Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

AVENGER, INGROWING, MARCH OF THE HORDES, DIEVISION, AMOK

Takhle to dopadne, když dva lidé s naprosto odlišným hudebním vkusem napíší nezávisle na sobě report z jedné akce. (smích!)

Tradiční Satan Klaus Fest se letos ve volyňském kulturáku uskutečnil počtrnácté. Pětice kapel přilákala nečekaně velký počet fanoušků extrémních metalových subžánrů – ve finále se počet platících blížil stejně jako před rokem 120. A pak že lidi na koncerty nechodí... Přitom sestava nebyla až tak hvězdná, nebo lákavá, nebo jak to lépe vyjádřit... měli jsme s kamarády trochu obavy, jak to dopadne – kdo trochu na koncerty chodí, ten musel všechny party během poslední doby na jihu Čech potkat. Ale akce má tradici, je dobře načasovaná a abych kapelám nekřivdil – kvalitu určitě mají. (Johan)

Již počtrnácté se v jihočeské Volyni konal tradiční vánoční metalový dýchánek s výstižným názvem – Satan Klaus Fest. Nejsem sice pamětník starých ročníků, ale v posledních letech tuto akci navštěvuji pravidelně. Uvolněná atmosféra před koncem roku, přesunutí hudební produkce do malého sálu KD Na Nové, poměrně bohaté distro, ve kterém si především milovníci vinylů mohou najít dodatečný vánoční dárek a mnoho dalšího tvoří Satan Klaus fest. Letos se line-up mohl pyšnit jako vždy domácí legendou AVENGER, budějovickou neméně známou partou INGROWING, death metalovou mašinérií MARCH OF THE HORDES, dalšími Jihočechy DIEVISION a hořovickou úderkou AMOK. Start celé akce byl naplánován na sedmou hodinu večerní a poté, co se malý sál vcelku slušně zaplnil, mohlo se začít naplno. (Peťan)

Jako první začali Volyni válcovat hořovičtí AMOK. Jejich death metal zraje jako víno a od doby, kdy jsem kapelu viděl naposledy, udělali pánové opět další krok vpřed. Starý a hutný death metal s příchutí „Floridy“ ale i Švédska. Je úplně fuk, že tu a tam slyšíte Obituary, jindy zase Dismember. AMOK se chopili správného konce a při pohledu na kapelu je jasné, že jde o čtveřici srdcařů, kteří si hraní nadmíru užívají. Pomalejší pasáže střídají rychlé death metalové sypačky. Tohle já můžu. Vše podpořeno dobrým zvukem a AMOK okamžitě zabodovali naplno. (Peťan)

Jako první se do toho kolem 20. hodiny pustili hořovičtí AMOK. Kapelu jsem viděl poněkolikáté, ve Volyni hrají vcelku pravidelně, ale tentokrát mi jejich old school death metal sedl o poznání lépe. Nejspíš to bylo tím, že pánové představili několik nových skladeb z chystaného alba, které prý vyjde v roce 2013, a nebo 2014. (úsměv) Ale v dnešní době není kam spěchat, takže je asi lepší skladby vypilovat a prohnat koncertním zápřahem. AMOK prostě nezklamali a navíc se mohli i jako první kapela večera těšit velkému zájmu fanoušků a nehráli do prázdna. A závěrečný cover jen podtrhl celkový dobrý dojem. (Johan)

DIEVISION jsem viděl přesně před rokem na IFA párty a letos mám z jejich vystoupení obdobné dojmy jako loni. Kapela, která si tak nějak hraje na svém písečku bez většího zájmu médií, je jednou z nejvíce nedoceněných tuzemských part. Přiznám se, že ani já jim nevěnuji pozornost – a měl bych. Líbili se na živo loni, líbili se mi i letos, takže se asi jejich melodickému death metalu s parádním zpěvem opravdu budu muset trochu věnovat. I DIEVISION si našli řadu posluchačů, byť v silně staroškolsky laděném line-upu zastupovali jako jediní modernu. (Johan)

Po krátké pauze následují budějovičtí DIEVISION. Právě tuto partu vidím poprvé (nebo mi z nějakých důvodů neutkvěla v paměti). Zvědavost mi nedá a část setu sleduji. Otevřeně říkám, že jsem staromilec a právě forma death metalu, jakou hrají DIEVISION, mě příliš neoslovuje. Tím ale nechci říct, že hrála kapela špatně. Moderní death metal, úderné skladby, melodie, hodně živé vystoupení. Z studiovky by mě tato kapela asi nebavila, naživo DIEVISION šlapou velmi dobře. A soudě podle ohlasu, svých fans našli ve Volyni více než dost. (Peťan)

Death/grindové komando INGROWING asi nemá cenu nijak představovat. Viděl jsem je nesčetněkrát a pokaždé to bylo ve stylu – přišli, zničili, odešli. INGROWING patří mezi špičku české metalové a grindové scény a to bez mrknutí oka nemuseli nikomu ve Volyni připomínat. Vlakin a spol. vyšvihli několik osvědčených pecek ze své diskografie. Starší syrová tvorba i novější kousky, které se stále více blíží aktuální podobě velikánů Napalm Death, vyvolávají již slušný kotel. Zdvižené ruce, rozevláté vlasy - INGROWING smetli Volyni přesně tak, jak bývá jejich zvykem. Palec nahoru! (Peťan)

INGROWING. Co k těmhle budějckým drtikolům pořád psát? No nedá se nic dělat, budu se opakovat... INGROWING prostě přišli a rozdrtili všechno kolem sebe na padrť. (úsměv) Možná patřím k menšině, ale mně se novější tvorba silně načichlá death metalem líbí víc než starší grindové běsnění – současný model s rovnocenným podílem obou žánrů mě baví – prostě chvíli je to i melodické, chvíli běs a řev, a nevadí mi ani kratičké umca umca vsuvky. INGROWING to prostě semleli, byť jsem v předních řadách čekal o něco větší bordel. (Johan)

MARCH OF THE HORDES mě v Rechli na konci léta hodně příjemně překvapili – a Rámuse taky, takže ještě na místě si MOTH zamluvil na Satana s tím, že na Peklo si máme vzít někoho jiného. (úsměv) Tentokrát už mi MOTH nedali takovou pecku do čela jako v srpnu, protože jsem věděl, co se bude dít a hrát. A hrálo jim to znovu parádně, všechno to chrastilo a řezalo, řev zpěváka byl taky výstavní – prostě čeští ENTOMBED. Na place se konečně strhla nějaká mela, kterou tak trochu způsobila přítomnost dvou třetin kapely dole mezi lidmi – na pódium by se sice vešli všichni, ale evidentně se jim chtělo dělat rotyku mezi fanoušky. (Johan)

MARCH OF THE HORDES – až jsem se zastyděl, že jsem tuhle old school sebranku viděl poprvé! Jen co se toho kluci chopili – prásk a sálem se valil nefalšovaný švédský death metal staré školy. Jako bych slyšel L-G Petrova, jak ze sebe chrlí „Revel in Flesh“. Tohle si opravdu užívám a jak vidno, nejsem zdaleka sám. Starý chrastivý zvuk, death metal silně okořeněný špinavým crust/punkem, výborné riffy. Chlapci nic nevymýšlejí a hrnou to jako buldozer. Ani nevím jak dlouho MARCH OF THE HORDES hráli, protože jejich set mě bavil natolik, že utekl jako voda. Jen více takovýchto kapel na tuzemské scéně! (Peťan)

AVENGER toho letos stihli opravdu hodně – oslavili 20 let na scéně, zahráli si na Brutalu i na dalších akcích a se ctí se s rokem rozloučili i ve Volyni. Zatímco loni to Honza trochu přehnal s veselostí, letos měl na bedrech povinnosti zvukaře a taky řidiče, takže žádná divočina se nekonala a koncert AVENGER plynul podle plánu. Začalo se hymnou Dark Metal z poslední řadovky, zaznělo i pár starších skladeb, jako dárek věrným Kořeny zla, jako přídavek podruhé Duševní chirurgie. (Johan)

Závěrečné AVENGER poznamenal trochu úbytek lidí, který zastihl i mě. Viděl jsem pouze úvod koncertu a i přes to si dovolím tvrdit, že se znovu jednalo o kvalitní koncert, tak jak je u AVENGER vždy zvykem. Profesionální výkon, který vždy musí bavit. Letošní ročník Satan Klaus festu se jako vždy vydařil. Pořádajícímu Rámusovi a Honzovi patří velký dík, že tuto akci stále táhnou a stále zvou kvalitní kapely. Návštěva byla slušná, zvukově také kvalitní koncerty. A to jsou důvody proč se těšit na další ročník, který bude v pořadí již patnáctý. (Peťan)

Normal: Peťan

Kurzíva: Johan

Fotky: Novi, Maruška


Zveřejněno: 28. 12. 2012
Přečteno:
3461 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 12. 2012 17:23 napsal/a Rob-Ingrowing
report
Díky za pěknej report z výbornej akce.
29. 12. 2012 15:47 napsal/a Johan
Fotky
doufám doplníme.
29. 12. 2012 09:48 napsal/a Balda
foto
Supr report.fotky máte?
29. 12. 2012 09:02 napsal/a Balda
foto
Supr report.fotky máte?