Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

SOMNUS AETERNUS, MORGUE SON, DYING PASSION, MORTIFILIA, MINDWORK

S posledními záchvěvy zimy přišel již dvanáctý ročník tvrdě rockové publicistické ankety Břitva. Jeho tradičním hostitelem se stala brněnská Melodka, večer sliboval kvalitní hudební zážitky a stylovou různorodost. Po sedmé hodině večerní se pomalu začala scházet společnost fanoušků a o několik okamžiků později mohla začít hudební produkce.


Na vlnách death doom metalu odstartovali akci brněnští SOMNUS AETERNUS, které jsem měla možnost vidět na křtu jejich nového cd „On the Shores of Oblivion“. Překvapením pro mě tedy již nebyli, ale o to víc jsem si jejich vystoupení užila. Zaškatulkování kapely do jednoho stylu je téměř nemožné a jejich prolínání slibuje sluchové orgie, dnes mi  však přišla hudba až příliš jednoduše plynoucí a zanechávající jen jemný mrazivý pocit, za který hlavní vděk patří zpěvákovu growlu. Atmosféru pro další z vystupujících kapel se jim však podařilo navodit skvěle.


MORGUE SON, strhující psychedelic / black/ atmospheric metal z Uherského Brodu, vynesli poprvé posluchače do jiné sféry vnímání. Barvitost kytarových sól a střídání growlu s čistým zpěvem nepůsobilo ani trošku monotónně, od minule tu vidím i posun v jistotě zpěváka a o to byl zážitek intenzivnější. Ve skladbě „Suffering of the Blind“ doplnil vokál Kverd z Heiden, který přidal svůj surový skřek a zdrsnil tak celý výstup. Překvapením pak bylo zařazení cover verze od Black Sabbath „N.I.B.“, která už jen potvrdila hudební kvality.


Poslední kapelou před vyhlášením byli progressive crossoveroví DYING PASSION ze Šumperka. Díky dobře zvolenému času čekala kapelu vysoká podpora pod pódiem, kterou jim vraceli svým tradičním, s jistotou a grácií, odehraným vystoupením. Zpěvaččin charismatický a příjemně hypnotický hlas podpořený dávkou temperamentu táhl kapelu po čas celé hrací doby. Slyšet jsme mohli jak novinky z posledního alba „Amplify“, tak i starší a ostřílenější skladby. Příjemná melancholická hudba na pomezí metalu a rocku nás pozvolna dovedla k samotnému vyhlašování.


Večer se nám pozvolna posunul do druhé poloviny a vplul do okamžiku ocenění těch nejlepších na základě hlasování oslovených publicistů. Stejně jako v žánrovém Andělovi byla nejlepší deskou roku zvolena „Vracejte konve na místo“ od Masters Hammer, objevem roku se stali Morgue Son. Fobia si oproti loňskému roku polepšila a poskočila na konečné třetí místo v kategorii Médium roku. Na ostatní výsledky se můžete podívat zde: http://cenybritva.cz/ceny-britva-2012-oznamuji-kompletni-vysledky


Po táhlejším vyhlašování přišel krev rozproudit nefalšovaný death metal ze Sušice v podobě MORTIFILIE. Technicky skvěle odehraný set s velkým nasazením, který směřoval k původním kořenům stylu, rozproudil pod pódiem vlnu pohazujících hlav. Zcela atmosfericky odlišný koncept vystoupení ze začátku bavil, ke konci se však už stával snadno čitelným. Kapela by mi spíše seděla hned na úvod jako temperamentní otvírák nebo životabudič na cestu brněnskými temnými uličkami.


Náhradou za Forgotten Silence (kteří nemohli zahrát kvůli zlomené noze bubeníka) se stali progressive metaloví MINDWORK z Prahy, kteří si poctu hrát na tomto pódiu rozhodně zasloužili. Škoda jen hracího času, který znamenal odliv návštěvníků a kratší set. Hrstka přeživších si však mohla vychutnat dokonalé muzikantské dovednosti všech členů a pro mě krásně schizofrenní melodie, které mě nutí k zamyšlení. Pro někoho možná v jistých hlasových polohách nepříjemný zpěv pro mě dělá tvorbu Mindwork neuvěřitelně zajímavou a nezapadající do bahna průměru. Není pochyb, proč právě tato parta skončila na třetím místě v kategorii album roku.


Další skvěle zvládnutý ročník ankety je za námi a i přes všechny organizační těžkosti, které nechtěně způsobilo vypadnutí kapely Forgotten Silence, byl opět velkým zážitkem. Všem organizátorům patří velké dík a přání dalších podobných ročníků.


Fotky: Sorrowdy, děkujeme

Sorrowdyho galerie na Photomusic



Zveřejněno: 29. 03. 2013
Přečteno:
3892 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář