Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

DR. LIVING DEAD – Radioactive Intervention CD/LP 2012 High Roller Records

Chladné Švédsko není zrovna bohatou zemí pro thrash metalové kapely. Prim hraje samozřejmě death metal. Švédská scéna dala světu i mnoho kvalitních crustových kapel. Tu a tam se však objeví někdo, kdo se trochu vymyká. Dr. LIVING DEAD je mladá parta fungující teprve pět let. Když jsem zhruba před čtyřmi roky slyšel jejich první dema, totálně mě dostala. Těch pár minut nefalšovaného thrash/hardcoru jsem točil opravdu často. Přesně podle mých not, fandové do thrashe, jaký drhnou D.R.I. mohli skákat radostí. V roce 2011 pak přišla první velká deska nesoucí stejný název jako kapela. Několik skladeb však bylo vybráno i ze dvou demáčů. DR. LIVING DEAD však na sklonku roku 2012 přišli s úplně novým materiálem. Album nese název „Radioactive Intervention“ a vyšlo u labelu High Roller Records.

Už obal nové desky napovídá, v jakých tématech se kapela přehrabuje. Vždy to bylo sci-fi, ufo nebo filmové prostředí. Takže od DR. LIVING DEAD nemůžeme čekat nic vážného a je třeba se před tou jízdou pěkně uvolit a každodenní starosti hodit za hlavu. Už jsem naznačil, jakým směrem se celá kapela ubírá. Ti z Vás kdo nosí vesty s nášivkami, bandany, trika „Thrash zone“ nebo „Speak English or Die“ by měli zbystřit. Maskovaní týpci DR. LIVING DEAD na novém albu pokračují v crossover/thrash metalové vlně, kterou odstartovali v druhé polovině osmdesátek právě D.R.I., S.O.D., Wehrmacht nebo Suicidal Tendencies. „Radioactive Intervention“ je album plné riffů, vyhrávek a neurvalého thrashingu. Dvanáct válů má dohromady necelých čtyřicet minut. To je pro mě malé překvapení, protože jsem čekal zase nášup maximálně dvouminutových skladeb. DR. LIVING DEAD tentokrát vsadili na delší a lehce propracovanější materiál. Nechybí mnoho pomalejších pasáží, kde vynikají především kytary. Vyhrávky ve středním tempu jsme také na předchozích nahrávkách slýchali poskromnu. I přes to se vždy kapele podaří skladbu „zlomit“ tak, aby posluchač měl pocit, že je právě teď ta správná chvíle skočit si z pódia. Tento thrashing je postavený na řezavých kytarách. Pozadu nezůstává ani vokál. Uječený, štěkavý a místy dokonce místy dokonce uhlazený a čistý. Tak jako například ve skladbě „ Hiding Inside of Me“, kterou bych označil za thrash/HC baladu (úsměv). Takový materiál jsem od Doktorů nečekal. Zbylých jedenáct válů jsou ale plnohodnotné thrashové vypalovačky. „You're Lost“ je pravou hymnou všech vyznavačů mosh pitu. Agresivní „The Meaning of Life“ se Vám pěkně zařeže do makovic. „Suffering“ s pomalejším rozjezdem, který je víceméně o jednom riffu, exploduje a svádí k pořádnému bordelu. V další pecce „Mental Warzone“ nechybí kytarové sólo dokreslující melodický vokál. A třeba závěrečná „Dead New World“ přejde z pořádné sypanice do poklidného outra. Celé album „Radioactive Intervention“ je určitě podařeným kouskem. Jen škoda trochu zahuhlaného zvuku. Vokál se ztrácí, stejně tak bicí. Co se materiálu týká, nejedná se o nic převratného, ale o nefalšovaný thrash říznutý hardcorem. Ve srovnání s předchozími nahrávkami jsem se však několikrát přistihl, že se trochu nudím. „Radioactive Intervention“ totiž chybí trochu více vtipu, nadhledu a odlehčení. Nehledě na fakt, že mnoho skladeb mi splývá mezi ostatními.

DR. LIVING DEAD nahráli album plné poctivého thrashe. Horší zvuk a určitá jednotvárnost desky srážejí body v mém hodnocení. Oproti debutu je album „Radioactive Intervention“ jiné, trochu pomalejší a lehce slabší. Chybí mi ta správná energie, která ve mně vyvolávala pocity „kurva, tuhle kapelu musím vidět!“. Naživo jsem DR. LIVING DEAD viděl a na rovinu říkám, že je to peklo. Proto věřím, že i skladby z „Radioactive Intervention“ budou hlavně naživo fungovat perfektně a circle pit se bude jen roztáčet. Rozhodně si tuhle partu na Brutal Assaultu 2013 nenechte ujít.

Seznam skladeb:
  1. Radioactive Intervention
  2. You're Lost
  3. Signs from the Other Side
  4. The Meaning of Life
  5. They Live
  6. Bringer of Truth
  7. Suffering
  8. Mental Warzone
  9. Life Sucks
  10. Hiding Inside of Me
  11. Timeless
  12. Dead New World

Čas: 37:55

Sestava:
  • Dr. Rad – baskytara, vokály
  • Dr. Ape – vokály
  • Dr. Toxic – kytara, vokály
  • Dr. Dawn – bicí

http://www.deathfuckingthrash.se/
http://www.myspace.com/doctorlivingdead

Zveřejněno: 26. 01. 2013
Přečteno:
3698 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 01. 2013 11:50 napsal/a KubaAjz
.
Skvělá kapela, perfektní album. Znatelný odklon od thrashcore k tradičnějšímu thrash metalu, ale je pravda že by se kapela vyplatilo dojet do Hellsoundu, zvuk pokulhává, ale jinak skvělé album!