás moc známí. Samozřejmě jsme ochotní přijet, pokud nás propagátoři a organizátoři pozvou. Doufám, že tenhle rozhovor toho pomůže dosáhnout (smích).
Náš poslední koncert byl 4. ledna 2010, ještě s Rolandem za bicími a Loisem u mikrofonu. Od té doby jsme byli totálně zaneprázdnění nahráváním, mixem a masteringem našeho posledního alba se všemi těmi problémy které jsme měli, a samozřejmě normální prací. Asi víš, že zrovna teď není španělská ekonomika ve zrovna dobré kondici. Takže je důležité udržet si práci, abychom přežili. Děláme si vše sami: obaly, návrhy, rozložení, mixy, fotky… všechno!!! Takže už toužíme to zase někde pořádně rozsekat na kusy, a na tom teď pracujeme.
Ale ještě před tím vším jsme jeli turné s Dementor a Killchain po Španělsku a Portugalsku, s Vermins Antecessor a Sorgeth v Baskicku, předskakovali jsme Dismember ve Vigu, Galicii a hráli jsme na několika skvělých festivalech, jako „Move your fucking brain“ v Barceloně, „Steel Warrior Rebellion“ v Portugalsku s kapelami jako Enthroned a Internal Suffering, „Caos Emergente“ taktéž v Portugalsku s Cock and Ball Torture a dalšími, „Butchery at Christmas Time Fest“, na dvou ročnících „Brutal as Hell Fest“, na čtyřdenním festivalu zvaném „Brutality in your face“ se dvaceti kapelami, na „Brutologos Fest“ ve Valladolidu, plus všechny ty koncerty, které jsme pořádali po hospodách a podobně.

U nás v Čechách není španělská death metalová scéna příliš známá. Mohl bys nám doporučit nějakou vaší kapelu? Mě minulý rok od vás zaujali Ataraxy a Mass Burial…

Myslím, že kromě těch co jsi uvedl jsou ještě venku známí možná Avulsed, Machetazo, Wormed, Human Mincer, Impure, Cerebral Efussion, Numen... Ale dnes je tu nová vlna brutálních kapel, které jsou opravdu dobré. Abych alespoň nějaké zmínil: Legacy of Brutality, Nebulah, Carrioned, Caustic, The Murder Industry, Human Ashtray... A v naší oblasti, Galicii, je několik hodně dobrých kapel, jako Unreal Overflows, Vermis Antecessor, Upcoming of Devastation, Ephemeral, Barbarian Prophecies, Strangled with Guts, Hellgate, Brainwash...
Ale spousta dobrých kapel zmizela po vydání pouze jedné nebo dvou desek jako Imbrue, Dyspraxia, Baalphegor (ti se brzy vrátí, což je dobrá zpráva, protože jsou opravdu technickou a brutální kapelou), Uncreation, Chanber of Shred, Eczema, Unnatural, Absorbed, Dismal....

Co posloucháte v kapele za muziku? Jaká alba tě zaujala za poslední rok? Když jste začínali hrát, měli jste nějaké hudební vzory?

Všichni posloucháme hlavně brutal death metal ve všech svých podobách!! Death metal je zákon!!!! (smích) Posloucháme od klasických kapel jako Carcass, Immolation, Morbid Angel, Cannibal Corpse, Suffocation, Malevolent Creation, Cryptopsy, Obituary, Gorgtus, Bolt Thrower, Death… přes ty nejbrutálnější jako Deeds OF Flesh, Dying Fetus, Gorgasm, Lust of Decay, Goratory, Hour of Penance, Guttural Secrete, Embryonic Devourment, Dead Congregation, Nile, Behemoth...k těm současným a progresivnějším kapelám jako Beneath the Massacre, Archspire, Ulcerate, Viraemia, Anomalous, Decrepit Birth, Illogicist, Psycroptic, Necrophagist, Obscura...
Pokud si vzpomínám, loni mně hodně překvapila nová alba pro mě neznámých kapel, jako jsou Chaos Inception, Nebulous, Trifixion... Všechno to jsou skvělá death metalová alba.

Hudební vzory? Nejdůležitějším vzorem je brutalita!!! Jakkoli ji vyjádříš: technika, temnota, feeling… Tak například Immolation reprezentují temnotu, Morbid Angel feeling a Beneath the Massacre tu techniku. Aby se kapela stala dobrou, musí si zvolit jednu nebo více ingrediencí a dělat to dobře. Všechny z nich jsou brutální!!

Když u vás doma v Ourense a Galicii uspořádáte koncert, kolik dorazí fanoušků? Chodí ve Španělsku lidé na death metalové koncerty?

Na náš poslední koncert v Ourense v malé hospodě přišlo kolem 80 lidí. Na poslední koncert, na kterém jsem byl tento měsíc ve městě Coruña v Galicii, kde hrály čtyři skvělé kapely Wormed, Legacy of Brutality a Holocausto Canibal z Portugalska, přišlo kolem 100 lidí. Suď dle sebe. Já myslím, že je to málo!!! Nevím, kolik metalistů chodí na koncerty extrémního metalu u Vás, ale tipuji, že publikum je větší než tady.
Na poslední skvělé turné, které mělo zastávku i v Galicii, s kapelami jako Kreator, Morbid Angel, Nile a Fueled by Fire, přišlo dle mého odhadu kolem 500-600 lidí. Co by ještě k***a lidi chtěli, aby chodili na koncerty. Tohle jsou jedny z největších kapel na světě…
A ve Španělsku bylo několik turné skvělých kapel jako Malevolent Creation, na které přišlo v Madridu 50 lidí. To je neuvěřitelné, ve 3 milionovém městě!!! Arghhh!

Jaký je názor Scent of Death na stahování muziky? Na jednu stranu se prodá určitě méně cd, ale zase se dostane muzika k více lidem.

Neřekl bych, že je problém ve stahování hudby z internetu, ale v lidské mentalitě. Zkusím to vysvětlit…
Já rád stahuji hudbu z internetu, protože poznám spoustu kapel, o kterých bych jinak ani nevěděl. Ale moje myšlení je: Hele, jaká skvělá kapela. MUSÍM SI CO NEJDŘÍVE SEHNAT JEJICH CD!!!!! Opravdu rád mám v ruce fyzický nosič, abych si prohlídnul obal, celý booklet, přečetl texty a aby se stal součástí mojí sbírky. Jinak mám v počítači pouze nějaké složky, které pro mě nemají význam. A když ta kapela není zrovna můj šálek kávy, tak si od nich CD nekoupím, ale taky to pak nepotřebuji mít v počítači, nemyslíš?
Ale po stažení z internetu zjistím, jestli se mi kapela líbí, nebo ne. A díky tomu jsem si jistý, že utratím svoje peníze za dobré album. Výše ses mě ptal na hezký obal našeho alba, ne? Pokud by sis desku jenom stáhnul, asi by ses na to neptal… Přemýšlejte o tom! A copak povíš na vinylovou verzi? Myslím, že je to vždycky radost mít ji v ruce. Ale z digitální verze nemám jako metalový fanoušek žádné uspokojení.
Takže lidé by si měli být vědomi, toho co dělají. Nemyslím tím, aby si koupili naše CD, i když se jim nelíbí. Nejdříve si to stáhněte, poslechněte, a když se vám to líbí, KUPTE SI TO!!! A choďte na koncerty!!

Znáte a posloucháte nějaké kapely z České republiky?

Ano, samozřejmě. Česká scéna je dobře známá minimálně po celé Evropě. Vím, že to zní asi trochu přehnaně, ale je to pravda. Opravdu si myslím, že undergroundová kultura je mnohem více zakořeněna mezi lidmi na východu a severu Evropy, než je tomu na západě a jihu. Lidé tady žijí spíše středozemským stylem života (smích). Myslím tím, že lidé tu mají jiné a jednodušší způsoby, jak zabít čas, jako třeba strávit celý den na pláži, takže nevěnují takovou pozornost chození na koncerty, kupování CD a jejich poslouchání doma. Dokonce bych řekl, že se ani nesnaží objevovat nové kapely, pokud je neuslyší v rádiu. Myslím, že je tu obecná apatie. Přicházejí o to!
Nevím proč, ale můj dojem je, že to, co jsem napsal výše, se netýká fanoušků extrémního metalu v České republice. Oni jsou velmi fanatičtí a proto je vaše undergroundová scéna velmi živá, s kapelami jako Godless Truth (pro mě jsou božští, a z jejich alba „Self-realization“ mi opravdu explodovala hlava!!), Cerebral Turbulency, Fleshless (skvělá kapela, se kterou jsme byli v minulosti v kontaktu), Suffer Age, Disfigured Corpse, Gutted, Hypnos, Impaled (ty jsem tu viděl naživo spolu s Vile), Ingrowing, Krabathor (myslím, že ti už se dávno rozpadli, ne?), Pandemia (viděl jsem je naživo před mnoha lety v Portugalsku), Laniena Mentis (mám jejich album „Turn into a man“ a myslím, že je pořádně technické a brutální), Malignant Tumour, Melancholy Pessimism, Pessimist... A daleko známější je grindová scéna díky festivalům, jako Obscene Extreme Festival.

Co chystají Scent of Death v nejbližších měsících?

Teď se věnujeme propagaci našeho nového alba, posíláme proma do všech medií, které nás o něj požádají. Dále posíláme „Of Martyrs’s Agony and Hate“ těm, kteří jsou ochotní nám ho zrecenzovat, anebo dokonce s námi udělat rozhovor, jako například  ty pro Fobii. Chceme, aby se v undergroundu o Scent of Death a jejich muzice vědělo, a aby lidé zaregistrovali, že jsme po dlouhé době ticha opět ožili.
Propagujeme naší hudbu na sociálních sítích jako Facebook a stránkách jako soundcloud, bandcamp, reverbnation, myspace… Chceme oslovit všechny deathmetalové fanoušky a dát jim možnost poslechnout si naši hudbu zadarmo, a když se jim to líbí, aby si mohli koupit naše CD a merch. V tomto smyslu spolupracujeme se dvěma propagátory. Prvním je Viral Propaganda z Portugalska, druhým Tito Vespassiani z Itálie. Doufáme, že se jejich práce ukáže být efektivní (smích).
Také plánujeme nějaké koncerty, začneme v květnu v našem domovském městě a chceme se zúčastnit několika festivalů. To je pro nás to nejdůležitější, ale taky nejobtížnější provést u nás ve Španělsku. Taky pracujeme na návrzích nového merchu jako triček ve třech provedeních, samolepek, plakátu atd.

Máte něco na srdci, co byste chtěli vzkázat fanouškům, vydavatelstvím, promotérům apod.?

Jediná zpráva pro všechny: KONTAKTUJTE NÁS!!! Nezáleží na tom, co chcete, neváhejte nás kontaktovat.

Fanouškům, kteří si naší hudbu poslechli: kupte si naše CD a merch, nebo nám prostě řekněte, že si to koupíte odjinud, nebo že je to super nebo sr**ka, cokoliv chcete.

Vydavatelům a médiím: řekněte si o fotografie, fyzické promo, digitální promo, na recenze, o rozhovor.

Labelům a distributorům: kontaktujte nás kvůli obchodu.

Organizátorům: pište ohledně koncertů a turné.

Žádejte, o co chcete, uděláme pro vás nemožné. Všichni PODPORUJTE UNDERGROUND!!!

Děkuji za rozhovor a přeji co nejvíce šílených fanoušků a mnoho prodaných nosičů.

Zaprvé bych chtěl poděkovat obzvláště Tobě, Asphyxi, za Tvůj zájem a podporu Scent of Death a za to, že jsi nám dal možnost se objevit na Fobiazinu, možná tom nejdůležitějším metalovém médiu v Česku. Je nám vždycky potěšením odpovědět na zajímavé otázky, jako jsou tyto, a pro lidi v zahraničí.

Za druhé moc díky za tvoje přání všeho nejlepšího pro naši kapelu. Všichni šílení deathmetaloví fanoušci, nezáleží na tom, kde jste, pořád můžete poslouchat naší hudbu a koupit si naše CD nebo merch přímo od nás na scentdeath@yahoo.es, nebo kouknout na náš Bandcamp: http://scentofdeath.bandcamp.com/

A samozřejmě byste měli mrknout na naše další stránky:
www.reverbnation.com/scentofdeathmetal
www.myspace.com/scentofdeathmetal
www.facebook.com/scentofdeathmetal
www.scentofdeath.bigcartel.com
www.soundcloud.com/scent-of-death
www.youtube.com/user/deathfromourense2

Znovu díky a udržujte tohle šílenství při životě!!!

přeložili Barťas a Susan

English version

RECENZE



Zveřejněno: 28. 04. 2013
Přečteno:
3621 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 04. 2013 18:54 napsal/a Asphyx
jojo
Bernardo je velkej sympaťák a umí se k tomu postavit čelem:)) Byl jsem až překvapenej, jaký má česká scéna u nich dobrý zvuk!
28. 04. 2013 18:50 napsal/a Coornelus
kecal
ty vole, ten je ukecanej, z některejch abys páčil slovo, ale tohle je dravec:-))) Ještě mě překvapilo, kolik zná českejch kapel. Třeba Impaled:-))))