ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

SINUHET – Promo 2012 CD-R 2012, Kontra Production

Po dvou letech od prvotiny – promo alba Zimní nebe – se SINUHET vrací v úplně jiném rozpoložení. Když si čtu rozhovor, který jsme vedli s hlavním autorem hudby a textů na Zimním nebi Milanem Urzou (jinak samozřejmě PRVNÍ HOŘE), vzpomenu si na okřídlené sousloví „nikdy neříkej nikdy“. „Texty píšu já a čeština je jistá volba. Jednak se v angličtině necítím v kramflecích, jednak není důvod, aby česká kapela za každou cenu pěla v cizím jazyce. Texty jsou jak u SINUHETA, tak u PRVNÍ HOŘE minimálně rovnocennou součástí muziky, a tak by byla škoda, kdyby jim rozuměla jen část posluchačů, když navíc nemáme ambice uspět v zahraničí – můj názor je, že žádná česká kapela v zahraničí nikdy výrazně neuspěla a neuspěje,“ pravil Milan předloni... a letos SINUHET angažoval zpěvačku, uhladil hudební výraz a... začal používat angličtinu!

Ona je to vůbec úplně jiná kapela a docela se divím, že dáma a pánové nesáhli po novém názvu. Zatímco Zimní nebe bylo nahrávkou barevnou, rozevlátou, expresivní..., tak obě novinky jsou... jak to vyjádřit... nejlepší bude odcitovat slova z BZ profilu kapely: „SINUHET ve zvukových laboratořích destiluje radost ze smutku“. Obě novinky jsou prostě trochu smutné, trochu veselé, a hlavně hodně nečeské. Kdyby mi někdo tvrdil, že poslouchám nějakou zahraniční mainstreamovou partu, bez přemýšlení bych uvěřil. Coornelus při prvním společném poslechu vzpomenul ANATHEMU, s čímž se dá souhlasit, ale spíš kvůli tomu, že nemáme přehled o dalších „pop-rock-alternative bands“. (úsměv) Ale na tom až tak nezáleží, důležité je, zda dokáže hudba zaujmout. A odpověď je „ano“.

A důvody jsou rovnou tři. Tím prvním, asi nejvýznamnějším, výborný zpěv devatenáctileté Barbory Mochowe. Když ji poslouchám, napadá mě, nevím proč, Galadriel, elfka z Pána prstenů, kvůli éteričnosti, čistotě... Barbora má velmi zajímavý hlas, kterým opravdu jako by destilovala onen smutek, melancholii, aniž by sklouzla k podbízivosti. Barbora se střídá s Milanem, který tady pěje o poznání sofistikovaněji než ve své hlavní kapele. A střídání civilního mužského zpěvu s ženským křišťálem je opravdu příjemné.

Druhým důvodem jsou zajímavě vystavěné skladby. Výše uvedené spojení pop-rock-alternative je myslím vcelku výstižné, přičemž poměrně časté jsou akustické hrátky, ať už kytarové, či ty připomínající klavír.

A třetím je zvuk. Skladby se nahrávaly skoro rok ve studiích Entlaab, Svárov a ve studiu Mirka Chyšky (J.A.R., Jana Lota aj.), který se taktéž postaral o mix a mastering. Produkce skladeb se ujali Milan Urza a Robert Rajs ve spolupráci s Mirkem Chyškou a Michalem Pelantem. Kapela prosí posluchače, aby dali její hudbě šanci, otevřeli srdce a uši a pustili si ji na nějakém dobrém poslechu – z počítačových chrchlátek uslyší jenom půlku. Podobně se vyjadřuji již delší čas na adresu všech nahrávek... A to je pravda pravdoucí! (úsměv)

Jediné, co mi není úplně po chuti, je angličtina. Na chystaném albu prý bude ke slyšení i čeština a egyptština, ale já bych dal přednost češtině zcela. Jednak má Milan nejspíš pravdu, že na české kapely v zahraničí žádné štěstí nečeká, ale hlavně Milanovy české texty se mi vždycky líbily – a v angličtině to tak nevyzní.

Seznam skladeb:

  1. No One Can
  2. Eyes Wide Open

Čas: 8:40

Sestava:

  • Barbora Mochowa – zpěv
  • Milan Urza – kytara, zpěv
  • Michal Mihok – klávesy, syntetizéry
  • Jiří Hes – baskytara
  • Šimon Hajdovský – bicí

Hosté:

  • Robert Rajs – klávesy, programování
  • Honza Jakubec – baskytara


http://bandzone.cz/sinuhet

www.kontraproduction.cz


Zveřejněno: 18. 12. 2012
Přečteno:
3387 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář