Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

DARKTHRONE – The Underground Resistance CD 2013, Peaceville Records

DARKTHRONE snad netřeba nikomu představovat. Jedna z naprosto zásadních metalových kapel, která za svou více než pětadvacetiletou kariéru prošla hned několika žánry. Z původního death metalu, který Nocturno Culto s Fenrizem předvedli kromě demáčů také na debutovém albu „Soulside Journey“, přes naprosto kultovní black metalovou éru v letech devadesátých a na počátku nového milénia, se dvojice dostala k míšenici punku, metalu a crustu a na novém albu zabředává zase do vod odlišných. Tentokrát máme tu čest s mixem heavy, speed, thrash a také trochou toho black metalu.

DARKTHRONE zásadně odmítají nějaký vývoj kupředu. Vrací se ke kořenům, do osmdesátých let, kdy začínala teprve tzv. první vlna black metalu, thrashové bandy vydávaly své první a podstatné desky a heavy/speed metal byl v kurzu už pár let. Časy běsnění pod pohřebním měsícem jsou nenávratně pryč, jak také rád sám Fenriz v každém rozhovoru zdůrazňuje.

Jak Nocturno Culto, tak Fenriz mají naprosto charakteristický rukopis, a tak pokud vám řeknu, že každý na nové album napsal tři skladby, bude Vám po prvním poslechu jasné, co je čí práce. Pro upřesnění – Dead Early; The Lesser Man; Come Warfare, The Entire Doom jsou prací Nocturna, Valkyrie; The Ones You Left Behind; Leave No Cross Unturned Fenrize. Každý si také ke svým skladbám sám napsal texty. Nadneseně by se dalo říci, že ty tvrdší fláky na „The Underground Resistance“ si vzal na starost Nocturno, koketujíc s old school black/thrash/doom metalem, zatímco Fenriz vzdává poctu převážně právě již zmiňovanému klasickému heavy/speed metalu.

Dead Early je na rozjezd ideální skladbou, odsejpávající thrashovka plná skvělých riffů, ne nepřipomínající takové Venom nebo z „novějších“ kapel třeba Aura Noir. Oproti druhým jmenovaným jsou však DARKTHRONE přeci jen o něco klidnější. Na první poslech zaujme velice výrazná basa a naprosto osmdesátkový zvuk. Tato skladba ještě nepřináší tolik překvapení, ale s druhou Valkyrie se vše mění. Po akustické vybrnkávačce přecházíme do naprosto hymnické heavy metalové pasáže, která vygraduje v absolutní speed metal. Fenriz zcela opomíná blackový ryk a pouští se do čistého zpěvu, kde mu to sice občas ve výškách ujede, ale není to nic nepříjemného. Zároveň si v této skladbě vzal na svá bedra kytarové sólo.

Zpět na zádumčivější vlnu nás přenáší třetí skladba Lesser Man. Hutný riff na začátek, další připomínka poctivých thrash/blackových seskupení, ve sloce se pak Nocturno pouští do vokálu silně evokujícího Thomase Gabriela Fischera (alias Toma G. Warriora – Celtic Frost, Hellhammer, Triptykon). Pro mě nejlepší pasáž však přichází s naprosto sabbathovským riffem, který následuje po slokách. To jsou prostě staří Black Sabbath jak vyšití. Další hitovka přichází s čtvrtou The Ones You Left Behind. Výborné střídání vokálů ve slokách a velice chytlavý refrén, nechybí ani další z Fenrizových ječáků. V prostřední pasáži zase jako bych slyšel Iron Maiden.

Poslední dvojice skladeb je zahájena doomovým startem Come Warfare, The Entire Doom. U doomu však nezůstáváme nadlouho, ačkoli první polovina skladby se přeci jen drží spíše v pomalejším / středním tempu. Zase musím zmínit naprosto perfektní riffy, které jsou tahounem tohoto songu spolu s hnilobným vokálem Nocturna. Skladba má sice přes osm a půl minuty, pozornost však neupadá ani na chviličku. V polovině skladby přecházíme do rychlejšího tempa a také nastává pro mne jedna z nejlepších pasáží celého počinu.

Na závěr je pro nás přichystána lahůdka v podobě téměř čtrnáctiminutové vypalovačky Leave No Cross Unturned. Ještě před vydáním „The Underground Resistance“ DARKTHRONE uvolnili úryvek této skladby, který mne na novinku navnadil. No úryvek, ono to mělo skoro sedm minut (smích). Fenriz znovu dává najevo svou oblibu ve starém heavy/speedu a ten ječák na začátku zvedá ze židle (úsměv). Na druhou stranu, ve skladbě se toho neděje až tolik, čtrnáct minut je už trochu moc. Kdyby zůstala na těch sedmi minutách, bylo by to zcela dostačující. Ale Fenriz to má stejně na háku. (smích)

Ačkoliv už heavy a speed metal neposlouchám zdaleka tolik, co dříve, „The Underground Resistance“ mne neuvěřitelně chytla a můžu ji sjíždět stále dokola, a to všechny skladby. Deska je ohromně rozmanitá, výčet všemožných vlivů a stylů jsem zmiňoval několikrát, nemá cenu se opakovat. Často píšu, že „tohle připomíná tohle, tohle zase tamto“… je to tak, DARKTHRONE rozhodně neměli v úmyslu přijít s něčím inovativním, rozhodli se na novince vzdát hold všemožným staroškolským legendám. Hrají prostě to, na co mají chuť, neřídí se žádnými „pravidly“ a je jim jedno, co si o tom kdo myslí. A tak je to správně. Nevím, jaký by slavila úspěch podobná deska, kdyby nenesla značku DARKTHRONE… ale na kdyby se nehraje. „The Underground Resistance“ je prostě vydařená fošna od začátku do konce, jedinou vadou možná je již zmiňovaná přemrštěná délka závěrečné skladby. Teď jen čekat, s čím se dvojice vytasí za několik let.

Seznam skladeb:
  1. Dead Early
  2. Valkyrie
  3. Lesser Men
  4. The Ones You Left Behind
  5. Come Warfare, the Entire Doom
  6. Leave No Cross Unturned
Čas: 41:42

http://www.darkthrone.no/
http://www.peaceville.com

Zveřejněno: 02. 04. 2013
Přečteno:
4029 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 05. 2020 19:15 napsal/a Kai
heavy
Suoer hevík! Na letních festech by to mělo úspěch :)
03. 04. 2013 11:03 napsal/a IFA
DT
Mi nejde do hlavy, že se deska líbí i ortodoxním blackers...:) Já do toho šel, že si poslechnu pořádně syrovej black metal a vykoukl na mně místama i heavy metal...:) Třeba dvojka Vlakyrie je Helloween (konkrétně skladba How Many Tears) jako prase...:) A baví mně to...:) Ale poslouchat kapelu od začátku, tak nevím, nevím...
03. 04. 2013 09:15 napsal/a KubaAjz
Darkthrone
já dávám 10/10, souhlasím s každým akordem! stejně tak s Fenrizovo názory!
02. 04. 2013 20:17 napsal/a Opat
...
Zvláštně to nepůsobí, pokud vím, ty na ten čistokrevnej black úplně nejsi :-) Já od Darkthrone můžu vše, samozřejmě se najdou slabší kousky (\"Plaguewielder\", \"Goatlord\"...), ale rozhodně ne špatné. Darkthrone jsou jednoduše naprosto zásadní:)
02. 04. 2013 16:36 napsal/a Johan
Já se taky přidám...
Možná to bude působit zvláštně, ale já mám od DARKTHRONE nejradši poslední dvě desky. A tahle mě prostě baví, ať je to stylově zaměřené tu na ten speed, nebo na starodávnej black/thrash. Dal bych 9,5/10, kdyby se tady použivaly půlbody. Líbí se mi ten nadhled a ta punkovost :-)