Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

LAHAR, MORTIFILIA, VEKSLAN, MURUROA

V pořadí již šestou akci nesoucí název Peklo nad Otavou naplánovali pánové z „DéPéHá“ na druhý březnový víkend do strakonické, dnes už legendární Křemelky. Sestava dávala tušit pořádný bordel. Hlavními tahouny večera byli jihočeští „otcové“ thrash metalu LAHAR, které doplňovali VEKSLAN, MORTIFILIA a MURUROA.

Jako první celý pekelný večer odstartovala písecká parta MURUROA. Po ustálení sestavy šla kvalita této kapely mnohem více nahoru a strakonický koncert to jen potvrdil. Grindcore se vším všudy. Zpěvák Zebra byl většinu setu pod pódiem a jako vždy řádil. Výborná kytarová práce, lehká příchuť HC ale i thrashe, valící se energie. MURUROA opět nezklamala. Její set utekl jako voda a nasadil pomyslnou laťku celého večera vysoko. (Peťan)

MURUROA, jenom to jméno vyslovit mi dělá nemalé potíže, a když se pustím do skloňování, to už je úplnej konec (úsměv). Naštěstí krkolomný název neznamená komplikovaná muzika. Hrubý grindový kabát, pod nímž vyčuhoval crustový svetr, se poslouchal dobře. Kapele to ve Strakonicích slušelo víc, než na podzim v Písku, a to hlavně díky menšímu pódiu. Krátký, ale výživný set pobavil většinu přítomných. Akorát mě zamrzelo vůči kapele, že nikdo nezapařil a chudák zpěvák Zebra pod pódiem musel řádit sám.  (Coornelus)

Po krátké pauze se na malém pódiu zjevila pražská formace VEKSLAN. Kapela složená ze členů bývalých či stále fungujících formací (Balaclava, Úl!, Morkhimmel) reprezentuje black metal té nejsyrovější podoby. Zpěvák Slávek nastoupil s kuklou a dlouhým kabátem a svým skřípavým vokálem začal celý klub nořit do temné atmosféry. Hudebně VEKSLAN připomínají třeba staré Celtic Frost nebo Hellhammer. Nechybí pomalé a hrůzu nahánějící pasáže ani dřevní black/punk. VEKSLAN svým old school blackem zaplnili další chybějící místo na české scéně. Nechyběl ani „křest“ debutního CD o který se postarali kmotři z Fobiazine – Johan a Coornelus. (Peťan)

No ten křest byl docela trapas, ale já za to nemůžu, já tam jít nechtěl. Fakt „výborný“ nápad, Dépéháci (úsměv). Nicméně hudebně mě VEKSLAN hodně bavil. Blackmetalová palba s punkovým odérem, byla zahraná s přehledem. Dobře sednul vyvážený zvuk, kde Andyho basa v těch black´n´rolovějších momentech krásně bublala. Samozřejmě zase vládnul zpěvák Slávek, o jeho úboru už bylo napsáno dost, ale na to, že nebyl ve zdravotní formě, zvládnul, kromě svých hereckých grimas, obstojně i vokál. Kluci se bavili, lidi nebyli skoupí na potlesk, jen se ještě furt nikomu nechtělo pařit. To teprve mělo přijít později. (Coornelus)

Hlavní chod celého Pekla nad Otavou přišel samozřejmě s nástupem LAHAR. Vše jde stranou, hurá do pitu! Tohle thrashové komando je u nás ve svém žánru nepřekonatelné a vždy všechno a všechny semele. Od prvních kytarových záseků se rozjíždí mosh, nechybí stage diving. Vlna energie se valí Křemelkou. Banán řádí – roztrhané triko, rozbité čelo od mikrofonu. Pecky jako „Dva hroby“, „Ďábel je hovno“, „Řecko“, „Mráz“, „Fekete Péter“ nebo „Oběti doby“ nedávají ani vteřinu na oddych. Zvlášť když se s tím LAHAR nijak nepářou a asi během půlhodinky je konec. Totálně vyčerpaný, pomlácený, ale spokojený. Proč jezdit na Slayer, když my máme LAHAR? (úsměv) (Peťan)

Už když jsme se s klukama u vstupu ptali platících, na koho dnes večer přišli, většina sborově odpovídala na LAHAR. To se jednoznačně promítlo i po nástupu tohoto thrash komanda na plac. Hned od začátku to byl kotel, jak se patří: paření, spousta imaginárních kytaristů a když si vypůjčím Banánova slova, tak bordel a ještě jednou bordel. Odkládám foťák a jdu do pitu za kolegou. Hráli Lahar dvacet minut, hodinu, dvě? Netuším. Jen vím, že jsem úplně mokrej, nemám hodinky (neznámé slečně, která je po koncertě přinesla na pódium, posílám dík), hlas se jeví jako vyřvanej a bolí mě ruka. Můj skok z pódia taky zrovna nebyl spanilým letem, spíš to byl asi půl vteřinový volný pád, ale no a co. Byla to prostě zase bomba. (Coornelus)

Závěr večera obstarala sušická kapela MORTIFILIA. Death metalová stálice naší scény. Hrát po Lahar je nevděčná práce a podle toho to také vypadá. Kotel se vyprázdnil. MORTIFILIA sype jednu skladbu za skladbou. Některé lehce „floridského“ střihu. Výsledek u mě však zní – nenadchne, neurazí. Euforie a vymlácená palice z předchozího setu prostě udělá své. (Peťan)

Hrát po LAHAR je opravdu nezáviděníhodná záležitost, ale MORTIFILIA si s ní poradila se ctí. Je pravda, že kromě Dépéháků nikdo nepaří, ale k mému údivu, nedochází k hromadnému vyprazdňování klubu. Lidi MORTIFILII poslouchají a neváhají kapelu ocenit potleskem. V playlistu registruju hlavně songy z nové a velmi pěkně zpracované desky Fate. Během setu jsem několikrát odvolán ke svému provizornímu baru, kde panuje báječná nálada a vzniká tam hromada fotek. Tudíž jsem MORTIFILII viděl jen chvilku, ale i za ten moment musím říct, že mě rozhodně nezklamala. (Coornelus)

Peklo na Otavou 6,66 se vydařilo na jedničku. Opravdu slušná návštěvnost, kdy Křemelka byla po delší době znovu zaplněná, byla tím nejlepším důkazem, že DéPéHá Prodakšn již pošesté uspořádali výbornou akci. Žánrově znovu pestré. Celý večer jednoznačně ovládli LAHAR, ale ostatní tři kapely rozhodně nezůstaly pozadu. Na podzim se tedy můžeme těšit na další pekelnou akci na břehu Otavy. (Peťan)

Pro mě to byl koncert roku. Očekávaní byla veliká a řekl bych, že akce nakonec několikrát předčila naše nejtajnější představy. Kapely byly výborné, lidi v pohodě, většina lidí se ráda fotila (úsměv) a za náš kolektiv můžu říct, že jsme si ten večer parádně užili. Díky všem. (Coornelus)

Fotky: Coornelus

Fotoreport na Photomusic

Zveřejněno: 12. 03. 2013
Přečteno:
3571 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář