Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

SCARS ON MURMANSK – Into Dead Lights CD 2012, Great Dane Records

Francie zrovna není zrovna death metalu země "zaslíbená", ale i tak jako po celém světě, tak i zde smrtící kov zapustil své kořeny. V loňském roce par kapel vystrčilo růžky a nakoply tento svět s docela povedenými alby. Například kolega Asphyx naposlouchal album Carcinogenic Memories od Death Agony a nedávno jste měli možnost si přečíst recenzi na L'Enfant Sauvage od predátora Gojira. Ze stejného města jako Gojira, z baskického Bayonne na jihu Akvitánie, pochází mladá smečka SCARS ON MURMANSK, která zasekla první dráp teprve v roce 2011 s mini albem Travelling Through Dark Places.

Nejen podle názvu předešlého a nového alba s názvem Into Dead Lights (traveling through dark places - into dead lights), ale i dle černobílých kreseb na bookletu pozoruji jistou spojitost, navázání na docela zdařilou prvotinu. A protože se mně jejich pojetí death metalu zamlouvalo (rychlý death s melodičtějšími vstupy), tak jsem v klidu natáhl ruku i po plnohodnotném CD (digipacku), které dorazilo na sklonku roku na adresu redakce.

Oproti předchozí nahrávce se toho až tak moc nezměnilo, takže bych mohl použít předchozí recenzi na album TTDP. Hned po úvodním intru nastupuje death metal s různými melodickými kudrlinkami. Oproti minulé nahrávce je však znát, že tempo má vyšší grády, což je znát už u třetí písně The Eye Within. Hudba běží na první poslech o poznání brutálněji. Pokud má minulé album zvuk ze zkušebny (není myšleno špatně), tak nové nahrávky (album) jsou udělány již ve studiu a tento "pokrok" se samozřejmě projevil. Zvuk o něco víc prokoukl (vyčistil se). Album je nahráno v odlišném, rychlejším tempu a šlape jak dobře promazaný stroj. Bicí mašinerie jede jak kvalitní švýcarské hodinky. Zpěv - deathový growl, převažující nad hlubokým výrazem, je však neustále srozumitelný a opět je také částečně doplněn blackovým skřehotem.

Na albu Into Dead Lights jsou tři skladby, které byly na prvotině. SOM těmto skladbám dali novou tvář. A nejcitelněji se to projeví hned u čtvrté skladby Buried Dreams, která je od "základu" celá předělaná. Ke skladbě přibyl pozvolnější rozjezd, v úvodu se tváří jako "neviňátko", ale později je to hřmotná rychlá skladba, která je jako většina písní doplněna melodickou (progresivní) kytarou a okořeněna o solidní thrashové záseky. Dark New Messiah a Blind jsou o poznání čitelnější od jejich prvních verzí, a mně se tyto verze líbí více.

Za velmi dobrou skladbu považuji The End of a Trip, v které se kloubí brutalita s pozvolnějším tempem, kterré střídají thrashové riffy s melodickou linkou švédského metalu. A také zmiňovaný hrubý zpěv s havraním skřehotem. A to stejné bych mohl napsat o následující písní And The River Runs Red. Mimochodem, nerad bych zapomněl na basu, která sice pod přehršlí kytar není až tak jasně znát, ale občas se prodere na povrch jako je tomu u posledního štychu A Frozen Life.

I když skladby na albu jsou si vcelku podobné, rozhodně je nezatracuji a Into Dead Lights si klidně dám s chutí znovu. V podobném duchu melodického (progresivního) death metalu se nese více nahrávek (vizte např. jejich sousedy z Bayonne), ale přesto v tomto díle vidím zdařilou nahrávku, která se příjemně poslouchá... a ani nepostřehnete, že pětačtyřicet minut je v tahu. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Into Dead Lights
  2. Hate Mask
  3. The Eye Within
  4. Buried Dreams
  5. Evil Comes
  6. Dark New Messiah
  7. The End of a Trip
  8. And The River Runs Red
  9. Blind
  10. A Frozen Life

Čas: 45:17

Sestava:

  • Cindy Goloubkoff - kytara
  • Romain Larregain - kytara
  • Pierre Bouthemy - basa, zpěv
  • Jon Erviti - bicí

http://www.myspace.com/scarsonmurmansk
https://www.facebook.com/scarsonmurmansk


Zveřejněno: 29. 01. 2013
Přečteno:
3565 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář