ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

INCANTATION – Vanquish in Vengeance CD 2012, Listenable Records

Pamatuji, že rok 1992 byl pro mě prokletý. Jednak jsem měl těžší období a jednak jsem potkal kapelu INCANTATION s jejich skvělou nahrávku Onward to Golgotha. Byl jsem tenkrát úplně jak uhranutý. Nemohl jsem se snad půl roku soustředit na nic jiného. Schválně jsem si cd po těch letech vyhledal a opravdu je cd hodně poznamenáno neustálým přehráváním. Dal jsem za něj tenkrát spoustu peněz. Tolik špíny a hrubého death metalu jsem do té doby moc neslyšel. Tenkrát došlo k prvnímu prokletí a s malými přestávkami mě provází INCANTATION celou dobu až dodnes.

Vždycky se mi líbila ta kombinace rychlých vypalovaček s dlouhými táhlými pasážemi,  u kterých jsem se pokaždé skoro kroutil v křečích. Dokonce jsem ocenil i před šesti lety vydané Primordial Domination, které spousta vášnivých internetových kritiků zrovna nechválila. Já naopak ocenil o hodně lepší zvuk a produkci. INCANTATION nikdy nebyli kapelou, která by se zrovna vyhřívala na světových pódiích jako nějaká hudební ikona. Jedou si celou svou kariéru ten svůj morbidní a blasfemický death metal a vybrušují ho ke stále lepší dokonalosti. Při čekání na letošní desku Vanquish in Vengeance jsem se modlil ke všem rohatejm, aby se hlavně neposunuli někam směrem k novým trendům a pokračovali v nastolené cestě. INCANTATION jsou kapelou, u kterých bych asi nějakou změnu stylu těžko snesl. Zaplať satanáš, principál John McEntee (zpěv, kytara) má vše pevně ve svých rukou a neuhnul z vytyčené černočerné cesty ani o píď. A to i přes letošní smutnou zprávu, kterou byla smrt basáka Joea Lombarda.

Pokud jste chtěli INCANTATION jako já, tak jste ho dostali. Některé skladby se táhnou pomalu, až máte chuť postrčit muzikanty v jejich bažině riffů k větší rychlosti. Někdy se opravdu ocitáme až na pomezí funeral doomu. Oproti minulým albům mi přijde, že si John McEntee více pohrává se svým hlasem. Chvílemi jsem začal opravdu pochybovat, zda se již neproměnil v Belzebuba. Ostatní muzikanti mu zdatně sekundují a obzvlášť hra Kyleho Severna na bicí vás občas přenese na starodávná pohřebiště. Jednoduchá, ale přesná a účinná. Celé album je velice pestré a od začátku do konce dokáže udržet moji pozornost takovým způsobem, že jsem chvílemi přestával úplně vnímat okolní svět. Deska má skvělý zvuk a vynikající produkce je samozřejmostí. Vychází i v LP verzi a co týče grafické stránky obalu a bookletu, vše musí lahodit oku každého pořádného death metalisty.

Uslyšíte hutně znějící kytary, prskání síry a uvidíte dštění ohně. Ucítíte plameny pekelné ve svých duších. Uzříte jedno z největších utrpení lidských. Budete se modlit, ale nebude vám to nic platné, nebe už vás dávno zavrhlo. Ty obrovské chuchvalce černého hnisu a nenávisti vás pohltí a vy propadnete náhlým změnám rytmu, bublající base a smutné atmosféře. Když se pak konečně objeví ta pořádná deathová sypačka, budete rádi, že si můžete chvilku odpočinout od těch drásajících melodií kytar. Letošní úroda dobrých alb starých deathmetalových legend zdá se být nevyčerpatelná. Chtěli jste INCANTATION? Máte ho mít! A jestli jste čekali něco jiného, máte smůlu. Hroby jsou opět otevřeny.

Seznam skladeb:

  1. Invoked Infinity
  2. Ascend into the Eternal
  3. Progeny of Tyranny
  4. Transcend into Absolute Dissolution
  5. Haruspex
  6. Vanquish in Vengeance
  7. Profound Loathing
  8. The Hellions Genesis
  9. From Hollow Sands
  10. Legion of Dis


Čas: 52:21

Sestava:


  • John McEntee – zpěv, kytara
  • Kyle Severn – bicí
  • Alex Bouks – kytara
  • Chuck Sherwood – basa


http://www.incantation.com/
http://www.reverbnation.com/incantation
http://shop.listenable.net/


Zveřejněno: 10. 12. 2012
Přečteno:
3883 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 12. 2012 17:15 napsal/a Opat
...
Velmi zdařilá deska. :-)
11. 12. 2012 06:27 napsal/a Asphyx
to víš
je to jedna z mých srdcových kapel, tak jsem po tom šel jak slepice po flusu:))
10. 12. 2012 21:11 napsal/a immortal
:-)
Kurňa ty jsi ale zběsilec, já to ještě nestačil ani poslechnout a Ty už se tu tasíš s recenzí :-)). Respekt.