Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

21.6. - 22.6.2013, Trhové Sviny - Autocamp

Čtvrtek


Rok se s rokem sešel a opět tu byl... AFOD. Zkratka zůstala stejná, ale kvůli hlavnímu sponzorovi – Likérce Dráček – bylo nutno lehce modifikovat název. Většina návštěvníků s tím ale neměla problém, akce známá největší spotřebou alkoholu na hlavu ze všech letních festivalů prostě jenom využila možností, které se naskytly. Likérka Dráček slíbila, že veškerý alkohol bude řádně zkontrolovaný a oslepnutí tedy hrozilo jen těm, kteří si dovezli vlastní starší zásoby nekolkovaného alkoholu nakoupené u Vietnamců na tržnici v Trhových Svinech.


Likérka Dráček je samozřejmě partner významný a hlavně bohatý. Její majitel, Arnošt Flaška, je velkým fanouškem metalu a tak do pořadatelské kasy nasypal hromadu grošíků – ale s podmínkou, že akce se posune co do významu a hlavně se na ní objeví nějaká zvučná jména. A povedl se kousek vpravdě husarský – do areálku zamířila hned dvě světová esa – THERION a CRADLE OF FILTH! O nich ale více v reportu.


Naše partička se jako obvykle sjela na místo činu den předem, nikoliv aby pomáhala se stavbou nové montované tribuny pro pět tisíc návštěvníků, ale aby se tam jako vždycky zpila do němoty. Dorazily i nové redakční posily Coornelus, Asphyx, Peťan, Mikael, Myskha a 4horsemen, takže začala družba s velkým D, která skončila v okamžiku, kdy na Rejtech vyháněl farmář kozy na pastvu. Corbow jako obvykle využil situace začal na ně mečet jako opravdový kozel. Ostatní měli co dělat, aby se dobelhali do stanů, Coornelus si cestou prozpěvoval svého oblíbeného Antikrista od DEBUSTROLU, Mikael s Asphyxem, plzeňští to obyvatelé, se drželi kolem ramen a hulákali cosi od FATA MORGANY, Peťan se spřáhl s Mafkem a společně vykřikovali o nesmrtelnosti vinylu. Myskha jako opravdová dáma odmítla Gorovy nejapné návrhy a tomu nezbylo nic jiného, než se jako vždycky posmívat Mártymu, že se narodil starej, což Mára s radostí potvrzoval. A Manafob? Usnul jako nemluvně v půl desáté večer a o všechno přišel – i o Johanovo neustálý nabádání k tomu, aby všichni mazali chrnět, protože druhý den budou psát online report – jediný 4horsemen se způsobně odebral do stanu! Nakonec i protivný šéfredaktor uznal, že nemá cenu do těch výpitků něco hustit a dal se do řeči s Márou, který konečně uznal, že nejlepší kapely vznikly v osmdesátých letech a jmenují se MASTER´S HAMMER, KRABATOR, DEBUSTROL, KRYPTOR a FATA MORGANA.



Pátek


Už od rána se do areálu trousili návštěvníci, stanová vesnice se proměnila v městečko a kemp se začal pomalu plnit. Naše redakce měla naštěstí svá obydlí na VIP místě, takže nic stavět nemusela, nicméně dopoledne bylo kruté. Většina pánů i dam se začala probírat z letargie až odpoledne, díky Ifovi, který zase vyřvával, že nám tatínek vyhlásí válku.


Čest otevřít fest měli ELEAMENT, kteří doplnili sestavu o živého bicmena Externerva, ale hlavně k nim připlul Ota, jenž před časem opustil potápějící se MINORITY SOUND. Nová sestava se představila jako celkem solidní komando, zaujaly hlavně texty v češtině, ve kterých Psycho vyřvával o mezilidských vztazích, lásce a světe div se, o krásách jihočeské přírody.


DIEVISION se na jihu Čech objevují na pódiích poměrně často, ale na AFODu se představili v novém hávu. Pryč je energický death metal, DIEVISION výrazně změkli a aktuálně se věnují klasickému heavy metalu. Ten jde zpěvákovi Radkovi k duhu, jeho čistý zpěv je o třídu lepší než někdejší hudrování. DIEVISION přidali cover od MOTORBANDU Rudej blázen, jenž věnovali Mafkovi, který odpoledne usnul na slunci a spálil si obličej do ruda.


Tribuna pro 5000 lidí stále zela prázdnotou, nicméně severočeští SECRET OF DARKNESS se toho nelekli a pro hrstku odvážných pařmenů spustili mix všech metalů, na který si vzpomenete. Black se střídal se speedem, death s thrashem a nová zpěvačka Markéta (kterou si asi pamatujete z rozpadnuvších se BELLIGERENCE), která představila nový účes na ježka, se definitivně vzdala řevu a křiku a zpívá jen čistým hlasem ne nepodobným finské víle Tarje.


LOCOMOTIVE definitivně ujel vlak. Už deset nebo kolik let hrají jedno a to samé a tak se zase hrálo Vítej v prdeli (věnováno starostovi vesnice Thrové Sviny), Nechtěli (věnováno pořadatelům se slovy „My jsme tu hrát nechtěli“) či Ornament z pijavic. A tak nejzajímavějším momentem bylo, když se Robovi zamotaly vlasy do strun tak nepříjemně, že musel být set kapely přerušen a vlasy musely být zkráceny – naštěstí se pod pódiem našla slečna s manikúrou v kabelce a o nový účes se Robovi postarala.


DEATHSTAR z Mostu mnozí neznalci považovali za DEATHSTARS ze Švédska. Před pódium napochodovaly slečny v černých uniformách, jaké ale bylo jejich překvapení, když se před nimi objevil chlapík s květákem na hlavě... Slzy slečnám rozmazaly vytuněné make-upy, ale DEATHSTAR se tím nedali rozhodit a přehráli svých šest skladeb, které hrají už pět let bez jediné změny.


Čest předskakovat hlavní hvězdě měli NO BELIEF. Šuškalo se cosi o tom, že za to IFA musel Yvorovi darovat DVD všech déčkových hororů, která vydal, ale to nelze považovat za úplatek, ale za trest. NO BELIEF se představili v novém hávu – ve sjednoceném oblečení i účesech, takže teď jsou všichni podobní basákovi Tomášovi; největší potíž s tím měl IFA, který to vyřešil šalamounským příčeskem v předních partiích. Ale jinak solidní set s darkmetalovými pasážemi přilákal konečně k pódiu nějaké fanoušky a mezi nimi pokyvoval hlavou i Christofer Johnsson.


A pak už přišel čas hlavních hvězd, které z pódia představil samotný Arnošt Flaška. Set THERIONU byl postaven pouze na aktuálním albu Les Fleurs Du Mal, na kterém kapela přehrává staleté francouzské popové šlágry. Nic proti šedesátým létům, ale tímhle krokem THERION, nebo spíš principál Christofer potvrdil, že se definitivně zbláznil. Doslova odporná hudba se linula z pódia, nicméně přiopilé fanynky si myslely něco jiného a kapelu zahrnuly plyšovými medvídky. Několik se jich dokonce sápalo na Christofera, který jim vysvětloval, že v dalším klipu opravdu hrát nebudou, protože do něj bude angažovat jen profesionální pornoherečky.



Sobota


Páteční kalba už nebyla tak drsná, takže když v sobotu v poledne začali ALL THE SECRETS INSIDE, většina redakce už byla na nohách... v hospodě ve vesničce Rejty vyhlášené skvělou kuchyní. Takže je nám líto, řízek, guláš a vaječná omeleta (kterou si jako vždy vykňučel býložravec v našich řadách) pro nás byly větším lákadlem.


Nestihli jsme ani SWARM, protože kromě jídla mají v Rejtech taky pivo. (úsměv) A pivo nám taky chutnalo, tak jsem si pobyt prodloužili... Není to sice profesionální, ale žízeň byla silnější než zodpovědnost...


Na POPPY SEED GRINDER už jsme byli v plné polní a byli tak svědky masakru, který Pražáci rozjeli. Jako zpestření si na pódium pozvali Otu (ELEAMENT), který se vybavil elektrifikovaným mlýnkem na mák, na který vyluzoval nečekaně zlé tóny.


Z popela povstali AGONY. Ifa přemlouval Mrcyho dva roky, nasliboval mu hory doly, až nakonec Mrcy svolil. S někdejšími spoluhráči (kteří dnes tvoří NO BELIEF) nacvičil sedm starších skladeb, mezi nimiž nechyběly In Nomine, From Dusk Till Dawn nebo My Turn To Die. Ale ukázalo se, že to zajímalo jen jednoho jediného fanouška – Ifu! Ten stál pod pódiem jako konsternovaný a s Mrcym poctivě odkřičel celý set.


CARPATIA CASTLE se během zimy vyšvihli v tuzemskou elitu a stali se ozdobou všech letních festivalů. Jejich kariéra začala razantně stoupat na Magické noci trubadúrů, která se odehrála v listopadu v Kralupech nad Vltavou. Nutno podotknout, že tam byli bezkonkurenčně nejlepší a pořádající BRATRSTVO LUNY a nebojím se tvrdit, že ani už značně omšelé XIII. STOLETÍ, vedle nich vypadali jako učni. CARPATIA CASTLE, dnes již představující špičku na evropské gothic scéně, je jednoznačně naším vývozním artiklem. Skvěle sehraná kapela nadějných muzikantů, s třešničkou na dortu v podobě charismatického hlasu zpěvačky Monči, si podmanila celý festivalový areál a refrén hitu Hřích „Ty a tvůj hřích...“ si zpívali tajně s kapelou i zapšklí publicisté Johan a All.


CLAWED FOREHEAD neskutečně nakoplo vítězství v soutěži Skutečná liga. V Čechách není snad jediného člověka, kdo by o dnes již legendární soutěži neslyšel. Už jenom se v ní zúčastnit se počítá, jenže CF to dotáhli až do finále a od té doby je jich všude plno. Naposled jsem s nimi viděl rozhovor v pořadu Madhouse s Michalem Husákem, a vypadali, že ví co chtějí a jak toho dosáhnout. A to samé jde napsat i o jejich vystoupení na AFODU. Kapela měla jednoznačně nejlepší zvuk večera, až Corbowovi spadla čelist. Instrumentální schopnosti všech hráčů již dávno přesahují hranice České republiky a tak nezbývá, než jim popřát mnoho zdaru. Ideální by bylo spojit se s podobně našláplými CARPATIA CASTLE a udělat evropské turníčko; ale tahle myšlenka již určitě napadla nejednoho chytrého tuzemského promotéra.


Klasika festivalu se jmenuje F.O.B. z Tábora. O jejich kvalitách se konečně už dozvěděli i za kanálem La Manche. Díky čemu? Je to především díky geniálně zahranému songu od MOTÖRHEAD Aces of Spades. Po jeho poslechu prý sám velký Lemmy smekl svůj klobouk a zatoužil kluky poznat a hlavně si s nimi zahrát. Vše vyšlo jak mělo, soukromý tryskáč přistál nedaleko v polích a sám velký Lemmy se objevil na pódiu a hitovku dal s Márou dvojhlasně – a tak letošní AFOD zažil koncert, který neměl, a zřejmě ani nebude mít obdoby.


Největší peklo rozpoutala německá pekelná parta SATANIC COMANDO 666. Ti byli, jak black metalový zákon káže, zmalovaní od hlavy až k patě, což už ale málokoho šokovalo. Co ale všem vyrazilo dech, byla antihuman atmosféra, plná nenávisti ke všem křesťanům a všemu, co je připomíná. Zpěvák kázal svá moudra a úplně zfanatizoval jistý hlouček čtyřicátníků s řídnoucími vlasy, kteří se rozhodli na základě zpěvákovy výzvy „Burn your local church“ zapálit místní kostel. Vzhledem ke svému „alko stavu“ a vzdálenosti festivalu od nejbližšího kostela se tento čin nepodařilo dotáhnout do konce, ale ta myšlenka neustále visí ve vzduchu – Immortal se stále motá po areálu hledajíc sirky a někoho, kdo by jej ke kostelu dopravil.


Pořádající MATER MONSTIFERA patří, stejně jako F.O.B., k samozřejmostem festivalového line-upu. Jenže MM model 2013 je úplně jiná kapela, než jak ji znáte z let předešlých. MM změnili razantně svůj styl! Po letech hoblování atmosférického black metalu začala kapela hrát thrash metal! Jasně, už v minulosti jsme se mohli přesvědčit o tom, že členové kapely tento styl milují, na koncertech často hraná cover verze od KREATOR budiž toho důkazem, ale že se stane tak rezolutní změna, čekal zřejmě málokdo. Takže si představte Yvora v džísce napěchované nášivkami, jak drhne ultra thrashing. Bubeník za ním sypal brambory, ale tu hlavní bombu odpálil staronový zpěvák Destructor, jenž ohlásil návrat do kapely. Škoda mladého Štěpána, ale je fakt, že se do téhle kapely nehodil – a teď, při změně stylu, to platí dvojnásob. Thrash metal se musí cítit a to u něj neplatilo. Zato Destructor v triku SLAYER – Hell Awaits na pódiu vynikal. A jak se ukázalo, jeho věk (pro představu jeho první vnouče přišlo na svět, když SLAYER vydali desku Reign in Blood), není pro něj překážkou, ba naopak. Skvělý a nezapomenutelný set.


HYPNOS, před vstupem hlavního sponzora prezentováni jako hlavní hvězda festu, se museli spokojit s podvečerním hracím časem, protože CRADLE OF FILTH měli vyhrazené dvě hodiny na přestavbu pódia a nazvučení. Ale Bruno se nad tím celkem povznesl, jen si dovolil označit Daniho za malého parchanta. HYPNOS uznali, že jejich tvorba skoro nikoho nezajímá a přehráli desítku skladeb z dílny KRABATHORU, včetně česky zpívaných songů z demáčů. Největší ohlas měl samozřejmě Imperátor, ale dav u pódia si s chutí zařval i Totální destrukci nebo Diverzní jednotku.


Sobotními hvězdami byli, jedněmi milovaní, druhými nenávidění CRADLE OF FILTH. Pravda je, že na tento festival se hodili výborně. Festival známý svou láskou k symfonickým black metalovým kapelám, nemohl nikoho většího ve svém ranku pozvat. A jelikož kvůli COF přišlo navíc 32 lidí, což zvedlo návštěvnost téměř o 8 %, se tento tah jednoznačně vyplatil. Ke kapele těžko něco zajímavého napsat. Staré fláky střídaly ty novější, Martin Škaroupka se už definitivně usadil za klávesami, Dani zpívá čím dál hůř, ale celkově to šlo, až na tu nešťastnou závěrečnou minelu. Zahrát jako přídavek cover verzi Hrabě Konrád od západočeské FATA MORGANY se jevilo jako slušný úlet, ale našli se i tací, co si utírali nejednu slzu dojetí do svých letitých mikin.


Letošní AFOD skončil po půlnoci a když jsme začali sčítat plusy a mínusy, tak těch plusů nakonec bylo víc. Hlavně pořadatelé byli spokojeni – přišlo sice o 4,5 tisíce míň lidí, než se čekalo, ale protože všechen prodělek šel za Likérkou Dráček, Yvor se usmíval – a my s ním. Užili jsme si spoustu legrace (nejvíc při sledování THERIONU), něco vypili, něco snědli, a tak jestli Likérka Dráček nezkrachuje, mohli bychom příští rok přivítat třeba IMMORTAL.


Zveřejněno: 31. 12. 2012
Přečteno:
3311 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 07. 2013 15:01 napsal/a lol
zpět v čase
Je krásný být znovu v roce 2012. Tehdy CF prodávali jak víno.
10. 07. 2013 09:58 napsal/a Johan
Pane jo...
Podíval ses na datum vydání???
10. 07. 2013 09:43 napsal/a cvrček
jako fakt?
Takže trapná sekce Dr.Kydy už prosakuje do ještě trapnějších reportů? Jako vážně - je mi jasný, že oněm pěti lidem, kteří se s autorem znají, to určitě přijde strašná prdel, protože je v článku narážka na několik strašně směšnejch situací, který pospolu v opojení prožili. Nicméně já chtěl na AFOD jet, nevyšlo to, tak jsem si chtěl přečíst jak kapely hrály, jaká byla atmosféra atp. Namísto toho jsem \"report\" jenom tak prolítl, přečetl si pár absolutně nesmyslných sra*ek a možná jsem ani nepoznal, který ty sdělení byly vlastně myšlený vážně. Takže díky za report o ničem, kde chybí snad polovina účastněných kapel. Doufam,že autor dostane \"akreditaci\" třeba na Brutal Assault a napíše uplně stejnou pí*ovinu...hlavně,že se zleje a koukne zadáčo na kapely, který pak nesmyslnym způsobem zm*dá ;)
02. 01. 2013 21:14 napsal/a Peťan
Výborné!
pěkné! toto mě opravdu pobavilo :D :-)
02. 01. 2013 17:26 napsal/a immortal
Trochu na vážnější notu :-))
Jsem se nějak přehlédl :-)) (velkej dík Johanovi za upozornění). Každopádně ke všeobecnému veselí doplním: i já zaslechl na sklonku minulého roku ty bláboly o konci světa, Ač jsem si z toho kulový dělal, měl jsem připraven \"co kdyby přeci jenom nějaká ta Sodoma Gomora vypukla\" genitální plán a to tento: natankovat plnou do svého zánovního automobilu a na plnou forsáž se zapálenou haubnou to nakouřit do našeho místního svatostánku, aby po mně přeci jenom nějaká ta stopa zbyla :-)) a flánďáci z toho konce nevyšli s čistým štítem. Toť dodatek k těm v reportu zmiňovaným sirkám a dopravě ke kostelu :-)). Jinak fakt dobrý.