Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
TELEPATIE VI

KRABATHOR – Cool Mortification LP 2012 (1993), Monster Nation Records

Po devatenácti letech od prvního vydání se dočkala reedice druhá oficiální nahrávka legendárního KRABATHORU. Původně vyšla pouze na CD a MC, nyní tedy konečně spatřila světlo světa i na gramofonové desce.

Druhé album nabízí ve srovnání s prvotinou „Only Our Death Is Welcome...“ poněkud jiný KRABATHOR. Uzavřenější, stylovější, temnější... Celé album působí skutečně chladným dojmem, veselejší (= melodičtější) pasáže aby jeden pohledal. A v podstatě aby jeden pohledal nějaký klasický hit, který by z okolního materiálu vyčníval. Nic takového „Cool Mortification“ nenabízí. Výsledkem sázky na ponurou atmosféru je vzácně vyrovnaná kolekce propracovaných, většinou střednětempých deathmetalových kompozic s hrdelním chropotem, o který se ten(to)krát vedle Christophera postaral i Bruno.

Úvodní „Faces Under The Ice“ patří k nejrychlejším a nejchytlavějším songům, hlavně díky snadno zapamatovatelnému refrénu a podařenému, byť poměrně krátkému sólu. Zajímavé momenty v „Evil Corners Of Mind“ má na svědomí hostující Petr Ackermann, resp. jeho klávesy. Kovové zvuky, kterými pomalou valivou skladbu vyšperkoval, do ní padnou jako ulité, stejně jako dlouhé kvílivé Martinovo sólo. Nejpropracovanější písní je „The Loop“, která se z rockového odlehčeného úvodu překlopí do typické variabilní kompozice plné zajímavých vyhrávek a místy i čistějšího zpěvu. Na starší tvorbu dává vzpomenout rychlejší „Without The Following Dawn“, ve které se dokonce jedno sólo promění ve druhé (a každé hraje někdo jiný). Předposlední instrumentálka přece jen nabídne chytlavější melodie a dokonce basové vyhrávky. Remix „Absence Of Life“ se spoustou umělých zvuků byl původně na CD umístěn jako bonus, na vinylu je tudíž zařazen na závěr, nicméně dopadl rozpačitě a příliš po chuti mi není.

Zvuk z Propasti se úplně dokonale nepovedl – je takový obyčejný, bez pořádného drive, dynamiky, vše je sice dobře slyšet, ale ve srovnání se zahraničními produkcemi té doby vychází hůře.

Přední strana obalu se Martinovi Zhoufovi opravdu povedla. I když na ní chybí nekrotrojrožec, lebka zabudovaná do chrámu, ve kterém se asi nebudou odehrávat žádné veselé příhody, je určitě strašidelnější. Na zadní straně jsou „Faces Under The Ice“, seznam skladeb a další informace. Samotná deska je vložena do oboustranně potištěné vnitřní kapsy, na jejíž jedné straně jsou texty (jen v angličtině), na druhé velká fotka kapely a několik fotek menších. Všechno to vypadá pěkně, přesto si myslím, že tahle edice mohla být pojata velkoryseji. Dovedl bych si představit rozvírací obal, překlady textů do češtiny, bonusy, nějaké povídání o kapele – cena by se sice zvedla dejme tomu o 50 – 100 korun, ale člověk by měl v ruce něco jedinečného.

Seznam skladeb:

Strana A
  1. Faces Under The Ice
  2. In The Blazing River
  3. Evil Corners Of Mind
  4. The Loop
  5. Without The Following Dawn

Strana B
  1. Forget The Gods
  2. Absence Of Life
  3. Temporary Being Of Insignificancy
  4. Absence Of Life (Absence Of Mind Remix)

Čas:
cca 44 min.

Sestava:
  • Christopher – kytara a zpěv
  • Bruno – baskytara a zpěv
  • Martin – kytara
  • Kopec – bicí

Host:

  • P. Ackermann – klávesy

www.monsternation.cz



Zveřejněno: 30. 12. 2012
Přečteno:
4390 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 03. 2014 09:58 napsal/a DCLXVI
vinylové edice Krabathor
Co do celkového zpracování asi nejlépe vypadá letošní (ještě čerstvé) vydání 10\" EP Mortal Memories, takto by asi měla vypadat plnohodnotná vinyl reedice! To už se čertužel nedá říc o vinylech Cool Mortification, Lies a chystaném debutním Only Our Death Is Welcome... tyto jsou po stránce zpracování velice mdlé a ve výsledku tak trochu zbytečné.Když to člověk porovnává s LP edicemi alb od ACROSTICHON, UTUMNO nebo třeba PHLEBOTHOMIZED, tak musí zamáčknout slzu :-) Ohledně remixů, tak mě osobně se tyto věcí líbí, a to at\' se jedná o Krabathor, Vader, Malevolent Creation nebo případně Dark Tranquillity.
05. 01. 2013 11:43 napsal/a Peťan
další LP
tak v tom případě se těším :-)) Díky za info
02. 01. 2013 21:31 napsal/a Coornelus
Peťane
... údajně je na řadě Lies. Co jsem tak zaslechl a vlastně i viděl na nějakém letáku. Na to se těšim úplně nejvíc.
02. 01. 2013 21:19 napsal/a Peťan
Cool....
souhlas s recenzí. Jsem rád, že tahle deska na vinylu vyšla. Ten horší zvuk mi nevadí, to album má sílu v nečem jiném :-) A musím souhlasit, že ten remix mi vždycky vadil....na mc, na cd a i teď. Doposlouchal jsem ho snad jednou.....haha. Nevíte jestli mají na vinylu vycházet i další desky Krabathoru u MN? :-)
30. 12. 2012 14:30 napsal/a Coornelus
...
Za sebe musím říct, že mě to zpracování docela zklamalo. Prostě je to jen deska, člověk by chtěl „něco víc“. Vyšla, jsem za to rád, ale když si vezmu, že zhruba ve stejnou dobu vyšel doslova přemazlenej Kryptor, nad kterým jsem doslova slintal, vypadá vedle něj Krabathor jako chudej příbuznej. Pravda je, že ten Kryptor je fakt mega, a jednou tolik dražší. Prostě jak píše Johan, dal bych taky rád kilo navíc a měl něco zajímavého. Jinak k hudební složce nemám výhrad, je to super. Jediným bodem, který bych vynechal, je remix, ten mi tam vyloženě vadí. Jinak celkově ten zvuk je fakt špatnej, to je docela škoda, že se to tenkrát tak zmastilo. Ale i přes všechny ty negativa, jsem pochopitelně rád, že tuhle desku mám, a ukrutně se těšim na LIes :-)))