Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Chaos Inception letos vydali vynikající album. S kytaristou Mattem jsme probrali jeho nahrávání, zeptali jsme se na undergroundovou scénu v USA a na spoustu dalších otázek.

Zdravím Chaos Inception! Představ prosím českým posluchačům vaši kapelu. Když se tě někdo zeptá, kdo jsou Chaos Inception, co odpovíš?

Taky zdravím. Díky za zájem o kapelu. Chaos Inception je deathmetalová skupina s mystickými a hororovými tématy, které hudebně vyvažuje brutalita, rychlost a temnota.

Vaše poslední album The Abrogation se mi líbilo od prvního poslechu. Již uplynula nějaká doba od jeho vydání. Jaké máte ohlasy, recenze? U nás v Čechách jsem jich pár četl a všechny byly velice kladně (včetně té mé(smích))

Recenze na poslední album byly všechny dobré nebo lepší než obvykle. Menšina říká, že jenom kopírujeme, zatímco většina chápe to, že pracujeme v rámci žánru, zkoumáme nové cesty, ale jsme proti přijímání hloupých vlivů.

Album jste vydali u české firmy Lavadome. Jak jste se k tomuto vydavatelství vůbec dostali? Přece jenom je to poměrně neobvyklé, když kapela z USA vydává album u české firmy. Kolik kusů cd bylo vylisováno? 

Společnost Lavadome byla první z mála, která slyšela první album. Její majitel Jan Fastner silně podporoval kapelu od začátku. Bylo pro nás přirozené vydat album u společnosti, která rozumí muzice, než vydat album u firmy, která by nás zkoušela změnit nebo zaprodat. První série cdček byla limitovaná se zřetelem na uvedení vinylu na trh.

Skládali jste muziku na poslední album jako kapela společně nebo je někdo výhradním skladatelem? Podílí se i ostatní členové na procesu skládání?

Jsem výhradním skladatelem, ale pokaždé se snažím získat nápady na písně od ostatních členů kapely. Basák Cam taky píše svoje songy. Všichni členové byli v minulosti v jiných skupinách a jsou schopní psát, a všichni hrajeme na kytaru. Nicméně zvuk Chaos Inception je většinou udáván mým stylem psaní a usilujeme o to, mít jednotný a jedinečný zvuk

Album má vynikající zvuk z Mana studios. Kdo vám album mixoval? Mluvili jste do konečné úpravy zvuku nebo jste vše nechali na zvukaři a nahrávacím studiu?

Album jsme mixovali ve studiích Stargate v Huntsvillu s Lancem Wrightem, zatraceně dobrým metalovým bubeníkem a vůbec skvělým chlapem. Mana studio provedlo pouze mastering. Definitivně vylepšili zvuk, ale Rutan sám snad album nikdy neslyšel. Alespoň v Mana studiu nám řekli, že Rutan „mastruje“ jenom ta alba, která sám mixuje a natáčí.

Jak dlouho vznikaly písně na album The Abrogation? Máte dopředu nějaké nápady nebo tvoříte až přímo ve studiu?

Trvalo to víc než dlouho. Doufám, že příští album bude vznikat trochu rychleji. Ale všechny songy jsme měli napsaný ještě předtím, než jsme šli do studia a demo jsme dokončili alespoň devět měsíců před začátkem nahrávání. Někdy ti něco přijde do cesty, ale my bojujeme až do konce a pracujeme, dokud album nevydáme. Je to stálý zápas pro undergroundové kapely a stejně tak ziny, jak asi dobře víš!

Autorem obalu je Paolo Girardi. Krásně doplňuje muziku. Pracoval autor na základě poslechu cd? Poslouchá Paolo muziku Chaos Inception?

Poslouchal nějaké demoverze, než vytvořil obal a taky jsme mu dali několik neurčitých nápadů. Myslím, že obal dopadl skvěle a  nám se dostalo hodně pozornosti na základě jeho umělecké práce. Je fanoušek death metalu. Pravděpodobně má před sebou dobrou kariéru, jako tvůrce obalů metalových desek.

V death metalu nebývá moc rozumět textům. Chcete jimi předat nějaké poselství nebo jsou jen doplňkem muziky? Kde jste brali nápady a inspiraci k textům?

Moje nápady vycházejí z nočních můr, hororových  fikcí a skutečných hororů. Lyriku o Ancient Ones nebo Pazuzu vidím jako fikci. Ať se na chvilku stanou všichni dospělými a souhlasí s tím, že Himwawa neexistuje a že mu prosebníci nedají bohatství tohoto světa. Každopádně, tradičně se takový typ lyriky k muzice hodí, a my jsme rádi tradiční.

Podle mých informací zpívá pouze Chris jenom v Chaos Inception. Ostatní hrajete i v jiných kapelách. Jak se vám vůbec daří všechny aktivity skloubit dohromady? Když máte například domluveny koncerty dvou kapel v jednom termínu, jaká kapela dostane přednost?

V minulosti jsme měli všichni i jiné kapely, ale teď jsem v jiné skupině jenom já a to v Monstrosity. Monstrosity mají přednost, protože jejich show jsou líp plánované a obvykle větší.. Chaos Inception tolik nekoncertují, takže nám to vychází dobře. Je pro mě těžké udržovat směr v obou kapelách, protože technické požadavky jsou trochu odlišné.

Death metal nikdy nebyl prostředkem pro získání velkého množství peněz.  Kolik chodí u vás v USA na koncerty lidí? U nás je to někdy velice špatné. Lidé radši sedí doma a surfují na internetu, než aby přišli podpořit oblíbenou kapelu.

Je to přesně tak, jak říkáš. Dobrá zpráva je, že Huntsville se zlepšuje, pokud se týče koncertů. Začínáme jako předkapela s Cannibal Corpse, Misery Index a Hour of Penance 16. listopadu. V minulosti bys musel jet 3 hodiny do Atlanty nebo Nashvillu na takovouhle akci. Chaos Inception většinou můžou čekat tak 40 lidí na koncertě. Pokud jsme hlavní hvězdou, je pro nás nemožné dělat víc koncertů, které vyžadují cestování.

Kolik času trávíte ve zkušebně? Scházíte se pravidelně nebo jen při zkoušení nového materiálu? Žijete všichni v jednom městě?

Všichni bydlíme na různých místech, ale pronajímáme si zkušebnu, kde se setkáváme jednou nebo dvakrát týdně. Obvykle se sejdeme, dáme si pivo a jen jamujeme naše písně plus cover verze od Iron Maiden nebo Megadeth, stejně jako jazzové improvizace. Někteří lidé zírají, co všechno děláme ve zkušebně. Ale když máme vážný důvod, jako třeba nové album nebo přípravu na nějaký koncert, bereme to víc vážně. Nechceme si komplikovat život špatným výkonem.

Když tvoříte materiál na novou desku, využíváte k posílání nápadů internet? Nebo vše řešíte pouze osobně ve zkušebně?

S Monstrosity si nápady posíláme přes internet, protože jsou na Floridě a to je 11 hodin cesty. S Chaos Inception si natáčím dema doma a přinesu je pak klukům do zkušebny.

Kvůli častému stahování mp3 z internetu musí kapely více koncertovat, protože prodej cd stagnuje. Jaký máš názor na stahování muziky? Myslíš, že klasické cd bude časem jen sběratelským kouskem nebo úplně zanikne? Kupuješ muziku na cd?

Cdčka mám rád. Kupuju je a sbírám. Když někdy něco stáhnu z I-tunes, cítím se ošizený. Nemám nic, co by stálo za to, kromě vyslechnutého songu a ten si můžu poslechnout na youtube. Podporuji každého, kdo si rád koupí cdčko nebo vinyl, tím přece podporuje kapely.

Dnes dochází k návratu vinylu. Uvažujete o vydání alba The Abrogation na vinylu?

Už se na tom pracuje! Nemůžu prozradit víc, ale děláme na tom.

Nechystáte v brzké době nějaké koncerty v Evropě? Nebo dokonce v České republice?

Zatím nic neplánujeme, nicméně jakmile bude nějaká příležitost, rádi tam budeme hrát. Hrál jsem s Monstrosity na Brutal Assaultu před 2 lety a rád bych tam hrál i s Chaos Inception. Byl to skvělý festival. Po našem vystoupení jsem měl spoustu stravenek na jídlo a pití a z noci si nic nepamatuju (smích). Já a Mike z Monstrosity jsme zkoušeli spát v dodávce na zpáteční cestě na letiště v Mnichově. Bylo to celkem těžký a po tomto utrpení následovalo 6 hodin čekání na letišti a 10 hodinový let  a pak ještě dva lety do Huntsvillu. Celou dobu jsem byl úplně v delíriu (smích).

Co posloucháte v Chaos Inception za muziku? Oslovilo tě za poslední rok nějaké death metalové album?

Kupuju a obchoduju s použitými cdčky, takže „nové“ cd je pro mě většinou několik let staré. Pokud se jedná o kapelu jako Iron Maiden nebo Morbid Angel, chci mít nové album v den vydání. Poslouchám hrubě znějící metal – old death metal nebo black/death metal. Držím se dál od technických metalových skupin a nemám rád moderní zvuk. Nemám rád diletanské kapely jako nové Opeth, Ihsahn nebo Gojira. Jsem fanda Motorhead a Beherit. Někdy si koupím death metalové cdčko na základě recenze a většinou jsem zklamaný. Ale občas se tam kvalitní věc najde, takže budu v hledání pokračovat.

Živíte se pouze muzikou nebo máte nějaká civilní povolání? Jaká?

Máme civilní zaměstnání, abychom mohli být v kapele. Já jsem vždycky díky muzice s penězi ve ztrátě. To je to, co mi přijde zábavné, na něčem jako je film „Anvil“ (film o stejnojmenné kanadské heavymetalové kapele - pozn. autora). Tihle chlapi jsou ohromní ve srovnání s undergroundovou death metalovou kapelou. žijí svůj sen a dělají o tom film, pokud bys chtěl příběh o lidech, kteří jsou věrni muzice bez ohledu na všechno. Taky je zábavné poslouchat o kapelách jako Black Sabbath, o tom, jak je společnost ošidila. Chvástají se šňupáním kokainu, ničením hotelových pokojů a aut, léty strávenými v luxusních nahrávacích studiích a pak obviňují společnost, že nemají peníze na důchody? Mám rád Sabbathy a Anvil, nezlobte se ale na mě, tohle je dost stupidní.

Znáš nějakou kapelu z České republiky? Jsme přece jenom malá země uprostřed Evropy. Sledujete evropskou metalovou scénu?

Bohužel moc neznám českou hudební scénu. Nicméně jedním z mých favoritů jsou Master´s Hammer. Vzpomínám si, že jsem měl „JL America compilation“ a byli na ní zdaleka tou nejzajímavější kapelou. Mám všechny jejich alba!

Máte již nějaké nápady, skladby  na nové album?

Počítal jsem riffy a mám jich připraveno přes 100 na nové album! Často je opakujeme a ty špatné vytřídíme, takže budeme mít dost riffů na 10 songů a budeme připraveni na natáčení nového alba.

Co chystá Chaos Inception v nejbližších měsících?

Koncertujeme s Cannibal Corpse a taky budeme hrát v Tampě s Perdition Temple. Kromě toho budou nějaké místní koncerty a začneme dělat na albu číslo 3.

Na závěr klasická otázka. Chtěl by jsi něco vzkázat fanouškům, posluchačům?

Pro fanoušky – díky všem za podporu, ať už za koupi CD, za pozitivní komentář o nás nebo za žádost o rozhovor. Znamená to pro nás hodně a vrátíme vám to natočením nové muziky, která rozerve vaše duše!

Děkuji za rozhovor. Přeji spoustu nových skalních fanoušků a tuny prodaných cdček.

Přeložila Susan.

http://www.facebook.com/ChaosInception
http://chaosinception.bandcamp.com/
http://store.lavadome.org/product_info.php?cPath=26&products_id=293

RECENZE


Zveřejněno: 18. 11. 2012
Přečteno:
3672 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář