Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

BFTR je funeral/sludge/doom cháska z Moravy, na otázky odpovídá Kubánec.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Začali jsme někdy koncem prázdnin 2007, kdy jsme ve tříčlenné sestavě produkovali hybrid sludge a ambientu, to nám vydrželo do příchodu druhého kytaristy, což byl konec roku 2009. Tehdy jsme to posunuli víc do té „hudební“ roviny. Tak to pokračovalo do konce roku minulého (2012), kdy jsme původní sestavu rozpustili. Jméno je v podstatě název desky Američanů KYÜSS, ale hudebně to s tím nemá nic. Název jsem si přivlastnil, když jsem se bavil s jedním uživatelem opiátů (pracuji jako sociální pracovník s uživateli návykových látek) a ten mi popisoval něco jako rudé světlo po intravenózní aplikaci heroinu. Vzhledem k tomu, že se dřívější kapela podobného ražení, kde jsem působil, jmenovala Redgrave, tak se ta rudá přímo nabízela. Také to, že název píšeme dohromady jako Blues For The Redsun, má kořeny v názvu Redgrave. Založení jsem inicioval na základě mé náklonnosti k pomalé, nicotné muzice, nic víc za tím není třeba hledat.:o)))

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Momentálně hrajeme ve čtyřčlenné sestavě. Hrnec: noise/sampler, Papeer: bass, Barychello: drums, Kubánec: guitar/voice. Všichni máme různé další kapely/projekty, ale hudebně to je někde jinde. Členy najdeš v kapelách My Funeral, Tomorrow’s Hell, Dukes Of Vattenhäl… každý už na to svoje něco odehrál, i když hudební zručnost je asi to poslední, co je třeba v naší produkci hledat.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Materiál jsme nahrávali ve studiu Unart ve Slavičíně. Materiál obsahuje pět songů na ploše cca 60 minut. Tři jsou volně ke stažení na našem bandzone profilu, což je v podstatě materiál, který vyjde v pár kusech jako samostatné CD-R. Zbylé dva kusy vyjdou na splitech s V RUKOU OSUDU a druhý poputuje na společnou záležitost s ESCAPE THE FLESH. S nahrávkou jsme v celku spokojení.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Ta angličtina vyšla tak nějak sama. Ony jsou naše texty celkem stručné, psané dost abstraktně a na to mi přijde můj rodný jazyk škoda.:o))) Textová stránka se motá kolem drog, sociálního dopadu jejich užívání, zkušeností s nimi, fenomén drogové závislosti je pro mě silné téma a proto se promítá do textové stránky BFTR.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Dřív jsem měl na starost všechno já (Kubánec), ale momentálně bude do grafické stránky věci nejvíc zasahovat Papeer, on to má o hodně líp zmáknuté. Grafické a vizuální prezentaci přikládáme důležitost a proto se budeme snažit na těchto věcech do budoucna zapracovat. Jinak pro internetovou prezentaci využíváme profil na bandzone a asi nic moc dalšího rozjíždět nebudeme, přijde nám to takhle dostačující.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Každý máme svoje inspirační zdroje, pokud můžu mluvit za sebe, tak já mám nejraději funeral  doom, black metal, crustcore a poslouchám docela dost rap/hiphop, což se ale do naši muziky moc nepromítá.:o)))

Posílali jste nahrávku na firmy, případně, na které, jaká byla/nebyla odezva?


Nahrávku jsme nikomu neposílali a ani to dělat nebudeme. Počkáme, až jak bude vypadat další materiál. Přece jenom jsme půl sestavy prohodili, tak uvidíme, jak to bude znít, až se sehrajeme. Myslím, že nám nic neuteče.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Koncertů jsme odehráli něco kolem 30. Těžko se to hodnotí, on je to tak specifický druh hudby, že buď to lidi na koncertech považují za úplnou blbost, nebo jim to přijde zvláštní. Cítím to tak, že jsme spíš za exoty.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Jasně, jak bude příznivý čas, tak na nějaké, spíš kratší turné ven vyrazíme. Musí to z naší strany stát za to a pak to budeme řešit.

Plány do budoucna...

„PLAY SLOW – DIE OLD“

www.bandzone.cz/bluesfortheredsun



Zveřejněno: 30. 01. 2013
Přečteno:
3307 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář