Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

12.12.2012, Plzeň – Divadlo pod Lampou

Milé děti, jistě jste letos již psaly Ježíškovi. Jestli ne, tak nedostanete vůbec nic, víte o tom, ne? Já už jsem se připravil v září, to totiž šly u Obscure objednat lístky na koncert VADER, HYPNOS a BRUTALLY DECEASED k nám do Plzně, do našeho oblíbeného Divadla pod Lampou. Napsal jsem tomu našemu Jezulátku e-mail a přišla mi za pár kaček vstupenka. Nejsem zrovna z těch, kteří by chodili na všechny možné i nemožné akce, ale když vám přijedou kousek (tramvají) od baráku dvě srdcové kapely a jedna (BRUTALLY DECEASED), která se srdcovou pomalu stává, a k tomu  ještě všude čtete, že je koncert v magické datum 12.12.2012, tak není co řešit, ne? (Apshyx)

Akcí, jako je tato, bývá v Plzni velmi poskrovnu. Československé turné polských VADER, italských ADIMIRON a tuzemských HYPNOS se odehrává v současnosti pod taktovkou Obscure Promotion a první z pěti zastávek se konala právě v plzeňském klubu Pod lampou. (Opat)


Jelikož už nejsem zrovna mladík a mám rodinu, dostal jsem spoustu dobrých rad ode všech. Jakože se třeba nemám opít (zbytečný), ať se teple obléknu (zbytečný) a ať na sebe dávám pozor (to už dávám, ale ne kvůli tomu, že bych nebyl divokej jako zamlada, ale už to moje tělo stejně nedává). Pro jistotu jsem si vzal na druhý den dovolenou. Pivní rozplavby pro vytvoření blahosklonné nálady jsme s mým „věrným koncertním druhem“ Barťasem uskutečnili v hospodě U Dvou Ševců. Tyhle přípravy miluji, člověk probere aktuální dění na metalové scéně a musím opět říci, že se tomu nějaká šílená internetová diskuze nemůže nikdy rovnat. Ale nebudu zdržovat. Vcházíme rozevlátí (ne opilí, to se pak člověk nesoustředí na muziku) do Divadla pod Lampou. Jedno rychlý pivko (konečně taky koncert s dobrým plzeňským!) a čekáme na taliány ADIMIRON. (Asphyx)

ADIMIRON hrajou takovou podivnou směsku thrashe, deathu, občas i blacku. Copak o to, to by mi všechno i vyhovovalo, jenže tihle maníci to všechno měli zabalené do metalcore a na ten jsem již tak osm let úplně alergický. Když si ale odmyslím moji nechuť k hranému stylu, tak sehraní byli vcelku dobře. Vydržel jsem ale jen dvě písně a šel si radši pro pivko a koupit nějaký ten merchandise. ADIMIRON se mi nelíbili a tečka.  (Asphyx)

Večer otevírala italská pětice ADIMIRON popisovaná jakožto progressive death/thrash metal. Přesně v sedm hodin započala své vystoupení a dav před pódiem (zatím v uctivé vzdálenosti) se pomalu rozrůstal. ADIMIRON měli poměrně sehranou choreografii a do show dávali veškerou energii, hudebně mne však příliš nezaujali. Asi si pod pojmem progresivní death představuji něco jiného. Hudba Italů sice obsahovala velmi světlé chvilky, různé změny tempa, blastbeatové momenty, ostré riffovačky, ale něco mi tam i tak chybělo. Slyšitelná byla v některých okamžicích inspirace kapelami jako Gojira nebo Meshuggah. Zpěvák se neustále snažil burcovat publikum k větší aktivitě, avšak těch několik desítek lidí v Lampě si své síly šetřilo na následující palby. (Opat)

Plzeňskou a o den později proběhnuvší pražskou zastávku obohatila death metalová banda BRUTALLY DECEASED. Kapela silně inspirovaná švédskou smrtelnou školou (Dismember, Grave, Entombed,…) již při zvučení dala jasně najevo, že sound zatím jediné desky „Dead Lovers‘ Guide“ bude zachován i naživo. To typicky švédské kytarové „chrastění“ naprosto zabíjelo. BD se samozřejmě ve svém setu věnovali hlavně debutové fošně, zazněla však i nějaká ta nová skladba z chystaného splitka. Zpočátku sice nebyla příliš slyšet Štembusova kytara, během chvíle však zvukař vše srovnal a old schoolovému death zážitku již nebylo nijak bráněno. Skvělé vystoupení a parádní rozehřev. (Opat)


Na řadu přišli mí oblíbení čeští Švédové BRUTALLY DECEASED. Mám pro tuhle skupinu velkou slabost. Nastoupili bez jakéhokoliv intra a zasypali nás přívalem hutného old school death metalu. Na předkapelu měli velice pěkný zvuk (akorát zpěvák Žlababa všechny zase „přeřval“). Ono tedy dobrý zvuk byl celý večer. Spolu s pivem další velká deviza tohoto klubu. Hrála se i nová píseň z chystaného splitka s Interment. Myslím, že se máme opravdu na co těšit. Vystoupení to bylo divoce zběsilé. Chvílemi jsem měl pocit, že mě tahle muzika roztrhá na kusy. Pokračovalo to takhle vlastně celý večer. Kapelu jsem viděl loni v Modré Vopici a kluci zrají a zrají. Přišli mi ještě lépe sehraní. My, milovníci drsných severských melodií jsme byli navýsost spokojeni. Masakr mých ušních bubínků mohl pokračovat. Možná si, milé děti, příští rok napíšu o špunty do uší, přeci jen jsou mé sluchovody namáhány tunami death metalu a mohl bych přijít k úhoně. (Asphyx)

Jestli jsme se u BRUTALLY DECEASED pohybovali v české deathové špičce, HYPNOS nás přenesl do Evropy. Viděl jsem je během posledních let potřetí a tohle bylo nejlepší vystoupení. Jednak mi přijde, jakoby se kapela v současné sestavě „usadila“ a jede jako dobře namazaný stroj. Byl jsem zvědavý, jak budou znít songy z nového alba Heretic Commando naživo. A musím dát za pravdu kolegovi Barťasovi. Opravdu, zní to snad ještě lépe než na desce. Abych jenom nechválil, trošku mi přišlo, že je Bruno zvukově více se svojí basou „vepředu“ než ostatní. Když jsem ho viděl prodávat trička, působil dojmem skromného intelektuála. Jakmile ale rozhodil svoji mařenu, změnil se na pódiu v démona. Vlasa s Igorrem ho skvěle doplňovali a vše kupředu poháněl Pegas (a to velice přesně!). HYPNOS je ve skvělé formě a předvedl vystoupení, které je hodné jeho jména. Zazněly všechny slavné hity a když pak spustili Burning Again (mám tuhle píseň dokonce jako vyzvánění na telefon (smích), přestal jsem být spořádaným občanem a změnil se v pařící zvíře. Odcházel jsem vykřičen skoro do bezvědomí a musím říci, že se to vyplatilo, napsat Ježíškovi už v září. Bylo to opravdové inferno, milé děti. (Asphyx)

HYPNOS po svém návratu na scénu znovu pálí ostrými, jejich letošní album „Heretic Commando – Rise of the New Antikrist“ je pěkně zabijácké dílko. Parta okolo Bruna ale samozřejmě nehrála jen z posledního počinu. Zpočátku takřka nebyl slyšet kytarista Vlasa, ale když se po úvodní skladbě vyrovnalo ozvučení, dílo bylo dokonáno. Naprosto precizní set, HYPNOS se nezastavili, nasypali do nás fláky jako Burning Again nebo In Blood We Trust. Musím dodat, že jsem byl velmi překvapen proslovem Bruna ohledně stahování nového alba, kdy namísto očekávaného kárání naopak postrčil publikum k poslechu alespoň tímto způsobem. HYPNOS odehráli naprosto výborné vystoupení a musím již teď přiznat, že to pro mne byl nejlepší set celého večera.  (Opat)

Tím nechci nijak shazovat výkon VADER, to ani náhodou. Poláky jsem měl možnost vidět naživo už popáté, poprvé se tak však stalo v klubu. Čtveřice po intru vystřelila na pódium a set obsahující převážně skladby z devadesátých let mohl začít. Od začátku mi frontman Piotr „Peter“ Wiwczarek nepřišel v úplně dobrém rozpoložení, možná to bylo i tím, že ať uváděl jakoukoliv skladbu z jakéhokoliv alba, lidé se neustále dožadovali skladby jediné, a to Helleluyah!!! (God is Dead) (úsměv). Každopádně VADER se s tím příliš nepárali, žádné dlouhé proslovy mezi skladbami se také nekonaly a čtveřice do nás sypala jeden vál za druhým. Značná část playlistu byla věnována desce „Black to the Blind“, vzpomínalo se ale i kupříkladu na debutovku „The Ultimate Incantation“. Občas VADER historické palby proložili některou z novějších skladeb, tudíž zazněly např. Devilizer nebo Come and See my Sacrifice z poslední fošny „Welcome to the Morbid Reich“. Piotr vzpomínal také na koncert v roce 1994, kdy v Plzni zahráli po boku legendárních Krabathor. Když uváděl přídavek v podobě coveru skladby Black Sabbath, zmínil, že jím uzavírali také tehdejší koncert. Zazněla také Raining Blood od Slayer a death metalový večírek byl u konce. (Opat)


Do třetice jsem čekal netrpělivě na VADER. Kapela, která mě stejně jako HYPNOS provází skoro celý můj „metalový život“. Na jaře na Metalfest jsem si vyrazil vlastně jen na ně a tam jejich polský death metal ve dvě odpoledne za denního světla moc nevyzněl. Taky se okolo potulovala spousta heavíkářů, kteří VADER nedokáží ocenit. Turné má označení Back To The Black Tour a kapela na něm přehrála spoustu svých dnes již nesmrtelných songů. Zaznamenal jsem songy Sothis, The Wrath, True Names, Black to the Blind, Dark Age, Return to the Morbid Reich, Foetus God  a mnoho dalších. Nepamatuji si vše a koneckonců, měli jste přijít. VADER měli vynikající zvuk, byli ve skvělé náladě. Peter je velice charismatická osoba. A ten jeho nezaměnitelný hlas, no jedním slovem paráda. Stejně jako na HYPNOS, i tady se strhl pod pódiem kotel a i když jsem se držel se svým undergroundovým foťákem stranou (už na to fakt nemám věk), odnesl jsem to naraženou lopatkou. Ale se ztrátami se musí počítat, nejsme posluchači muziky do čajoven, ne? VADER jsem viděl, stejně jako HYPNOS za poslední dva roky potřetí a opět to bylo jejich nejlepší vystoupení. Ono asi něco na tom magickém datu bude. Po vystoupení jsem zůstal chvilku stát rozložen na prvočástice a ještě chvilku ve mně doznívalo toto skvělé vystoupení. Milé děti, tohle byl nefalšovaný old school deathmetalový masakr! (Asphyx)

Více takových akcí v Plzni! Je škoda, že se v poslední době na západ Čech poměrně zapomínalo a příliš takových akcí zde prostor nedostávalo. Snad si Obscure či jakýkoliv jiný pořadatel vzpomene občas i právě na Plzeň a ta se stane zastávkou turné různých atraktivních kapel. Lidí přišlo i ve středu dost. (úsměv) (Opat)

Až půjdu někdy o vánocích do kostela a budou se zase otáčet andílkové prdelkama vzhůru, budu vědět, že je to tím, že jsem 12.12.2012 načichl v Divadle pod Lampou prvotřídním death metalem. V mém soukromém žebříčku útočí tento koncert na první místo. Milé děti, jestli jste si letos přály nějakou ptákovinu, dobře vám tak. Měly jste jít s námi. My si letos užili krásně šílený večer s plným klubem zběsilých fanoušků. (Asphyx)

Normal: Asphyx
Kurzíva: Opat

Fotky: Ignor

Fotogalerie - Asphyx

Videa - Asphyx
BRUTALLY DECEASED
HYPNOS
VADER




Zveřejněno: 15. 12. 2012
Přečteno:
3530 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 12. 2012 19:29 napsal/a Johan
Doplněna
fotogalerie.
16. 12. 2012 08:40 napsal/a immortal
Jj
Taky souhlasím, že by bylo záhodno dávat podobné akce více na tzv. český venkov, alespoň by jsme to měli za humny. Jsem zvědav, jak dopadne tahle akce v Krumlově. To, že lidi mimo Prágl na akci dorazí dokumentuje zpráva od mého kámoše, že KD Vltava v ČB byla na veterány Uriah Heep dost naprásklá, což u nás na jihu nebývá zvykem, tedy kromě agra typu Kabát (to je ale mimo hardrockovou či metalovou mísu a normálních fans se to netýká :D ).
15. 12. 2012 23:37 napsal/a Opat
...
Ono to stačí :D Ale je fakt, že tahle galerie není ta nejhorší :D
15. 12. 2012 22:44 napsal/a Oskar
opate
ty jo, vzdyt si tam asi jen 2x :D
15. 12. 2012 21:55 napsal/a Opat
PS:
Asphyx náhodou pařil dost:-))