Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

INSANIA, THE SQUIRM, SFI

INSANIA slaví 25 let své existence a k tomuto výročí uspořádala tři koncerty, které měly shrnout průřez její bohatou tvorbou. Už v říjnu se odehrála největší a zřejmě nejlepší akce z celé série, v domácím brněnském prostředí, kde byl koncert vysoce speciální záležitostí. Pravda je, že mě mrzí, že jsem se do Brna nevypravil, taková atmosféra jaká panuje na jejich brněnských koncertech nikde jinde v Čechách není. Člověk, který na potkání vypráví, že je u něj INSANIA číslo jedna, by se neměl vymlouvat na vzdálenost a do Brna zkrátka dorazit, dálka nedálka, Holt jsem srab, přiznávám, ale ty třicetiny dám (úsměv). Naštěstí INSANIA pamatuje i na takové lemply jako jsem já, a přijela mi zahrát téměř pod nos. (Coornelus)

U mě to přímo pod nos nebylo, ale co je to nějakých 120 km? Když člověk chce, všechno jde. Pravda, tyhle řádky píši ve čtvrtek k večeru, kdy jsem se probral z dvouhodinového spánku, protože cesta domů mi trvala dvě hodiny a ráno jsem musel chtě nechtě navštívit svého zaměstnavatele, aby mě nepřestal mít rád. (úsměv) Četl jsem ohlasy na brněnský koncert a natěšený jsem byl řádně... (Johan)

Abych byl zcela upřímný, zamrzelo mě, že má INSANIA na své pražské zastávce předkapely. Ruce na srdce, kdo byl na ně zvědavý. Já fakt ne, těšil jsem se na INSANII a tím to u mě haslo. Večer začal zbytečně dlouho a první kapela mě vyloženě zklamala. SFI sice předcházela pověst nové kapely Jirky Egrta z JOLLY JOKER (mám rád jejich staré desky), ale nástřel na Bandzone mě nebavil. A nebavilo mě to ani na živo. Tento typ muziky zestárl stejně s muzikanty,kteří ten večer stáli na pódiu. Pro mě nezáživný crossover model 15 let zpět, který produkovali velice zruční muzikanti, ale bez nějakého výraznějšího efektu. Z dostavené nudy a následnému prchnutí do předsálí jsme přišli o údajně svéráznou cove verzi od SEPULTURY, což mě mrzí. (Coornelus)

Mě to až tak nemrzí a pocity jsem měl a mám obdobné. JOLLY JOKER jsem nikdy neposlouchal, na BZ jsem se podívat nestihl, takže jsem byl hozen rovnou do jámy crossoverové. A běda. Nevím, jestli je to 15 let stará muzika, je ale postavená na bezchybné instrumentaci, které ale podle mého názoru chybí nějaké záchytné body, melodie... Přiznám se, že mě ale nevyhnala ani ta vcelku fádní hudba, tu bych i vydržel, všichni pánové si s nástroji rozuměli a tak jsem po nich pokukoval, ale ten zpěv... Já si připadal, jak na nepovedené tancovačkové kapele – pán za mikrofonem nezpíval, ale mluvil, nebo jak lépe popsat jeho prapodivný projev. (Johan)

THE SQUIRM jsem registroval jen jako „pojem“, aniž bych se kdy pídil po nějakém zvukovém záznamu. Aleše samozřejmě dokáži zařadit, pamatuji si jeho projekt GALLERY OF DEAD BATTERIES, i jeho působení v ROOT, ale myslím, že se našel až v THE SQUIRM. Šel jsem spíše ze zvědavosti a odcházel, až když se pánové a dáma (která třímala baskytaru a v posledním songu jen mikrofon) chytili kolem ramen a úklonou se rozloučili s diváky. Škoda, že THE SQUIRM nejsou vidět, jejich hudba je nesmírně zajímavá a lídři tuzemského elektro metalu by měli zpozornět, mají tady novou a silnou konkurenci. Líbily se mi hlavně melodické vokály posazené nad melodické linky v muzice, ale skvěle šlapala i rytmika – prostě velmi příjemné překvapení. (Johan)

Druhé nutné zlo byli THE SQUIRM. Ty jsou u mě ve škatulce, dobrá muzika, ale že bych ji hltal plnými doušky, to opravdu dosud nehrozilo. Nečekal jsem nic světoborného a... chyba lávky. Hned první song mě zaujal a tak to šlo až do konce. Zajímavá kapela, v čele s vytáhlým tahounem Alešem, kytarovým perfekcionistou Karlem Voštou, ženou za basou a dorostencem za bicími, vypadala vizuálně rozháraně, ale že jim to hrálo. Elektronikou prošpikovaná muzika, při níž mi neustále naskakoval song I Feel You od DEPECHE MODE, společně s příjemným vokálem Aleše a chytlavými refrény, mě bavila poslouchat. Součástí vystoupení byl i křest nového CD. Křtiteli se stali Poly, zřejmě těsně před vystoupením k tomuto účelu přemluvený (a evidentně z toho nadšený dvakrát nebyl), a dnes již profesionální křtitel Petr Korál, který přidal i lichotný proslov na účet kapely, nutno podotknout, že pravdivý. Takže abych to shrnul, nutné zlo se proměnilo v příjemný koncert a ve finále jsem rád, že jsem THE SQUIRM mohl na živo vidět. (Coornelus)

A potom už konečně přišel čas, kdy bylo třeba zvýšit hlas. Zjistil jsem, že i když jsem INSANII viděl už nespočetněkrát, neustále mě baví ji poslouchat. Navíc tento koncert byl, jak už bylo z brněnského koncertu jasné a vlastně i dopředu avizované, ve znamení vzpomínání na staré fláky, které už se normálně několik let v repertoáru INSANIE neobjevují. A tak staromilce potěšily klasiky jako Vertigo, Pro rybí oko, Snigger, Máj, Kometa je klíč... a tak dále. Největší zastoupení měla poslední deska Kult hyeny, která je napěchovaná hity, což jde ale tvrdit i o předešlé Rock´n´Freud. Lidmi krásně zaplněné Rock Café, se stalo místem, na které si každý fanoušek INSANIE přišel užít její úžasnou hudbu. Hit střídal hit, lidi zpívali, tancovali a zkrátka atmosféra byla perfektní. Na konci si fans vyřvali přídavek v podobě songu Hell knows who we are a bylo po všem. Hodinu a půl dlouhý koncert pochopitelně nemohl zahrnout veškerou plejádu oblíbených songů, osobně mi chyběly věci z desky Out, ale to je při takovém množství nahraných desek samozřejmé, že někomu některý jeho oblíbený song prostě scházet bude. 25 let na scéně je ukrutné numero, ale kapela jede dál, v plánu je další deska, evidentně ji to baví a baví to i lidi, kteří ale stárnou společně s kapelou, a asi to tak má být. Děkuji INSANII za a krásný večer a vyřvaný hlas, ale nezazpívejte si s Polym (úsměv). (Coornelus)

Já tedy za vyřvaný hlas neděkuji, ráno jsem mluvil jak Kačer Donald. (smích) Ale jinak děkuji a děkuji, za jeden z nej... koncertů poslední doby. A to jej Poly uvedl slovy, že „25 let, to je fakt hnusný, stydíme se za to...“ Za co jako? Za to, že celých těch pětadvacet let nahrávali jedno zajímavé album za druhým? Že jejich hudba je originální, texty inteligentní a samotný Poly nepřehlédnutelnou osobností s pevnými a velmi sympatickými názory? Koncert byl opravdu strhující, jeden nevergreen střídal druhý, pamětníci si lebedili při exkurzích k God Is Insane nebo Virtu-ritual, došlo i na zkameněliny z Crossfade (jak Poly nazval Vertigo), ale převládaly čerstvější hitovky z posledních dvou alb. Evidentně dobře naladěná kapela šlapala jak hodinky, celé jejich vystoupení bylo plné upřímné radosti z hudby a třeba Klímův projev v jediném zbrusu novém kuse Bioprodukt podsvětí byl mile extrémní. „Není důležitý, kolik skladeb jsi složil, ale kolik lidí jsi jimi otrávil“ – další Polyho slova, která se tento večer evidentně minula s cílem – všichni příchozí moc dobře věděli, proč ve všední den do klubu došli – polovina na sobě měla trika s čárovým kódem, většina pak znala texty nazpaměť a s Polym si prozpěvovala (počet fanoušků jsme odhadovali na nějakých sto padesát). Závěr patřil Zimnímu varování a po jediném přídavku (nedivím se, pánové byli propoceni skrz naskrz) jsme spokojeně vykročili do noci. Skončil Večer, kdy Freud zpíval basem, večer, který stál za to. Přeji INSANII, aby ji vydržela chuť a energie a aby nás i v budoucnu zásobovala tak skvělou muzikou. Pánové, díky za všechno! (Johan)

Normal: Coornelus
Kurzíva: Johan

Fotky: Coornelus

Zveřejněno: 29. 11. 2012
Přečteno:
3370 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 12. 2012 14:34 napsal/a DW
Immortal
musíš si koupit speciální muzikantský špunty, ty ti zachovají široký spektrum a sníží hlasitost na přijatelnou úroveň. Dobrý startujou od čtyř kil vejš. Z lékárny za 6,- jen v nejnutnějších, jednorázových případech.
02. 12. 2012 10:10 napsal/a Johan
Špuntíky
Do termínů \"kmitočtové spektrum\" bych se ve zdejších klubových poměrech asi nepouštěl. Jasně, jde mi o omezení hlasitosti, protože někdy to prostě nevydržím a působí mi to bolest. Víš dobře, že třeba na posledním Pekle byl zvuk akorát, špunty jsem nepoužil, teď na Insanii to prostě na mě bylo nahlas, tak jsem je vytáhl.
02. 12. 2012 09:47 napsal/a immortal
Špunty :-)
Hele Johan a spol., jakou zvukovou charakteristiku mají ty špunty. Já je totiž celej život nepoužívám, hluchej dle poslední zdravotní prohlídky na oddělení pracovního lékařství v ČB také nejsem, nepřicházíš tím nejen o hlasitost, ale také zvukové(kmitočtové) spektrum a tím zároveň o detaily z vystoupení učinkujících? Promiň já to musel napsat :-)), mně ta Tvoje šňůrka za krkem vedoucí z uší prostě nedá :-)) .
30. 11. 2012 15:13 napsal/a budlac
->Johan
v tom s tebou taky naprosto souhlasim, běžně špunty používám taky, tentokrát jsem je bohužel zapomněl, proto jsem předkapely poslouchal z povzdálí a čekal co z toho vyleze..no a na insanii špunty nešpunty mě to vtáhlo do předních řad :-) zdar
30. 11. 2012 08:39 napsal/a Johan
-> budlac
Ahoj, díky za pěknej ohlas. Chápu, že se ti něco nelíbilo, nám jo, to je běžný, a když to napíšeš takhle pěkně a slušně, respektuju to. Jen k tomu zvuku - já bych tam bez chráničů sluchu nevydržel, obecně v klubech většinou hudba řve - nasadím špunty a jsem spokojenej.