Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Polští death metalisté Hell United vydali nové album Aura Damage. Kytarista Rzulty nám prozradil detaily o jeho nahrávání. Hovořili jsme i o polském undergroundu, historii kapely a o mnoha dalších věcech.

Ave Hell United!  U nás v České republice jste relativně neznámou skupinou. Představ nám prosím kapelu Hell United.

Hell United vznikli v roce 1997 pod jménem Eclypse v této sestavě: Void – kytara, zpěv, Rzulty – kytara, Bartollo – basa a Dügy – bicí. V roce 1999 kapela nahrála nikdy nevydané album „The Human Abstrakt“, ze kterého byly v roce 2000 dva songy vydány jako demo „Omen“. Po změně v sestavě kapely v roce 2004 došlo díky labelu Redrum666 k vydání alba „Aplause: JHVH Elohim Met“, kde byly nové skladby a které bylo velmi dobře přijato fanoušky i médii. Následující roky, i vzhledem k častým koncertům, přinesly hodně personálních problémů, které vyústily k reorganizaci a změnu názvu kapely na Hell United. Znovuzrozená kapela pracovala na novém materiálu a to vedlo k vydání dema „Extra-Strength Of The Obscure“ (Gorification Musix) a o rok později dlouhohrající desky „HornoKracy“ (Lilith Prod.). Hell United uvedli album v době mezi šňůrou United Death Armageddon s MasseMord, Blaze Of Perdition a nebo Mord'A'Stigmata v roce 2008 a 2009 a nahráli materiál pro mini album, které bylo vydáno jako kazeta „The Third Sigil of Destruction“ (Maltkross Prod., 2009) a jako deska pod názvem „Abhorrence Majesty“ (Butchered Rec., 2011). První polovina roku 2012 byla ve znamení koncertů s Ulcerate, Furia a Intestinal a práce na nejnovějším albu „Aura Damage“.

Četl jsem, že jste se dříve jmenovali Eclypse? Eclypse hráli relativně dlouhou dobu (od roku 1998). Proč došlo k přejmenování kapely?

Rozhodli jsme se tak, protože Eclypse bylo hloupé jméno, tak jsme ho změnili. Tak to prostě je. Kromě toho Hell United byli pro nás v této době druhá šance a pro některé z nás hlavní důvod, proč změnit jméno.

Váš death metal je hodně okořeněný black metalem. Kterému stylu dáváte přednost?

Death metal, thrash metal, black metal, old hard rock. Tyhle styly, v tomhle pořadí, utvářejí naši muziku.

Letos jste vydali album Aura Damage. Jak jste spokojeni s ohlasy, recenzemi, reakcemi fanoušků?

Reakce jsou fakt skvělé. Jsme opravdu překvapení takovým obratem. Jasně, že jsme věděli, že máme dobrý věci, ale reakce lidí byly zatraceně dobrý.

Album jste vydali u polského labelu Hellthrasher Productions. Máte představu, kolik kusů cd se do dnešního dne prodalo? Jste s labelem spokojeni?

Ne, to nevíme. To není naše starost. To je prodejní politika společnosti, aby dělali to nejlepší v marketingovém a finančním slova smyslu.

Kde jste album nahrávali? Má vynikající zvuk. Šli jste do studia s jasnou představou, jak chcete znít? Nebo jste to nechali na zvukovém inženýrovi? Jaké vůbec používáte nástroje a aparaturu?

Aura Damane jsme nahrávali ve studiu Roslyn, Debica s Krzysztofem Godyckim jako zvukovým inženýrem. Hrajeme na kytary Dean a Gibson, zesilovače Mesa Boogie a Marshall, basy Warwick Corvette a Ampeg a nějaký zakázkový bicí, ale jméno si nepamatuju, sorry.
A co se týče zvuku – vždycky máme o zvuku představu, jak je nutné, aby vypadal a jak tvrdě má znít. To je základ. Když víš, co chceš, musíš to tak udělat.

Kdo je tvůrcem obalu? A co má „okřídlená smrtka“ znázorňovat? Souvisí nějak s texty na albu?

Všechny nákresy byly připraveny velmi talentovaným „rytcem“ – Bartlomiejem Kurzorem. On přesně ví co udělat, aby člověk byl šťastný, hehe… a udělal to. Ale jestli se mě ptáš na smysl uměleckého díla nebo jeho spojení s texty, tak ti musím odpovědět: Nevím. Mě se neptej!

Někdy se zapomíná u death metalu na texty. Jaký je obsah textů na novém albu Aura Damage?

Nechci mluvit o textech, protože to je způsob interpretace nebo svobodná vůle, ne objevování pravdy.

Zatím jste vydali dvě alba. Jak jste se jako kapela hudebně posunuli od alba HornoKracy (rok 2008)?

První věcí je line-up. Každá personální změna vyvolává změny hudební. To je jasný. Teď máme jeden hlavní hlas, ne dva jako na předchozí desce. A jsme blíž death metalu…

Některé kapely dnes vůbec nevydávají cd, ale jen vinyl. Vy jste zvolili cestu cd. Jaký je tvůj vztah k vinylům a dočkáme se i vydání desek Hell United na vinylu?

Dobrá zpráva: vinylová verze alba Aura Damage bude vydaná na jaře 2013 labelem Hellthrasher. Tak bacha!

Poslední dobou mi přijde, že v Polsku dochází k death metalovému boomu. Já jsem zaznamenal spoustu nových kapel (Sphere, Embrional, Hellspawn apod). Máme čekat novou polskou death metalovou vlnu?

Polsko je extrémní země. Tak proč ne? Ale vážně, máme hodně nových dobrých kapel nebo i starších, které u vás ještě neznáte. Doba se změnila, zmizely hranice, máme internet… Záleží na nás, co s tím uděláme.

Polsko je o hodně větší země než Česká republika. U nás je undergroundová scéna hodně provázaná. Jaký je stav undergroundu u vás? Pomáhají si kapely navzájem nebo si dělají spíše naschvály?

Ve valné většině se navzájem podporujeme, ale není to pravidlem. Když věříš v underground a respektuješ jeho pravidla, vždycky si svoje místo najdeš. A když ne – F.O.A.D!

Když u vás doma v Tarnówě uspořádáte koncert, kolik dorazí fanoušků? Chodí v Polsku lidé na koncerty?

U nás v Tarnówě hrajeme velmi zřídka. Dáváme přednost hraní na jiných místech, pro nás nových. Co se týče návštěvnosti koncertů, tak i internet má svůj rub a líc. Tu lepší jsem zmínil už dřív. Ta druhá horší stránka se jmenuje Youtube. Když se můžeš doma dívat na koncerty zadarmo, proč bys za to platil? Samozřejmě, že to neplatí pro skalní fanoušky a všechny z undergroundu, ale úpadek je zřejmý.

Nikde jsem na internetu nenašel údaj o vašich koncertech. Chystáte se podpořit nové album i koncertní šňůrou? Zavítáte také k nám do České republiky?

Máme plány na koncertování v roce 2013, ale chceme se pořádně připravit a nic neuspěchat. Počítáme i s vaší zemí, ale uvidíme, jak to dopadne.

Určitě máte jako kapela nějaké vzory. Jaké?

Jasně, jako každý: Deicide, Morbid Angel, Mayhem, Samael, Immolation, Rebaelliun, Slayer, Bathory atd.

Co posloucháte v kapele za muziku? Jaká alba tě zaujala za poslední rok?

Můžu mluvit za sebe: Dead Can Dance, Furia, Mgła, Embrional, Call ov Unearthly, Resurgency.

Jaký je názor Hell United na stahování muziky? Na jednu stranu se prodá určitě méně cd, ale zase se dostane muzika k více lidem.

Oba důvody jsou pravdivé. Dvojí pohled na věc. Smutný, ale pravdivý…

Sbíráte originální cd, nebo vinyly? Jakou desku sis koupil jako poslední?

Já dávám přednost cdčkům. Moje poslední trofej je Resurgency „False Enlightenment“.

Znáte a posloucháte nějaké kapely z České republiky?

Mám rád Inferno. Potkáváme se, když hrajou v Polsku, fajn kluci…

Co chystají Hell United v nejbližších měsících? Pracujete již na dalších nových písních?

Děláme na nových věcech a plánujeme nějaká vystoupení. Jak už jsem řekl, rozjedeme to s několika koncerty na jaře 2013 a potom by mělo vyjít nové MCD.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu šílených fanoušků a prodaných cdček.

Díky! Podporujte všichni underground! Zdravím. Rzulty


http://www.facebook.com/hellunited
http://www.reverbnation.com/hellunited
http://www.hellunited.com/
http://hellthrasher.com/

přeložila Susan

RECENZE


Zveřejněno: 03. 02. 2013
Přečteno:
3346 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář