Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

Situaci kolem nominace na cenu Anděl v kategorii Punk & Hardcore, komentují zástupci kapel DROM, PIPES AND PINTS a THE UNHOLY PREACHERS.

Letos se ceny Anděl nově rozrostly o kategorii Punk & Hardcore, v které do užší nominace byly nominovány následující kapely:
  • PIPES AND PINTS - Found & Lost (Supraphon/People Like You)

Všem kapelám bylo položeno šest stejných otázek, týkajících se pouze a jen cen Anděl. Za Drom odpovídal Vladik, Pipes and Pints zastupuje Vinca a za The Unholy Preachers si vzal slovo David.

Bohužel, tak jak se dalo u této kategorie předpokládat, že nebude všem po chuti, se See You In Hell rozhodli tuto cenu a tím pádem i anketu ignorovat. Přesto vydali prohlášení, v kterém svůj postoj vysvětlují: Z denního tisku jsme se dozvěděli o tom, že naše loňská deska "Jed" je překvapivě nominována na výroční cenu Anděl za rok 2012 v žánrové kategorii „punk a hardcore“. Zároveň a v návaznosti na nominaci jsme obdrželi (lukrativní?) nabídku od společnosti Bontonland na distribuci našich nahrávek do sítě jejich prodejen. Ve stručnosti: ani o jedno, ani o druhé nestojíme, jsme punková kapela a vždycky jsme se obešli bez pomoci manažérů,  organizátorů mamutích festivalů, velkoobchodníků s hudbou i bez jakýchkoliv hudebních cen, přesto jsme několikrát objeli celý svět a vydali hromadu nahrávek na malých labelech od Mexika, přes Makedonii až po Japonsko. Ani nadále nechceme mít s hudebním byznysem nic společného, punk je pro nás především mezinárodní undergroundovou sítí přátel fungující na principu do it yourself, ve které hudební byznysmeni a ani olympijské soutěžení o ceny nemají místo. (See You In Hell)

Máte vůbec radost z toho, že jste se objevili v nominaci v cenách Anděl?

Vladik: Jo. Pustili jsme si Esíčka a dali pivko...

Vinca: Určitě nás tohle zjištění příjemně potěšilo a překvapila nás i nově vzniklá kategorie „Punk“.

David: Ačkoliv tyhle ceny moc nesleduju, tak musim upřímně říct, že mě to potěšilo. Vůbec jsem nevěděl, že je tam taky takováhle žánrová kategorie. Mám radost z každý pozitivní recenze, z toho, že si tý desky někdo všimne a díky tý nominaci se to už očividně děje. 

Uspěli byste radši v této ceně, nebo si víc vážíte jiných ocenění?

Vladik: Vážíme si hlavně všech lidi, kteří nám pomáhají.

Vinca: Popravdě tyhle ocenění moc nesledujeme a nemyslím si, že je to zrovna měřítko úspěchu. Pro nás je daleko větší ocenění to, že lidi chodí na naše koncerty a odcházejí spokojení.

David: Nejlepší ocenění jsou plný kluby lidí, který to očividně baví a po koncertě tě ještě zvou na panáka. A pak pozitivní názor na to co děláš od lidí, který znáš  a kterých si vážíš. A je dost možný, že v porotě někdo z těchhle lidí je.

Proč byste za loňský rok měli bodovat zrovna vy?

Vladik: Protože  HDP není ukazatelem míry štěstí.

Vinca: Myslím, že za rok 2012 se toho stalo u kapely Pipes and Pints opravdu dost. Zpěvák Mike se k nám vrátil, natočili jsme novou desku s americkým producentem,  kterou vydalo prestižní německé vydavatelství People Like You a český Supraphon. Festivalové léto bylo taky super, podívali jsme se na velké festivaly do Polska, Rumunska, Německa… vlastní turné k nové desce „Found and Lost“ dopadlo nad očekávání, spousty klubů jsme vyprodali. Osobně už jsme bodovali (úsměv).

David: Těžká otázka. Na tý desce jsme si docela mákli, i když naším trochu ležérnějšim tempem. Rozhodně si myslíme, že se povedla zvukově a Krlesh jako producent a Koulič jako autor finálního mixu odvedli fakt dobrou práci. Udělali jsme prostě desku, která zní tak, jak jsme si víceméně představovali a za kterou se asi nemusíme stydět. Ale nevim, jestli je tohle důvod, abysme vyhráli zrovna my. Jsem přesvědčenej, že všechny kapely do toho daly, co mohly. Já hlavně moc nemam rád nějaký soupeření, soutěže a tak. Není to přece žádnej pitomej závod.

Když už byste neměli vyhrát vy, komu ze zbylých kapel byste cenu přáli a proč?

Vladik: See You In Hell... byli v Japonsku a jsou nejvíc hardcore...

Vinca: Nevím, tohle je na odborné porotě (úsměv).

David: Pipes and Pints známe osobně a oni jsou kapela, která jde do toho opravdu hodně naplno, byli  od začátku ochotný tomu obětovat víc, než je tady zvykem, což se jim po právu vrátilo  a v našich poměrech jsou vlastně něco jako zjevení. Podobně je to asi i se See You In Hell, lidi, který jsou na scéně fakt dlouho aktivní a to nejen hraním v kapele  a opravdu žijí  hudbou, kterou mají rádi. Neznám je moc osobně, ale hudebně se hodně posunuli a mají jasnou představu o tom, co dělaj. Myslim, že obě tyhle kapely si to zaslouší. Drom jsem bohužel doposud neznal.

Kdo si myslíte, že skutečně vyhraje? Doplňte i proč?

Vladik: See You In Hell... byli v Japonsku a jsou nejvíc hardcore...

Vinca: Upřímně si myslím, že vyhrajeme my (úsměv), viz. třetí otázka.

David: Myslím, že Pipes and pints. Ale asi nejsem schopnej říct konkrétní důvod.

Budete zklamaní když nevyhrajete?

Vladik: Jo. Pustíme si Esíčka a dáme další...

Vinca: Rozhodně ne. Vyhraje ten, kdo má vyhrát a my jsme spokojení.

David: Nás vůbec zaskočila ta nominace, tak nevím. Hlavně že bude večírek.


Zveřejněno: 24. 02. 2013
Přečteno:
3462 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 03. 2013 15:47 napsal/a Darbujan
SYIH
Ona asi byla tak nak celkove blbost tam SYIH nominovat, kdyz jsou tyhle veci proti jejich postojum.
25. 02. 2013 18:29 napsal/a Oliva
ano
Punk sleduju skoro čtvrtstoletí a jelikož SYIH znám osobně dlouhá léta, ani mě jejich přístup nepřekvapil, ba dokonce potěšil. A samozřejmě si každý o těch anketách může myslet co chce, klidně je může bojkotovat, to je každého věc.
25. 02. 2013 18:20 napsal/a KubaAjz
jo
rozumím rozdílu mezi soutěží a anketou, nicméně oboje plodí vítěze a poražené. kdo se o punk, zajímá toho postoj SYIH nepřekvapil. ano ankety a soutěže si může každý pořadat jak uzná za vhodné. stejně tak se může kdokoliv vyjádřit že to považuje za pitomost.
25. 02. 2013 17:45 napsal/a Oliva
anketa
Anděl (stejně jako Apollo, Vinyla, Břitva, Žebřík či Slavík) není soutěž, nýbrž anketa. Soutěže jsou například MetalGate Massacre, Jim Beam Music, Skutečná liga, Rock Nymburk a mnohé další. Rozdíl mezi anketou a soutěží je snad každému jasný. Přičemž ankety i soutěže si každý může pořádat dle libosti.
25. 02. 2013 16:26 napsal/a thomas
KubaAjz
nevím proč to vztahuješ na punk, muzika obecně není soutěž