Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Na otázky odpovídají všichni členové kapely.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Tomíno: Skupina byla založena poměrně dávno, odhadem asi tak v roce 2002, byli jsme tři z předchozí kapely a později jsme přibrali druhého kytaristu Flippera. MacGyver je neoficiální přezdívka kytaristy Vagoše, který disponuje nadprůměrnými schopnostmi spravit polámané věci, a vůbec řešit svízelné situace technického rázu, např. dostat se do zabouchnutého auta s klíči uvnitř, a podobně. Impulzem byla chuť nevykašlat se na to a hrát.          

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Je nám 33 - 36, tři z nás hráli předtím v brněnské kapele Pazi Snajper.

Vagoš: Hraju na kytaru cca 20 let a s Tomínem jsem se v Macgyver chopil mikrofonu.

Flipper: Začínal som hrať na gitaru asi tak od 12 rokov, na východe (Trebišov - Hriadky) som hral v 2 kapelách. Hráli sme po našom tzv. chujačky. A hrozne nás to bavilo. A samozrejme ma to baví až do teraz.

Tomíno: Basa, zpěv, na basu hraju tak 15 let, ovšem s četnými přestávkami a myslím, že bez nějakého zásadního vývoje.  

Poděs: Bicí, přes třicet, hladká pleš. Na bicí se pokouším hrát od 12 let. Za takovou dobu se mně podařilo projít různými obskurními spolky a setkat se s lidmi, kteří nešetřili radou, zkušenostmi a entuziasmem. Řada z nich se ani nerealizovala v punk/ hardcore komunitě a každý z nich mě proto poznamenal svým způsobem. Někdy expresivitou hráčskýho projevu, technikou hry, nebo otevřením dalších kulturních obzorů, či politickým postojem.
 
Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Tomíno: Podmínky na nahrávání jsme měli dobré, nahrané to bylo rychle, mix se pak trochu protahoval, ale nakonec to dopadlo snad celkem dobře. Udělalo se 250 ks vinylů, něco už je pryč, ale uvidíme, je to teprve měsíc. Cena je 250, stažení na bandcampu je frí. (macgyver.bandcamp.com)

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?


Tomíno: Asi nikdo z nás neumí tak dobře nějakou cizí řeč, že by v ní mohl skládat texty. Takže to z nás vychází, jak nám zobáky narostly. Autorem jsem já (Tomíno), texty na témata se mi moc nedaří, nevím proč, ale vždycky se hned na začátku odchýlím…   

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Poděs: Autorem loga je photoshop a autorem webovek webnode. (úsměv) Obal aktuální desky si vystřihla naděje angažovaného moderního malířství Pavel Matyska. Grafickej doprovod desky je samozřejmě stejně důležitej jako nahrávka sama. V rámci grafiky se může realizovat i „širší okruh“ kolem kapely - známých a kámošů, kteří mají co říct a chtějí svým příspěvkem podtrhnout výraz desky. Snažíme se v grafice využít motivů, který možná nezapadají mezi typický punkový motivy. Přesto si zachovávají minimalistickou strohost, vnitřní rozervanost a jistou existenciální expresivitu. Vizuální ztvárnění policejní represe, chudoby a válečný výjevy mě nejsou proti srsti, ale častým opakováním ztrácí na naléhavosti a stává se z nich spíš jen povinný (a už nevinný) doprovod vydávaných nahrávek, směřující spíš, jako identifikační znak, dovnitř komunity. Z podobně stylizované grafiky se mně osobně zamlouvají angažované koláže Paajinena z Festa Desperato (R. I. P). Temné vizionářství, smysl pro narativ a  netradiční spojení…  Pár jich mám doma, na čestným místě - na záchodě.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Tomíno: Tak  když to vezmeme podle coverů, co jsme kdy hráli, tak to byli Ramones, P.A.I.N., Fugazzi, ale myslím, že čím jsme starší, tím máme celkově širší záběr, dobré muziky je strašně moc, té staré i té nové, člověka zaujme kdeco, inspirace je všude okolo, mám pocit, že na naší tvorbě má velký podíl náhoda, což mě na tom baví.    

Poděs: Vzorů a inspirací je vždycky víc než dost - v próze, poezii, filmu nebo v muzice a znamenalo by tomuto tématu vymezit samostatnej rozhovor. Takže: Od atonální hudby a neposlouchatelných prasáren progresivní větve moderní vážné hudby, přes grindcore, psycho polohy mathcore, přetechnizovaný death metal, ostrý a nasraný angažovaný punk a hardcore, po syrovější cimbálovky. Jak říká Tomíno, dobré muziky je hrozně moc…

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Poděs: Pokud nebudeme počítat punkové labely za firmy (u některých není hranice zcela zřetelná), pak neposílali a ani to nemáme v plánu. Pro nás je důležitější osobní podíl na vzniku nahrávky, proto jsme si maximum možného vytvořili sami, bez podpory komerčních subjektů. Neztrácíme tím svobodu formulovat si časy, kdy budeme chtít hrát a kde, co a jak.
Tímto bychom chtěli poděkovat především těm, kteří vložili, více či méně nezištně, svoje ruce a hlavy do společnýho díla (Papagáj, Radim z Blanska, Samuel, Pavel Matyska). D. I. Y. přístup a programová snaha nezadat si s „kapitálem“ je pro nás dožitá, důležitější než jakkoliv formulovanej úspěch, nebo zviditelnění.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Tomíno: Jak správně píše většina recenzí, moc nehrajeme, ale situace se s vydanou deskou mění. Zatímco, v minulém roce jsme odehráli sotva 5 koncertů, letos to bude přinejmenším dvojnásobek. Tolik si, myslíme, stačí. Za nejlepší koncert každý z nás považuje jiný a budou to ty, který si ještě pamatujeme tak jen namátkou: koncerty v brněnském Yachtu, koncert s La Fraction na Favále, VRAH, nebo koncerty na Slovensku patří k těm nejlepším.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Poděs: Proč ne. Ještě v éře Pazi Snajper jsme s brněnskou folk/hardcore kapelou Terra Riot absolvovali nezapomenutelné winter tour po baltských zemích. V současnosti má už většina z nás potomky, kteří nás patřičně zaměstnávají, takže případné turné za hranice je také věcí našich partnerek. Takže obligátně: Nemůžu to potvrdit, ani vyloučit. Mě by třeba lákal Balkán…

Plány do budoucna...

Poděs: Papagáj nám nařídil, že se nesmíme rozpadnout a máme zvednout zadky a hrát. (smích) Po 10 letech se kapely nerozpadají prásknutím dveří, takže tady se neděsím. A s hraním na koncertech to bude letos lepší, než obvykle. Slibujeme. Stejně tak nové věci se v průběhu roku určitě objeví. Fakt!

macgyver.bandcamp.com

Zveřejněno: 13. 02. 2013
Přečteno:
3511 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář