Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

GORMENGHAST – Resist or Serve, CD 2012, Stygian Crypt Productions

Utíkejte a schovejte se! Bude to velké, silné a nic nezůstane na svém místě. Hurikán jménem GORMENGHAST je zde! Jeho zárodky je možné vypozorovat až do daleké širé Rusi do města Jekaterinburg. Nejhorší je, že jsem to, stejně jako ostatní, vůbec nečekal. Říkal jsem si, že to bude zase jen takový obyčejný vítr. Jenže ono zdání někdy klame. Tenhle hurikán má obrovskou ničivou sílu. Nebyl jsem na to připraven, přiznávám.

Člověk mívá někdy zbytečné předsudky. Poslech alba Resist or Serve jsem dlouho odkládal. Říkal jsem si, že jsem zatím moc dobrých ruských death metalových kapel nepotkal a tak se mi do toho ani příliš nechtělo. Netušil jsem, že se mi doma skrývá takový malý death metalový poklad. Cesty Páně bývají někdy velice klikaté! Pochválen buď internet, protože bez emailu, diskusního fóra a tipu od jednoho ruského virtuálního „kamaráda“, nikdy by se ke mně toto cd nedostalo.

Gormenghast vznikli v roce 2008 a letošní rok vydali svoje první album Resist or Serve. Na první pohled musím pochválit obal. Lahodí mému oku, stejně jako lahodí uším zvuk celé nahrávky. Možná bych ještě doplnil na obal více informací o kapele, přeci jen není internet všemocný a něco nejde vůbec dohledat. Asi se trošku šetřilo, což je u prvního cd neznámé kapely pochopitelné. Velice dobře je zvolena i délka písní i jejich pořadí na desce. Cdčko od začátku do konce dynamicky roste. Nenudil jsem se ani chvilku. Naopak, někdy jsem z toho nářezu udiveně zapomínal zavírat pusu. Toto jsem opravdu nečekal!

A na co se můžete na albu Resist or Serve těšit? Na smršť deathových melodií ve stylu Nile, Vader, Morbid Angel, ale třeba i takových Nercevell. Muzika je takovou velice citlivou kombinací old school death metalu s modernějšími a více technickými postupy. Ty jsou ale začleněny spíše po malinkých kapkách, takže nejste zbytečně zahlceni nesmyslnou exhibicí. Každý song má inteligentně danou stavbu, melodii. Všemu vévodí hlas Valeryho. Jsou vloženy i mezihry s lehkým nádechem folklóru. Ten je ale spíše jen cítit v podtextu, než aby strhl k nějakému pohanskému křepčení. Nevím, co je pravdy na „širé ruské duši“, ale z cdčka ten cit pro melancholickou melodii a náladu přímo prýští.

Na to, že je album Resist or Serve prvotinou, povedlo se velice dobře. Nenašel jsem nic, co by mi vadilo, nebo nad čím bych ohrnoval nos. Naopak, byl jsem hurikánem jménem Gormenghast smeten z povrchu zemského a zanechalo mi v hlavě rýhy hluboké jako pluh v čerstvé jarní půdě. Tolik pestré čerstvé a dobře poslouchatelné muziky na jednom cd jsem již dlouho neslyšel. V Rusku se probudilo death metalové monstrum!

Seznam skladeb:

  1. Storm of the Owner
  2. Environment
  3. Mountain
  4. The Authority is a Life!
  5. Winter
  6. The Declassified Pain
  7. Resist or Serve
  8. I Have Nothing to Loose
  9. Locust
  10. Sand of Answers
  11. Loneliness
  12. The Master of the Universe
  13. The Awakening


Čas: 38:22

Sestava:

  • Ivan Tarasenko – basa
  • Anatoly Kompanets – bicí
  • Alexander Volkov – kytara
  • Valery Negrutsa – zpěv

http://vk.com/gormenghastmetal
http://www.stygiancrypt.com/rel_ru.php


Zveřejněno: 16. 11. 2012
Přečteno:
3660 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář