ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

NEKROLOG – Rise of Chaos MCD 2012, vlastní náklad

Těžký je život malých lokálních kapel. Na nic nejsou peníze, v kapele se střídají muzikanti jak na běžícím pásu. Když pak nakonec po dlouhých útrapách vyleze ven hudební nosič, určitě se najde nějaký šílený hudební kritik, který tu vaši dřinu smete ze stolu během pěti minut. NEKROLOG jsou přesně takovouto kapelou. Hrají od roku 2005 a pocházejí z České Kamenice. Co jsem si dohledával informace, personální změny probíhaly velice často. Tak nemůžeme příliš hodnotit nějaký vývoj kapely, protože pokaždé, když byly vypuštěny nové songy, byl v kapele někdo jiný. Letos jsem obdržel zbrusu nové EP Rise of Chaos a vytáhnul jsem si tak kartu „drsného hudebního kritika“.

Obal je první věc, která každého udeří první do očí. Chápu, že je to hodně otázka financí, ale nebudeme si nic nalhávat, moc se nepovedl. Musím určitě pochválit vložení textů do jednoduchého bookletu. Nebývá to zvykem ani u slavnějších kapel a zpěvu většinou v death metalu není moc rozumět. Bohužel obsahově je to trošinku horší. Některé obraty jsou přinejmenším triviální. Další věcí, která mi vyloženě vadí, je zvuk. Chápu, že se pohybujeme v nejhlubším undergroundu, ale i ten má svá pravidla. Nahrávalo se u Ferda Cref Mongol Rec. A nevím, nevím, moc jsem si nepošmákl. Třeba bicí se chvílemi slévají do jedné zvukové koule. Kytary také nejsou zrovna z nejhutnějších a basa skoro není slyšet.

Samostatnou kapitolou je zpěv. Pokud se growler s přízviskem Gotcha pohybuje v oblasti hlubokých tónů, jsem s výhradami vcelku spokojen. Ale proč proboha používá tu druhou polohu hlasu? Ten „skřehot“ tahá vyloženě za uši a sráží celou nahrávku o řád dolů. Nebudeme se tady bavit o nějakých hudebních vzorech, ze kterých je čerpáno, starou deathovou školu mají kluci nastudovanou dobře. To mi absolutně nevadí. O hodně horší je nedostatek u death metalu tolik potřebného náboje (nátlaku, masáže – říkejte si tomu jak chcete). A tak se NEKROLOG stále pohybují někde kolem průměru. Tři songy jsou na hodnocení tvorby málo, ale to, co jsem slyšel, mě příliš nepřesvědčilo. Oproti demům je určitě znát mírný posun dopředu. Kapela je lépe sehraná. Občas na vás dokonce vyskočí poměrně zajímavý motiv (jako třeba v I Believe). Pak se ale opět přesuneme do death metalové šedi. Vše je mdlé a nevýrazné.

Tak a teď to vypadá, že jsem celou dobu jen přísně kritizoval. Ano, je to pravda. Myslím, že nějaká oslavná recenze by kapele asi ani neprospěla. Chvály mají zajisté dost od svých známých a kamarádů. Bohužel v té dnešní obrovské nadprodukci zatím NEKROLOG neobstojí. Bylo mi ctí kapelu poznat alespoň z této krátké ukázky. Určitě si je rád poslechnu i naživo při nějaké nejbližší příležitosti, ale pro tentokrát mě svojí muzikou nepřesvědčili. Čeká je ještě hodně dlouhá, trnitá, náročná cesta plná odříkání, vynaložených peněz i času. Nevím, jaké má kapela ambice do budoucnosti, ale pro tentokrát se z lehkého podprůměru nevymanili. Uvidíme na dlouhohrající desce. Tam se bude lámat chleba.

Seznam skladeb:

  1. Chaos Rising
  2. Nekroworld
  3. Meatgrinder


Čas: 10:51

Sestava:

  • Gotcha  – zpěv
  • Stn – kytara
  • Tom – kytara
  • Vládin – basa
  • Levi – bicí


http://www.nekrolog.wz.cz
https://www.facebook.com/nekrologmetal

 


Zveřejněno: 22. 02. 2013
Přečteno:
3520 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 02. 2013 17:13 napsal/a elpi
Na poslech to není špatný
Mně se to líbí. Na nějakou povedenou lokální pařbu se to hodí nádherně. Není to žádná špička, ale někdy tohle udělá větší radost než přetechnizovaná dokonalost. První liga to není, ale radost muzikantům i jejich příznivcům to určitě udělá.
22. 02. 2013 10:38 napsal/a jokal
obal OK
ad obal: mi se docela líbí..asi věc vkusu..
22. 02. 2013 07:53 napsal/a Michal Mrkus
špatnýý
tohhle je fakt špatenka.. Slyšel jsem to celé na BZ a nevěřil. Kapela hraje 8 nebo kolik let ale není si schopná pohlídat ani kytary. Každá jede jinak a navíc ten zvuk... Bubeník je imlvere v křeči a zpěvák to není schopnej udejchat. Pokud by se jednalo o 15 lety děcka co hrajou tři měsíce někdy v roce 1989 tak to beru. Ale tohle je spíš ostuda :(