Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

Odpovídají Slav a Werlinga, kytarista/zpěvák a klávesistka skupiny, která loni vydala vstřícně přijaté album Impure Speculum Replete With Eerines.

MORGUE SON jsou ukázkovým příkladem kapely, která postupuje krok za krokem. Po prvních váhavých krůčcích (demo Silent | Hypnotic trpělo řadou dětských nemocí) se napřed vydali cestou snazší, prošlapanou (album Decadance), z níž oni odbočili na pěšinku, po níž se jde nesnadno, ale na jejímž konci čeká netušené... nové album s tak dlouhým názvem, že si jej (ten název – úsměv) asi zapamatují pouze členové kapely. (úsměv)

Když už jsem ten sáhodlouhý název nakousl – co vás vedlo k tomu pojmenovat album Impure Speculum Replete With Eerines? Myslíte, že si to celé budou posluchači pamatovat? (úsměv) Co přesně název vyjadřuje?

Slav: Název přesně vyjadřuje lidské nitro propletené strachem. Je to vlastně popis různých negativních situací člověka. Název, který propojuje myšlenkově všechny písně na albu. Ať už zdánlivě krásný bohémský život a pocity Edith Piaf (Godmother...), mé zvrácené sny (Anorganic, Nightmare) nebo už povzdech nad „kulturním“ životem dnešní doby a dnešních hodnotách obecně (Sunset, Solitude, Sunrise...), vyvrcholené zlomeným (avšak stále snad malinko nadějným) zíráním do dálky (Hour Of Staring The Distance)...

Oproti Decadance úplně zmizely ženské vokály. Bylo to způsobeno tím, že jste je už nechtěli používat, nebo tím, že odešla Sabath? Proč vlastně odešla?

Werlinga: Jak jsme po vydání Decadance začali psát nový materiál, tak jsme zjistili, že vlastně už pro ženský vokál není místo. Souviselo to také částečně se snahou vymanit se z gothic metalové škatulky a posunout naši hudbu více do rockové sféry. Sabath v současné době zpívá s Free Fall a myslím, že jí to tam dost svědčí. (úsměv)

Hrajete relativně dlouho (6 let), ale na fotkách vypadáte pořád hodně mladě... Jaký je průměrný věk kapely – a už pracujete, nebo studujete? (úsměv) Má někdo z vás nějaké hudební vzdělání? Tipoval bych minimálně Werlingu... (úsměv)

Werlinga: Tak máme docela velký věkový rozptyl, abych pravdu řekla. Mezi nejmladším a nejstarším členem kapely je 7 let. Jinak Vlastik, Beňa a já stále ještě studujeme (smích) a Slav se Sloperem se už lopotí v práci. Co se hudebního vzdělání týče, tak ano, absolvovala jsem dva cykly klavíru (celkem 11 let) na ZUŠ v Uherském Brodě. Tuším ještě Beňa tam pár let také chodil. Ostatní se naučili sami. (úsměv)

Jak vznikají vaše skladby? Autorství hudby je přisouzeno celé kapele, někdo ale musí nosit hlavní nápady... Fungujete jako klasická „zkušebnová“ skupina, nebo využíváte pro tvorbu vymoženosti moderní techniky a nápady si posíláte po síti? Vznikají při zkouškách konflikty – že byste se třeba hádali nad nějakou pasáží „do krve“? Kdo má potom poslední slovo?

Slav: Autorství je přisouzeno celé kapele, jelikož každý má na tvar té hudby vliv. Stěžejní momenty jsem doposud skládal já a osobně si myslím, že nelze vytvořit smysluplný hudební objekt, pokud nevymyslí strukturu jeden člověk. Funguje to tak, jak píšeš – já „nastřelím“ riffy, myšlenky a základní strukturu písní. Rozpošlu to ostatním a pak se každý zapojí jak mu je příjemné a jak se cítí na to do toho mluvit a ovlivňovat. V případě, že bychom do toho chtěli mluvit zároveň úplně všichni a hodně… no taková situace ještě nevznikla (smích). Nejvíce jsme tvořili s Werlingou, tudíž vzniklo i nejvíce konfliktů, ale nic „do krve“. Jen takové ty „kreativní“ výměny názorů, je potřeba o pohledech na věc mluvit a pak i lépe chápeš, co zamýšlí ten druhý a tím pádem nemusí docházet k nějakým nesmyslným hádkám…



Novinka vyšla u Naga Prod., předchozí album pod IFA Music. Co bylo důvodem přestupu? IFA tuším říkal, že už bude vydávat jen kapely, ve kterých je nějak osobně zainteresován... Jak jste se k Naga Prod. vlastně dostali? Posílali jste promáče po více firmách, nebo jste se s Michalem domluvili u piva, vydání si víceméně zaplatili ze svého a Nagu použili kvůli tomu, že má nějaké jméno, je schopná udělat trochu reklamy a CD dostat do zahraničí díky tomu, že tam má kontakty?

Werlinga: Tentokrát jsme IFU ani nekontaktovali. S Michalem se známe už přes dva roky a tak nějak jsme se chtěli domluvit s ním. Takže přesně jak říkáš, domluvili jsme se u piva a pizzy. Šlo nám spíše o to, aby se o desku někdo postaral, udělal jí promo, rozeslal desky k recenzi a to se vcelku těžko domlouvá s člověkem, který pobývá 300 km od nás jako IFA. Chtěli jsme mít prostě přehled. Naga Prod. je navíc podle mě dobrá značka a určitě jsme byli rádi, že můžeme vydávat právě tady.

Máte představu, kolik procent prodeje vašich alb se děje v zahraničí? Řešil třeba IFA distribuci ven, nebo ne? Máte v cizině nějaké jméno, nebo je vaším územím jenom naše zemička? V obalu máte kromě textů vše v češtině...

Werlinga: Procentuálně určitě představu nemáme. IFA myslím pár kousků vyměňoval do zahraničí, ale Michal určitě nic do zahraničí neposílal a my sami jen e-proma. Co se Decadance týče, tak pár objednávek bylo. A myslím, že tomu dost nahrála i možnost volného stažení. Tak uvidíme, jak si povede ISRWE.

Vaše texty jsou docela osobní, není škoda, že jsou v angličtině a přicházíte tak o jednoznačné sdělení? Nepřemýšlíte, že byste se, podobně jako HEIDEN (kteří mi přijdou svým způsobem na obdobné vlně jako vy), příště vyjadřovali v mateřštině?

Slav: Osobně nad tím přemýšlím, ale žádné rozhodnutí zatím pronášet nemíním. Čeština by byla hezká, ale zároveň náročnější. Mám pocit, že je to malinko pletení si biče na sebe, právě vzhledem k té bezprostřední srozumitelnosti. Uvidíme, co z nás nakonec vypadne, určitě nejsem zásadně proti. V mnoha ohledech by to příjemné bylo.

Replete má podle mého názoru pěkný zvuk – kladli jste důraz na to, aby nahrávka byla „čitelná“, nebo vás k tomu nasměrovali ve studiu? Proč jste vlastně zvolili UnArt, který myslím moc metalových kapel nevyužívá? Přemýšleli jste i o jiných studiích, nebo byla volba předem jasná?

Slav: Nepřemýšleli jsme vůbec o jiném studiu. Franta Šebák je nám moc blízký jako člověk, pohledem na hudbu obecně, a naším cílem není honba za globálně propagovaným zvukem dnešní doby, ale za cíleným zlepšováním toho, co je v nás přímo. A to se nám v UnArtu s Frantou vytváří dobře. Přijde mi blbost dělat věci jako „chci znít jako Vader tak hned objednávám Hertz – vždyť borci nám to tam nasamplujou...“ My chceme znít jako Morgue Son, pracovat v příjemné atmosféře s lidmi, co se neženou za nesmyslnými cíly plnými pozlátek a okázalých efektů.

Zatím jsem četl několik recenzí na Speculum, a všichni pisálci v podstatě vaši novou tvorbu chválí. Zajímají vás tyhle ohlasy? Udělá vám radost pochvalná recenze resp. dokáže vás vytočit názor opačný? Sledujete třeba výsledky Břitvy a dalších anket, a mělo by pro vás nějaký význam, kdybyste v těchhle žebříčcích uspěli?

Werlinga: Pokud budu mluvit za sebe, tak mě určitě ohlasy na ISRWE těší. Byli jsme k jeho přijetí trochu skeptičtí kvůli zkušenostem s Decadance, ale myslím, že ohlasy na něj předčily všechna naše očekávání. Je příjemné, když někdo chápe, co děláme – jak hudebně, tak naše pocity v textech.  Ankety také sledujeme. Osobně předávání cen Břitva každoročně poctivě navštěvuji. Letos budeme mít tu čest si tam zahrát, což by pro nás mohl být fajn zážitek. (úsměv)

Když srovnám obaly vašich posledních dvou nahrávek, tak „absolutní temnotu“ nahradilo „absolutní světlo“. Na metalové poměry je grafika Impure... příliš čistá, příliš světlá... proč to?

Slav: Protože metalové grafiky jsou neosobní kýče plné hovadin, které postrádají cokoliv, co se tě osobně dotkne. Tak jsem zvolil grafiku, která má „úpravu“ a pro mě určitou čistotu. To je pro mě vlastně krása a to co je mi blízké v rámci vkusu. Kroucánků, fireballů, orlic, řetězů a blesků už bylo přece dost.



5. října jste album pokřtili na domácí brněnské půdě. Reporty z akce byly vesměs pochvalné – jak jste si to užili vy? Objevil se nějaký zádrhel, nebo vše šlapalo podle plánu? Reakce publika na novou tvorbu byly nadšené, průměrné nebo dokonce chladné?


Werlinga: Tak my jsme si to užili naplno. Škoda jen, že většina nás v Brně nebydlí, takže míra našeho oslavování byla ovlivněná nadcházející cestou do Uherského Brodu. Reakce byly příjemné, Melodka plná a pod pódiem jsme se – jak se zdálo – taky líbili. (smích) Tomáš Kouřil a Kverd se své role kmotrů zhostili perfektně, myslím, že ISRWE dostalo do vínku jen to nejlepší. Pro mě osobně byl křest velký zážitek, protože při dnešní návštěvnosti koncertů a obecně zájmu o metalovou muziku nehrajeme takové koncerty často.

Na koncertech teď hrajete jen nové skladby z Eerines, nebo i starší? Starší songy nechci nijak srážet, ale přece jen jsou o poznání jinde – přijde mi, že by pak koncert trochu trpěl rozháraností... Leda byste skladby nemíchali a hráli třeba popořadě podle doby vzniku...

Werlinga: Hrajeme jen nové skladby. Když vezmeš délku alba – 55 minut – tak dost často nestihneme ani celý nový materiál. Navíc je pravda, že pro nás už je Dacadance taky docela starý materiál a nemáme nijak zvlášť potřebu se k němu vracet. Možná někdy v budoucnu z nostalgie, ale zatím to neplánujeme. Na posledních několika koncertech jsme zahráli taky cover od Black Sabbath NIB. BS máme rádi a myslím, že jsme si to všichni užili. (úsměv)

Chystáte klip? Nabízí se otázka, jestli i přes snadné šíření na internetu video kapele pomůže. Dnes točí klipy prakticky každý, je jich spousta... Přemýšlíte nad dosahem obrázků? Trochu asi pomůžou, ale když by měl být klip nadčasový, bude něco stát – a vrátí se někdy náklady?

Slav: Zatím se rozhodujeme, zda udělat či ne. Samozřejmě příležitosti kam jej dát jsou, ale správně zmiňuješ, že dnes klipy točí každý a mnoho lidí do nich sype opravdu mnoho peněz. Otázkou zůstává, jestli je to úplně potřeba a zda to je tak smysluplné pro kapely našeho formátu, ať už žánrového či jiného. V případě, že usoudíme, že ano, tak ho natočíme.

Co web? Už delší dobu toho na oficiálních stránkách moc nemáte, Bandzone neřešíte vůbec, spoléháte asi hlavně na Facebook... Mně jako staromilci stránky, kde bych si přečetl historii, sestavu, něco o každém muzikantovi..., chybí. Plánujete nějaké změny, nebo to takhle podle vás stačí?

Werlinga: Web je ve výstavbě. Měl být už hotový, ale kvůli svátkům se vše o něco posunulo. Nicméně každou chvíli by už měl fungovat. Web je pro nás určitě společně s Facebookem nejdůležitější. Osobně jsem zastáncem toho, aby kapela měla webové stránky, kde si zájemci můžou přečíst spoustu informací ke kapele, pokochat grafikou a fotkami atd. Facebook využíváme hodně, protože je to dnes v podstatě nejrychlejší prostředek, jak rozšířit informace a fotky. A taky je dost pohodlný – většina lidí ho dnes má, a aspoň občas tak nahlédne. Bandzone jsme zrušili, protože nám nepřijde jako užitečný server. Je plný reklamy a spamu. Dále považujeme za prospěšné servery jako Soundcloud nebo Last.fm, kde nás taky najdeš.

Jsme u konce, snad jsem toho probrali dost, takže obligátní záležitost – co máte v plánu na rok 2013?


Slav:
Rádi bychom trošku zase cestovali po republice, ať fanoušci můžou „Zrcadlo“ poslechnout živě, a už začneme dál pracovat na dalším materiálu. To nás baví velmi.

RECENZE

www.morgueson.com



Zveřejněno: 20. 01. 2013
Přečteno:
3173 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář