Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

12.4.2013, Praha - Klub 007 Strahov

Adekvátně uvést koncert Fell Voices a Ash Borer je celkem oříšek. Nejlepší ale bude, když půjdeme rovnou k věci. Při pohledu zpět na posledních pár let je evidentní, že specifický americký blackmetalový sound je na vzestupu. Objevují se desítky nových kapel hrajících tento styl a téměř každý den si na různých blozích můžete stáhnout nějaké nové demo. Fell Voices a Ash Borer, které vzájemně pojí i společný split, stáli u zrodu celé této vlny a jsou pro ní jasnou inspirací. Vedle Wolves In The Throne Room jsou to přesně ta jména, ke kterým jsou v recenzích přirovnávány nové kapely. Na rozdíl od svých kolegů WITTR se Ash Borer i Fell Voices po celou dobu své existence pohybují především v hodně undergroundových vodách.

Poznávacím znamením Fell Voices ze Santa Cruz je špinavý jeskynní zvuk a téměř improvizační nálada dlouhých skladeb. Tahle trojice se dokáže naplno ponořit do mrazivých atmosférických riffů a vykouzlit z nich třeba dvacetiminutové opusy. Nepotřebují k tomu žádnou hromadu efektů a nějaká ta chyba tu a tam ani na nahrávce není problémem. Tady je síla v autentičnosti. Hnacím motorem Fell Voices je bezesporu zabijácký bubeník, na jehož nekompromisní styl je radost pohledět. Mimochodem, stojí i za sólovým projektem Sleeepwalker a kdysi hrával i Mohoram Atta, přísné hardcorové kapele, která vydala mimo jiné i split LP s Thou. Fell Voices doposud vydali dvě dema, jedno samostatné LP a split s Ash Borer.

Ash Borer sice začínali hrát v dost podobném stylu jako Fell Voices, ale postupem času se začali realizovat v komplikovanějších skladbách a i zvukem směřují více k metalovému standardu. Zatímco předchozí počiny (dema, split LP s Fell Voices, samostatné album) byly postavené především na atmosféře celku, aktuální deska Cold of Ages (vyšla na Pesanta Urfolk/Profound Lore) vyžaduje plné soustředění. Rozhodně není dobrým materiálem na poslech do metra, ale určitě se hodí pro potemnělý večer u gramofonu.

Nemyslím si, že je potřeba dodávat další důvody, proč se na kopec vydat, ale možná ještě jedna informace by mohla být zajímavá - obě kapely by tu měly představit i své nové desky, které mají ku příležitosti turné vyjít.

Na Sedmičce měli kromě zmiňované dvojice vystoupit ještě anarchopankáči Altercado z Chile, museli ale bohužel zrušit celé evropské turné, protože kytaristu Mauricia odmítli ve Finsku pustit do Schengenského prostoru. Nicméně jsme se rozhodli, že jim část peněz z koncertu stejně pošleme, abychom jim pomohli alespoň trochu s těžkou finanční situací, do které se dostali.

Koncert bude nekuřácký. Fanoušci NSBM a podobných blbostí rozhodně nejsou vítáni.

Start: 20:00

Vstup: 200,-


Zveřejněno: 20. 03. 2013
Přečteno:
3240 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář