Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Zpěvák Valery z death metalové kapely Gormenghast nám prozradil, jak to momentálně vypadá na undergroundové scéně v Rusku. Kapela vydala letos nové album Resist or Serve a tak jsme se zeptali na jeho nahrávání a spoustu dalších zajímavých věcí.

Ave Gormenghast! Hrajete od roku 2008. Pro mnoho českých posluchačů je vaše muzika zatím velkou neznámou. Představ prosím čtenářům kapelu.

Zdravím. Začal bych názvem kapely a jeho významem.
Gormenghast je název románu Britského spisovatele a umělce Mervyna Peake. V podstatě je to obrovský hrad, v němž žije spousta lidí a je znám také jako Hrad čtyř světů. Pokud se ale na něj podíváme jako na určitou alegorii vnitřního světa, osoby přemýšlí o ztrátě identity způsobené celkovou unifikací, které se ale nedokážou zbavit.

„Mimoto on ví, že oči jsou všude. Oči, které vidí každý jeho krok. A kroky ho sledují neustále. A ruce uchopí a potlačí jakýkoliv odpor, chytají ho, když padá. Titus se nesměje, jeho oči jsou vždy sklopené.“ (M. Peake)

Román byl napsán před více než 60 lety, ale dle mého názoru tato slova charakterizují současnou situaci v naší společnosti.

Kapela byla založena v Jekatěrinburgu počátkem roku 2008 Alexanderem Volkovem (kytara)  (D.N.O., Garrota) a Anatolyjem Kompanetsem (bicí) (Fatum, D.N.O., Garrota) během oslav Nového roku. Ivan Tarasenko (Bottles to the Ground) hraje na basu. Tito muzikanti nahráli demo obsahující 6 skladeb. Poté byl přizván ke spolupráci kolega muzikant Valeryj Negrutsa (Tomb, D.N.O.) a byl to on, koho napadlo pojmenovat kapelu Gormenghast.

V červnu 2009 hrála kapela první koncert, víceméně akustický. Samotná myšlenka byla poněkud zvláštní, nakonec ale začalo být vše velmi zajímavé. Myslím, že za nějaký čas to zkusíme vydat jako běžné album. Poté kapela odehrála nějaké koncerty, vylepšovala svojí hudbu a začala dělat své jméno známějším.

V létě 2010 jsme se rozhodli nekoncertovat, dokud nevydáme album. Nahrnuli jsme se do studia a začali pracovat na naší první desce ‚Resist or Serve‘. V průběhu příprav a nahrávání přibyl do kapely další kytarista Sergej Semyonov (Mortus Est). Nahráváním desky jsme strávili téměř celý rok, načež začalo období jeho masteringu, které bylo také velmi náročné. Nakonec byl materiál předán labelu pro vylisování CD.

8. března 2012 jsme v Jekatěrinburgu představili naše album za podpory veselých chlapíků ze Suffocation.

Album jste vydali v březnu letošního roku. Máte již nějaké ohlasy, recenze? Co fanoušci, jak se jim líbí deska?

Objevilo se mnoho recenzí na naší desku. Celkově lze říci, že fanouškům i kritikům se náš materiál líbí. Dokonce i nejzarytější odpůrci naší kapely uznali, že album je dobré a má tedy právo na svou existenci.

V jakém nákladu album vyšlo? Kupují se v Rusku originální cd nebo každý jen stahuje z internetu?

Pokud vím, původní náklad byl 1000 kusů s tím, že pokud se deska bude dobře prodávat, bude možný i dolis dalších kopií. Upřímně řečeno, současná situace je velmi obtížná, protože většina lidí dává přednost hledání hudby na internetu. Toto je však obvyklé pro mnoho zemí, nejen pro tu naši. CD jsou převážně kupována lidmi, kteří upřednostňují poslech hudby ve vysoké kvalitě. Těch ale bohužel není tolik.

Když jsem vzal vaše CD Resist or Serve poprvé do ruky, zaujal mě krásný obal desky. Kdo je jeho autorem? Vztahuje se obal nějakým způsobem k písním?

Obal nám navrhl John Zig. Pokud vím, navrhoval i obal na poslední album Suffocation. Obal Resist or Serve je určitá vize neodvratné síly ničící antické civilizace ve vesmíru, která má schopnost zničit naší křehkou Zemi a je založena na klamání, otroctví a utrpení.

V jakém studiu jste album nahrávali? Na to, že je Resist or Serve vaše první deska, má cd vynikající zvuk. Podíleli jste se na něm nějak jako kapela nebo vše obstaral zvukový inženýr?

Nahrávali jsme ve městě Vishnevogorsk ve studiu našeho dobrého kamaráda Yuri Zlokazova. Předtím jsme u něj nahrávali s kapelou D.N.O. album Do not open. Je to velmi dobrý zvukový inženýr, který se vždy snaží dosáhnout co nejlepších výsledků při své práci. Pamatuji si, že při konečném masteringu jsme měli téměř deset verzí našeho alba, ze kterých jsme si vybrali tu, která nám sedla nejvíce. Nevím, jak to dělá, ale rozumí své práci na 100%.

Kdo je autorem hudby na albu? Je někdo z vás výhradním autorem nebo tvoříte kapela jako celek?

Všechnu muziku naší kapely skládá Alexander. Všichni ostatní členové kapely ale přidají něco osobního do celkového vyznění v průběhu tvorby. Shrnul bych to tak, že se jedná o kolektivní tvůrčí proces postavený na nápadech jedné osoby.

O čem jsou texty na albu? Chcete pomocí textů něco sdělit, popř. předat nějaké poselství? Kde berete k textům inspiraci?

Naše texty jsou o lítém boji proti společenskému otroctví. Samozřejmě v tomto hudebním stylu je velmi obtížné rozumět zpěvákovi slova bez bookletu s texty v ruce, nicméně texty dávají skladbám jejich konečný význam a vytvářejí jejich náladu. Inspiraci bereme ze života okolo nás. Svoboda slova není nic než pouhá slova, několik jedinců využívá životů miliónů lidí k dosažení jejich vlastních potřeb; propaganda šíří pouhé nesmysly a mění lidi v otroky již od kolébky.

Líbí se mi, jak na albu s citem kombinujete old school death metal a techničtější death metalové prvky. Každá píseň je nářez a zároveň má jasnou melodii. Byl to účel nebo to vyplynulo jen tak při skládání? Jaký vývoj můžeme v hudbě Gormenghast očekávat v budoucnosti?

Spojení brutality a melodie je charakteristická vlastnost Alexandrových skladeb. Myslím, že v budoucnu něco buď změní nebo přidá. Ale v každém případě to bude death metal, jak ho známe a bez kterého by život nebyl tak zajímavý.

Pocházíte z ruského města Jekaterinburg. Jak se u vás daří death metalu? Podporuje město (stát) undergroundovou kulturu?

V Jekaterinburgu není death metalová scéna moc početná, ale přesto poměrně často koncertujeme. Ostatní kapely hrají spíš rock nebo alternativní hudbu. Máme tu festivaly podporované lokálními autoritami, ale my nejsme zváni, protože hrajeme příliš nahlas a tvrdě.

Co death metalová scéna v Rusku? Držíte jako kapely pohromadě? Podporujete se navzájem nebo je to při těch obrovských vzdálenostem ve vaší zemi problém?

Řekl bych, že je death metalová scéna v Rusku poměrně dobře rozvinutá. Samozřejmě velké vzdálenosti tu hrají svou roli a společná turné neděláme proto tak často. Ale zase můžu říci, že tu nikdo neponižuje důstojnost druhých. Nepamatuji, že by někdo dokazoval, že on je hvězda. Jsou tu prostě zkušenější a méně zkušené kapely.

Když máte u vás v rodném městě koncert, jaká je návštěvnost? Pořádáte u vás třeba nějaký festival?

Na naše koncerty chodí kolem 200 lidí a to není špatné. Při organizaci festivalů fungujeme jako asistenti, pokud mají organizátoři problémy s vybavením nebo jakékoliv jiné technické trable.

Jaké jsou vaše ambice? Chcete (nebo i plánujete - smích) uspět i v zahraničí? Máte nějaké nabídky na koncerty nebo novou desku?

Samozřejmě máme ambice, ty jsou však závislé na komerčním úspěchu našeho alba. To všechno kvůli tomu, že žijeme ve zvláštní době, kde někdo chce hrát ruletu s naší budoucností!

U nás v Čechách nemáme o ruské death metalové scéně příliš velké povědomí. Já osobně znám jen několik kapel. Za poslední roky mě zaujali od vás např. Devilish Distance. Můžeš nám doporučit nějaké nové ruské death metalové desky?

Rádi bychom Vám doporučili Pseudogod – Deathwomb Catechesis. Pokud mluvíme o kapelách, které hrají stejný styl jako my, tak to pak budou Act of God a tebou zmiňované Devilish Distance.

Vždycky mě zajímá, co poslouchají muzikanti za hudbu. Jaké jsou oblíbené kapely u členů Gormenghast? Co posloucháte za muziku?

Sergej a Anatoly jsou velcí fanoušci Morbid Angel, Alexander má rád Gorefest, Immolation a jakoukoliv pěknou hru na kytaru, proto dokáže poslouchat snad úplně všechno, Ivan ujíždí na ruském rocku a konečně já poslouchám jenom metal kromě sraček jako In Flames a podobných kapel.

Jaké jsou plány Gormenghast v nejbližších měsících? Nechystáte turné např. po Evropě? Zavítáte i k nám do České republiky?

Plánujeme turné po Rusku, ale hrát budeme jenom ve městech, kde je o naší muziku zájem. V budoucnu je pro nás důležité zahrát si na nějakém pěkném evropském metalfestu, kde bychom rádi předvedly tu energii, pro kterou jsou naše živá vystoupení známá.

Máte něco na srdci, co byste chtěli vzkázat fanouškům, pořadatelům koncertů, vydavatelstvím apod.?

Započali jsme novou fázi vývoje kapely a to znamená, že uděláme sami sebe a naše fanoušky šťastnými novým materiálem. Již pracujeme na novém albu, máme spoustu nápadů! Je pro nás velmi důležité mít zpětnou vazbu od fanoušků a tím zase oni mohou mít velký vliv na obsah a výsledný zvuk nového alba. Jsme s Vámi a jsme tu pro Vás!

Děkuji za rozhovor a přeji hodně inspirace na další desku a spoustu spokojených fanoušků.

http://vk.com/gormenghastmetal
http://www.stygiancrypt.com/rel_ru.php
dno@qip.ru

Přeložil Barťas.

RECENZE


Zveřejněno: 13. 01. 2013
Přečteno:
3362 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář