Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
HEIDEN – Andzjel

Švédská death metalová mašina Vomitory nedávno ohlásila po 24 letech konec své bohaté kariéry. Náš rozhovor je vůbec prvním poskytnutým po ukončení jejich činnosti. Na otázky odpovídal zakládající člen kapely bubeník Tobias.

Rozhovor byl odeslán v době, kdy ještě nebylo známo, že se kapela rozhodla skončit.

Ave Vomitory! Od vydání vašeho posledního alba uplynuly dva roky. Jak jste na tom s materiálem pro nové album? Máte již něco přichystáno? Můžeš prozradit něco o tom, jak bude album znít?

Jak už teď asi víš, rozhodli jsme se ukončit naše působení na konci tohoto roku. Důvodů je celá řada, ale dobré je, že končíme v nejlepším. Za tímto rozhodnutím není vůbec žádné drama a všichni jsme se na tom shodli. Během letošního roku odehrajeme několik posledních koncertů, ale ještě je příliš brzy na to, říci kde přesně. Budeme všechny průběžně informovat skrze náš web, facebook a Metal Blade Records.

Na Opus Mortis VIII jste oproti minulým albům trošku „zvolnili“. Mně osobně se to líbí, ale jaké byly s odstupem ohlasy a recenze na toto album? Jak vzala toto „zvolnění“ kritika, fanoušci? Jak fungují nové songy na koncertech?

Spíš bych to řekl tak, že „Opus Mortis VIII“ je různorodější oproti předchozím albům, než že jsme „zvolnili“. V těchto skladbách je více zřetelných variací, které se zjevně spoustě lidí líbí a to včetně nás. A zdá se, že fanouškům a kritikům se to líbí také. Nepamatuji se, že bych ohledně toho slyšel něco negativního. Když jsme „Opus…“ skládali, chtěli jsme tam mít i nějaké hutnější/pomalejší skladby, které bychom také mohli hrát naživo, abychom naše sety trochu ozvláštnili (a také kvůli troše odpočinku mezi těmi nejrychlejšími a nejintenzivnějšími skladbami). Ale když se rozhodujeme, které skladby naživo hrát, stejně skoro vždycky skončíme u těch rychlých, protože tak to máme nejradši (smích). Nějakou dobu jsme ale na koncertech hráli „Shrouded in Darkness“ a ta fungovala opravdu dobře. Myslím, že publikum také uvítalo nějakou rozmanitost a odpočinek, místo plného nonstop řezání po 50 minut. Ale když jsme před dvěma lety hráli na Ukrajině, ty šílenci začali circle pit během „Shrouded in Darkness“, což je asi naše vůbec nejpomalejší skladba (smích).

Víte kolik kopií posledního cd Opus Mortis VIII se prodalo?

Jo, zhruba (smích).

Na poslední desce jsem slyšel v některých skladbách jasný odkaz na Slayer. Byl to záměr nebo to přišlo samo od sebe?

Když jsme vyrůstali, hodně jsme Slayer poslouchali, takže jsou pro nás přirozený zdroj inspirace při skládání. Myslím ty jejich riffy z 80. let! Slayer máme nevyhnutelně někde hluboko v našich myslích, když skládáme a hrajeme death metal. Takže ne že bychom zkoušeli napsat riffy, které znějí jako Slayer, prostě to tak nějak přirozeně samo od sebe přijde.

Kdo je vlastně ve Vomitory „hlavní“ skladatel? Nebo skládáte dohromady? Jak probíhá samotný proces tvorby nového materiálu?

Já jsem hlavní skladatel, Erik je hlavní textař a Peter nám kryje záda v obojím, jak v muzice, tak i v textech. Příležitostně také napíšu nějaký text, ale soustředím se na hudbu. Z 10 skladeb jich obvykle složím 8. Nikdy neskládáme dohromady jako celá kapela. Já a Peter někdy pracujeme na materiálu spolu, ale většinou každý píšeme sám. Já obvykle dokončím celou skladbu, než jí představím spoluhráčům, Peter někdy chce více podnětů od nás ostatních, než je na 100 % hotov.

Jste proslulí obaly s brutálními tématy. Měli jste s tím někdy problém? Zakazovali vás kvůli tomu někde?

Původní obal pro „Terrorize Brutalize Sodomize“ zakázali v Německu, prý byl příliš brutální. V Metal Blade to vyřešili tak, že původní obal zůstal, ale celé CD vložili do papírového rukávu s cenzurovanou verzí obalu. Ten obal je opravdu ulítlej, obzvlášť ten, který je vevnitř.
Ale nikdy nám nikde nezakázali hrát. Jsme příliš milí chlapíci (smích).

Jestli dobře počítám, vydali jste osm dlouhohrajících alb (plus kompilace, dema apod.). Je nějaké album, které máš z vaší diskografie nejraději? A proč?

Ano to je pravda a proto se naše poslední album jmenuje „Opus Mortis VIII“ (VIII je 8 v římských číslech). Mám rád všechna naše alba z různých důvodů a není žádné, které bych rád neměl. Každé z nich je pro mě zvláštní svým vlastním způsobem. Pokud ale zkusím být jakžtakž objektivní, řekl bych, že alba „Blood Rupture“, „Terrorize Brutalize Sodomize“ a „Carnage Euphoria“ mají o trochu blíže k mému srdci. „Blood Rupture“ proto, že je tak prostě zatraceně dobré, má spoustu zabijáckých songů. A taky se mi hrozně líbí jeho zvuk. „TBS“ proto, že bylo prvním albem v současné sestavě a tím vyznačuje novou éru kapely. No a taky kvůli ulítlému obalu a ulítlému zvuku. Bylo to také první album, které jsme dělali s producentem Rikardem Löfgrenem ve studiu Leon Music Studios. „Carnage Euphoria“ proto, že bylo vydáno v roce, kdy jsme slavili 20 let výročí kapely - 2009. Také kvůli zabijáckým skladbám, a že jsem velmi spokojený s mým vlastním výkonem na tom albu.

Pohybujete se na scéně přes dvacet let. Změnil se za tu dobu hodně přístup fans, promotérů apod.? A co vy? Přistupujete k nahrávání, koncertování apod. jinak než před dvaceti lety?

Fanoušci byli vždycky skvělí. Zřejmě nemáme největší fanouškovskou základnu na světě, ale naši fanoušci jsou velmi oddaní, což je pro nás samozřejmě skvělý pocit! Promotéři byli vždycky více či méně neřádi, ale řekl bych, že úroveň jejich profesionality je dnes lepší. Časem se naučili to, že kapela nemůže podat nejlepší výkon za mizerných podmínek, nebo dokonce zadarmo. To samozřejmě souvisí s tím, že se celá death metalová scéna vyvinula a také že my jsme byli každým rokem profesionálnější a zkušenější kapelou. Řekl bych, že náš přístup se změnil, ale to je přirozené. Když jsme začínali, byly jsme zapálenější, hodně nadšení a měli mnoho očekávání. Dnes jsme ale natolik přesvědčení tím, co děláme, že můžeme být více v klidu a užívat si tu jízdu jiným způsobem. Ale hlavní vždycky bylo užívat si spolu drtící death metal. A to se nikdy nezmění!

Na vinylu jsem našel jen album Carnage Euphoria. Byly vydány i ostatní alba na gramodeskách? Jaký je vůbec tvůj vztah k vinylům?

„Raped In Their Own Blood“, „Redemption“, „Carnage Euphoria“ a „Opus Mortis VII“ byly zatím vydány na vinylech a teď někdy by měli vyjít „Revelation Nausea“ a „Blood Rupture“ u Cyclone Empire, takže si to určitě sežeň. Doufám, že všechna naše alba budou nakonec vydána na vinylu, protože tak by to mělo být. Vyrostl jsem na vinylech, takže je pro mě hodně důležité mít naše alba také na vinylech. Pořád miluji vinyly, ale nejsem fanatik. Výhody CD oproti vinylům jsou zřejmé.

Tobias hraje ještě v mnoha dalších kapelách. The Project Hate MCMXCIX teď vydali album, ale co Torture Division, jak jsou na tom? Chystají něco nového? Chtělo by to nějaké originální cd (nejen dema ke stažení)!

Torure Division pracují na nové trilogii demonahrávek. Všechny skladby jsou napsány a já nahraju bicí party na začátku dubna. Takže doufejme, že během května bude nové tří skladbové demo ke stažení na www.torturedivision.net. Ano, zadarmo! Přečtěte si více na našich stránkách (Biography, #3). Brzy také spatří světlo světa nové CD. Abyss Records vydají poslední 2 dema + extra materiál jako plnohodnotné CD, pojmenované „The Army of Three“.  Jak je vidět, kompletní trilogie demonahrávek tvoří album a tak zatím byly vydávány skrze Abyss Records – „With Endless Wrath We Bring Upon Three Our Infernal Torture“ (2009), „Evighetens Dårar“ (2010) a nyní nadcházející „The Army of Three“. Když uvážíme kvalitu zvuku našich demonahrávek, není příliš odpovídající nazývat je demy. Nejsou mixovány a masterovány nikým menším, než je Dan Swanö z Unisoundu, takže mají albovou kvalitu. A lze bezpečně říci, že mají lepší zvuk i než celá řada dnešních alb. Na posledním albu kapely The Project Hate („The Cadaverous Retaliation Agenda“) jsem bicí nenahrál já, a to v podstatě proto, že jsem tehdy neměl čas a možnosti věnovat tomu dostatek úsilí, které bylo potřeba k vytvoření takového alba. Místo mě to nahrál mistr bijec Dirk Verbeuren. Ale pořád na tom albu hraju, je tam krátká pasáž v jedné skladbě, kterou hraju na akustickou kytaru. Rád bych ale nahrál bicí na další desce The Project Hate.

Co posloucháte v kapele za muziku? Jaká alba tě zaujala za poslední rok? Když jste začínali hrát, měli jste nějaké hudební vzory?

Samozřejmě posloucháme hlavně metal různých stylů, ale posloucháme také jinou muziku. Vyrostli jsme na klasickém metalu kapel jako Iron Maden, Motörhead, Black Sabbath, Judas Priest, Venom, Saxon, Slayer, Metallica, Sodom, WASP atd. Tohle posloucháme pořád, nikdy to nezestárne nebo nezačne nudit. Některé death metalové kapely, které máme všichni rádi, jsou Unleashed, Vader, raní Grave, Bolt Thrower, General Surgery, Terrorizer atd. V posledních několika letech jsem se dostal k blues rockovým a progresivním věcem, s kapelami a umělci jako jsou Porcupine Tree, Joe Bonamassa, The Flower Kings, Spock’s Beard, Philip Sayce a Loch Vostok. Nahrávky, které mě v posledních letech nejvíce zaujaly, jsou „Clockwork Angels“ od Rush, „Torture“ od Cannibal Corpse, „Stillbirth“ od Fetus Stench a „Dead End Kings“ od Katatonie. Když jsme Vomitory rozjížděli, byly našimi hudebními ideály kapely Sodom, Venom, Celtic Frost a pár dalších.

Jste velice často na koncertních šňůrách. Jak se vám daří sladit muziku a civilní zaměstnání? Nebo se živíte jenom muzikou?

Ani bych neřekl, že jsme na šňůrách tak často, ale snažili jsme se je dělat pravidelně. Nikdy jsme se k obživě muzikou ani nepřiblížili. To vyžaduje obrovské množství tvrdé práce a času jenom mít možnost dostat tu šanci. Jsme běžně pracující lidé s běžnými zaměstnáními. Někdy je obtížné zkombinovat civilní zaměstnání a rodinný život s naší hudební snahou, ale měli jsme štěstí. Nakonec to vždy dobře dopadlo. Dobré plánování je klíč.

Jaký je názor Vomitory na stahování muziky z internetu?

Základní myšlenka je samozřejmě skvělá, kvůli dostupnosti atd. Ale totálně stojí za prd, že lidé nerespektují autorská práva a dokonce ani tvrdou práci hudebníků tím, že si vše stáhnou nelegálně. Tohle rozhodně poškodilo hudební průmysl v mnoha věcech a to se mi nelíbí. Stahováním a nelegálním šířením hudby po internetu NEPODPORUJETE KAPELU. Ale zdá se, že si dnes někteří lidé myslí, že ano.

Přijde mi, že poslední dobou je spousta nových švédských kapel, které hrají old school death metal (Miasmal, Maim apod.) Zaujala tě nějaká? Máš nějakou, kterou bys nám doporučil?

Většina těchto kapel je opravdu hodně dobrá, ale pro mě to tak nějak není ono. Možná že fanoušci, kteří jsou příliš mladí na to, aby zažili tu původní vlnu švédského death metalu začátkem 90. let, dokážou ocenit tyto nové kapely a nástup nového oldschoolu lépe než já. Byl jsem tam, dělal jsem to, tak o tom můžu mluvit. Jedinou novou švédskou kapelou, kterou můžu doporučit, je Fetus Stench. Před nějakou dobou vydali své debutové album „Stillbirth“ a to vám zaručeně nakope zadky.

Hrajete „true swedish beer death metal“. Co říkáš na naše české pivo? Ochutnal jsi ho a znáš nějaké značky?

České pivo patří k těm nejlepším! Ale to je všeobecně známý fakt. Na žádnou konkrétní značku si ale nevzpomenu. Jediné, co vím, je, že v backstage po koncertu v Čechách žádné pivo nikdy nezbude, když odcházíme. Ale to vlastně nikde (smích).

Vždycky se ptám… Chodí lidé na koncerty ve Švédsku? Nebo je to také bída jako u nás v Čechách? Někdy mi přijde, že všichni radši jen sedí doma u internetu, než aby vyrazili na svoji oblíbenou kapelu. A pak se kouknou na koncert raději na youtube.

Bohužel se zdá, že tohle se dneska děje skoro všude a kazí to zážitky. Tím, že sedíš doma na zadku a cpeš se koblihama, nepodporuješ svojí oblíbenou kapelu! A zhlédnutím koncertu na youtube taky ne! Choď na koncerty, potkávej lidi jako Ty, ožer se, užívej si, potkej holku, poslechni si hudbu a vytřep si palici, místo sezení doma na zadku! O tomhle metal je!!

Znáš a posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Znám několik českých kapel jako Krabathor, Master’s Hammer, Root a Tortharry. Tortharry nám předskakovali v Praze na našem evropském turné v roce 2011. Dobrá kapela, skvělí chlapi! Nikdy jsem ale žádnou konkrétní českou kapelu neposlouchal, i když jsem jich slyšel dost.

Co chystají Vomitory v nejbližších měsících? Chystáte se letos na koncert i do České republiky?

Odehrajeme několik potvrzených koncertů podle plánu a doufáme, že do konce tohoto roku přidáme co nejvíce dalších koncertů. Samozřejmě doufáme, že si zahrajeme ještě jednou v Čechách, protože vy lidi jste pro nás byli vždycky skvělí! Ale ještě je příliš brzy, abychom to mohli slíbit.

Máte něco na srdci, co byste chtěli vzkázat fanouškům, vydavatelstvím, promotérům apod.?

Rád bych poděkoval všem našim fanouškům za všechnu podporu po ty roky! Byla to pekelná jízda, a jak už jsem řekl, doufáme, že si ještě jednou zahrajeme v Čechách v našem posledním roce.

Děkuji za rozhovor a přeji co nejvíce šílených fanoušků a mnoho prodaných nosičů.

http://www.vomitory.net/
https://www.facebook.com/vomitoryband
http://www.metalblade.com/us/artists/vomitory/

Přeložil Barťas

Anglická verze


Zveřejněno: 17. 03. 2013
Přečteno:
4254 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář