Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

SPACE EATER, AVENGER, INFEST

Neděle není nejlepší den na párty. Zvlášť, pokud byla párty i v pátek. A v sobotu. Ale i tak se ti nejdřevnější fanoušci (a největší nezmaři) vzchopili a přišli do plzeňského Parlamentu na dvojici srbských kapel SPACE EATER a INFEST doplněnou o jihočeské AVENGER. Nejednu tvář jsem si pamatovala z Deadly Stormu, jenž se konal den před tím na Božkově, což si myslím, že dotyčné jedině ctí. Návštěvnost nakonec nebyla nijak tragická a myslím si, že kapely i příchozí si akci užili. Já osobně, i když jsem měla co dělat udržet se ještě na nohou, účasti na tomto večírku rozhodně nelituju. (Veronika)

Můj příspěvek do reportu bude dosti strohý, protože jsem se do plzeňského Parlamentu vydal za jedinou kapelou, kterou byli jihočeští AVENGER. Ne, že by mě srbští INFEST vůbec nezajímali, ale spoje do mé vesničky nejsou zrovna ideální.  (Opat)

Po příchodu jsem však měl možnost slyšet ještě několik skladeb srbské thrash metalovky SPACE EATER, která už to mydlí pěkných devět let. Drhnou si ten svůj klasický old school thrash pěkně od podlahy, všechny skladby jsou ale tak nějak podobné a hlavně mi silně nesedl vokál, přesněji ve vyšších polohách to trochu trhalo uši.  (Opat)

Thrashem nasáklé kapely možná zrovna nejsou mým šálkem kávy, ale koncerty pořádané hochy z Phantoms téměř bez výjimek jsou. A jinak tomu nebylo ani onoho sychravého nedělního dne, kdy jsem stál s pívem u podia očekávaje Srby SPACE EATER s dvěma dlouhohrajícími deskami na svém kontě. V rychlosti pozdravili lid vůkol, bubeník nastavil tempo a sypalo se až do závěru, pokud nepočítám nájezdy a maximálně tak dvě zpomalení na celý koncert. Paráda! Textová náplň skladeb komentovaná zpěvákem mi sice přišla úsměvná, ale jejich živelný přednes mne opravdu bavil. Kdyby navíc měli prohozené pořadí s AVENGER, kdy lid byl již opit, odcházel bych nadšen ještě o kus víc. (Aleš)

Chvíli po sedmé odstartovali večer nazvaný „DEATHRASHING F*CK*N' CITY OF PILSEN!“ srbští thrasheři SPACE EATER. Na to, že thrash metalu – pominu-li starou Metallicu a nucený domácí poslech kupříkladu Pestilence – zas až tak neholduju (smích), musím říct, že SPACE EATER mě bavili, a ne málo. Zběsilá kytarová sóla, chvílemi nezbytný ječák a obrovský kus energie – asi tak bych ve třech bodech vystoupení popsala. Není tedy divu, že odezva přítomných byla více než vřelá a i přes brzkou hodinu se před pódiem vytvořil takový minikotlík (úsměv). Zvuk byl slušný, jen bych chtěla vzkázat zvukařovi, že příště bych ráda v pondělí v práci slyšela i něco jiného než jen urputné hučení v uších. (úsměv) (Veronika)

Pětice AVENGER se na malé pódium v Parlamentu nevešla, a tak tympánista Jaroslav Pelán musel zaujmout místo v rohu před pódiem. Jak sám říkal, na tomto místě měl nejlepší odposlech, jelikož přímo u hlavy měl jeden z reproduktorů (úsměv). Set otvírá závěrečná skladba poslední desky „Bohemian Dark Metal“ Dark Metal a já jsem si od prvních tónů jist, že se výlet vyplatil. Prvních několik chvil nebyla příliš výrazná basa, ale zvukař dal vše rychle do pořádku a příjemnému zážitku tak nebránilo nic. Ostrý a výrazný zvuk kytar se zařezával do kůže. Z poslední desky ještě v průběhu večera zazněla hitová Duševní chirurgie, předchozí deska „Feast of Anger / Joy of Despair“ měla zastoupení v Rituálu hněvu a Radosti z beznaděje, do minulosti se AVENGER vrátili skladbami Kořeny zla, Godless, Před bouří a Za branami. Zvuk byl opravdu naprosto ideální, všechny nástroje včetně vokálu vynikly a žádná zvuková koule se nekonala. V polovině setu Sinneral rupnul strunu na svém čtyřstrunném nástroji, ta bohužel nebyla k dostání a tak zbytek playlistu odehráli AVENGER ve čtyřech. Sinneral se tak alespoň občas postavil za mikrofon a doplnil Honzu Kapáka o vedlejší vokály. AVENGER se rozloučili již zmiňovanou skladbou Kořeny zla z debutové fošny „Shadows of the Damned“ (1997) a nadšeni odezvou předali žezlo srbským kolegům. A já musím dodat, že lepší vystoupení AVENGER jsem zatím neviděl, hlavně, co se týče zvuku. Poprvé jsem mimo jiné trochu výrazněji slyšel tympány. (Opat)

Zbytek večera se nesl ve znamení nechtěně odpadnuvších členů. U AVENGER se jednalo o basáka Míru, který asi ve tři čtvrtě vystoupení praskl strunu a zbytek koncertu tedy strávil předváděním „air bass guitar“, házením hlavou a doprovodnými vokály. AVENGER jsem samozřejmě neslyšela poprvé (a doufejme, že ani naposled) a jako vždycky se mi líbili. Začali zvolna, postupně však přidávali na rychlosti. Zazněly věci ze zatím poslední desky „Bohemian Dark Metal“, starší „Godless (...Assuming the Throne of Immortality...)“ a závěrečný flák byl dokonce z úplně první desky „Shadows of the Damned“. Celkově naprosto parádní vystoupení a atmosféra během něj skvělá. (Veronika)

Na příchod sypačů INFEST jsem byl již v bujaré náladě, podobně jako většina z necelé padesátky zúčastněných. Vystoupení se pánům vskutku vydařilo. Atmosféra panovala na obou stranách opravdu příjemná, bylo vidět, že si kapela hraní bezpochyby užívá. Trash/death v podání INFESTU má neskutečnou energii, muzika je výborně postavená a neuvěřitelně šlape, asi marně bych hledal jakákoliv negativa. (Aleš)

INFEST si pamatuju z předloňských Phantomů. Když tak reviduji, co jsem o nich psala tehdy (nevydržela jsem celý set sledovat do konce), musím říct, že to byl jen slabý odvar toho, jak mě dostali do kolen tentokrát. Nejen, že předvedli neskutečný výkon a jejich death-thrash jsem zhltla do poslední noty, ale zejména ze zpěváka by se charisma mohlo stáčet do sudů. (smích) Myslím si, že v době, kdy na pódiu řádili INFEST, nezůstal už nikdo v klidu – alespoň tedy když jsem se rozhlédla, přišlo mi, že paří úplně všichni. Včetně kytaristy, který asi tři skladby před koncem pro změnu praskl strunu. (úsměv) Atmosféra v klubu rozdmýchaná SPACE EATER a utužená AVENGER se při INFEST už dala krájet. Že si přítomní vydupali přídavek, to snad ani nemohlo nikoho překvapit. Podle mě tedy dokonalá tečka za perfektním večerem. (Veronika)

Fotky: Oskar999, děkujeme

Oskarova fotogalerie na Photomusic


Zveřejněno: 30. 03. 2013
Přečteno:
3212 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář