Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

25.10.2012 Praha - Hoodoo club

Konec října, chladivé počasí, Praha halící se do tmy...jakou lepší kulisu pro doomový koncert si vůbec přát? A jaký koncert! Kromě tuzemských strážců doomového plamene GHOST IN THE SHELL a SOMNUS AETERNUS dorazili do vinohradského klubu Hoodoo FAAL z Nizozemska a dnes už legendární Němci WORSHIP.
 
GHOST IN THE SHELL jsem slyšel jen zpovzdálí, protože mi bylo nejmenovanou dobrou duší svěřeno vybírání vstupného (...), tuhle nadějnou kapelu znám nicméně už z dřívějších vystoupení a to málo, co jsem onoho večera zaregistroval, mě utvrdilo v mých dojmech: Plzeňané hrají kvalitní hudbu, které nechybí tvrdost ani výrazné melodie a navíc ji umí naživo patřičně prezentovat. Nedělejte jako já a určitě si je příště nenechte ujít.
 
Druzí SOMNUS AETERNUS před pár měsíci vydali svou první desku „On the Shores of Oblivion” pod ruským labelem Solitude Productions. Jde o kvalitní death/doomový počin říznutý gotikou, který se velmi dobře poslouchá a dobře se na něj paří! Wohma a spol. i v Hoodoo předvedli solidní výkon, což uznal i zpěvák z FAAL William („Výborné kapely,“ okomentoval později výkon Ghostů i Somnusáků na pódiu). SOMNUS se po vydání desky slušně koncertně rozjíždějí, což určitě prospěje jejich už tak dobrému setu.
 
Druhou půli večera zahájili FAAL a hned se přitvrdilo. Pětice přivezla do Prahy svou na papíře poněkud zvláštní kombinaci funeralu, deathu a blacku, ale naživo rozhodně přesvědčila. Desetiminutové skladby, těžké rytmy sem tam obohacené kytarovým včelím rojením a bohatě naechovaný Williamův growl a ječák potopily pražský klub do tíživé atmosféry, o působivé plochy se staral klávesista Marcelo (ex MAR DE GRISES). Výborné vystoupení - hrálo se především z  čerstvě vydané desky „Clouds are burning“ - škoda jen, že jej poznamenaly technické problémy - zpěvákovi vypadával mikrofon a kytaristovi praskla struna, jejíž výměna zabrala bezmála dvě písničky.
 
No a pak na řadu už přišly hvězdy večera WORSHIP. Den předtím hráli v Dánsku v polorozpadlém baráku s otřesnou hygienou na pódiu asi tak 3x3 metry v totálně zakouřené místnosti (což mi svěřil sám zpěvák a tvář kapely Daniel alias Doommonger) a absolvovali 12hodinovou cestu k nám, na jejich výkonu se to ale nijak neodrazilo (a ruku na srdce, i kdyby byli znavení ke smrti, nikdo by to nepoznal - je to funeral!).
Více o jejich vystoupení vám ale poví kytarista Ghostů a organizátor večera Aleš:
První drtivá stěna s tím nejlepším BPM deklamovala, že se zde nebudou odehrávat žádné zbytečné zrychlení ani přesahy do jiných žánrů, ale konečně ortodoxní funeral doom, kterých člověk může slyšet živě tak zoufale málo. Atmosféra, kterou WORSHIP dokázali vytvořit, mě naprosto pohltila a nedala mi až do závěru vydechnout. Oproti desce nabídl živý přednes nádherný a krystalicky čistý zvuk Danielovy sólové kytary, což přidalo všem songů jedinečnou melancholii a mě obohatilo o nadpozemský zážitek. Když přišlo na epos „All I Ever Knew Lie Dead“ ze skvělé desky „Doom“, skoro bych až uronil slzu dojetím, nadšením a radostí, že tato zastávka jejich turné s FAAL opravdu proběhla a my s nimi mohli sdílet podium.
 
Skvělé vystoupení WORSHIP tedy završilo nadmíru vydařený doomový večer, jaký se často nevídá. Škoda, že dorazila asi jen čtyřicítka lidí, na druhou stranu byl ale čtvrtek, a hlavně: jde o doom a ten nikdy masy nepřitáhne. Naštěstí...

Fotky: Oskar999, galerie na Photomusic

Zveřejněno: 02. 11. 2012
Přečteno:
3501 x
Autor: Zdenekameth | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář