Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

19.1.2013, Brno - Favál

Česká klubová scéna se pomalu probouzí do nového roku a v lednu zatím zůstává poměrně zamrzlá. Až v jeho druhé polovině se otevřely brány klubů s koncerty zajímavých kapel, ať už čtvrteční koncert britsko-kanadského dua Enter Shikari a Cancer Bats ve Vídni nebo o den později zastávka už jen zámořské formace v Praze. Zajímavou možnost se ohřát měli Brňané v sobotu 19. ledna, kdy se na Favál sjela nejen česká grindová smetánka, ale také hned tři hosté ze zahraničí. Celá akce nesla jméno Grind'n'Roll 7 a hostila bandy z Německa, Slovinska a Rumunska. Českou produkci zastupovaly kapely GENITAL DESTRUCTION, PROFESOR LEFEBVRE, SHITNOISE a MINCING FURY.


Kvůli rodinným povinnostem jsem na Favál dorazil až krátce po deváté hodině, kdy byla v plném proudu show Slovinců VULVATHRONE. Z mrazivého prostředí sobotní noci mě přivítal divoký brutální death grind a než jsem se stihl rozkoukat a adaptovat na slovinskou salvu bicích a štiplavých kytarových riffů, koncert Vulvathrone byl u konce. V sále klubu bylo poměrně dost příznivců této extrémní muziky a atmosféra už byla docela uvolněná, jelikož v kotli nebyla o pohyb nouze.


Po delší pauze a přípravách se na pódium chystala místní populární smečka MINCING FURY. Převážně domácí pětice se v Brně těší velké oblibě a jejich koncerty vždy stojí za zvýšenou pozornost. To je dáno do jisté míry i tím, že kapela tady koncertuje v rozumné míře, a jejich účast tak bývá velkou vzpruhou pro fanoušky. Po krátkém intru v podobě známé písně z Requiem for a Dream už pódium patřilo death/grindovým srandistům a publikum začalo řádit spolu s kapelou. Jejich chaotická a nepředvídatelná show jedním slovem baví a posluchače nepřímo vybízí k ukázce nějakého tanečního umění. Koňská dávka humoru už je samozřejmostí, stejně tak jako výlety do publika v podání kytaristy Motoráka. Intuitivní souhra zpěváků Reefa a Blackieho nadchne a kromě precizních pig sqeelů a growlů nabídne i úsměvné „pazvuky“. Přestože kapela těží z už tři roky starého alba Devolution, všechny písně se střetávají se zájmem publika a o žádné přesycenosti toho či onoho songu nemůže být řeč. Písně Devolution, Lamentation nebo Sea of Weakness zkrátka mají co nabídnout a v hlasité mele si každý najde tu „svou“ pasáž. A kdyby náhodou ne, úsměv na tváři vykouzlí Machinka, Kačenka nebo hit Blind kapely Korn, v trochu jiném kabátku.


Během koncertu Mincing Fury probíhala v backstagi zřejmě nějaká akutní operace, jelikož se na pódiu objevili tři pánové s rouškami a zakrvácenými plášti. Jednalo se o německou partu s nevyslovitelným názvem SxRxOxMx. Není tajemstvím, že já rozhodně nejsem žádným odborníkem na grind, ale rozhodně to byla jiná káva, než co předvedla předchozí česká banda. Jistá image je už často nedílnou sočástí koncertu, ale pochopitelně by měla jít ruku v ruce s kvalitní hudbou a adekvátní show. A to SxRxOxMx nesplňovali. Grind v jejich podání působil ospale, nezáživně a byl zkrátka bez energie. Pomalé, houpavé riffy s hlubokým growlem bubeníka spíše uspávaly, než aby rozproudily krev v žilách. Své posluchače si ale Němci našli, a ostuda se tak nekonala.


Na rychlejší a rozhodně zábavnější vlnu přeladila předposlední kapela večera a poslední host ze zahraničí, rumunské trio CLITGORE. Kapelu tvoří manželský pár na postu kytary/zpěvu a baskytary, který je doplněný o čiperného bubeníka. Mladý sympatický zpěvák se snažil udržet „pařící“ atmosféru, ale krátce po půlnoci se už kýženého efektu nedočkal. Na Clitgore už čekalo značně prořídlé a omámené publikum, a koncert tak trochu nabyl estrádního dojmu. Rozhodně ale nesnižuji výkon kapely, který byl na noční podmínky svěží a zábavný. Pobavily neustálé pobídky zpěváka Calina na moshpit, kterého se nakonec od mrtvolného publika přece jen několikrát dočkal, alespoň v uskromněné formě. V průběhu koncertu jsme museli dát za pravdu všem vtípkům a narážkám na délku grindových písní, jelikož Clitgore všechny skladby časovali kolem pouhé minuty. Po každém songu navíc děkoval slovy „díky moc“ a znovu a znovu si žádal o moshpit, což bylo trochu úsměvné. Rozhodně to ale koncertu neubralo na dynamice. Show byla velmi přímočará a nekompromisní, a bylo více než znát, že členové své nástroje ovládají opravdu dobře. Byl by hřích opomenout výkon bubeníka Balasze, který celý koncert poháněl pekelným způsobem. Vyznavače grindu a hlubokých hlasů jistě potěšila skladba od jedné z legend deathgrindu, kapely Dying Fetus. Clitgore si stříhli jejich pravděpodobně nejslavnější píseň Kill Your Mother, Rape Your Dog, která se dostala do povědomí zejména díky vtipnému videoklipu. V průběhu koncertu prchám na spoj domů, ale Grind'n'Roll jsem si užil, i přesto, že se nepovažuji za grindového nadšence. Určitě to byla příjemná změna a první vlaštovka v podobě návštěv koncertů v roce 2013.



Zveřejněno: 25. 01. 2013
Přečteno:
3898 x
Autor: Dave | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář