Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

TARJA – Act I CD 2012, earMUSIC

Tim "Ripper" nenahradí Roba a Blazeovi jsou boty po Bruceovi příliš malé. Promiň Ronnie, ale princem temnot může být jen jeden, ač skutečným Zpěvákem jsi byl ty. Anette - ta ať se jde předvádět do Ein Kessel Buntes... (eh, Floor Jansen?)... a obsazovat trůn po Freddiem? Zbláznili jste se?!

V(d)ěčná témata plamenných válek na síti.

Pravdou však zůstává, že po odtržení od sestavy, která je vynesla na výslunní (přičemž tím hnacím motorem byli často právě oni), se mnozí zpěváci na sólové dráze jen málokdy setkali se stejnou mírou odezvy, na jakou byli zvyklí v letech svého kariérního zenitu. Jsou i tací, kteří své hudební působení, postavené jen na svém jméně, zkrátka neustáli - a po počáteční euforii ze strany fanoušků, dožadujících se osvědčených hitů z předešlých působišť, se s tichostí klidili ze scény. Ledová královna se ocitla po svém neslavném vyhazovu od domovských Nightwish pod detailním drobnohledem - a debut, který vypustila takřka dva roky po událostech v Hartwall aréně, byl kritikou rozpitván do posledního kousíčku. Pakliže první deska "My Winter Storm" byla jen jakýmsi slepencem přinejlepším průměrného materiálu, druhotina "What Lies Beneath", která vyšla roku 2010, poukázala na Tarjin potenciál. Zkrátka - v začátcích zpěvaččina osamoceného kralování pódiu byl fanoušek přitáhnut zvědavostí, kterak paní Turunen ono kráčení o samotě ustojí. O pár let později byla hlavním lákadlem poměrně vyzrálá tvorba, skrze kterou vyslala, spolu se vstřícným přístupem k fanouškům (bývá pravidlem, že téměř po každém vystoupení si zpěvačka i kapela najdou hodinku dvě pro klábosení a focení se svými věrnými) pomyslný vzkaz do tábora svých bývalých souputníků, jakže si ta nepřístupná, chladná diva vede nyní.

Portfolio každého řádného umělce by mělo obsahovat alespoň jednu nahrávku, protože výkon ve studiu a na pódiu, to jsou nebe a dudy. V dnešní době sice prochází skrz nesčetné "vylepšovací" obvody i záznamy z koncertů, ale znáte to - když nejsou silné základy, dům dlouho nevydrží. Ochutnávku nám Tarja Turunen dodala hned zkraje své kariéry, kdy natočila a k šíření volně poskytla videozáznam, známý jako "Live In Kuusankoski 2007"; tehdy svůj setlist postavila z veliké části na osvědčených kouscích ze své minulosti. Už na tomto záznamu je patrný záblesk toho, co je dodnes velikým lákadlem oněch davů, pravidelně korzujících pod pódiem. Dokonce si troufám tvrdit, že nebýt diametrálně odlišného koncertního provedení a emocionálního náboje, tápala by po nemastném neslaném "My Winter Storm" Tarja ve své zimní bouří dodnes.

O pět let později, v operním hledišti namísto hokejového svatostánku a na druhé straně Zeměkoule - v argentinském Rosariu - nahrává Tarja v průběhu dvou večerů své první (oficiální) koncertní album. A samozřejmě také video, to se rozumí samo sebou, vždyť právě tato zpěvačka proslula i tím, že během show stíhá vyměnit několik kostýmů. Aby nedošlo k omylu, posuzuji samotné živé album, nikoliv videozáznam; ten obsahuje kompletní setlist obou show, zatímco živák je prokrácen např. o akustický set, španělsky zpívanou "Montañas de Silencio", nebo docela pěkný instrumentální jam na téma "Little Lies". Už jsem zmínil výše, že Tarjina síla tkví právě v živých vystoupeních; "Act I" lze proto brát jako takové netradiční best of, na kterém si vychutnáte každou píseň, v podobě, kdy dosahuje vrcholu svého potenciálu. Přes úvodní "Anteroom of Death", ve které si diva bere na paškál teatrální tvář rockové hudby (s hostujícími Van Canto, puštěnými "ze skříňky") se posluchač prokouše k prvnímu výraznějšímu počinu; tím je "Dark Star" s hypnotizujícím cellovým riffem a hlavně oproti studiovce s mnohem procítěnějším zpěvem - podobně je na tom cover od Whitesnake, "Still of the Night". Tarjina sestava má za sebou léta tvrdého soustružení hudebního umu na koncertním pódiu i ve studiu, proto asi málokoho překvapí vynikající úroveň instrumentální složky. Příkladem za všechny budiž osobitá interpretace především kytarového sóla ve "Falling Awake" (na albu v režii Joea Satrianiho). Na prvním disku najde posluchač i dvě novinky, baladickou "Into the Sun" a "Never Enough" s (textově) retrospektivním nádechem. Bohužel ale musím konstatovat, že nejde o nic, co by člověka donutilo k opakovanému protáčení do zblbnutí. "Staré, dobré časy" se samozřejmě nevyhnuly ani tomuto záznamu, Tarja na to však šla chytře od lesa. Jedinou opravdu původní nahrávkou od Nightwish je proto profláknutá "Nemo", těch několik ostatních skladeb bylo jejími někdejšími chlebodárci jen vypůjčeno a zprofanováno.

Přiznám - Tarjině zpěvu jsem jistou dobu nemohl přijít na jméno; vadilo mi její nadužívání vibrata a vůbec preference techniky nad pocity. Možná i proto jsem k tomuto dvojalbu přistupoval s notnou dávkou skepse; vlastně dost možná i proto mě nahrávka příjemně překvapila svou mnohoúrovňovou variabilitou. Jediným černým puntíkem tak pro mě zůstává onen zvláštní poprockový průřez osmdesátkovými hity, který v tracklistu působí tak trošku jako pěst na oko.

Sestava:

  • Zpěv, piano - Tarja Turunen
  • Kytara - Alex Scholpp
  • Kytara - Julián Barett
  • Violoncello - Max Lilja
  • Klávesy - Christian Kretschmar
  • Baskytara - Doug Wimbish
  • Baskytara - Kevin Chown
  • Bicí - Mike Terrana

Seznam skladeb:

Disk 1

  1. Anteroom of Death
  2. My Little Phoenix
  3. Dark Star
  4. Naiad
  5. Falling Awake
  6. I Walk Alone
  7. Little Lies
  8. Into the Sun
  9. Nemo
  10. Never Enough
  11. Still of the Night (Whitesnake cover)
  12. In for a Kill

Disk 2

  1. Boy and the Ghost
  2. Lost Northern Star
  3. Ciarán's Well
  4. Tired of Being Alone
  5. Where Were You Last Night / Heaven Is a Place On Earth / Livin' On A Prayer (cover medley)
  6. Underneath
  7. Oasis / The Archive of Lost Dreams
  8. Crimson Deep
  9. The Phantom of the Opera (Andrew Lloyd Webber cover)
  10. Die Alive
  11. Until My Last Breath
  12. Over the Hills and Far Away (Gary Moore cover)

Čas:  01:01:42 + 01:02:06

Oficiální stránky

Vydavatel

Zveřejněno: 15. 11. 2012
Přečteno:
3995 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Tomáš | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář