Nejbližší koncerty
LLYR

MINDWORK – Eterea CD 2012, vlastní náklad

Začouzená kytara a převalující se hlas Martina Schustera mě již při prvním songu Ester Eterea vtáhly rovnou do hry. Následovala vypalovací Perceiving the Reality. Těkající a bublající skladba, nad kterou se vznáší čistý hlas. Zvláštní je jedna věc. Většinou takovouto muziku odkládám po pár prvních tónech (není to zrovna můj šálek dobrého portského). Ne tak poslední CD s názvem Eterea pražských progresivců MINDWORK. Dodnes jsem neměl o kapele jakékoliv ponětí, přeci jen se moje uši příliš často na českou scénu nezaměřují. A musím rovnou říci, že jsem ještě v ranním polospánku vložil bez jakéhokoliv prohlížení bookletu CD do přehrávače a pak vůbec nemohl udiveně věřit tomu, že kapela pochází z naší malé české země.

Deska má průzračný zvuk z Šopa studia a za sebe můžu říci, že se blíží minimálně evropským nahrávkám. Všechny nástroje a skvěle nazpívané vokály zní jedním slovem nádherně. To jsou všechno ale jen průvodní rysy nahrávky. Bez nich se dneska žádná skvělá nahrávka samozřejmě neobejde. Hlavní devizou je ale schopnost napsat originální a velice kompaktní songy. Dočkáte se tvrdě metalových záseků i jazzových variací. Ani na chvilku se nepřejde k nějakým zbytečným a bezbřehým preludiím. Budete se „jen“ vznášet. Někteří z vás zažijí pocity srovnatelné snad jen s létáním.

To oko, zobrazené na coveru cdčka, vás bude sledovat jako oči z obrazů slavných umělců z dávných dob. Skláním se před panem Milošem Kotkem. Nádherný obal. A tak člověk, nejen že má velice milý a příjemný hudební zážitek, ale i jeho zrak si přijde na své. Líbí se mi velice citlivá práce s náladami. Jednou vám bude do skoku, budete sršet energií a svět se křišťálově rozjasní. Pak upadnete do tiché melancholie. Naschvál nebudu přirovnávat k žádným světovým spolkům. Jednak bych tím kapelu zbytečně „poškodil“ a bude lepší, když si uděláte obrázek sami. Úplně se vidím v nějakém starém baru s lahví něčeho moc dobrého (co takhle dobrá whisky, to by šlo, ne?). Stoletý větrák se sekavě zadrhává a k tomu mi hrají MINDWORK. A já, starý nekuřák cítím okolo sebe dým kvalitních doutníků protknutých smutnými kytarami. Bubeník lechtá paličkami svoje činely a basa si vzadu pobublává. Pak přijde útok, ostřejší riff a celý bar se projasní sólem kytary. A všemu dodává konečnou náladu hlas Martina, který jednou šeptá, pak vypjatě zpívá a nakonec řve do celého baru texty plné emocí.

Velice přemýšlivá, nápaditá a rozmanitá je Eterea. Není to muzika pro každého. Ne vždy také má člověk náladu si jen tak sednout a nechávat se „unášet“. Chce to klid, pohodu a dobrou aparaturu. A když se vrátíme k základní věci, kterou by ve člověku měla vyvolávat hudba, k emocím, jsme určitě na správném místě. Vnímavý posluchač bude po poslechu určitě obohacen o nové zážitky. Kytary proniknou do všech pórů vašeho těla a svět už nebude takový jako dřív, věřte mi. Bude lepší.

Na závěr si s dovolením nedovedu odpustit. Vážení MINDWORK, děkuji za pěkné ráno! Takhle příjemné probuzení jsem již dlouho nezažil. Krásná deska!

Seznam skladeb:

  1. Enter Eterea
  2. Perceiving the Reality
  3. The Stream of Causality
  4. Mind Renewal
  5. Causality (The Reconciliation)
  6. Reaping of Waters
  7. Stillness of the Sea
  8. Enthusiastic Waves
  9. Eterea Collapse


Čas: 45:10

Sestava:

  • Martin Schuster  – kytara, zpěv, klávesy
  • Adam Palma – basa
  • Filip Kittnar – bicí

https://www.facebook.com/mindwork
http://www.mindwork.cz/
http://bandzone.cz/mindwork



Zveřejněno: 21. 01. 2013
Přečteno:
3726 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 01. 2013 21:20 napsal/a Ignor
To Asphyx
Na Bandzone na profilových fotkách uvidíš, že ty kluci mají výtečný vkus .Že umí i naživo,to víme již od 3.10.2009