Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

O současných plánech baskytaristy skupiny THERION, o jeho postranních aktivitách a o budoucnosti kultovní kapely švédského metalu...

Bylo pro mě velikou ctí dělat rozhovor s tímto významným švédským baskytaristou, zpěvákem, textařem a producentem. Nalle Påhlsson se narodil 24. června 1963 ve Stockholmu. Již jako malý chlapec začal po vzoru svého staršího bratra poslouchat Jimiho Hendrixe, Rolling Stones, brzy také kapely Deep Purple, Black Sabbath a Led Zepelin, dále také KISS, AC/DC a další. Od malička si přál být jako oni. S postupem času se jehno sen stával skutečností a Nalle se stal výzmnamným švédským rockovým / metalovým muzikantem. Dlouhá léta působil např. ve skupinách Treat, Last Autumn's Dream nebo Vindictiv Band - a s některými z nich spolupracuje dodnes. Od roku 2008 je členem symfonické metalové legendy Therion, se kterými nahrál 2 desky - roku 2010 "Sitra Ahra" a loni "Les Fleurs du Mal". V interview Nalle rozebírá, které kapely ho v začátcích ovlivnily, mluví o Therion i o jejich nové desce. Také prozradil něco málo o připravovaném albu se svou skupinou Royal Mess.

Ahoj Nailley, jak se dnes máš? Jak trávíš velikonoční svátky?

Nalle: Ahoj :-). Tyto Velikonoce trávím doma s dětmi a mojí švýcarskou přítelkyní - jíme různé cukrovinky, velikonoční vajíčka. Poslední dobou jsem trošku líný, ale beru to s nadhledem.

Před pár měsíci jsem na tvém blogu četl, že tento rok je pro tebe speciální. Povíš fanouškům proč?

Nalle: Letos slavím 30 let své profesionální hudební kariéry, 24. června se přehoupnu do magického věku - bude mi 50 let. 2. února to byly dva roky, co plně abstinuji (Nalle měl před pár lety vážné problémy s alkoholem) a taky celá ta věc s mojí skupinou a sólovým albem odstartovala novou éru a kapitolu v mém životě. Cítím se lépe, než kdykoliv předtím.

Letos vydáváš  se svojí vlastní skupinou album. Mohl by jsi nám o této desce povědět více? Vím, že na albu spolupracovali i někteří tvoji kolegové z řad skupiny Therion, např. Kristian Niemann, Mats Léven, kromě nich třeba Pontus Norgen z Hammerfall. Jaká s nimi byla spolupráce?

Nalle: Pro připravované album jsem napsal veškerou hudbu i texty. Dost mi pomohl Anders Lundqvist. Mám na starost všechny kytary, basu, zpěv. Chtěl jsem, aby tato deska byla takovým přátelským projektem, proto jsem k jejímu nahrávání přizval pár přátel, se kterými jsem hrával nebo se s nimi skamarádil v průběhu let, co jsem hudebníkem. Všech jsem se zeptal, zda se mnou chtějí a mohou desku nahrát, někteří kolegové mi dokonce zavolali nebo napsali a říkali, že by rádi spolupracovali - to je super :-). Mám pocit, že z těch všech lidí se mnou nehrál jen Kristian Niemann, oba ale máme vztah k Therion a vždy jsem si vážil jeho hudebního umu; je docela stydlivý. Hudba alba vychází z mých kořenů, ze základů mé duše, inspiroval jsem se skupinami, které jsem poslouchal v dětském věku a jako teenager.

Vraťme se k tvým hudebním počátkům. Kdo a jaké skupiny tě v tvých začátcích ovlivnily?

Nalle: Narodil jsem se roku 1963, takže když mi bylo takových 5-6 let, začal jsem poslouchat nahrávky "Big brothers", Jimiho Hendrixe a Rolling Stones. Krátce nato, když přišly britské kapely, jsem poslouchal např. Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath. Brzy nato jsem objevil americké skupiny jako Kiss, Journey, Foreigner. Během dospívání jsem byl dost ovlivněný progresivními kapelami, jako jsou Genesis, U.K., Kansas, Rush....

Na tvé internetové stránce jsem se dočetl, že tvoje sny se staly skutečností. Jaký to je pocit, být rockovou hvězdou?

Nalle: Nevidím sám sebe jako "hvězdu" a nikdy jí nebudu. Jsem jen chlapík, kterému se povedlo hrát v populárních skupinách a jsem na to pyšný. Jsem opravdu rád za to, že jsem jedním z těch šťastných, kteří v těch kapelách mohou být.

Hrál jsi ve skupinách jako L.A.D., Treat, Band Vindictiv. Co pro tebe ve tvé hudební kariéře znamenaly?

Nalle: Byl jsem nadšený z toho, že s těmito kapelami mohu hrát. Treat jsem sledoval od jejich začátků (1984-85), ale členem jsem se stal až roku 2005; v únoru 2012 jsem u nich z osobních důvodů skončil. Doopravdy miluji dvě první desky Vindictiv, hlavně písně, kde zpívá Göran Edman (pozn.: Göran Edman patři mezi nejuznávanější švédské zpěváky). Myslím, že je fantastický. Hraji na jejich novém albu, které vyjde v květnu tohoto roku. Pro živá vystoupení budou mít ale jiného baskytaristu, v současnosti mám totiž příliš práce se svou deskou. L.A.D. - miluji živá vystoupení a studiové nahrávání s těmi kluky.

Ve skupině Therion působíš od roku 2008, mám pravdu? Pověz nám, jak jsi se dostal do skupiny, co tato skupina znamená ve tvé hudební kariéře?

Nalle: Therion pro mě znamená velice mnoho, skoro vše, dalo by se říci. Nebýt této kapelyl, neviděl bych takový kus světa, který jsem s nimi procestoval. Poznal jsem mnoho nových, dobrých přátel z celého světa. Miluji koncept skupiny. Therion jsou něco skutečně speciálního, originálního! Fanoušci jsou fantastičtí, entusiastičtí. Jsem moc rád, že mohu být součástí této skupiny. Byl to Thomas Vikström, který mě Christoferovi doporučil, pověděl mu: "Potřebovali bychom basáka, jakým byl Bob Daisley (pozn.: Bob Daisley hrál se skupinami a osobnostmi, jako Rainbow, Ozzy Osbourne, Uriah Heep, Gary Moore). Bob je jednou z mých baskytarových ikon, byl jsem proto velice pyšný, když Thomas řekl Christoferovi: "Měli bychom si vybrat Nallea Påhlssona! On je švédským Bobem Daisleym!" Šli jsme do zkušebny a bylo to! Hráli jsme několik písní, mj. třeba "Blood of Kingu", ostatním moje hra připadala dobrá - a já se stal součástí skupiny.

Když loni v září Christofer oznámil budoucí plány s Therion, byl to pro nás veliký šok. Další šok následoval se Snowyho odchodem ze skupiny. Fanoušci ale nakonec Christoferovo rozhodnutí přijali a dychtivě očekávají jeho metalovou operu. Začali jste na ní už pracovat? Mimochodem, co říkáš na 25th Anniversary Tour?

Nalle: Bylo to Snowyho rozhodnutí, opustit kapelu. Chtěl dělat na svých věcech a projektech, chtěl jet na turné se Sabaton. Jeho odchod mě mrzel, obával jsem se, jaké bez něj bude evropské turné. Vše se ale nakonec vydařilo. Měli jsme nový koncept s francouzským albem, tím skupina učinila větší změny, než jakými byla ztráta jednoho člena. Koneckonců, Snowy nikdy nebyl stálým členem sestavy, dělá si, co chce. Doufám, že v budoucnu se na nějakých našich vystoupeních ukáže. Na opeře se pracuje, v současnosti má vše v rukou Christofer. Jak jsem už říkal, Snowyho odchod mě zasáhl, ale abych byl upřímný - nevěřil jsem v úspěch desky "Les Fleurs du Mal". Nic proti té hudbě nemám, nedokázal jsem ale pochopit, na jakém albu to pracujeme. A zpěv ve francouzštině? Celá ta představa pro mě byla velice zvláštní, divná. Vydavatelství to navíc odmítlo vydat... nevěřili tomu. Christofer chtěl udělat něco jiného a jistě si uvědomoval, že je velký risk vytvořit pro 25. výročí kapely zrovna takovou desku. Nestaral se ale o názory druhých a tím si vysloužil můj obdiv. Kdo by se dnes do něčeho takového pustil? Nikdo! Všichni hrají na jistotu a podle pravidel, ale Christofer ne. Když se ohlédnu zpět, vidím, že většině fanoušků se "Les Fleurs du Mal" zalíbilo. Co se Snowyho odchodu týče, nepřijde mi vhodné, abych se k němu vyjadřoval; Therion je jako celek větší a silnější, než kdokoliv z nás ve skupině, to platí i o Christoferovi Johnsonovi. Turné mělo úspěch a my si ho užili.

Povíš nám ještě o svých plánech na letošní rok? Na čem dalším pracuješ?

Nalle: Brzy začnu pracovat na basových partech pro sólovku Matse Lévena. Kromě toho připravuji pár skladeb pro Vindictiv a také pro Paola Vallerga z Itálie, který je autorem deskové stolní hry, která byla inspirována právě skupinou Therion. Kromě toho k ní také pořídil krátký film, nazvaný "011 - an Adventure with Therion". Plánuje vydat desku, nazvanou "Experiment No. Q". Před nějakou dobou jsem byl v Itálii, kde jsme nahrávali. Stranou od těchto věcí mám ještě v plánu něco málo s Thomasem a Linnéou z Therion.

Jak známo, jsi oddaným fanouškem Kiss. Jde o skupinu tvého mládi? Jaké další oblíbené kapely máš? Které písně od Therion máš rád? Znáš také nějaké české nebo slovenské skupiny?

Nalle: Fanouškem Kiss jsem od roku 1975, sbírám vše okolo nich. Jsem do nich blázen! Pro mě jsou žijícími pohádkovými postavami. Vše, co se točí okolo nich je únikem do fantazie. Jsou fajn, zábavní, dělají mě šťastným. Miluji i to bláznovství okolo nich! Další skupinou jsou Deep Purple s Ianem Gillanem, ti pro mě vždy budou číslem jedna. "In Rock" je mým oblíbeným albem. Do mého "Top 10" všech dob patří také AC/DC. Od Therion mám rád desky "Secrets of the Runes" a "Gothic Kabbalah", Jednou z mých oblíbených písní je "Ginnungagap", je dost "heavy" - tak akorát pro mne. Tahle skladba reprezentuje můj celkový pohled na Therion. Bohužel neznám žádné české ani slovenské skupiny.

Co je pro tebe v životě nejdůležitější?

Nalle: Cítit se dobře, být zdravý a šťastný! Potom jsi schopen dělat cokoliv, co budeš chtít.

Co by jsi na závěr vzkázal svým fanouškům?

Nalle: Doufám, že se u Vás brzy ukážeme, zahrajeme Vám a trošku se poznáme :-).


Informace o Nalleho připravované desce najdete na:

Facebook - Royal Mess

Autorem rozhovoru ve slovenštině je Pavol Urbanič, správce facebookové stránky Therionczechoslovakia a veliký fanoušek této skvělé skupiny. Za poskytnutí rozhovoru mu moc děkuji! Zajímají-li Vás další aktivity, spjaté s fanouškovskými stránkami, navštivte je zde:

Facebook - Therionczechoslovakia

Zveřejněno: 01. 05. 2013
Přečteno:
3556 x
Autor: Tomáš | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář