Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

ODRAEDIR, DESIRE FOR SORROW, KNAAT, RADOGOST, TUSALDOM

Temným hvozdem kráčí tlupa barbarských hudebníků, za zvuků fléten, dud, houslí... svolávají uctívače pohanských bohů na večer plný oslavných tanců za svitu měsíce a nespoutaných ohňů. Za nimi tanečnice oděné v kůžích z divoké zvěře hlásají blízký příchod jarních paprsků do mrazivých krajů místních i vzdálených. Jejich první zastávkou byla Praha, poté stočili své kročeje ku Brnu...


Prostor Faválu dne 2. 3. 2013 patřil druhému ročníku akce pod názvem Dawn of Heathen Warriors Tour a opět hostil jak zahraniční, tak tuzemské kapely. Klub byl otevřen od šesté hodiny večerní a hned u vstupu dostali návštěvníci na ochutnání panáčka velmi dobré medoviny. Samotný hudební program pak začínal zhruba v sedm večer...


Smrdutý puch se šíří do všech koutů, vtírá se jak neumlčitelná myšlenka do každého póru těla. V nedaleké jeskyni se probudil zlovolný troll a jedinou záchranou je nechat ho zkamenět pod slunečními paprsky. Pravým pražským pagan metalem ho dokázala zabavit pětice hobitů z kapely ODRAEDIR, kteří to umí opravdu rozbalit. Epické prvky dávají vystoupením nádech příběhů o hrdinstvích z minulosti a utváří okolo sebe mlžnou atmosféru dávných časů. Komunikace s publikem a show je důkazem toho, že kapelu baví hrát pro lidi, průpovídky mezi jednotlivými skladbami působí svěže a příjemně. K naší smůle se však nekonal avizovaný křest EP Troll's Cave, avšak skladeb z něj jsme se v jejich osobitém podání dočkali. Klub sice zel prázdnotou, ale nikdo nelitoval toho, že dorazil a obě strany si to užívaly královsky. Nápaditá hudba a výrazné samply dávají kapele do vínku spoustu prostoru pro rozvoj, který jistě nezůstane nepovšimnut.


Temnou stránku večera s rituály černé magie obstarali black metaloví DESIRE FOR SORROW, kteří se jako jediní stylově odkláněli od konceptu celého večera. Technicky dobře zvládnutý klávesový metal byl okořeněný působivým vokálem zpěváka a kytaristy v jedné osobě. Právě ten pro mě udělal jejich vystoupení výjimečným, ve tvrdých valivých rytmech pak právě klávesové party dotvářely atmosféru a dodávaly na melodičnosti celému setu. Skupina se rozhodně stala, alespoň pro mě, velkým zpestřením večera.


Pohanští válečníci se připravují na další bitvu, která jednoho dne určí výsledek celé války o srdce nejednoho fanouška. Pomalované obličeje, které mají zahnat a vyděsit nepřátele se mísí s nahými mužskými hrudníky a bojovné písně zní tvrdě a úderně, nejeden korbel přetéká... Němečtí KNAAT přivezli nejhravější a nejskočnější pagan metal této akce. Nejedna hlava se kývala do rytmu a dravost s energií válcovaly hlouček pod pódiem a sváděli k pití všudypřítomné medoviny. Avšak jak vánek odvane na jiné pláně, tak odvane i pocit z právě skončeného koncertu.


Bubny temně duní, jen z dáli je slyšet veselé housle a hrubý mužský hlas, z děr vylézají skřítci a začínají v kruzích skotačit ve víru polského folk metalu od RADOGOST. Tvorbě jako vždy dominovaly polské texty, avšak nové album se nese ve víru angličtiny a bylo to na vystoupení citelně znát. Všichni přítomní hopsali pod pódiem na svoje oblíbené skladby a nebylo pochyb, že přišel vrchol večera. Kdo však doufal, že v tuto chvíli bude klub praskat ve švech, ten se mýlil. I přes to se však do kožešin oděná parta pohanů snažila ze všech sil a kdo došel, nelitoval. Nejpůsobivější pro mě byla opět bravurně zvládnutá hra na housle podpořená příjemnými kytarovými riffy a zapamatovatelným rukopisem všech skladeb.


Vlčí rytíři oblékli své zbroje a vydali se po Rakousku dobýt další neposkvrněné území, na pomoc si vzali honosnou atmosféru a tvrdý přístup jak k hudbě, tak posluchačům. TUSALDOM rozpoutali peklo na zemi a bylo to právě to, co v tuto ospalou hodinu zamezilo odchodu hrstky odvážných. Po všech melodických setech se přes nás přesypala lavina kamení a vzala nám veškerou naději na vítězství, do hlavy nám byl natlačen i cover od Immortal „One by One“. Únava si však vyžádala svoji daň a lidé pomalu začínají klub opouštět.


Mrazivá noc rozevřela svou náruč a objala Brno, cestu ku domovům osvítila Luna, příjemný večer sliboval hezké sny... Dawn of Heathen Warriors poskytlo pohanským duším útočiště a zábavu, zvuk byl vyvážený, medovina lahodná, jen návštěvnost malá, takřka mizivá. Každý kdo nedošel, může jen litovat ztráty nevšedních hudebních zážitků...



Zveřejněno: 07. 03. 2013
Přečteno:
3271 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář