Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Punkem a thrashem načichlí RAPSÖD, vydali loni svou první velkou desku Pochodeň. Nejen o ní, ale i o celkovém chodu kapely šla řeč s Vojtou a Majtym.

Na scéně působíte relativně krátkou dobu, od roku 2007. Když jste RAPSÖD zakládali, byla to vaše první skupina, nebo jste už měli za sebou nějaké zkušenosti s hraním v jiných kapelách?

Vojta: Já jsem před tím hrál chvíli v Messerschmitt 109. To byla asi první kapela, kterou bych bral vážně. Před tím v pár pokusech, které nestojí za řeč, nic z toho nedospělo k nahrávce ani živýmu vystoupení.

Po pěti letech vás na podzim opustil jeden ze zakládajících členů bubeník Čípan. Jaké byli důvody jeho odchodu a máte už za něj náhradu?

Vojta: Nechci moc mluvit za Čípana, ale podle toho co nám říkal, už ho moc nebaví ta hudba a ježdění na koncerty. Věnuje se teď víc elektronice a experimentům. Nedávno jsem u něj pil a hráli jsme na nějaký elektro-bicí sampler, nebo co, byla to sranda:-) No a taky z něj bylo cítit takové vyčerpání z toho ježdění, ale jak říkám, nechci mluvit za něj.

Majty: Už je starej, chce mít svůj klid. Chalupu na vesnici a bejka.

Když jsem četl vaše bio, tak jsem se dozvěděl, že se u vás často měnila sestava, a to vždy na postu basáka, to je u vás nějakej zakletej post?

Majty: Basáci v týhle kapele vždycky byli něčím nízkým, až zbytečným. Podle mě třeba Čípan ani neví, kolik jich bylo a jak se jmenujou.

Přijde mi sympatická vaše postupná cesta. Nejdřív jste vydali Demo na kazetě, potom na vinylech dva splity a nakonec vlastní velká deska. Chtěli jste stoupat postupnými krůčky, nebo to jen takto vyplynulo ze situace?

Vojta: Já pořádně nevim, ale rozhodně si nevzpomínám, že bychom měli něco jako plán v tomto směru. Asi jsme nějak tak podvědomě cítili, na co máme a nemáme. Že je čas začít skládat materiál pro velkou desku jsme si řekli až někdy před třema rokama, když k nám přišla Janice. No a třeba split se Stolen Lives vznikl tak, že se od toho matariálu tak nějak odlouply dvě skladby, který spolu souvisely.

Vaše velká deska Pochodeň vyšla u aktivních PHR records. Jak k tomuto spojení došlo, kdo ho inicioval? Jak jste s firmou spokojeni?

Vojta: PHR nás oslovili sami, někdy po vydání dema. Od tý doby nám pomáhají se vším. Podíleli se na sedmipalcích a o Pochodeň se postarali se vším všudy. Já jsem spokojený – vše na čem se domluvíme funguje, podmínky jsou více méňe v duchu D. I. Y. a máme volnou ruku.

A jak nahlížíte na Pochodeň s odstupem, je tam to, co jste tam chtěli mít?

Vojta: Když Pochodeň vylezla, tak jsme hutně slavili a radovali se. Teď střízlivím haha… S přibývající časem a poslechama prostě začínám vnímat věci, co bych rád udělal příště jinak. Týká se to asi hlavně textů, několika málo detailů ohledně zvuku a taky mi tam chybí jakási košatost, nějaký věci, který by tu hudbu rozváděly dál. Omezená slovní zásoba.

Majty: To je ale otřepaná písnička, vždycky je spousta věcí, co by člověk udělal s odstupem jinak (a ještě z větším odstupem jinak). Ta nahrávka je svým způsobem jako fotka, která nás zachycuje v tu kterou dobu, v tý který formě, rozpoložení, ucelenosti atd. Já bych určitě udělal mírně jinej zvuk basy.

Pochodeň vyšla na vinylu, současně jste ji ale i umístili na Bandcamp, volně k poslechu. Což je sympatické gesto a zřejmě vychází od vašeho vydavatele, ostatně dělá to tak s každou vydanou deskou. Jak vy toto vnímáte? Berete to jako formu propagace, s tím, že kdo si tu desku bude chtít pořídit, tak si ji stejně koupí, a nějakej Bandcamp mu je ukradenej.

Vojta: Přesně tak – další věc za kterou díky PHRkům. Já osobně beru bandcamp jako plnohodnotnou distribuci, né jenom jako reklamu na LP. A to říkám i jako někdo, kdo má rád vinyly a kupuje je, i když né tak často. Digitál je ale pro tuhle dobu prostě důležitej, přiznejme si ...

Majty: Deska je cejch, runa ze starých časů. Pro mě rozhodně něco magickýho. Digitál je ale tou "nemateriálností" taky zajímavej. Dematerializace je podle W. Welsche něco jako cesta do ráje, hehe...

Neštve vás to někdy, že se dnes lidem cpe muzika pod nos zadarmo?

Vojta: Dostupnost, zahlcení a rozmazlenost, která z toho plyne je znatelná. Možná nikdy nebyla lepší doba na dělání hudby. Dostupná technika, know how sdílený na netu. Třeba je to možná dnes nejčasější volnočasová aktivita  mladejch lidí. Na tom asi není nic špatně. Lepší než pasivní TV večery. Ale jasný – to že každá „hobby“ kapela (včetně nás) vydá vlastní  LP a že tím vzniká kolikrát jen hromada odpadu je věc druhá. O zahlcení koncertama ani nemluvim...
Takže jo, občas bych se nasral, ale snažim se to brát z tý lepší stránky. A pořád si můžeš vybrat kam jít a co si koupit. Vybírat je pořád ještě z čeho a to je dobrý.

Majty: Já si třeba nemyslím, že když je něco zadarmo, že to nemá hodnotu., jak je někdy v podtextu v kritikách kapel, který dávaj svojí hudbu zadara.

Jaký máte názor na sociální sítě? Profil Rapsöd na Facebooku jsem nenašel, třeba Bandzone ale máte. Jaký je v tom rozdíl?

Vojta: Rozdíly bys našel, ale důležitý je, že nechci spravovat deset profilů a všechny je udržovat aktuální. Máme Bandzone, protože pro českou kapelu byl (a myslim ještě nějakej čas bude) dost přínosnej. To byl ale třeba ve svý době i Myspace, kterej je teď mrtvej, tak jsme ho zrušili. Přitom jsme přes něj dokázali zorganizovat třeba euro tour. Byla to fakt dobrá věc, když vynecháme nějaký tý zákulisní sračky typu Rupert Murdoch. S Facebookem nemám zkušenosti. Zajímavej mi přijde třeba Twitter, kterej používáme a taky se snažíme mít blog, kde by měly bejt všechny informace pokupě. Rychlý sdílení drbů...

Majty: Já myslím, že je v tom docela velkej rozdíl, i když bandzone teda taky zrovna nežeru. Měly by to být prostředky k nějakýmu domlouvání a konání, často je to ale (hlavně u fcb) jen bezduchá onanie, voyerství a ukájení ega. Jak si to kdo udělá...

UG kapely neustále něco limituje, ať je to nedostatek času, finance, manželky/přítelkyně a v neposlední řadě i lenost. V čem by ste vy spatřovali svojí zatáhlou ruční brzdu, která vám brání v rozletu? A nebo jste se současným stavem absolutně spokojeni?

Vojta: Je jasný, že kdybycom měli na hudbu osm pracovních hodin denně, tak by všechno vypadlo uplně jinak (teda pokud by se z nás brzo nestali nějaký požitkářský líný rockový hvězdy, haha), ale já se nechci na nic vymlouvat a stěžovat si. D. I. Y. je cesta kterou jsme zvolili, takže jestli existuje něco jako zatažená ruční brzda, tak je jen v našich hlavách a schopnostech...

Majty: Taky si myslim, že jsme sami těma brzdnýma kapalinama, který pijem (teda někdy pijem i jiný brzdný kapaliny).

Z vaší hudby je cítit samozřejmě punk, ale nepřeslechnutelný je i vliv thrash metalu či crossoveru. Jak to máte v kapele při skládání? Je někdo, kdo tam cpe víc toho metalu a naopak? Vznikají u vás při skládání hudby třenice?

Vojta: Myslim, že dřív ty třenice daly vznik našemu stylu – nesešli jsme se kvůli tomu, že chcem hrát thrash. Teď už si možná víc šijeme věci na míru.

Majty: Punk tam vlejvá nejvíc Kocour, thrash Cejny, Čipan gotic.

Vojta: A Majty tam vlejvá postapokaliptický country.

Sledujete reakce/recenze na vaše desky? A přikládáte jim nějaký význam?

Vojta: Jo, já jo. Ale nesnažim se jim dávat význam. Jenže podvědomí stejně určitě pracuje, že jo.

Majty: Ty až moc vychvalovačný někdy smrdí. Recenze podle mě má bejt kritika (a to ne nutně negativní). A kritika má bejt pathosem a inspirací, že? Třeba posledně nám někdo dost naložil kvůli textům, to se mi líbilo. I když to podle mě nemělo ani pathos, ani inspiraci.

Máte radši weby, nebo preferujete tištěné fanziny?

Vojta: Těžký takhle volit. Fanziny si dnes kupuji už málo a spíš z nostalgie, nebo z vůle je podpořit. Na druhou stranu mám třeba rád HOW CAN LIMOKID KILL YOUR DREAMS, nebo CHYBU. Líbí se mi, jakým způsobem fungují a najdu v nich vždycky něco navíc – nějaký nevygooglitelný bonus. Na internetu si volíš obsah úplně sám, do ničeho tě nenutí, tím ztrácíš možnost se dostat k něčemu zajímavýmu jen tak náhodou. To je škoda. Sleduji hodně webů, protože pracuji s počítačem skoro pořád a ty aktuální informace mě prostě zajímají.
No, dostávám se k tomu, že to co mi spíš chybí v tom mraku webzinů i fanzinů, je nějaký kompromis, co spojuje výhody obou formátů. Představuji si něco, co koupím třeba cestou do práce. Něco s dobrou grafickou úpravou a aktuálníma informacema – třeba měsíčník. Navíc by to zaměstnalo pár lidí a vzhledem k stoupajícímu zájmu o dřív okrajový subžánry by to byla dobrá opozice vůči mainstreamovým dinosauřím časákům. Záleželo by ale na kvalitě obsahu. Taky nejsem schopnej říct, jak by to fungovalo v rámci nějakých D.I.Y. mantinelů.

Majty: Funziny miluju.

Jste Jihlaváci, takže to máte daleko i blízko všude, když pominu Jihlavu, máte v Čechách nějaké oblíbené místo, kde si rádi zahrajete?

Vojta: Vždycky jsme docela hráli v severních a středních Čechách, takže už se tam cítíme víc doma. Hlavně třeba v Liberci. Taky mám rád Brno, ale to není asi překvapení vzhledem k tomu, že je to naše druhá základna. Praha je zas takový dobrý "uzel". Na Moravě mám rád Vrah a vždycky se mi líbí na Slovensku. Hlavně Obluda (párty na zahrádce) a festivaly ...

V Jihlavě děláte akce. Jakou máte na nich návštěvnost, a dá se říct, že se u vás hardcore/punkové scéně daří?

Vojta: To se dalo říct před pěti rokama. V době klubu Edgar, ale to se změnilo. Nevím jestli tím přesycením, nebo migrací do Brna, ale dělat koncerty ve všedních dnech je skoro nemyslitelné a o víkendech sázka do loterie. Já jsem se rozhodl promotérskou dráhu v Jihlavě uplně zastavit. Kocour dělá akce v Brně, to je myslim zajímavější povídání...

Nebráníte se tomu vyrazit na koncerty do zahraničí. Na podzim jste byli v Německu. Jak takové výjezdy celkově hodnotíte, v čem je to pro vás přínosné? Počítám, že si to celé dotujete z vlastního?

Vojta: Mimo Čechy, Moravu a Slovensko nás moc lidi nezná, takže chodí většinou "poprvé". Je potřeba to hodnotit úplně jinak než hraní v českých klubech. Je to víc dobrodružný a má to různě zajímavý výsledky. Je to větší prdel. Ataky dobrej teambuilding. Jinak počítáš dobře. Za cesťáky toho poplatíme docela dost, ale vždy jsme museli něco málo doplácet ze svýho.

Majty: Tour je podle mě základ kapely, tam se všechno láme. Tam se pozná, kdo je vasyslos.

Čím vším je pro vás vaše kapela?

Vojta: Duchovní záležitost.

Majty: Dárkem od kamarádů....

RECENZE

http://ruceodkrve.blogspot.cz
http://rapsodpunx.bandcamp.com
http://www.phr.cz

Zveřejněno: 07. 04. 2013
Přečteno:
3368 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 04. 2013 13:40 napsal/a Peťan
Rapsod..
..pěkný rozhovor, super kapela!
07. 04. 2013 09:47 napsal/a Oliva
texty
\"Třeba posledně nám někdo dost naložil kvůli textům, to se mi líbilo.\" - Že by narážka na tohle? :) - http://www.abysszine.com/vinyly-recenze/2013010019-rapsod-pochoden/
07. 04. 2013 09:16 napsal/a KubaAjz
Rapsod
DIY THRASH, skvělá kapela a deska Pochodeň hodně povedená!!!