Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Death metalisté Heaving Earth mají za sebou úspěšné turné s Marduk a Immolation. V současnosti nahrávají nové album. O tom všem i o spoustě dalších věcí jsme se bavili v bubeníkem Jiřím \"Jurgenerátorem\" Zajícem.

Ave Heaving Earth! V reklamním sdělení o únorovém koncertě s německými Venenum se píše, že je to pro vás na delší dobu poslední koncert. Skládáte novou desku. Máte již nějaký materiál hotový? Můžeš čtenářům prozradit nějaké podrobnosti o nahrávání? U koho deska vyjde a kdy to bude?

Ave všem, ano koncerty odehrané po boku německých Venenum a následný koncert v Mladé Boleslavi s brazilskými Desecreated Sphere pro nás byly na delší dobu poslední, právě z důvodu příprav nového alba. Materiál je de facto komplet složen, většinu času věnujeme secvičováním skladeb. Za sebe mohu prozradit, že bicí party budu určitě nahrávat ve vyškovském Davos Records, zbylé nástroje, stejně jako výsledný mix a mastering jsou zatím předmětem debat uvnitř kapely. Skládání a nahrávání by mělo proběhnout během první půle tohoto roku s podporou tuzemské Lavadome Productions.

Máte za sebou loňské turné s Marduk a Immolation. Co jsem koukal na fotky na vašem facebooku, vypadá to, že jste s Immolation trávili hodně času. Vím, že o turné toho bylo již napsáno hodně v Pařátu, ale zkus ho pro nás prosím, ještě jednou shrnout. Jaké jsou pocity s delším odstupem?

Vezmu to z dvou pohledů. Za sebe... úžasný výlet strávený ve společnosti skvělých lidí, korunovaný každodenními koncerty té nejvyšší úrovně. Společně s občasným turismem, kdy nám čas dovolil, to byla neopakovatelná akční dovolená. Z pohledu kapely... jedinečná možnost „zpropagovat“ kapelu v nejkratším čase, co možná nejširšímu publiku na evropském kontinentě. Vzhledem k naší hudbě a hudbě obou headlinerů tour, měla naše účast o to větší váhu, kvůli publiku, jakožto správně zvolenou cílovou skupinu budoucích posluchačů Heaving Earth. Jedno je jisté. Pokud kapela, teď myšleno obecně, neustrne, a bude makat, tvořit hudbu, bude aktivní v propagaci svého jména, jsou tyto tour odměnou a pomocí těchto zmíněných aktivit.

Jak je vlastně turné s takovými „slavnými“ spolky financováno? Máte z toho vůbec nějaký výdělek?

O výdělcích nemůže být řeč. Nejsme kapela, na kterou v rámci tour přijdou lidi. My jsme kapela, která potřebuje lidi získat. Jedeme jako support a je pro nás čest publiku přednést svou hudbu a získat tak nové fanoušky naší kapely. A to samozřejmě něco stojí. Asi stejně jako v jiných odvětvích, chceš něčeho dosáhnout, musíš tomu nejprve něco obětovat. V našem případě je to čas strávený ve zkušebně, na dlouhých únavných cestách po koncertech, nebo právě peníze i čas investované do evropského tour po boku významných kapel. Nechci být konkrétní, ale jako support kapela takového tour si musíš každý gig zaplatit, stejně jako možnost cestovat v tourbusu. Částky, které platíš, nejdou hlavním kapelám, ale agentuře, která celé tour organizuje. Jediná možnost určité kompenzace je hrát přesvědčivé show, prodat merch, cd a tím tak ponížit náklady.
 
Projeli jste s Immolation a Marduk skoro celou Evropu. Vzpomínáš, že některé vystoupení bylo obzvlášť dobré a kde to naopak bylo horší? Co fans? Vždy mě zajímá, kde jsou nejdivočejší (smích) a kde bez jiskry?

Vedle asi nejsilnějšího Polska, kde jsme odehráli v rámci tour tři show, které byly hojně navštívené a s výborným ohlasem, jsem byl překvapen koncerty a ohlasy z balkánského poloostrova.  Co do ohlasu tedy musím vyzdvihnout Bulharsko, Srbsko, Řecko a Rumunsko. Jinak všechny koncerty po technické a organizační stránce byly zajištěny výborně s nadprůměrnou návštěvností. Zklamáním pro mne, co do ohlasu, byli naše tři španělské zastávky.

Ještě k turné s Immolation. Jak se prodával merch a cdčka? Já byl na koncertě v Praze a tam měli Marduk a Immolation skoro všechno vyprodáno.

I pro mne bylo překvapením, že na tour obě headliner kapely neprodávaly svá cd. Trochu smutný fakt o stavu cd byl posílen skvělým pocitem z prodeje cds Heaving Earth, které samozřejmě i díky ceně byly nadmíru úspěšné. Jak Marduk, tak i Immolation měli na tour bohatý výběr merche a vzhledem ke svému kultu a skvělým výkonům, bylo toto znát i na jejich následném prodeji, což "odnesl" fanoušek na posledních zastávkách tour, kde již nebylo vše k dispozici.

Loni jste mimo skvělého EP – Redemption Ablaze vydali i split Engulfed s australskými Altars. Jak jste se ke kapele vůbec dostali? Přeci jen pro nás je to trošku „exotika.“ Jestli se nepletu, split vyšel jen na kazetě. Proč zrovna kazeta? Spousta lidí si ji dnes snad ani nemá kde přehrát.

Toto kazetové EP vyšlo u labelu Nihilistic Holocaust, což není nikdo jiný, než náš přítel z Francie Gabriel, který s námi spolupracuje již od začátku Heaving Earth a má na svědomí vydání a podporu našeho prvního demo cd Visions of the Vulture. Kazetový split realizoval celý sám, dohodl nás i australany Altars. A nosič v podobě kazety byl zvolen myslím vhodně. Old school hudba na old school nosiči.

Když jsme u těch hudebních nosičů… co vy a vinyly? Dneska je ze všech stran slyšet o „návratu“ gramodesek. Jak se k tomu staví Heaving Earth? Chystáte?

Vydání vinylu je dnes stále nákladná záležitost a nemyslím si, že boom gramodesek, obliba v nich je až tak veliká. Ale rád se budu mýlit, jsem totiž jeden z těch, co si dopřávají poslech muziky z gramodesek a mezi koupí cd a vinylu jednoznačně volím desku. Sám si v koutku duše přeji, aby v budoucnu i desky Heaving Earth dostaly i vinylovou podobu, už jenom kvůli grafickému zpracování a její velikosti. O kvalitě poslechu nemluvě.

Již jsem zmínil, že chystáte novou desku. Jak probíhá vlastní proces skládání? Jamujete ve zkušebně nebo nosíte všichni vlastní nápady? Kdo je hlavním skladatelským „mozkem“ v kapele?

Skladatelský proces u Heaving Earth je složitější záležitost, kvůli vzdálenosti jednotlivých členů. Je známo, že naši členové pocházejí z Rokycan a z Kolína, což víc než při skládání se projevuje v následné souhře, které určitě není věnován dostatek času. Hlavním skladatelským mozkem je kytarista Tomáš, který po uzrání svých nápadů přepíše hotovou skladbu do tabulatur zbylé strunné sekci, která tímto dostane domácí úkol. Na pravidelných zkouškách pak vymýšlíme a konzultujeme rytmiku skladby a zároveň celou skladbu secvičujeme. Během tohoto procesu vznikají nápady pro vokální linky.

Kdo vlastně tvoří v Heaving Earth texty? Přikládáte jim velkou váhu? Přeci jen, v death metalu není slovům moc rozumět a cd s texty si dnes obstarávají jen fanoušci.

Textovou stránku Heaving Earth má na starosti náš předešlý zpěvák Sepp. V rámci konceptu Heaving Earth se jedná o tématiku, která jde ruku v ruce s hudebním obsahem, tedy tématika protináboženská, apokalyptické vize, představa konce světa. Nastiňuji v kostce, zároveň však zdůrazňuji, že stránka textová je pro nás neméně důležitá té hudební a dotváří tak celkový obraz naši tvorby.

Hledal jsem, pátral jsem, ale nikde jsem nepřišel na to, kdo je autorem loga Heaving Earth?

Hledal si, i pátral málo (smích). Autor loga je uveden v bookletu cd Diabolic Prophecies. Autorem loga je křehká duše, dívka jménem Aniko ze Slovenska, která kdysi v našich začátcích vypomohla s touto zdánlivou maličkostí, ovšem pro metalovou kapelu nepostradatelnou nutností.

Měli jste někdy pocit, že s tím (s hraním) chcete seknout? Přeci jen alba jsou na internetu v den vydání ke stažení, na některé undergroundové akce přijde jen pár lidí… Taky jste spolu poměrně často (zkušebny, turné), nezažili jste „ponorkovou nemoc?“

Občas se takové myšlenky vynořují. Ono je ale asi důležité na druhou stranu zapřemýšlet o věcech, které ti přinášejí z dané činnosti radost. Odhodit negativa, nemyslet černě, zaměřit se na cíle, být optimistou. Na této "scéně" se někteří z kapely pohybujeme již víc jak 15 let, a to je myslím dostatečná doba si sám v sobě ujasnit, proč děláme, co děláme a proč máme nadále energii tvořit a chuť hrát. Myslím, že nemusím teď mluvit jen za sebe, když řeknu, že jsme v první řadě fanoušci hudby, kterou hrajeme, nadšenci a oběti svých nástrojů, kámoši, co fungují na stejných "vlnách" s jasným cílem dělat především kvalitní hudbu a být z ní šťastný. To, že se neprodávají cd, hudba se stahuje nebo lidi nechodí na koncerty, jsou malichernosti, na kterých by neměly být postaveny základy fungování kapely. Jestli to tak někdo má, svým způsobem naznačuje, o co mu v kapele jde. A ponorka? Přiznám, že na tour ano. Po dvaceti dnech strávených v autě se stejnými lidmi, tato nemoc funguje zaručeně. Jen je potřeba si uvědomit, že nemocný nejsou kolem tebe, ale jsi to právě ty. Pak se to dá zvládnout.

Dost často se zapomíná na lidi okolo kapel. Muzikanti jsou na očích, ví se o nich, ale ty „dříče“ v pozadí nikdo většinou ani nevnímá. Kdo vlastně patří do teamu Heaving Earth? Máte svého řidiče, vozíte svého zvukaře apod.?

Strašně rád bych takové lidi představil, ale nikdo takový není. Řídit si dokážeme sami, na zvuk se spoléháme od místních, což přiznávám, bývá někdy náš handicap, což nesvaluju na zvukaře, ale na nás. V tomto máme nezacelenou mezeru a vlastní zvukař je určitě prospěšný. Jestli mám uvést někoho do "pomyslného" teamu, tak to budou lidé z našeho okolí, kamarádi, známí, kteří nám kdy s něčím v kapele pomohli a stále cítíme jejich podporu vůči Heaving Earth. Honza (Lavadome), Tomáš (Obscure), Ossie (L´Infantile), Bizzaro (Marastmusic), to jsou některé z osob, které nenazýváme teamem, ale respektujeme za přínos pro Heaving Earth.

Jak se vůbec díváte na české metalové webziny (i tištěné časopisy), recenzenty? Sledujete, čtete a zapojujete se do diskuzí, nebo vás nechávají chladnými? Zamrzela nebo naopak potěšila vás nějaká recenze, reakce?

Za sebe, jsem pravidelný čtenář některých webzinů i tištěných časopisů. Čtu proto, abych získával informace z oblasti hudby, v žádným případě se neúčastním webových diskuzí. Ale s tím spíš souvisí můj celkový vztah k počítači, jako přístroji, který mi krade čas na pro mne smysluplnější věci. Nesleduji ani recenzenty, ale samotná recenze od kohokoliv je pro mne info o výskytu nosiče. Obecně ale vnímám zápal českých webzinů pozitivně jako prostředek propagace kapel a podporu minoritní kultury. Jediné zklamání, co jsem v rámci periodik zažil, byla nesmyslná recenze na webu Sparku, na koncert Lock Up, kde pan redaktor zrecenzoval kapelu, která vůbec nepřijela. To vrhá špatný stín jak na Spark, tak potažmo na redaktorskou úroveň kohokoliv, v rámci užívaných pisatelských praktik. Nabývám přesvědčení, že takto se píší recenze v některých hudebních periodikách standardně. Což pevně věřím, nebude případ UG metalových webzinů, nebo ano?

Co dalšího chystá Heaving Earth v nejbližších měsících? Na co se můžou fans těšit? Klidně i vzkaž něco fanouškům, vydavatelům, promotérům apod., jestli chceš.

Tak jak již bylo zmíněno v úvodu, první půlrok intenzivní příprava nové desky a druhá půlka snad více koncertně aktivnější. V zárodku je příprava dalšího evropského tour. Fanouškům bych rád popřál trpělivost s námi, během roku vám chceme naservírovat nástupce desky Diabolic Prophecies, na které momentálně pracujeme, a už teď je jasné, že to, co od nás znáte, bude umocněno hlubší atmosférou, silnějšími motivy a explosivní intenzitou.

Děkuji za rozhovor. Ať vám to duní jako doposud a ať se nová desky vydaří!

Tobě díky za rozhovor a všem přeju mraky kvalitní muziky a brzo na viděnou na live akcích.

RECENZE


http://bandzone.cz/heavingearth
http://myspace.com/heavingearthcz
http://heavingearth.bandcamp.com/


Zveřejněno: 31. 03. 2013
Přečteno:
3572 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář