Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Zpěvák kapely Fleshless Vláďa Prokoš nám povyprávěl o evropském turné s kapelou Master. Dozvěděli jsme se, jak příští rok kapela oslaví 20 let své existence a spoustu dalších věcí z tábora děčínské death/grindové legendy Fleshless.

Zdravím Fleshless! Jste právě na probíhajícím turné s kapelou Master. Jak turné probíhá? Užíváte si ho? Jedete napříč celou Evropou. Jste spokojeni s návštěvností koncertů?

Ahoj, předem se omlouvám za zdržení. Opravdu toho máme teď hodně a je těžké si najít chvilku času. Tolik na začátek.
Ohledně tour s Master, tak si myslím, že to bylo určitě pro nás nejlepší EU tour, co jsme doposud za naši dlouhou kariéru jeli. Master byli super lidi, profesionálové každým coulem a hlavně kamarádi. Vše bylo tak nějak velice jednoduché. Koncerty jsme odehráli v sedmi státech Evropy a nutno říct, že i na akce v týdnu chodilo nejméně 80 lidí, všude byly zajištěné hotely, fajn jídlo a pití, takže jsme si i přes větší přejezdy užívali každý den. Opravdu paráda. Díky Master i Rowdiesovi (řidič). I přes skoro dvacet let na scéně jsme se dostali poprvé do Dánska na super festival Kill Town Fest, kde bylo více jak 650 fans. Masakr.

Minulý rok jste vydali zatím poslední album Slaves of the God Machine. Jsou věci, které byste dnes na albu změnili? Jaké byly na album ohlasy, recenze? Jste i skoro po ročním odstupu spokojeni nebo byste dneska udělali něco jinak?

Jsme i po delší době se vším, co jsme na SOTGM udělali, spokojeni. CD se prodává velice dobře, LP jsou již skoro vyprodány a i merchandise kapely jde velice dobře na odbyt. Co si více přát. Novinku jsme, myslím, podpořili velice dobrými vystoupeními po celé Evropě. Ať už se jednalo o koncertní štace či o letní festivaly. Recenze jsou veskrze pozitivní a to samé platí i o lidech, se kterými se potkáváme na koncertech.

V textech i na obalech se nezaobíráte moc veselými věcmi. Hemží se to samými mrtvolami, zombie apod. Řešíte samé „nechutnosti“. Jak to vnímá okolí, rodina, manželky apod.?

Nějak moc to neřeší, i když u nás doma nějaké opravdu povedené kousky museli jít ze stěny v obýváku do pracovny. Přece jenom mám dvě malé děti a nemusí na naše komiksy koukat, hahaha. Lidi okolo nás již znají, takže jak říkám, až zas tolik to neřeší.

Co jsem koukal na vaše stránky, koncertujete v podstatě nepřetržitě. Spousta koncertů se koná v Německu. Když se nějaké zahraniční kapely z Evropy zeptám, jakou zná českou kapelu, jmenuje vás a Hypnos (a blackeři ihned zahlásí Masters Hammer).  Máte tam za ty roky už vybudovanou fanouškovskou základnu? Chodí už lidi přímo jen na Fleshless nebo se vždycky připojíte k nějaké „slavnější“ kapele?

Hele, přece jenom v Německu hrajeme od roku 1994, kdy jsme hráli na festivalu s Dead Infection, Garbage Disposal či LDO Humanity či našimi kamarády DISFIGURED CORPSE. Ještě v tom samém roce jsme hráli třeba s Gut a dalšími. Je i pravdou, že naše město leží cca 15 minut od dálnice směr Německo a taky, že tato země nabízí mnohem větší možnosti na koncertování. Takže jsme ji sjeli už od shora dolů a od východu na západ. Ale je tak furt další a další možnost hrát. Ano, máme tam už své fanoušky, takže plno koncertů hrajeme jako headliner s nějakými supporty. Snažíme se s námi do Německa dostat i další české spolky.
Určitě je zde zajištění, co se týče cateringu či technické podpory, stále vpředu oproti naší zemi. Občas si připomeneme v kapele smutně humornou situaci z Prahy, kde jsme se pořadatele ptali na pití a on oznámil, že na WC teče voda. Fajn. To se musí člověk hodně ovládat.
Ale nejedná se jen o Německo, často hrajeme v našem oblíbeném Švýcarsku či Rakousku.

Viděl jsem vás naposledy v pražském klubu Exit-us společně s Master. Koncertujete spolu poměrně často. Paul Speckmann vám dokonce nazpíval i jednu píseň na poslední desce. Padli jste si do oka i lidsky? Nedovedu si představit, že bych trávil s někým, kdo mi úplně nesedne, dlouhé týdny na turné.

Určitě jsme si sedli spolu s MASTER velice dobře. Máme kluky rádi. Jsou opravdu fajn a většího profíka, než je Paul bys těžko hledal. Profík i kamarád. Vážíme si toho, že s nimi můžeme spolupracovat a i to, jak nám Paul nazpíval party na posledním CD/LP. Dík ještě jednou.

Nedá mi to se nezeptat na moji oblíbenou otázku. Vidíš nějaký rozdíl mezi českými a zahraničními fanoušky? Jsou ve světě divočejší nebo naopak klidnější? A co nákup cd, triček apod.? Podpoří více domácí fans nebo třeba němečtí?

Nevím, domácí fans na rozdíl od nějakých promotérů jsou fajn. Podporují nás stejně jako kdekoliv jinde, ať se jedná o prodej merchu či během koncertů. Není pravda, že bychom tady nehráli rádi, to ne. Všechno má svoje. Myslím, že tím, že můžeme hrát tady, ale i mimo republiku, jsme spokojení.

Příští rok máte dvacáté výročí existence kapely Fleshless. Chystáte nějaké oslavy nebo třeba DVD apod.?

Budeme dělat asi nějaký menší koncert v Děčíně někdy na jaře 2013, ale více o tom na našem http://bandzone.cz/fleshless. Více info snad již brzy. DVD nevidím moc reálně i vzhledem k tomu, jak těžko se originál nosiče dnes prodávají. Určitě připravujeme speciální set na Obscene extreme (výběr skladeb, co vyšly pod hlavičkou Obscene Production od roku 1996 do 2005) A i během roku 2013 budeme hrát průřez skladeb od počátku kapely.

Jste už na scéně necelých dvacet let. Změnily se nějak poměry v českém (i evropském) undergroundu?  Spousta starých fans si stěžuje, že je to dneska jen o penězích, že nechodí lidi na koncerty apod. Zastáváš spíše názor, že všechno, co bylo stvořeno a událo se dřív je to jediné správné nebo koukáš radši dopředu?

Nemá cenu plakat nad něčím, co bylo. Jasně, situace byla jiná nežli dneska, kdy máš 1000 koncertů po celé republice. Tak je jasné, že jsou lidi už „přežraní“ a nechodí na vše, kde je napsáno, že skupina je z Německa či USA… to už dneska neplatí. Koukat se dopředu je to správné, jít svou cestou, dělat, co tě baví a doufat, že se to bude líbit dál. Fajn, hele, pokud by nás to všechny v kapele tohle celé nebavilo, tak už bychom to dávno nedělali a Fleshless by nebyli.

Vlastníš společnost Nice To Eat You Records. Podle čeho si vybíráš kapely, které budeš produkovat? Nebo tě oslovují samy? Vyplatí se vůbec dneska investovat vložené peníze do třeba skoro neznámé kapely, když úspěch není zaručen? Jedná se převážně o grindové a deathové spolky a tam neočekávám nějaké závratné prodeje. Cítíš nějak pokles prodeje díky stahování muziky z internetu? Uživí tě to? Nebo chodíš ještě normálně do práce?

Já mám firmičku od roku 2003, nikdy jsem nezažil ten boom prodeje, jak mi někdy vypráví moji kamarádi, co mají taky nějaký label, že se prodávalo po Evropě na festivalech v řádech několika tisíc euro, to jsem nezažil, ale aspoň teď nejsem z toho smutný, že prodeje nedosahují takových horentních částek a já krachuji. Jelikož moji zákazníci vědí, že u mne seženou hlavně brutal death and grindcore, tak jsem si za tu dobu kolem sebe vytvořil okruh odběratelů a lidí, co za mnou na festivalech dojdou a vědí, že tu či onu věc u mne seženou, takže jsem s prodejem spokojen i teď v době tzv. krize. Super prodeje jsou samozřejmě hlavně na letních festivalech ve Švýcarsku, Německu, ale i např. na již zmiňovaném Obscene Extreme festu.
Jinak normálně pracuji již dvacet let jako vychovatel v tzv. polepšovně. To mne baví a to je mé hlavní povolání.

Co Fleshless a vinyly? Zaznamenal jsem, že poslední album vyšlo i jako gramodeska. Chystáte i nějaké reedice starších alb na vinylu?

LP je super. Nové LP je již skoro rozprodané a teď by mělo vyjít picture LP GRINDING. Snad již definitivně v prosinci 2012. Další starší nahrávky na LP snad taky dostanou prostor. Velice rád bych toho na vinylu vydal co nejvíce.

Nikde jsem nenašel, jak dlouho hrajete spolu v současné sestavě? Co dělají ostatní členové kapely jako civilní zaměstnání? Když jste spolu třeba delší dobu na turné, máte nějaký recept na ponorkovou nemoc?

S Michalem, Luďkem skoro od začátku v roce 1993 a bubeník Vitys se k nám přidal v roce 2000, kdy odešel z kapely Mortura, takže jsme více než kamarádi, jak rodina. Přece jenom spolu trávíme hromady času v autě, letadlech a po samotných koncertech. S nikým jiným jsme toho neprožili tolik za tu dlouhou dvacetiletou dobu. Ponorka není, takže recept nevím.
Kluci taky normálně makají. Vitys jako mechanik v pneuservisu, Luděk na městském úřadě a Michal pracuje pro úřad.

Na posledním albu jsem zaznamenal větší příklon k death  metalu. Trošku ubylo grindových sypaček. Album je tím pádem více pestré. Budete v nastoleném trendu pokračovat? Nebo bude další album naopak větší „nářez“?

Těžko říci. Nikdy dopředu neuvažujeme, jak bude CD vypadat. Zda tam bude více grind či death metalu. Asi je to vždy taková klasika. Brutální postupy se mísí s melodií, sypačky, brutální vokál. Fleshless, tak či onak.  Uvidíme, co bude dále.

Nikde jsem nenašel informaci o tom, kdo vám vlastně vytvořil vaše logo? Máte ho v nezměněné podobě od začátku?

Logo dělal nějaký kamarád starých členů odněkud z okolí Krásné Lípy, ale hodně let zpět jsem slyšel, že už nežije. Opravdu nevím. Ale víceméně je logo identické jako v roce 1993.

Pracujete už na novém albu? Máte již nějaké nápady, náměty? Kde vůbec berete po těch všech letech inspiraci? Chodíte třeba do pitevny (smích)?

Na novém CD jsme pracovat nezačali a asi ani v nejbližší době nezačneme. Musíme dát dohromady nový program pro příští rok tak, aby obsahoval staré věci až po ty nové. A věř mi, nějaké skladby z roku 93 či 94 bude těžké opět dostat do hlav.

Zaujala tě poslední dobou nějaká česká nebo světová nahrávka? Něco, z čeho by sis sedl na zadek?

Líbí se mi třeba poslední Napalm Death, Grave, Waking the Cadaver, ale i třeba poslední Root či Masters Hammer. Mám toho doma opravdu hodně. Malinko mne zklamal Dying Fetus, to je moje srdcovka.

A co ostatní kluci z kapely, co vůbec poslouchají zasloužilí death/grindeři ve svých cd přehrávačích?

Od speed metalu po death/grind, ale i normální rock či mluvené slovo. Nejsme žádní „ortodoxxxx“!!!

Obaly vašich cdček tvořil akademický malíř Jiří Lhota. Objevují se jeho motivy i na merchandise (mimochodem opravdu povedený) nebo tam vám navrhuje motivy někdo jiný? Jak probíhá domluva nad novým obalem? Předloží vám návrhy, které ho napadly po poslechu nových skladeb? Nebo si vybíráte z již existujících obrazů?

Vždy se snažíme, abychom měli jaký takový nápad na obal, kresbu a tu pak společně s Jirkou pilujeme do podoby, jakou potřebujeme a chceme. Na merch používáme náměty jednak od Jirky, jednak kupujeme design od jiných umělců ze světa.

Na co se můžeme v brzké době těšit z tábora Fleshless? Co chystáte v nejbližších měsících?

Hlavně koncerty a koncerty. Průřez od počátku skupiny po současné skladby. Snad i nějaké tour, ale vše je ve formě dohody.

Děkuji za rozhovor. Přeji narvané koncertní sály a samé věrné fans.

Moc díky za tvou podporu a ještě se jednou omlouvám za zdržení.

RECENZE

http://www.fleshless.xf.cz/
http://bandzone.cz/fleshless



Zveřejněno: 06. 01. 2013
Přečteno:
4290 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 03. 2023 23:41 napsal/a Loke Lokesson
?
Vždy som razil tú zásadu, že ak niekto urobí cover, malo by to byť rovnako dobré, alebo ešte lepšie ako originál. Teda veľmi by som chcel vedieť, ako reagujú Fleshless na to, že Master's Hammer urobili cover verziu ich skladby Každý z nás... :)))))
15. 01. 2013 09:38 napsal/a Asphyx
jsem
velmi potěšen a moje old school death metalové srdce se dme pýchou!:)) Děkuji moc.
15. 01. 2013 09:15 napsal/a prepil
super
Super rozhovor! Asphyx: Tvé články a recenze mají svou hodnotu a rád tady za nimi chodím. Výborná práce, díky! Palec hore ;-)