Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

O MM jse si stejně, jako před časem, povídal s kytaristou a leaderem Yvorem.

V době, kdy jsme spolu mluvili naposledy, což bylo zhruba půl roku po vydání vašeho druhého alba „Na zrcadlech lží“, se po docela zásadních personálních obměnách v podstatě teprve formovala nová tvář kapely. V polovině loňského roku pak došlo k další důležité změně, kdy jste poprvé za dob vašeho fungování angažovali hráče na bicí nástroje. Jaké jsou Tvé osobní pocity a dojmy ze současné sestavy, po téměř roce jejího fungování?

Předně zdravím všechny čtenáře Fobia zine. Osobní pocity jsou pochopitelně velmi pozitivní. Za poslední rok jsme odvedli velký kus práce a veškeré naše úsilí se nám podařilo zhmotnit do aktuálního mini alba „V troskách Tvýho světa“. V době, kdy se k nám připojil Ondre, jsme si vytyčili určité cíle a ty se nám podařilo víceméně  splnit.

Na jaře letošního roku jste přišli s novou, třískladbovou, nahrávkou „V troskách Tvýho světa“, která je zároveň studiovou premiérou pro aktuální složení MM. Předpokládám, že účelem vydání bylo především představení nové tváře kapely fanouškům.
 
Samozřejmě. Představit se v nové sestavě byl hlavní důvod, proč jsme do tří skladbového mini alba šli. Naše poslední album „Na zrcadlech lží“ jsme nahrávali v době, kdy už bylo jasné, že Destructor s námi pokračovat nebude. Přesto dohoda mezi námi byla taková, že album nazpívá on. Steph se tak trochu dostal do nefér situace, kdy na živo prezentoval něco, co sám nesložil a krom jedné skladby ani nenahrával. Proto jsme se rozhodli, že musíme co nejrychleji ven s nahrávkou, která ukáže současnou tvář kapely. Kdo MM sleduje, tak určitě uzná, že rozdíl je opravdu markantní. Do MATER MONSTIFERA přišly tři nové tváře a to se muselo na celkovém vyznění zákonitě projevit.

Premiérově ve vaší dosavadní historii, jste ve studiu využili služeb živého bicmena. Byla pro vás tahle spolupráce nějak výrazně odlišná od vašeho předchozího postupu při natáčení s automatem?

Především velkým zážitkem pro nás bylo sledovat Ondreho počínání při samotném nahrávání. Je to opravdu výborný bubeník a bezesporu je pro nás obrovským přínosem. Do kapely skvěle zapadnul, muzika ho baví a umí vždy přijít s dobrým nápadem, jak naši hudbu obohatit. Jinak bych asi žádný větší rozdíl v samotném nahrávání neviděl. Spíš jsme si nechali poradit od zkušenějších kolegů, co se náběrů nástrojů týče.

Nemyslíš, že je vlastně tak trochu zázrak, že jste po tolika letech marného hledání vyhovujícího bubeníka narazili na člověka, jako je Ondra? (úsměv)

…tak určitě. (smích)

I po změně zpěváka jste stále zůstali u textů v rodném jazyce, což třeba já osobně kvituji. Proběhla nějaká převratná změna v jejich obsahové náplni? Přibliž prosím fanouškům ve stručnosti, o čem texty na EP pojednávají.

MATER MONSTIFERA vždy stála na českých textech a i když do kapely přišel Steph, nic se na tom nezměnilo. Přišlo nám přirozený zůstat u češtiny. Neříkám, že se nemůže stát, že bychom někdy nezkusili udělat text v angličtině, ale v současné chvíli o tom nikdo z nás neuvažuje. Anglické překlady našich textů jsme na flashdisc umístnili, takže pokud se náš materiál dostane do zahraničí, tamní posluchači o nic nepřijdou. Co se týče obsahu našich textů, tak to by byla spíš otázka na Stepha. Myslím si ale, že bude lepší, když si to lidi poslechnou.

Jak jsme před chvílí řekli, uveřejněný materiál obsahuje tři věci. Zajímalo by mě, jestli je to veškerá nová tvorba, kterou momentálně disponujete nebo jestli jste vybírali z většího množství písní?

Ne, jedná se zatím o jediný nový materiál, který máme. Ale ono je to v našem případě pochopitelné. Ondre se k nám připojil na konci května loňského roku a v té době bylo prioritou nacvičit koncertní skladby, abychom mohli hrát živě. Na všechno bylo tenkrát strašně málo času, a jak už jsem se zmiňoval v rozhovoru pro Pařát, na náš první společný koncert (MetalGate Czech Death Fest 2012) jsme jeli po jediné společné zkoušce. Zhruba v polovině prázdnin jsme teprve začali připravovat materiál pro aktuální mini album a začátkem listopadu jsme už byli ve studiu. Nicméně teď po vydání se určitě vrhneme na nové věci a snad se nám podaří dát něco dohromady. (úsměv)

Po výrazných změnách ve složení MM byli posluchači v očekávání, zda a jak se muzika kapely promění. Sám za sebe bych řekl, že si tak nějak stále jedete to své, ovšem velkým obohacením jsou živé bicí, které do vaší hudby přinášejí zcela nové dimenze. Když Ty sám porovnáš aktuální nahrávku s tou předchozí, v čem spatřuješ největší rozdíl?

Ta nahrávka je pochopitelně jiná. Jak už jsem říkal v jedné z předchozích odpovědí, kapela prošla výraznou obměnou a to se jednoduše, ať chceš nebo nechceš, musí někde projevit. Nikdy to nebude stejné, jako když byl v kapele Destructor nebo Jitka. Každý muzikant cítí hudbu jinak. Každopádně už před tím jsme si řekli, že nechceme žádné stylové kotrmelce a že se budeme snažit zachovat MM takovou, jakou ji naši fanoušci znají. Tzn., že se budeme prezentovat rychlou rytmickou muzikou, která bude mít základ v jasně zapamatovatelných melodiích. Dle ohlasů se nám to do jisté míry podařilo a v tomto duchu hodláme i pokračovat. Pokud se vrátím ke Tvé otázce, tak největší rozdíl pochopitelně spatřuji ve využití živého bubeníka a ve výsledném zvuku. Ten je dle mého mnohem lepší, než na naší poslední nahrávce. Ale to je pochopitelné.

Rozhodně musíme zmínit, že vydání EP bylo pojato trochu netradičně, mám tím na mysli především nosič, který jste k prodeji zvolili. Co vás vedlo k tomu, vydat nahrávku na Flashdiscu?

Jednalo se víceméně o spontánní nápad. Lisovat CD kvůli třem skladbám se určitě nevyplatí, dát to jen tak na internet by asi taky nebylo úplně v pořádku a cestou páleného CD bychom šli asi v nejzazším případě. Pozjišťovali jsme, co by vydání na Flashdiscu obnášelo a šli jsme do toho. Jednoduše nám to přišlo jako dobrý nápad. Vypadá to dobře, můžeme to využít i jako merchandice a samotný disk má své využití i v každodenním životě. Bereme to tak, že oproti klasickému CD to má v dnešní době určitou přidanou hodnotu. V žádném případě však nezavrhuji klasická CD, ale na tyhle singly či dema je to podle mého optimální.  Zda to byl krok správným směrem, ukáže až čas. Každopádně od doby, co jsme spustili reklamní kampaň k našemu novému mini albu, se mi ozvalo už asi pět lidí z různých kapel a přeptávali se, co to obnáší.

Můžeme obeznámit čtenáře s tím, jak je tato věc finančně a technicky náročná, oproti vydání klasickým způsobem? Jak velký náklad jste prozatím zvolili?

Je to pochopitelně o něco dražší, než klasické CD nebo CD - R. Je zde hodně aspektů, které cenu určují (výrobce, design, forma potisku - gravírování, kapacita, počet kusů atd), takže obecně cenu stanovit nelze. Flashdisc můžeš pořídit za 130 Kč, ale taky za 700,- a více. Výběr je dnes opravdu veliký. Věřím, že pokud by některé kapely či firmy měly zájem, určitě si vybere každý. Velkou výhodou je, že jsou na trhu firmy, které ti potisknou „flashku“ už od 25 ks, takže není problém si je nechat kdykoliv dodělat dle svých potřeb, aniž by to kapelu zruinovalo. Technicky to náročné není. Zašleš motiv k potisku a do týdne to máš doma.

Jakým způsobem máte vyřešenou distribuci, předpokládám, že v běžných obchodech asi flashku nebude možné koupit nebo se mýlím?

Flashdisc je možné zakoupit na našich koncertech, a nebo jej lze objednat na dobírku. Jinak pokud by měl někdo zájem pouze o MP3, tak ty si může koupit za symbolický peníz na On - line shopu firmy MetalGate, která je naším oficiálním distributorem.

Za sebou už momentálně máte i křest EP, který proběhl prakticky na domácí půdě, v klubu Velbloud, v Českých Budějovicích.

Ano, máš pravdu. Křest proběhl poslední víkend v březnu v budějovickém klubu Velbloud. Kromě nás se akce zúčastnily sk. PANYCHIDA, BELLIGERENCE a DESIRE FOR SORROW. Všechno to jsou kapely, kterých si moc vážíme a o kterých jsme byli přesvědčeni, že se pro tuto příležitost hodí. Největší dík však patří fanouškům, kteří klub naplnili k prasknutí a vytvořili tak pro všechny vystupující skupiny skvělou atmosféru. To, že fanoušci dorazili v tak hojném počtu, je pro nás obrovskou motivací.

Na závěr ještě dvě tradiční otázky. (úsměv) Co chystáte pro své fanoušky v nejbližším období?

Stoprocentně budeme chtít co nejvíc koncertně podpořit aktuální nahrávku a určitě se vrhneme na skládání nových songů.

A na úplný konec se Tě ještě zeptám, zda nám prozradíš nějaké podrobnosti ohledně nadcházejícího ročníku festivalu AFOD, jehož jste pořadateli.

Letošní ročník se uskuteční 21. - 22. 6. 2013 v trhosvinenském Autocampu. Pomalu dokončujeme lineup a věříme, že se AFOD opět vydaří a všichni si ho náležitě užijeme. Spustili jsme i jeho nové webové stránky, takže kdo bude chtít, může nakouknout a zjistit vše potřebné. Kromě MM vystoupí např. HYPNOS, LOCOMOTIVE, POPPY SEED GRINDER, FOB, MORTIFILIA, ASGARD, ATTACK OF RAGE, ELEAMENT,  FEARSOME, NO BELIEF, DEATHSTAR, DIEVISION, ALL THE SECRETS INSIDE, SWARM, SECRET OF DARKNESS a mnoho dalších.

Moc díky za Tvůj čas!

Děkujeme za prostor, Tobě za fajn otázky a těšíme se brzy na viděnou.

MATER MONSTIFERA link:
www.bandzone.cz/matermonstifera
http://www.facebook.com/pages/MATER-MONSTIFERA/135107122486

Shop:
http://www.metalonline.cz/index.php?option=com_maianmedia&view=album&album=138

AFOD:
www.afod.ic.cz
http://www.facebook.com/events/388231871253209/?ref=ts&fref=ts

RECENZE 1
RECENZE 2

Zveřejněno: 05. 05. 2013
Přečteno:
3505 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář