Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

A TRIBUTE TO EMPEROR – In Honour Of Icon E CD 2012, Tryzna Production / Metal Swamp

Asi nemá cenu příliš rozebírat význam norských Emperor. V rámci extrémního metalu jsou skutečnými ikonami a těší se na scéně všeobecné úctě. Každá z jejich nahrávek patří k tomu nejlepšímu, co v daném ranku a době vzniklo a je tudíž bez sebemenších pochyb, že na tribute album mají nárok jako málokdo. Nápad na jeho vydání, dotažený až k samotné realizaci, tak jistě zaslouží uznání. Nicméně pustit se do překopávání materiálu podobných kvalit je od všech zúčastněných odvážným krokem, který nese svá rizika. Je to jako hrát si se sirkami. Jeden se může nebezpečně spálit…

Intrem, které zahajuje In the nightside eclipse, uvádí Svartalv i tuto nahrávku. Krátké a příjemné navnazení na věci nadcházející. To Saltus už na to vlítnou pěkně od podlahy. Pecka Curce you all men! je ve všech směrech věrně přehraný originál. Nic víc, nic míň. Následující Troll se vrátili do dob In the nightside… a Towards the Pantheon jim sedí. Povedlo se jim zachovat neopakovatelnou atmosféru tohoto alba a to včetně skvělých kláves. Infer, jak je jejich dobrým zvykem, se s tím příliš nemažou. Už tak rychlou věc Ye entrancemperium snad ještě zrychlili a přidali trochu toho death metalového feelingu a hrubého vokálu, byť čisté vokály rovněž nechybí. Mazec. A povedený. S každým dalším poslechem mě jejich cover baví stále více. Night of the graveless souls v podání Demonical už jsem měl možnost slyšet jako bonus na jejich poslední studiovce a tam mě dostal. Stejně jako zde. Tihle švédští dřevorubci ji převedli do svého severského death metalu a to včetně klasického chrastivého zvuku. Paráda. A další z vrcholů hned následuje. Helheim dokázali do Witches sabbath (v jejich případě vlastně Heksesabbat) naroubovat i svůj lehce rozpoznatelný rukopis a dodat skladbě trochu jiný rozměr. A povedlo se jim to náramně. Do starší tvorby Emperor se ponořil i jednočlenný projekt Midnight Odyssey. Jeho cover nenadchne, ani neurazí, ale po předchozích účinkujících se mu laťku kvality udržet nepodařilo. Domácí Silva Nigra s letitým válem Moon over Kara-Shehr řádně přitlačí na pilu. Uhání jim to slušně. Následující Necrodeath uberou na rychlosti, ale ne na feelingu. Jejich podání Lord of the storms  je správně „old school“ a špinavé. Jen něco málo přes dvě minuty dlouhé, ale úderné retro. Šlape to a přímo svádí k spokojenému podupávání. Pokud jsem vše dobře pochopil, Horna vzala převzetí opravdu zodpovědně a text je v jejich mateřském jazyce. Ostatně, nejsou jedinými. Jinak i hudebně slušné. Stejně jako Karpathia s Ancient queen. Ancestral Volkhves, jak napovídá název S siloju ja horju, si rovněž pohráli s původním textem With strength I burn. S jejich snažením jim svým hlasem pomáhá i hostující Masha. Společné ženské a mužské čisté vokály jsou vcelku působivé.  Mesmerized si jako jediní troufli na Promethea, konkrétně pak na skladbu Empty. Rozhodně odvážné. A byť se nejedná o propadák a technicky (a brutálně death metalově) je vše zvládnuto, chybí tomu lehkost, s jakou je zahrán originál. Kupodivu… Crionics s The loss and curse of reverence nikterak neomráčí, ale pak už jde do tuhého. Taake se s hitovkou I am the black wizards představují v hodně zajímavé sestavě, kde Hoestovi asistují například Ivar Bjørnson, Attila Csihar, nebo třeba Bjørnar E. Nilsen a je jasné, že tohle špatně dopadnout nemohlo. A také nedopadlo. Další z vrcholů cedla. A na samotný závěr, aby toho nebylo málo, přicházejí Setherial a nedostižná hymna Inno a Satana. Ve všech směrech důstojná hudební tečka.

Dalším pozitivem celého projektu, které stojí za to zmínit a které zaujme hned při prvním kontaktu, je naprosto skvěle zpracovaný booklet, který je opravdu řádně obsáhlý. Každá z účinkujících kapel má svoji stránku se všemi podstatnými informacemi a textem převzaté skladby (včetně pár přepracování do rodného jazyka). Několik stránek je pak samozřejmě věnováno i samotným Emperor a nechybí ani seznam skladeb s uvedením autora textu a hudby, data vydání a alba, na kterém daná věc vyšla. Samotný cover je pak rovněž reprezentativní a hodící se k tvorbě Emperor. Takže tato část se povedla znamenitě a je vidět, že s grafikou si tvůrci dali opravdu záležet.

Občas se stane, že cover předčí originál. To se v tomto případě nepovedlo ani jednomu ze zúčastněných. Ale s ohledem na genialitu původních verzí je to věc, se kterou se ani počítat nedalo. Nutno ale podotknout, že všichni se se svými skladbami popasovali se ctí. Byť některým se to povedlo více. Tento na naše poměry nevídaný a odvážný počin hodnotím jako povedený a těch mnoho poslechů zaplašilo mé počáteční obavy. Jedná se o důstojné vzdání holdu jednomu z nejdůležitějších uskupení metalové scény. Nezbývá, než recku zakončit neoriginálním, leč pravdivým konstatováním, že Císař je mrtev, ať žije Císař!

Čas: 78:30 

Seznam skladeb:


  1. SVARTALV – Introduction
  2. SALTUS – Curse you all men!
  3. TROLL – Towards the Pantheon
  4. INFER – Ye Entrancemperium
  5. DEMONICAL – Night of the graveless souls
  6. HELHEIM – Heksesabbat (Witches sabbath)
  7. MIDNIGHT ODYSSEY – Cosmic keys to my creations and times
  8. SILVA NIGRA – Moon over Kara-Shehr
  9. NECRODEATH – Lord of the storms
  10. HORNA – Herramme Viha (Wrath of the tyrant)
  11. KARPATHIA – Ancient queen
  12. ANCESTRAL VOLKHVES – S siloju ja horju (With strength I burn)
  13. MESMERIZED – Empty
  14. CRIONICS – The loss and curse of reverence
  15. TAAKE – I am the black wizards
  16. SETHERIAL – Inno a Satana

www.tryznaproduction.sk
www.eshop.metalswamp.com


Zveřejněno: 05. 01. 2013
Přečteno:
3642 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 02. 2016 16:57 napsal/a Tryzna
Emperor Tribute volne k stiahnutiu
https://tryznaproduction.bandcamp.com/album/tribute-to-emperor-in-honour-of-icon-e