Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

Perversity mají nového bubeníka, skládají songy na nové album, pořádají UG Ecstasy fest. O tom všem jsme hovořili s kytaristou Dodim. Zmínil se i o současné situaci na slovenské undergroundové scéně.

HELLo Perversity! Nedávno jste oslavili 17 let existence. Brzy budete plnoletí. Takhle dlouho spolu nevydrží některá manželství. Máš nějaký recept na dlouhověkost death  metalové kapely (smích)?

Ahoj pane. Dík moc za kompliment. V podstate to všetko išlo nejako samo. Som ale veľmi šťastný, že sme ustáli aj tie zlé časy a hlavne časté personálne problémy. V mojej povahe je niečo, čo mi zabraňuje prestať s hraním. Kapelu a celý underground mám proste v srdci.  A hlavne sa nevzdávam. To je ten hlavný recept alebo dôvod, prečo sme stále tu.

Letos jste vyměnili bubeníka. Představ ho prosím, čtenářům. Kde dříve hrál? Už máte secvičené staré songy na koncerty? Jak zapadl do kapely?

Nový bicmen je Peter Jakubík alias Necrocyklo. Je s nami od leta tohto roku. Peter prešiel kapelkami ako Demonoid Virtue, Khadaver, Symetria a hlavne asi 2 roky ako koncertný člen Wayd. Bol dlhšie v zahraničí a tak nejako to osud chcel, že keď sa natrvalo vrátil domov, tak sme začali zháňať nového mlátiča. Momentálne máme spravené 4 úplne nové songy a 3 starinky. Nacvičujeme poctivo program a na budúcu jar to koncertovo rozbehneme. Musím povedať, že zapadol ku nám perfektne. Vlastne sme sa dobre poznali a náš basák Sly s ním hrával v Symetrii. Jeho štýl hrania je svojský, presný a brutálny. Nové Perversity bude proste mazec a už sa neviem dočkať, keď predstavíme nové veci. Som rád, že aj staršie songy dostávajú novú energiu.

V minulosti jste měnili poměrně často sestavu. Kdo je dneska vlastně součástí Perversity? Mám v tom už trošku guláš, tak nám to prosím uveď na pravou míru.
 
Čiže ja Dodi, gitara /1995-, Juraj, spev /2003-, Sly, basa /2007-, Elvis, gitara /2009- a Peter, bicie /2012-.

Nejdéle hrajícím kapely členem je Dodi (kytara, zpěv). Má kolem sebe o generaci mladší muzikanty. Jak spolu vycházíte? Mladší chtějí po koncertě třeba ještě kalit a on by šel radši spát (smích).

Toto musím dať na správnu mieru. Všetci máme už po 30. Hehe. Presnejšie po 34, len Peter má 30. Čiže vyrastení muži a nie žiadni mlaďasi. Hehe. Mám niekedy pocit, že mi viac vydržíme ako tá mladá generácia. V kapelke sme dobrá partia. Dôležité je ísť aj po skúške na pivo a pokecať aj o súkromnom živote. Ja chlapcov beriem ako druhú rodinu.

Loni jste vydali album Ablaze u českých Lavadome. Jak jste po roce spokojeni s prodejem, recenzemi? Jaké jste zaznamenali ohlasy?

Promotion určite najlepšie aké sme kedy mali. Množstvo recenziíí a newsiek na UG portáloch po celom svete. Absolútna spokojnosť. Vonku je 1300 kusov CDs. Viem, že veľa vecí išlo na výmeny a pomaličky je náklad preč. Odkedy vydal Lavadome amerických Chaos Inception, tak sa to rozbehlo na väčšie obrátky. A ohlasy? Ablaze je temný old school death metal a tento štýl musí fanúšik proste milovať. Viaceré ohlasy boli povzbudzujúce a veľmi pozitívne. Trocha ma mrzí, že doma na Slovensku až na pár výnimiek sme nemali od novinárov väčšiu podporu. Najviac ma bolelo, keď nám vyčítali, že sa nemôžme porovnávať so zahraničnými bandami. A  paradoxne v tom istom čase napríklad v Maďarsku vyšla recenzia, kde sme dostali 9 bodov z 10. Viem, že všetky recenzie sú len subjektívne nazory daného recenzistu, ale niekedy za tým vidím aj niečo nepekné. Závisť alebo takú odpornú vlastnosť. Alebo poznám sa aj osobne s viacerými redaktormi, ale neviem prečo Perversity trocha obchádzajú. Sme na scéne 17 rokov, tak si zaslúžime rešpekt. Nebudem sa nikomu vnucovať. Kto ma pozná, tak vie, že som priateľská povaha. A milujem death metal. Trocha som odbočil. Hehe. Keď to teda zhrniem, pôjdeme ako kapela ďalej, ale potešila by ma väčšia podpora a uznanie na domácej scéne.

Zvuk vašeho posledního alba je opravdu zabijácký. Nahrávali jste v Košicích v Klakson studiu u Romana Šoltyse. Měli jste dopředu jasnou představu o tom, jak chcete znít? Nebo jste vše řešili až na místě?

Zvuk sa vydaril. Aj keď dnes by som viacero vecí upravil. Roman odviedol výbornú prácu. Je to vyníkajúci maník, čo môže nahrávať všetko od Imt Smile až po Thorwald. Presne sme vedeli, že to bude dobrá voľba. Znova pôjdeme do Klaksonu. A teraz oveľa múdrejší a viac pripravení. Pevne verím, že na jar 2013 pôjdeme točiť nové veci.

Obal Ablaze byl vytvořen ve studiu Digital Wortex. Kdo se skrývá za touto značkou a kdo vytvořil tento krásně morbidní cover?

Vďaka za to, že si si všimol tento umelecký výtvor. Absolútne temný cover, ktorý albumu dodal ten správny chlad. Pod značkou DW je bradatý a vlasatý Pítr Handzuš. Je to brat nášho speváka. Majú to v rodine. Juraj robí šialené texty a Pítr obaly kapelám. Naposledy myslím spravil cover pre nemeckých Purgatory, čo sú u Nuclear Blast. Aj tretí brat Hanz robí covery pod značkou Dis-Art. Proste taká klasická rodinka metalových umelcov. Hehehe.

Za těch 17 let existence jste vydali pouze čtyři alba. Některé kapely vydávají alba pravidelně po dvou letech. Nebyl čas, peníze nebo nápady?

Debut In The Garment nám vyšiel v roku 2003. Keď to dobre počítam, tak za 9 rokov máme 4 albumy. To je viac ako OK. Predtým sme mali kazetové démače a nehrnuli sa na prvé CD. Bola iná doba a všetko fungovalo inak. Nostalgicky spomínam na tie krásne staré časy. Určite ale tie personálne rošády neprospievali pri tvorení nových nápadov.

Přijde mi, jakoby kapela mezi alby Worlds Like Poison (2004) a Beyond the Reach of Heaven (2008) spala. Nikde (nebo aspoň tady v Čechách) o vás nebylo moc slyšet. Měli jste útlum nebo jste upadli do zimního spánku (smích)?

V roku 2004 po vydani Words Like mi odišli 2 členovia - gitarista a bubeník. Riadna stopka to ti poviem. Nová zostava sa musela dlhšie zohrávať, ale na jeseň 2004 sme už boli na pódiach. A to hneď ako support pred Suffo! Hehe. Niektoré akcie ešte spieval pôvodný spevák Martin, ale Juraj už preberal kormidlo frontmana. Rok 2005 tam sme hľadali a menili druhého gitaristu. V 2006 sme spravili CDr Demos And Rarities Collection, kde sú remastrované demáče a pár bonusov. Niekedy ma fakt prekvapí, že príde objednávka práve len na toto CD. Čiže boli sme aktívni, koncertovali sme a usporiadali aj pár fesťákov. Na jar 2007 sme nahrávali album Beyond The Reach. Za celú našu históriu nebolo obdobie, že by sme  nefungovali. Možno niekedy cez leto sme si dali 3 - 4 týždovú pauzu a išli na dovolenky.

Ptal jsem se kapely Infer i Brute, zeptám se tedy i vás. Jaký je stav na slovenské metalové scéně? Když to porovnáš se situací před těmi 17 lety, změnilo se toho hodně?

No zmenilo sa toho samozrejme strašne veľa. Veľa kapiel je pochovaných a už sú len spomienky a kultové albumy. Konkrétne u nás na východe bola silná  scéna v Humennom a dnes je tam úplne mŕtvo. Tešia ma bandy ako Obliterate, Phantasma a donedávna aj Nomenmortis, ktorí sú stále aktívni. Košická scéna je dobrá stále. Koncerty v Colloseu sú ako pokračovania legendárnych koncertov v Barci a Myslave. Stano z Erytrosy hraje v Killchain a jeho osoba je poriadny pamätník. U nás v Prešove sa toho veľa nezmenilo. Sme tu my, Frown a Saprophyte. Bohužiaľ Wayd je u ľadu, lebo chlapci žijú a pracujú v zahraničí. Bolo tu viacero nových kapiel, ale nevydržali. Spomeniem Khadaver a Deformáciu, ktorí sú na scéne už dlhšie a napredujú. V otázke si spomenul Brute a Infer. Práve tieto bandy sú nám najbližšie ako hudobne tak aj kamarátsky. Už teraz sa teším na spoločné koncerty a afterparty. Ech...

Vystupovali jste se spoustou známých a slavných deathových smeček. Vzpomínáš na některé vystoupení obzvlášť rád? Co třeba rok 2006 a vystoupení se Suffocation a Vital Remains, vzpomeneš si?
 
27.11.2004 Suffo v Nitre a 29.10.2005 Vital Remains v Žiline. Ale musel som pozrieť do archívu. Hehe. Samozrejme si to dobre pamätám, ako mi napríklad po pleci potľapkal Derek Boyer a povedal: Very good man! Fotenie zo Suzukym či chlastačka pri bare vo Svidníku s Decapitated. Teraz som si spomenul na 2 koncerty s Dementor a Erytrosy, kde sme spali spoločne na hoteli. Neskutočný metal tam bol! Koncerty v Prahe a Novom Jičíne boli tiež moc dobé výlety. Zdravím Legion a Be Fading Fast. Všetko sú to pekné spomienky. Veľmi dobre spomínam na náš koncert u nás doma pri príležitosti 15 výročia. Mali sme 160 platiacich a predali kopu merch. Vtedy som bol dojatý. Ale už vám neprezradím, čo sa dialo následne na jednej chate. Hehehe.

Celosvětově dochází k návratu vinylů. Nechystáte vaše desky na gramodeskách?
 
Honza s Lavadome spomínal, že keď sa minú CD Ablaze, tak niečo vymyslí. Pevne verím, že raz budem nejakú LP Perversity držať v rukách.

Pořádáte v Prešově UG Ecstasy fest. Hrají tam převážně samé undergroundové spolky. Co návštěvnost? Vyplatí se dneska vůbec finančně takové akce na Slovensku pořádat?

Hmm. Nič moc, ale keď dobre poskladáš kapelky, tak je to fajn. Nikdy sme veľa neprerobili. Ale vidím to tak na jednu akciu do roka, čo budeme robiť my. Naposledy robil náš Elvis akciu v Sabinove. Openfest, super počasie, Craniotomy-Killchain-Obliterate, pivo, guľaš a dobrá nálada. Ale prišlo asi 50 duší a to je des. Ale mal nejakých sponzorov, tak sa dalo. Niekedy stačí, že ide v TV nejaký futbal a máš po akcii.

Určitě sleduješ českou a slovenskou scénu. Jsou nějaké kapely, které tě poslední dobou zaujaly a vydaly desky, které sis koupil?

Brute, Heaving Earth. Plánujem si kúpiť Suburban Terrorist a objavil som práve pred pár dňami vašich Dying Passion. Super kapelka!!! Normálne sa hanbím, že som ich nepoznal. Výborná vec, umelci a profesionáli. Na Brutal Assaulte mi spadla sánka z Cult Of Fire. Chcel by som si s nimi zahrať. Mám doma veľkú zbierku originálov z domácej scény. Ešte mi napadlo, že si ju doplním o Destroying Divinity a posledný Hypnos.

Hrajete brutal death metal. Kde vůbec berete inspiraci k textům? Koukáte na horrory nebo si stahujete z internetu záznamy z pitev (smích)?

Hlavný textár je Juraj, ale semtam niečo spácham aj ja. Naš smer je temnota ľudskej mysle a peklo ako na zemi tak aj v duchovnom svete. Juraj čerpá z histórie a kníh. Ja hlavne z vlastnej fantázie. S textami nemáme problém. Ide nám to ľahko aj pre tento šialený svet, čo je okolo nás.

Četl jsem na vašich stránkách, že již skládáte písně na nové album. V jakém stavu je nahrávání? Chodí s nápady všichni členové nebo je někdo mozkem kapely a ostatní jen nahrají svoje nástroje?

Ako som spomínal, máme 4 nové skladby a tie pôjdeme na jar 2013 nahrať. Hlavné nápady nosím ja, ale chlapci mi postupne dotvárajú a obohacujú moju predstavu. Štruktúra skladby vzniká postupne a je spoločným dielom.

Co plánují Perversity v nejbližší době? Zavítáte na nějaké koncerty i k nám do Čech?

Do Čiech sa samozrejme chystáme. Týmto zdravím Žlabu z Brutally Deceased. Hehe. Pevne verím, že na jar 2013 sa to s akciami rozbehne. Bolo pár akcií, keď sme u vás hrali a návštevnosť bola veľmi slabučká. Až som bol sklamaný, že sme sa tak ďaleko trepali a organizácia bola dosť slabá. Ale potom ma to prešlo, keď som stretol perfektných ľudí, vychutnal si české pivko a zažil s kapelou pekné komediálne zážitky. Pre nás je ale teraz najdôležitejšie poctivo skúšať a ešte viac sa zohrať s novým bubeníkom. Mám neskutočnú chuť a energiu a najradšej by som hral aj každý druhý deň. V šuflíku mám kopec nových rífov a nápadov a niekekedy ani nechápem, kde sa to berie. Hehe. Práve Peter a jeho štýl hrania na bicie ma nejako nakopli.

Děkuji za rozhovor. Přeji hodně inspirace k novým songům a co nejvíce šílených fanoušků.

Aj my ďakujeme za priestor a podporu. Špeciálne pozdravujem všetkých fans v Českej republike. Ak si nájdete čas, tak navštívte web www.lavadome.org alebo www.perversityband.com.
Stay brutal!!!

RECENZE

http://www.perversityband.com/

http://www.facebook.com/perversityband

http://store.lavadome.org/product_info.php?cPath=26&products_id=256

 


Zveřejněno: 16. 12. 2012
Přečteno:
3844 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář