Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

KRYPTOR – Best Of Fuck Off!!! CD 2013, MetalGate Records

Poměrně dlouho nebylo o KRYPTORU slyšet, ale loni, kdy kapela slavila 25 let od založení, se ledy pohnuly. Nejdříve vyšlo demo Neřest a ctnost na vinylu v luxusním balení, na začátku letošního roku (s malým zpožděním tedy...) pak výběrové CD obsahující jak letité šlágry z demáčů z osmdesátých let minulého století, tak několik skladeb z řadových alb a navrch i nějaké nové songy.

Zajímavá je bezesporu sestava, která je pod nahrávkou podepsána – z poloviny ji tvoří zakládající členové souboru z roku 1987 (Filip, Michal), doplňuje je mladší Filipův bratr Robert a jako hostující bicmen Marthus. Ten své party nabušil v roce 2011 ve studiu Faust, ostatní pak nahrávali v Professional Sound v květnu 2012, mix proběhl na sklonku roku a hotovo bylo po prosincovém masteringu, o který se postaral Rick Plester, což je docela zajímavá postava, producent a nájemný kytarista, který spolupracoval s celou řadou světových muzikantů jako jsou Michael Schencker, Blaze Bayley, Anne Lennox, Björk, psal hudbu pro TV stanice atd.

Je nesporné, že každé kulaté výročí by se mělo oslavit. Z mého pohledu ale mnohem lépe dopadla oslava formou vydání vinylu prvního demáče Neřest a ctnost a kdybych do toho mohl kecat, tak bych v té suprové krabici vydal rovnou vinyly dva, přičemž na tom druhém by bylo demo Zvratky a krev. Nicméně KRYPTOR se rozhodl k jiné variantě, výběrovému CD, které ale budí rozpaky...

Otázek se nabízí celá řada:
1. Proč jsou některé skladby vydány na sedmém nosiči? (V seznamu skladeb je za každou skladbou uvedeno, na kterém demu/albu vyšla; Neřest a ctnost vyšla na MC a LP.)
2. Jak budou songy znít se zpěvem Michala Roháčka? (Michal je sice zakládajícím členem, ale jako zpěváka si všichni pamatují Pípu a mají skladby zafixované s jeho řevem.)
3. Má v dnešní době podobná nahrávka šanci oslovit i jiné posluchače než pamětníky?
4. Pomůže letitým šlágrům dnešní zvuk a skvělý bubeník?
 
Tady jsou mé odpovědi:
1. Protože se jedná o nejlepší věci, které KRYPTOR za 25 let existence vymyslel. Hymny jako Marquis De Sade, Rychlost vítězí, To se nemělo stát, Justiční omyl nebo Klášterní tajemství jsou prostě dodnes nepřekonané záležitosti a každý správný thrasher je umí zpaměti. Retrospektivní album bez těchhle štychů by nemělo smysl...
2. Možná bude Michalův zpěv někoho rušit, ale já s jeho projevem nemám problém a jeho výraz se mi většinou líbí. Samozřejmě s několika výjimkami – tou první je Greedpeace – obecně mi zařazení anglicky zpívaného songu mezi české nesedí (nikdy jsem nepochopil, proč kapela v roce 1993 přešla k angličtině), navíc Michal zpívá anglicky opravdu bídně... Tou druhou To se nemělo stát, v níž Michal frázuje jinak než kdysi Pípa a působí to rušivě.
3. Ne. Myslím, že tenhle výběr si s chutí poslechnou hlavně pamětníci, kteří mají rádi staré demáče. Mladší ročníky nejspíš zakroutí hlavou nad tím, jaké věci tenkrát vznikaly a jak naivní byly po textové stránce. Mně to opět nedělá problém, klidně si budu ty texty vykřikovat, protože je to moje mládí. Dnešní mládež porovná tuhle nahrávku třeba s posledními alby LAHAR, která kopou mnohem agresivněji.
4. Těžko říct. Chápu staromilce, kteří dají přednost syrovému a vpravdě undergroundovému zvuku, já opět nemám problém si ty jízdy vyslechnout s kvalitním zvukem a s lehce upravenými party. Ty úpravy jsou jen kosmetické, což je určitě dobře, protože jednou to má člověk v hlavě a na každé změny je háklivý. Marthusův výkon je samozřejmě výborný, skladby parádně nakopl, ostatně i kytara a baskytara řežou a duní tak, jak je to třeba a po instrumentální stránce se staré verze s novými nedají porovnávat... samozřejmě jsou mnohem lepší ty nové.
 
Kromě pravěkých songů přináší album tři nové, resp. dva nové a jeden dosud nikde nezveřejněný... První novinkou je Pripjať – město mladých; jak název napovídá, pojednává o městě nedaleko černobylské jaderné elektrárny, z města mladých je dnes město duchů, a jak text, tak hudba pokračují v duchu klasických skladeb KRYPTORU – je to většinou rychlé, úderné, prostě solidní marš. Druhou je Otcova puška s uřezanou hlavní, členitější kompozice, tempo se často střídá, od středního po ultrarychlé, a opět jde o povedenou záležitost. I text je aktuální, pojednává o masakrech na (amerických) středních školách, a končí tím, že „vypravěč“ obrací hlaveň proti sobě. Nic proti, tyhle dva kusy jsou OK. To Samuel svůj letitý původ nezapře, pěkně čpí starobou a hardcorem; hudebně by bez potíží zapadl na Neřest a ctnost, textově je to slátanina, kterou nechápu. (úsměv)

Tak, to je k hudební náplni vše. Kdybych do toho mohl mluvit já, nahrál bych dvě dema z konce osmdesátých let celá a ve stejném pořadí skladeb, protože právě tyhle věci mě stejně pořád baví nejvíc. Z těch novějších (myslím z Time 4 Crime a dalších novějších alb) mě polovina neinteresuje (Greedpeace kvůli angličtině, Maniak kvůli opravdu strašnému textu), a byť Noc i Hooligans mám docela rád, obešel bych se bez nich taky. A ty dvě tři novinky se mohly stát základem novinkového alba, na které fanoušci kapely čekají od roku 1994.

Ještě pár slov k obalu, který by mohl být honosnější. Nemyslím tím nějaké extra buřty, ostatně placka vyšla zabalená v digipacku, ale třeba titulní strana je prostě o ničem. Proč si kapela nenechala něco pěkného namalovat na zakázku? Naopak vložená knížečka je po grafické stránce v pohodě, jsou v ní všechny texty i spousta fotek muzikantů – a třeba Filipův výraz tak trochu nahání strach.

Seznam skladeb:
  1. Marquis De Sade (Neřest a ctnost, Septical Anaesthesia, Sadistic Nun Genocide, Na východní frontě boj)
  2. Rychlost vítězí (Neřest a ctnost, Septical Anaesthesia, Sadistic Nun Genocide, United, Na východní frontě boj)
  3. Justiční omyl (Zvratky a krev, Septical Anaesthesia, Sadistic Nun Genocide, United, Na východní frontě boj)
  4. Klášterní tajemství (Zvratky a krev, Septical Anaesthesia, Sadistic Nun Genocide, United, Na východní frontě boj)
  5. Pripjať – město mladých (novinka)
  6. Greedpeace (Greedpeace, United, Na východní frontě boj)
  7. Vlčí vdova (Neřest a ctnost, United, Na východní frontě boj)
  8. Maniak /Fucker/ (Time 4 Crime, Na východní frontě boj)
  9. To se nemělo stát (Neřest a ctnost, Septical Anaesthesia, Sadistic Nun Genocide, United, Na východní frontě boj)
  10. Noc (United, Na východní frontě boj)
  11. Smrt je samozřejmost (Zvratky a krev, Septical Anaesthesia, Sadistic Nun Genocide)
  12. Vraždící řetězy (Zvratky a krev, Sadistic Nun Genocide)
  13. Otcova puška s uřezanou hlavní (novinka)
  14. Hooligans (Time 4 Crime, United)
  15. Lepra (Zvratky a krev, Septical Anaesthesia, Sadistic Nun Genocide)
  16. Proroctví Satanovo (Neřest a ctnost)
  17. Osudové pouto (Neřest a ctnost)
  18. Samuel (nevydáno)
  19. Charon (Neřest a ctnost, United, Na východní frontě boj)

Čas:
76:39

Sestava:
  • Michal Roháček – vox
  • Filip Robovski – bass
  • Robert Robovski – guitars
  • Special guest: Martin Marthus Škaroupka – drums 

www.kryptor.us
www.metalgate.cz


Zveřejněno: 23. 01. 2013
Přečteno:
3951 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 01. 2013 21:05 napsal/a lukáš
Diskuze - diskutovat . Máme demokracii .
To MIkael : Diskuze je od toho aby člověk diskutoval . A když řeknu o tobě , že seš zmrd, píča tak to psát můžu máme demokracii. To je můj osobní názor. Ty hulibrko .
25. 01. 2013 21:01 napsal/a lukáš
Pro Mikaela.
to Mikael : Zdravím estébáka a udavače - tebe Mikaeli !!!! Pokud se koukneš do fora titanicu ,tak jsem přál k vánocům kapele v roce 2013 !! Nemám s Titanicem žádnou potíž, protože ho rád poslouchám !!!!!!!! Mimo to Ozzy čapka nedělá pro titanic, protože ho vyhodili , to taky něco značí !! Urážet umí každej !Mimochodem kdo ti dal dovolení používat mé jméno a příjmení ???????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
25. 01. 2013 16:07 napsal/a Johan
pro lukáše
Dnešní mladí Kryptor neznají. Odkud taky? Za poslední roky kapela prakticky nefungovala. Co se týká sestavy, snažil jsem se ji zjistit, leč po sjednání rozhovoru a zaslání otázek mi bylo sděleno, že na takové otázky mi odpovídat nebudou, že jsem ofenzivní a že chtějí rozhovor, který udělá CD reklamu. Stránky Kryptoru jsem se snažil přečíst, ale jsou v katastrofálním stavu, nic se z nich nikdo nedozví. Nevím, cak souvisí členství Kuny a Hereše v Kryptoru před 20 lety s dnešní nahrávkou. V recenzi nikoho nepomlouvám, napsal jsem svůj názor, nic víc. Snad jsem odpověděl na všechny otázky, nějak se v těch tvých slátaninách neorientuju.
25. 01. 2013 15:35 napsal/a Mikael
O pánovi jménem lukáš :-)
Nedá mi to a pro ty, kteří měli to štětstí a s panem lukášem a jeho fundovanými názory se doposud nesetkali, přetiskuji pár názorů z fóra kapely Titanicu, kde tento \"taky člověk\" boduje už několik let, jako na spoustě dalších webů. Je to odborník, který všechno ví a zná, každému by radil, jak na to, ale sám za sebe ještě nevytvořil nic. Takže, ty zmíněné příspěvky jsou zde: 1. Lemmy OV: No vidím,že pražáček bohnický štamgast LUKÁŠ MICHEK Nepřestává na těchto stránkách prudit ani před Vánoci. Snad si alespon nyní,ve dnech státního smutku dá na chvilku oraz....Všem normálním fandům poctivého metalu přeji štastné a veselé Vánoce,potažmo úspěšné vykročení do nového rocku 2012. 2. Vladislav Ozzy Čapka: Lukáši, prosím tě za tři roky co se účastníš tohoto fora Titanicu se vší úctou nemám sílu ti říct nic jiného než miluj Titanic ale ne tady prostě a jednoduše táhni do PRDELE (mám pocit že ti tohle to řekl na svých stránkách i ARAKAIN i když ne tak natvrdo), za ty tři roky co jsem byl u Titánů tak jsem od tebe neslyšel nic jinýho než jak TITANIC miluješ ale tohle by mělo být takhle to tak atd. Budu strašně rád až tě poznám a pokud budu moci ještě do toho Titanicu kecat, protože teď jsou tam od toho jiní tak tě milerád doporučím, protože takovej managment ještě Titanic neměl. Fakt se na to vyser víš naprostou piču o tom jak to chodí v týhle branži až už mě fakt sereš, velice rád tě poznám osobně , už jen kvůli tomu aby jsi mě poučil jak se to má dělat. Se vší úctou k tobě vzlížející OZZY. Toť jen malá ukázka reakcí na \"smysluplné\" příspěvky pana Michka a nejedná se jen o debatu na stránkách Titanicu, kdybych si dal práci, tak bych toho v těch diskusích (těch, které díky tomuto pánovi nebyly buď úplně zrušeny nebo opatřeny registrací) našel ještě více, ale mělo by to smysl? Myslím, že tento týpek už se dostatečně projevil sám....
25. 01. 2013 07:31 napsal/a corbow
v roce 2013
Vetsina mladych lidi Kryptor vubec nezna. A to je proste fakt. Hudebne jsou proste jinde. At uz se to nekomu libi nebo ne. A do mrtvol by se kopat nemelo. Stejne tak, jako by nemely chodit mestem.