Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

NEWSTED – Metal MCD 2013, Chophouse Records

V současnosti bude zřejmě málo fanoušků metalu, kteří by neznali jméno Newsted - Jason Newsted. I když, kdo ví. Je to už přes deset let, co ukončil nedobrovolně svoji aktivitu v jedné známé kapele. V každém případě je jeho hudební aktivita velmi bohatá a to nejen na postu baskytary, ale i ve skladatelské nebo producentské činnosti. A občas jej bylo možno slyšet i za mikrofonem.

Hlavní působiště Jasona ve zkratce, heslovitě byla:

  • Flotsam and Jetsam (1982 - 1986, Doomsday for the Deceiver)
  • Metallica (1986 - 2001, tady asi nemá cenu nějaké zásadní album jmenovat, ale pokud chcete tak ...and Justice for All nebo Metallica)
  • Echobrain (2000 - 2002, Echobrain, důvod vyhazovu s Metalliky)
  • Ozzy Osbourne (2003)
  • Voivod (2002 - 2008, jako Jasonic, Voivod, Katorz, Infini)

Mimo tyto "domovské" kapely je Jasona možno vystopovat v různých projektech, kapelách, jako je třeba spolupráce se Sepulturou (Against a pár live vystoupení), respektive s Andreasem Kisserem a Tomem Huntingem (Sexoturica). S Tomem a Devinem Townsendem vytvořili projekt IR8 a ještě s Robem Flynnem Quarteto de Pinga. Mimo jiné spolupracoval s hudebníky jako je Tommy Lee, Gilby Clarke. A v poslední době je zřejmě na věčné časy odložený projekt WhoCares (Ian Gillan - Tommi Iommi - Mikko Lindström - Nicko McBrain - John Lord R.I.P.).

Jason Newsted, velmi aktivní hudebník s bohatou zkušenosti, spolu s kytaristou Jesusem Mendezem a bubeníkem Jessiem Farnsworthem, v loňském roce vytvořil svoji novou vlastní kapelu NEWSTED. V prvních dnech letošního roku pod vlastní značkou studia a nahrávací společností Chophouse Records vydává debutní mini CD nazvané prozaicky Metal.

Každý má nějaké vzory, každá hudba má nějaké kořeny. Na tomto albu je to zřejmé na první poslech a to hned od úvodního riffu. Jsme v 80., 90. letech klasického heavy metalu. U první skladby, klipové Soldierhead, je dominantní Motörhead rukopis s výraznou Jasonovou basou. Rychlá, neučesaná, tvrdá skladba. Godsnake s sekaným riffem a s melodičtějšími party kytar připomíná skladbu z období Load alb Metalliky. King Of The Underdogs začíná typickým basovým partem s pomalejším rozjezdem, který se přemění v hutnou valivou groove skladbu, která je zakončena atmosférickou sólující kytarou. Poslední nadupaný Skyscraper opět připomíná Motörhead. Skladba je doplněna o dvě sóla, která jsou přesně tak dlouhá, aby nenudila a prokličkovala ladně mezi nabroušenou rytmikou. Co na albu pozitivně překvapí, je Jasonův zpěv. Povětšinou sekundoval Hettfieldovi jako doprovodný zpěvák, ale některé písně (Seek & Destroy) "odřval" skoro sám a osobně jsem to vždy vítal jako zpestření. Tady předvádí, že své kvality má (tvrdý, naštvaný zpívající vokál) a jako zpěváka bych jej přivítal i na dalších nahrávkách.

Mohl jsem čekat od této prvotiny víc, ale beru toto album takové, jaké je. Protože na čtyřskladbový debut je to dobré. Sice se trochu bojím napsat víc než dobré, ale... ale hudba na albu je nabitá pořádnou surovou energií, je plná emocí a to je to, co určitě Jason potřeboval konečně ze sebe dostat. Skladby vede vždy nosný tvrdý thrashový riff a jsou více položené do groove stylu, no a prostě je to jednoduše Metal a mně se to i líbí a jsem zvědav na další práci Jasona s touto kapelou.

Seznam skladeb:

  1. Soldierhead
  2. Godsnake
  3. King Of The Underdogs
  4. Skyscraper

Čas: 22:11

Sestava:

  • Jason Newsted - zpěv, basa
  • Jesus Mendez Jr. - kytara
  • Jessie Farnsworth - bicí

Videoklip Soldierhead

http://newstedheavymetal.com/


Zveřejněno: 23. 02. 2013
Přečteno:
3751 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář