Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

NOTHINGHAM – Demo 2012 CD-R 2012, vlastní náklad

Turnovští NOTHINGHAM patří mezi nejstarší tuzemské skupiny věnující se gotickému rocku. Jejich kořeny sahají až do roku 1990, kdy vznikli pod názvem HRABĚ ESZTERHAZY, od heavy metalu se brzy posunuli ke zmíněné gotice a pod názvem NOTHINGHAM vyprodukovali v roce 2000 středověkem načichlé demo Preludium a v roce 2005 album Sebeklam, z nějž zní ostřejší gotický rock. Poté ale kapela ústy svého velitele Pavla Mlejnka signalizovala mírný stylový odklon: „Časová zaneprázdněnost (studia, podnikání…) členů kapely jsou důvodem, že nové skladby, po personálních změnách tvrdší, delší a komplikovanější, nevznikají tak snadno a rychle, jak by si asi naši posluchači přáli. Vzhledem k tomu, že všichni máme hudbu jako své hobby, nejsme vázáni žádnými smlouvami a termíny, nám tento způsob práce vyhovuje.“

Výsledkem toho, že skladby nevznikají „snadno a rychle“, je sedmiletá pauza mezi Sebeklamem a aktuálním demosnímkem. Ten sice začal vznikat už v prosinci 2011, kdy byly ve zkušebně nahrány základy skladeb, během loňského roku pak proběhla míchačka tamtéž. Tudíž žádné studio, jen domácí podmínky. Kapela signalizuje, že jde o zachycení aktuální tvorby, nikoliv ambiciózní nahrávku... Což mi tedy trochu nesedí. Chápu, že NOTHINGHAM si hrají jen tak pro radost a koncertují minimálně, ale na druhou stranu mi přijde trochu škoda, že do toho nejdou s trochu větším zaujetím. Když dá dohromady peníze na studio a výlis kdejaká parta teenagerů, proč by to nezvládli dospěláci? Ale dost lamentování, ono to na druhou stranu zas taková škoda není, že CD nevyšlo v plnohodnotném formátu a balení.

Proč? Protože na novém NOTHINGHAMU jsou záležitosti, které mě nemile překvapují. Nevím, kdo pánům nakukal, že by měli začít používat v hojné míře drsné vokály? Proč? Pavel zpívá čistě zajímavě, barva jeho hlasu k produkci NOTHINGHAMU velmi dobře padne, naproti tomu oba chrchlalové disponují v tomto směru hlasy vyloženě marnými – nucené chroptění a řev zní, jako když řveme s kamarády nad ohněm po vypití sudu piva; tam to až tak nevadí, rušíme maximálně sousedy v okolních chatách, naproti tomu z nahrávky to je přinejmenším otravné.

Tak, to nepovedené máme za sebou, na řadě je muzika. NOTHINGHAM vždy vládli schopností složit zajímavé a chytlavé melodie, a to jim naštěstí i po několika personálních změnách zůstalo. Hlavní postavy – Petr a Pavel –  táhnou kapelu dál, takže návaznost na minulou tvorbu je zajištěna; nicméně změny tu jsou i v rovině hudební. V první skladbě Zlomená pečeť ale nikterak významné – převládá střední tempo, v roli vůdčího nástroje se střídají klávesy s kytarou, hned v úvodu zazní chytlavý refrén, který žel „zničí“ první vstup řevu. Po odlehčené pasáži skladba nabere drive a hlavně klávesy tvoří zásadní melodie, nad nimiž se klene Pavlův čistý zpěv. Tohle všechno mě baví, trochu tvrdší hudba, balancující mezi gotikou a hard rockem, občas se zrychlí, občas klávesy vytáhnou nějaké neobvyklé tóny, ale zmar přichází se zkresleným vokálem, který se mi nelíbí vůbec. Nechápu, proč tam tahle záležitost je, poslech mi to ruší; přitom hned následně se vokální experiment povedl, šepot do hudby pasuje výborně. Druhá skladba se sype o poznání rychleji, to už nemá s gotickým rockem společného takřka nic, spíše jde o rock/metal, a i když hudba není ničím převratná, zpěv Dikteriadu zase hyzdí. Druhá civilně zpívaná sloka je sice o poznání lepší, ale jako kdyby se hrála úplně jiná muzika - je to násilně slepené ze dvou částí, přičemž ta pomalejší by obstála sama o sobě, v té rychlé zaujmou maximálně pestré bicí. Hieronymus začíná mohutnou kytarovou stěnou, po níž se pomalu skladba rozvíjí od jednodušších partů po složitější, vrací se gotický odér, a tahle poloha NOTHINGHAMU evidentně sedí. I špinavý hlas v úvodu tady sedí, řev v refrénu ale zase ruší... Já vím, že se opakuju, ale takhle to prostě cítím... Přitom po hudební stránce mě skladby přijdou zajímavé, jen ty zpěvy...

Nejrozsáhlejší Cesty poutníkovy (trvají přes sedm minut) jsou jednoznačně nejbarevnější z celého dema, nabízejí celou škálu nálad i temp, dramatický začátek, uvolněné pasáže, takřka artrockové klávesové party... ale zase ty nečisté zpěvy, ty mi tedy pijí krev. Asi začínám chápat, že pánové chtějí nahrávku ozvláštnit, zakládají si na kontrastech, ale tuhle službu by snad dokázaly zvládnout i vokály čisté, třeba trochu expresivní, nebo recitace, šikovně použitá na konci Cest. Poslední zpívaná písnička, Šašek a královna, zase začíná ostrým nepřesvědčivým křikem, i když tady se aspoň někdo snaží o pestřejší výraz. Melodický refrén opět zabírá, druhá křičená sloka zase nezabírá... Je to pořád dokola, no. Při pozorném poslechu se ale objevuje řada zajímavých nápadů, třeba pod refrénem skryté kouzelné melodie.

Závěrečná instrumentálka překvapí space zvuky kláves, které se přelévají nad ostatními nástroji, ale s odvážnějším mixem (na mysli mám využití stereo efektu, kdy by se tyhle zajímavé tóny mohly přesunovat z jedné strany na druhou...) by závěr mohl být ještě zajímavější; ale nezajímavý není, a i bez zpěvu si Slunovrat v pohodě své místo uhájí.

Na to, že se nahrávalo ve zkušebně, není zvuk vůbec špatný. Základem je to, že jsou všechny nástroje pěkně slyšet, na druhou stranu jsou tu rezervy, které by profi studio odstranilo. Na mysli mám hlavně zvuk bicích, které zní příliš tvrdě.

Už podle názvů skladeb je jasné, že vládne čeština, a to je dobře. Texty jsou totiž kvalitní, zajímavé, prosté hloupostí... Témata se točí kolem hledání, putování, nechybí vesmír, ani nějaké to temno a zlo.

Resumé: Po hudební stránce mě nahrávka baví, nečisté řevy bych okamžitě zrušil, stejně jako rychlé pasáže v Dikteriadě.  Zbytek by se poté mohl stát základem další řadovky, na kterou bych ještě tři čtyři skladby složil, vše nahrál znovu v lepším než domácím studiu, nechal k tomu udělat pěkný obal a plus mínus gotická scéna by zase trochu ožila.

Seznam skladeb:
  1. Zlomená pečeť
  2. Dikteriada
  3. Hieronymus
  4. Cesty poutníkovy
  5. Šašek a královna
  6. Slunovrat

Čas: 31:41

Sestava:
  • Petr Tesař – bicí
  • František Jaroš – klávesy, zpěv
  • Jan Bouzek – kytara
  • Jan Špeta – kytara, zpěv
  • Pavel Mlejnek – baskytara, zpěv

www.nothingham.cz


Zveřejněno: 31. 01. 2013
Přečteno:
3261 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář