Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

NEFESH – Shades and lightS CD 2011, Necrotorture Agency

Na první pohled vypadá digipack od Necrotorture Live and Promotion Agency luxusně, hned ten druhý ale objeví, že až tak velká paráda to není – po grafické stránce myslím. Titulka sice nevypadá na ten první (oka)mžik zle, ale druhý mžik objeví nepřirozené tvary barvy, ještě o něco horší je to fotkou kapely, která jakoby stála ve vodě, ale je to něco jako patláma-montáž. Vnitřek jednoduchého digipacku pak obsahuje... prd. Žádná sestava, žádné texty, jen pár slov o tom, kde se nahrávalo a že mastering proběhl ve Finvoxu. To je informace důležitá spíše z reklamního hlediska, dobrý zvuk dnes produkují na spoustě míst, i když Finvox u melodických kapel drží žezlo. A podle očekávání hraje CD moc pěkně, zvuk je fajn, takový, jaký daný styl vyžaduje.

A o jaký styl že se jedná? O progresivní metal velmi dobré jakosti. Neznám historii italské kapely, vlastně jsem o ní dosud nikdy neslyšel (nebo si to nepamatuju), takže jsem se dovzdělal a zjistil, že byla založena v roce 2005, z původní sestavy v ní dodnes pokračují čtyři pětiny a Shades and lightS je její debutovou deskou, které předcházelo jediné demo v roce 2006.

Jestliže se řekne progresivní metal, každého napadne ikona žánru DREAM THEATER, ale ono se slovo „progresivní“ dá použít i ve spojení s death nebo black metalem. Ani jedno ale podle mě na Řeky nepasuje, ti opravdu hrají ten typický progresivní metal, kterému vládnou hlavně melodie a spousta klávesových a kytarových vyhrávek, a který vychází z klasického heavy metalu. Nakousl jsem klávesy, kterých je všude plno, instrumentálka Preludio every timE je na nich postavena celá, ale i v ostatních kompozicích jsou nepřeslechnutelné. Samozřejmě nechybí ani pestrá kytarová hra, sóly Italové nešetří a jsou samozřejmě technicky „perfecto“ zvládnutá. Kromě sól ale nechybí docela ostré riffy, které tu a tam zamíří do deathmetalových hájemství – on tam občas zabrousí i vokalista, na jehož zpěv jsem si musel chvilku zvykat. Zpěvák nedisponuje žádným slavičím hláskem, v ostřejších polohách to nevadí, ale v momentech, kdy se snaží o čistý projev, jsou nějaké ty rezervy a nejistoty slyšitelné – hlavně v SoutherN mi to přijde až falešné.

Vedle songů ve středních tempech se NEFESH nebrání ani jízdám rychlejším, na hranici thrash metalu se pohybují třeba v Every timE, která se ale později překlopí až kamsi k power speedu a na chvilku připomene krajany RHAPSODY, aby záhy zvláčněla a „zploužákovatěla“. Je jasné, že progresivci si libují v podobných eskapádách, ale mně už to občas přijde trochu příliš okatě hnané z extrému do extrému, i když se to vlastně poslouchá docela pěkně. Ku cti kapely je třeba připočíst nevypočítavost – skladby sice obsahují celkem chytlavé pasáže, ale žádný cukrkandl to není a vlezlé už vůbec ne. Prostě to je docela zajímavé, po instrumentální stránce bezchybné album, které ctitele progresivního metalu dozajista uspokojí.

Seznam skladeb:
  1. IntrO
  2. Dellirium of waR
  3. TifonomachiA
  4. Preludio every timE
  5. Every timE
  6. SoutherN
  7. TearS
  8. Preludio hug mE
  9. Hug mE
  10. I can´t flY
  11. SurexI
  12. Shades and lightS
  13. OutrO

Čas: 59:20

www.nefesh.eu

www.necroagency.com


Zveřejněno: 02. 12. 2012
Přečteno:
3282 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář