Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

BEHIND THE CEMETERY WALL, MÖRKHIMMEL, BELLIGERENCE, TROLLECH

Dnes již tradiční akce Peklo nad Otavou se ve Strakonicích dočkala svého pátého pokračování. Pořádající chlapci z DéPéHá Prodakšn dali hlavy dohromady, nechali si i trochu poradit (úsměv), a na světě byla sestava kapel, která ve mně vyvolávala pocit, že by se mohlo jednat o povedený večírek.

Večer otevřela téměř domácí kapela BEHIND THE CEMETERY WALL, kterou jsem do této doby ještě naživo neviděl. Slyšel jsem od nich, jen to co mají na Bandzone profilu a to neznělo špatně. Na Křemelce se, zřejmě nejen pro mé překvapení, představili v pěti, kdy se k trojici  Zbyněk, Karolína, Johnny přidal na kytaru Rámus (Avenger) a na basu Kozel (Kaosquad, Lahar). BTCW mě nezklamali a dá se říct, že i dost bavili. V necelé půlhodince do lidí nasypali svůj rychlý grind namíchaný thrashem, který kupodivu nezněl nijak monotónně a daly se v něm objevit zajímavé momenty. Obzvlášť závěrečná „Thrash Mental  Borders“ byla skvělá. Drobná Karolína vyřvávala do mikrofónu z prostoru pod pódiem, zatímco kluci na pódiu vyváděli. Lepší atmosféře by prospělo pár pařících mosherů, ale vzhledem k faktu, že se jednalo o první vystupující kapelu, se nedal očekávat v tomto směru žádný zázrak. Na závěr jen dodám, že BEHIND THE CEMETERY WALL se chystají vydat split LP se spřízněnými KAOSQUAD, songy pro tento účel jsou už nahrané, jen s nimi ven. Během čtrnácti dnů jsem měl možnost vidět obě kapely a mohu potvrdit, že jsou ve formě, a tak mi nezbývá, než se na desku těšit.

Na MÖRKHIMMEL jsem se těšil z celé sestavy tohoto pekelného večera nejvíc. Proč? Protože jejich poslední LP „Zloskřivec“ mě totálně pohltilo a stejně jako u předcházejících BEHIND THE CEMETARY WALL jsem tuhle partu ještě naživo neviděl. Kapela mě na desce uhranula svou temnou aurou, kombinující severský black a death metal s hardcoreovým odérem, který se nad kapelou vznáší a dodává jí kouzlo osobitosti. Osobně neznám v Čechách podobně hrající kapelu. Vzhledem k sestavě, jaká se podílela na „Zloskřivci“, je pochopitelné, že se až na jednu výjimku hrálo pouze z něj. Koncert MÖRKHIMMEL jsem si užil a bylo jedno zda hráli pomalejší věci, nebo ty rychlejší. Stejně jako z desky mě bavilo vše, navíc naživo přibyla vizuální stránka věci. V tomto směru hrál prim zpěvák Slávek, který svým projevem, pohyby a upřeným pohledem do dáli strhával na sebe veškerou pozornost, zatímco zbytek osazenstva se víceméně soustředil na své nástroje. Kapele se dostalo odpovídající odezvy a půlhodinka výživného koncertu utekla jak voda. Za sebe  jsem byl ze setu MÖRKHIMMEL nadšen.
 
Podle zvýšené koncentrace bílé obuvi na pódiu se dalo snadno poznat, že jako další se ke slovu derou pražští BELLIGERENCE. Měl jsem možnost vidět už dostatek jejich vystoupení a snad ani jednou mě nezklamali. Ani tentokráte to nebylo jinak. Naopak. Každým dalším koncíkem se mi zdají sehranější a jistější. Jejich verze death metalu, který je naroubován dalšími extrémními přísadami, obsahuje dostatečné množství nápadů, baví a funguje spolehlivě. Do světa už se konečně chystá novinka "Heartfelt", takže vcelku logicky dostaly tento večer přednost především věci z ní, ale došlo i na letitý debut "Out:Red". A po poslechu nových kousků nezbývá, než se těšit na vydání. Belligerence hudebně pokračují v započatém, ale zdokonalují se a nebojí se poohlédnout i jiným směrem. Takže tento večer opět spokojenost. Hudebně v pořádku, živá prezentace rovněž.

Při posledních TROLLECH se konečně pod pódiem vytvořil adekvátní kotel, ve kterém se vyblbli jak mladší ročníky, tak i partička veteránů (úsměv). Kdy jindy by už ale mělo být pod pódiem živo než při TROLLECH. Za ta léta na scéně si kapela drží svůj vysoký standard, má na kontě nespočet hitů, a tak bylo z čeho vybírat. Čerstvě vydanou desku „Vnitřní tma“, reprezentovala titulní věc a určitě zazněla „Zabíjím s jiskrou v očích“. Refrén „V rachotu hromů“ jsme si v kotli zařvali společně s kapelou, a také to bylo ráno znát na hlasivkách... Johane musíš víc trénovat ty black metalové vokály (úsměv)! Kapela šlapala bez problémů a očividně to kluky bavilo, stejně jako nás a tak ani není divu, že si fans vyřvali přídavek, kterým se stal „Poustevník“.

Kromě prvního Pekla jsem dosud nevynechal žádné další jeho pokračování, a i když v minulosti byly na každém z nich k vidění kvalitní kapely, páté pokračování mě bavilo ze všech nejvíc. Nebylo to pouze sestavou kapel, která se sešla, ale celkovou přátelskou atmosférou, která v klubu panovala. Jelikož ale není vše jen krásné, a i přes slušně zaplněný klub byla akce, jak to teď poslední dobou bývá, ztrátová. A tak se na jaře, kdy se chystá další Peklo s podtitulem 6,66, bude lámat chleba.


Normal: Coornelus
Kurzíva: Goro

Fotky: Coornelus
Kompletní galerie je zde:
http://www.photomusic.cz/report/1065-peklo-nad-otavou-5.html

Zveřejněno: 22. 11. 2012
Přečteno:
3368 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 11. 2012 08:26 napsal/a immortal
Díky...
Díky za report, díky všem kapelám, Romanovi z klubu a všem co dorazili podpořit akci.