Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

OBJECT – Release CD 2012, vlastní náklad

Přišel čas a krasličtí progresivní metalisté nám předhazují další album, na které jsem se opravdu těšil, protože předchozí album „Analog“ bylo skutečně po všech stránkách výživné. Nu což, pojďme si prověřit, co si na nás OBJECTíci s novinkou „Release“ připravili. Na úvod nutno dodat, že tato parta hraje melodický metal, jemuž by patřili přívlastky thrash, power (?), heavy (možná), škatulky však nehrají roli. OBJECT jsou tady pro všechny příznivce melodí, zajímavých rytmů, kvalitního vokálu, který se nedrží jen jedné polohy a je pro kapelu určitým poznávacím znamením. Celé snažení, které OBJECT produkují, mě mírně připomíná dnes už neaktivní NEVERMORE a ačkoliv jim do kvalit těchto velikánů ještě přece jen něco zbývá, rozhodně to není energie, kterou všichni členové OBJECT do svého projevu vkládají. Ono to přirovnání je třeba brát s rezervou, OBJECT si jedou svoji lajnu a oproti Nevermore hrají přece jen na trochu melodičtější strunu.

„Release“ na nás posluchače zaútočí zkraje pěkně zostra šlapavou „Troops of ignorants“ a v podobném duchu se nese i „Return to density“, která je navíc v jeden moment vyšperkovaná zajímavým samplem (možná hra s krabičkami – čert se v tom vyznej…) – takových elementů bych se do budoucna nebál využívat více. V pomalejší „Illusion“ znova potěší sampl a celková nervní atmosféra klidnějšího startu se přetaví opět v thrashovou záležitost okořeněnou opravdu povedenou vokální linkou a příjemným growlingem kytaristy Václava Odvárka – mimo jiné, také dvorním grafikem souboru. Za táhlé sólo na konci také smekám. Z jiného soudku si zase užijeme u „Entire Horizon“, až deathový začátek a znovu kytarista Václav u mikrofonu, navrch pěkná sypačka ve druhé polovině písně, potom není co dodat. Šestá „Particles“ je ovšem Nevermore jak vyšitý, u téhle písně si to kluci jednoduše neodpářou, první polovina hezky pomalá, baladická, aby se za podpory growlujícího vokálu přelila do druhé poloviny v podobě thrashového riffu a na závěr opět trochu baladična… Rytmycky zajímavá střednětempá  „Code“ trochu z konceptu alba vybočuje a já to vítám, skladba je to více rockovější a refrén s krásným textem („Two hypothesis in thein divergence…“) mě bude znít v hlavě ještě hodně dlouho. S osmičkou „Resonance“ se to zase hezky valí a předposlední „In Surdity“ je pro mě osobním vrcholem alba, pasáž ve 2:50 mě zaujala a trochu lituji, že do takových zajímavých pasáží se OBJECT nepouštějí častěji, sólo v závěru patří k těm, pro které mám OBJECT tolik rád. Tečka na závěr „Somewhere“ je opět pomalejší hit, hezké, ty pomalé songy k OBJECTŮM prostě sedí.

Abych však jen nechválil, u OBJECT mě trošku vadí, přílišná šablonovitost skladeb, jede se zdá se podle jednoho vzoru a to není dobře, nebál bych se víc experimentovat a nejen se držet zavedeného „Sloka-refrén-sloka-refrén-sólo-refrén“ (nakombinujte si dle libosti), zkrátka trošku nekonformního přístupu by dle mého OBJECT potřebovali. Zatímco u minulé desky jsem jásal nad grafickou stránkou alba, dnes jsem dost zklamán, celé je to takové nemastné, neslané – takové nic, mrzí mě to, když vím, že Václav Odvárko je zručný grafik, inu nedá se nic dělat a doufat v příště. Připočtu-li příjemný zvuk nahrávky a poctivý přístup kapely ke svojí tvorbě, dávám krásných, plně zasloužených 7 a věřím, že pokud kluci budou pokračovat dál, všechny nás ještě překvapí.

Čas: 50:20

Seznam skladeb:
  1. Troops of Ignorants - 03:58
  2. Return to Density - 04:30
  3. Weights - 04:34
  4. Illusion - 05:37
  5. Entire Horizon - 05:09
  6. Particles - 05:49
  7. Code - 04:57
  8. Resonance - 04:52
  9. In Surdity - 05:01
  10. Somewhere - 06:04


http://bandzone.cz/crom

http://www.facebook.com/pages/Object/148264208995
http://www.objectband.cz/uvodni-stranka/


Zveřejněno: 20. 03. 2013
Přečteno:
3460 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Sir | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář